Από τις πολλαπλές εναέριες επιθέσεις που διέπραξε το Ισραήλ κατά της Συρίας από την αρχή της σύγκρουσης, όλες βρίσκονται στη δυτική Συρία. Η εγγύτητα του Ισραήλ για αυτές τις παράνομες επιθέσεις είναι ότι επιδιώκει να στοχεύσει τις Συμμαχικές δυνάμεις του Ιράν, και του Ιράν στη Συρία (γνωστές και ως μονάδες Χεζμπολάχ και Λαϊκής Κινητοποίησης). Στην πραγματικότητα, οι επιθέσεις επιδιώκουν επίσης την αποδυνάμωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στοιχείων της Συρίας, τα οποία αντισταθμίζουν διαισθητικά, καθώς η σύγκρουση έχει αποδυναμωθεί.
Βλέποντας ότι οι ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι, η Χεζμπολάχ και τα συριακά στρατεύματα ήταν όλοι ευρέως παρόντες στη δυτική Συρία, το Ισραήλ έχει την ευκαιρία να χτυπήσει τους άνδρες ή τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε οποιοδήποτε συνδυασμό συριακών στρατευμάτων, ιρανών συμβούλων και μαχητών της Χεζμπολάχ, όταν επιτίθενται στη δυτική Συρία.
Αντίθετα, οι κυριότερες δυνάμεις κατοχής στη βορειοανατολική Συρία είναι οι Ισραηλινές συμμαχικές Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και η κουρδική ομάδα YPG / PKK για την οποία το Ισραήλ ενέτεινε την πολιτική του στήριξη, καθώς οι σχέσεις με την Τουρκία εξακολουθούν να επιδεινώνονται. Ωστόσο, η πραγματικότητα στην ανατολική Συρία πρόκειται να αλλάξει καθώς τα αμερικανικά χερσαία στρατεύματα δέχονται ταχεία απόσυρση από τη χώρα σύμφωνα με τις εντολές του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο Τραμπ έχει επίσης τυπικά μόνο δώσει ένα πράσινο φως στην Άγκυρα όσον αφορά τα τουρκικά στρατεύματα που μετακινούνται προς βορρά- στην ανατολική Συρία, όπου θα εξουδετερώσουν τόσο το YPG / PKK όσο και τα ελάχιστα απομεινάρια των τρομοκρατών της Daesh. Οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ θα παραμείνουν στην περιοχή σε κοντινή απόσταση και θα παρακολουθούν τις εξελίξεις.
Όσον αφορά την καθαρή υλικοτεχνική υποστήριξη, ενώ η Ρωσία, η Συρία και οι υποτιθέμενες ιρανικές αεροπορικές άμυνες είναι παρούσες στη δυτική Συρία, κανένα από αυτά δεν υπάρχει σε καμία μορφή στην ανατολική Συρία. Έτσι, ενώ η δυτική Συρία είναι γεωγραφικά κοντά στο Ισραήλ, μόνο οι αεροπορικές άμυνες της ανατολικής Συρίας των Ηνωμένων Πολιτειών είναι εκεί και σύμφωνα με δηλώσεις της Ουάσινγκτον, καθώς ο αεροπορικός πόλεμος του Τραμπ στην ανατολική Συρία φέρεται να τερματίζεται, παραμένει αβέβαιος εάν τα συστήματα αεράμυνας θα αποσυρθούν.
Συνεχίζοντας σε αυτήν την υλικοτεχνική ανάλυση, από την άποψη του Ισραήλ, η κατοχή μονάδων αεροπορικής άμυνας στην ανατολική Συρία ή μη μονάδων αεροπορικής άμυνας στην ανατολική Συρία σημαίνει σε μεγάλο βαθμό το ίδιο πράγμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ισχυρό σύμμαχο του Τελ Αβίβ.
Ως εκ τούτου, εάν το Ισραήλ έπρεπε να πραγματοποιήσει μια βομβιστική αποστολή στην ανατολική Συρία, θα έπρεπε μόνο να αντιμετωπίσει τη Συρία, τη Ρωσία και τις υποτιθέμενες ιρανικές αεροπορικές άμυνες στη δυτική Συρία κατά τη διαδρομή προς τα ανατολικά. Το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει επιτεθεί επανειλημμένα στη δυτική Συρία καταδεικνύει ότι, γενικά, το Τελ Αβίβ δεν φοβάται συριακά και υποτιθέμενα ιρανικά συστήματα αεροπορικής άμυνας, αν και τώρα που η Συρία έχει λάβει από τη Ρωσία μονάδες πυραυλικής άμυνας, οι επιθέσεις του Ισραήλ είναι αμφίβολες. Όσον αφορά την ίδια τη Ρωσία, η Μόσχα έχει μια συμφωνία με το Ισραήλ να μην παρεμβαίνει στη συνιστώσα της σύγκρουσης Ισραήλ-Συρίας, όσο το Ισραήλ παραμένει μακριά από τους Ρώσούς στρατιώτες και υλικά περιουσιακά στοιχεία όταν επιτίθεται στη Συρία.
Ενώ το Ισραήλ εξακολουθεί να διατηρεί (τεταμένες) διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία, σε αντίθεση με τις μισητές σχέσεις του Ισραήλ με το Ιράν, οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία στο όνομα της επίθεσης στο Ιράν (και στη Χεζμπολάχ) θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετατραπούν σε ισραηλινές επιθέσεις σε τμήματα της Συρίας. Τούρκοι μαχητές λειτουργούν … υποθέτοντας ότι οι σχέσεις Άγκυρα-Τελ Αβίβ επιδεινώνονται πέρα από τα σημερινά επίπεδα. Αν και δεν φαίνεται λογικό το Ισραήλ να προκαλέσει την Τουρκία κατ ‘αυτόν τον τρόπο, ο κύριος στόχος του Ισραήλ για επίθεση εναντίον τουρκικών στρατευμάτων ή στρατευμάτων υπέρ της Άγκυρας στη Συρία θα ήταν να επιστρέψουν οι ΗΠΑ πίσω στη σύγκρουση με χερσαίες ή άλλες δυνάμεις για να λειτουργήσουν ως ρυθμιστικό στοιχείο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ – κάτι που πολλοί στο Πεντάγωνο ίσως αισθάνονται υποχρεωμένοι να κάνουν σε περίπτωση πρόκλησης από το Ισραήλ σε αντίθετη τροχιά. Ακολουθώντας τα πράγματα ένα ακόμη βήμα, καθώς η τρομοκρατική ομάδα YPG / PKK έχει ήδη ζητήσει (σχεδόν σίγουρα, μάταια όμως) τη Γαλλία να καλύψει με χερσαίες δυνάμεις την Αμερική στην ανατολική Συρία, το Ισραήλ θα μπορούσε ενδεχομένως να πει στον κόσμο ότι μια επίθεση εναντίον των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων στη Συρία ήταν «για την προστασία των Κούρδων» . Αυτό θα είχε ως περαιτέρω αποτέλεσμα την επανεξέταση της αμερικανικής δημόσιας επιλογής που έχει ήδη διαμορφωθεί γενικά από την αποχώρηση των αμερικανών για το YPG.
Επιπλέον το Ισραήλ που υποστηρίζει την δημιουργία κουρδικού κράτους υιοθετεί την Γεωπολιτική Γιουνιον για την δημιουργία του «Ισραηλινού Κουρδιστάν» μέσα στην Τουρκία αλλά και μέσα στο Ιράκ στα καπούλια του μεγάλου εχθρού που είναι το Ιράν.
Πέρα από αυτό, υπάρχει ένα περαιτέρω υλικοτεχνικό κίνητρο για μια τέτοια σπάνια ισραηλινή επίθεση κατά των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία. Ενώ η Συρία θεωρεί το Ισραήλ τον εχθρό της πρώτης θέσης, η σημερινή συριακή κυβέρνηση και ιδιαίτερα τα μέλη του Συριακού Αραβικού Στρατού τείνουν να παίρνουν μια πολύ αρνητική άποψη για την Τουρκία. Ως εκ τούτου, για μερικές (βασικές λέξεις) στο συριακό στρατό, εάν θα επιτεθούν ή όχι σε μισητό ισραηλινά αεριωθούμενα αεροπλάνα, αν βρεθούν στο δρόμο τους να επιτεθούν στους τουρκικούς στόχους στην ανατολική Συρία, θα ήταν πραγματικά ένα πραγματικό ερώτημα εάν το φαινομενικά αδιανόητο ερώτημα θα το κάνουν ; Βεβαίως, ενώ το Ισραήλ τείνει να αντιμετωπίσει πιθανότητες όσον αφορά πράξεις επιθετικότητας που υπερβαίνουν τον κανόνα των τυπικών κανόνων δέσμευσης, είναι ακόμη πολύ νωρίς ακόμη και να προβλέψουμε ότι το Ισραήλ θα τολμούσε να επιτεθεί στα στρατεύματα ενός έθνους που είναι ένα μέρος των Η.Π.Α , μέλος του ΝΑΤΟ.
Τούτου λεχθέντος, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έχουν ενισχύσει την αυξανόμενη αντιτουρκική στάση του μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του από την ανατολική Συρία, καθώς είναι γνωστό ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα αντικαταστήσουν τις αμερικανικές αποχωρήσεις αργά και όχι αργότερα.
Ομοίως, η υπόσχεση του Ισραηλινού ηγέτη Μπέντζαμιν Νετανιάχου να επεκτείνει τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Συρία δεν μπορεί να αγνοηθεί ως απλώς πολιτικός που αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα που εκρήγνυνται και όχι έντονη προειδοποίηση η οποία πρέπει να ληφθεί προς το παρόν.
Ως εκ τούτου, δεν είναι πέρα από τη σφαίρα του εφικτού ότι εάν το Ισραήλ βλέπει την ανατολική Συρία ως de-facto τουρκικό θύλακα και εάν οι διμερείς σχέσεις συνεχίσουν να επιδεινώνονται, το Τελ Αβίβ θα μπορούσε απλώς να κάνει το αδιανόητο και να επιτεθεί στην Τουρκία ή πιθανότατα να επιτεθεί στουθς αγωνιστές της FSA πιστούς στην Τουρκία όπως ακριβώς και το Ισραήλ έχει στοχεύσει τους μαχητές της Χεζμπολά με στενούς δεσμούς με το Ιράν.
Με την Τουρκία να παίρνει μεγάλα ρητορικά πλάνα στο Ισραήλ σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου κατά της Παλαιστίνης και με την ισραηλινή ηγεσία να επιστρέφει στην Τουρκία με τις λεπτές καταθέσεις pro-YPG / PKK, ο πόλεμος των λέξεων μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο σοβαρός από πολλούς έστω και αν ακόμα να παραδεχτούμε.
Ακολουθεί ένα μακρύ κομμάτι από το μέλλον της Ευρασίας, το οποίο αναφέρει λεπτομερώς το πόσο σοβαρές είναι οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ:
Δημιουργήθηκε το 2015, ο νεοσύστατος Όμιλος Craiova είναι μια εταιρική σχέση μεταξύ της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ενώ η ομάδα είναι γενικά πολύ λιγότερο αξιοσημείωτη όσον αφορά τους στόχους και τα επιτεύγματά της έναντι της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών που συνδέει την ανατολική και κεντρική Ευρώπη της Βαλτικής με τα ευρωπαϊκά έθνη νοτιοανατολικού χαρακτήρα, ο όμιλος Craiova ξεκίνησε αυτό το μήνα την επίσημη οργάνωση που θα πραγματοποιήσει την προσπάθεια του Ισραήλ να απομονώσει την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Στις 2 Νοεμβρίου, ο ηγέτης του Ισραήλ Benjamin Netanyahu συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής του Ομίλου Craiova στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Εκεί, ο Νετανιάχου είπε, Είμαι εδώ στη σύνοδο κορυφής τεσσάρων χωρών – της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Σερβίας και της Ρουμανίας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάλεσαν έναν ηγέτη εκτός αυτών των τεσσάρων χωρών να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής τους. Αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή για το Ισραήλ και αντικατοπτρίζει την άνοδο του Ισραήλ στον κόσμο.
Κάθε ένας από τους ηγέτες μου είπε ξεχωριστά ότι θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν την εκτίμησή τους για το Ισραήλ σε σχετικές ψηφοφορίες τόσο στην ΕΕ όσο και στον ΟΗΕ. Όλοι θέλουν να προωθήσουν τον αγωγό φυσικού αερίου από τον Leviathan στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Επίσης, ενδιαφέρονται πολύ για το ισραηλινό αέριο και την ισραηλινή τεχνολογία και θα ήθελαν πάρα πολύ τη φιλία του Ισραήλ. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι “.
Ο Netanyahu συζήτησε επίσης την καθιέρωση του Ομίλου της Κραϊόβα για τα σχέδια του Τελ Αβίβ για την κατασκευή του East Med Pipeline, ενός κοινού Ισραηλινοελληνικού έργου που θα δούμε έναν αγωγό φυσικού αερίου που θα ταξιδεύει από ισραηλινά ύδατα μέχρι τα κυπριακά ύδατα και τελικά στην ηπειρωτική Ευρώπη μέσω της Ελληνικής Δημοκρατίας . Αλλά ενώ η ομιλία του Νετανιάχου μίλησε για ενότητα ενάντια στην υποτιθέμενη απειλή του Ισλάμ, η οποία σαφώς διαδραμάτισε στα συναισθήματα πολλών στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Ρουμανία, όπου το αντιτουρκικό / αντι-μουσουλμανικό στοιχείο έχει γίνει ένα πολιτιστικό φαινόμενο, η συμμαχία αγωγών που προσπαθεί να διασφαλίσει το Ισραήλ έχει σαφώς ως στόχο την απομόνωση της Τουρκίας σε μια γωνιά στα δικά της χωρικά ύδατα.
Προς το παρόν, η Άγκυρα και η Λευκωσία βρίσκονται στη μέση μιας έντονης διαδικασίας σχετικά με τα δικαιώματά τους σε ανοικτά αέρια πεδία στα ύδατα της Κύπρου. Επί του παρόντος, ενώ δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο για τη στρατιωτική είσοδο της Λευκωσίας στον τουρκικό βορρά της διαιρεμένης νήσου, η Λευκωσία αντιτίθεται στα τουρκικά σχέδια να ξεκινήσει η εξαγωγή φυσικού αερίου στα ύδατα εκτός του αμφισβητούμενου εδάφους της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου Κύπρος. Για να το θέσω με άλλο τρόπο, παρά τη ρητορική για το αντίθετο, η κυβέρνηση στη Λευκωσία ενδιαφέρεται σαφώς για τον έλεγχο των υδάτων της Κύπρου περισσότερο από ό, τι ενδιαφέρεται για τον έλεγχο της συνολικής ξηράς του νησιού ή τουλάχιστον αυτό δείχνει μέσα στο διπλωματικό παιχνίδι και στις προσπάθειες πίεσης για λύση του προβλήματος.
Όμως, η συγκεκριμένη σύγκρουση δεν είναι απλώς ένα νέο κεφάλαιο στις παλιές ελληνοτουρκικές διαμάχες της περιοχής, αλλά καθοδηγείται επίσης από το Ισραήλ, του οποίου η κυβέρνηση επιθυμεί να δει το Τελ Αβίβ, τη Λευκωσία και την Αθήνα να εργαστούν από κοινού σε έναν αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου ο οποίος αποκλείει την Τουρκία, ενώ παράλληλα επιδρούν στην υπεράκτια περιοχή. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει αναφαίρετο δικαίωμα εκμετάλλευσης. Τώρα, το Ισραήλ προσπαθεί να ενισχύσει τα σχέδια που έχουν ήδη δει την Αίγυπτο να περιστρέφεται όλο και πιο κοντά στο Τελ Αβίβ και τη Λευκωσία, αντλώντας επίσης υποστήριξη από τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Ρουμανία στο έργο.
Όταν κάποιος θυμάται ότι κατά την τελική σύντομη προσέγγιση του Τουρκίας-Ισραήλ το 2016 διεξήχθησαν συνομιλίες για ένα κοινό σχέδιο αερίου μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Άγκυρας, οι βάσεις της σημερινής σύγκρουσης καθίστανται όλο και πιο σαφείς.
Για να κατανοήσουμε το βάθος της σοβαρής υποβάθμισης στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ που έχει πλέον γίνει αντιπαλότητα για την υπεροχή της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα ακόλουθα που δημοσιεύθηκαν αρχικά το Μάιο σχετικά με την Ευρασία του τρέχοντος έτους: Η τουρκική κυβέρνηση μόλις ανακοίνωσε την πραγματική απέλαση του Eitan Na’eh, του Πρέσβη του Ισραήλ στην Άγκυρα. Σύμφωνα με την Daily Sabah, “Ζητήθηκε από τη Na’eh να εγκαταλείψει την Τουρκία αόριστα από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μετά την αιματοχυσία του Ισραήλ και τα tweets του”.
Η κίνηση έρχεται καθώς ο Ερντογάν αμφισβήτησε ανοιχτά άλλα έθνη που έχουν επίσημες σχέσεις με την κατοχική οντότητα για να αναρωτηθούν εάν τέτοιες σχέσεις είναι επωφελείς για τον μουσουλμανικό κόσμο. Οι σαφείς στόχοι της πρόκλησης του Ερντογάν είναι ο αντίπαλος της Αίγυπτος του Προέδρου Σίσι, ο μισητός αντίπαλος της Ανατολικής Μεσογείου στην Τουρκία, η ιορδανική μοναρχία και η Τουρκία για την Αλβανία στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.
Από τις υγιείς σχέσεις στη τελική διαμάχη
Φυσικά, η Τουρκία ήταν το πρώτο μουσουλμανικό κράτος πλειοψηφίας που αναγνώρισε το Ισραήλ και πριν από τις τελευταίες δεκαετίες, η Άγκυρα και το Τελ Αβίβ είχαν μια γενικά υγιή σχέση. Αυτό άλλαξε δραματικά το 2010, όταν ισραηλινοί κομάντος παρανόμως επιβιβάστηκαν στο MV Mavi Marmara σε διεθνή ύδατα. Η τρομακτική επιδρομή σκότωσε δέκα Τούρκους και κατέληξε στη χαμηλότερη απόκλιση στις σχέσεις Άγκυρας-Τελ Αβίβ μέχρι τώρα.
Πολιτική αγωγών όχι περισσότερο
Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα την απέλαση του πρεσβευτή του Τελ Αβίβ στην Άγκυρα και την επίσημη υποβάθμιση των σχέσεων. Το 2016, οι δύο πλευρές συμφιλιώθηκαν, κυρίως από ρεαλιστικά κίνητρα. Τότε, τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία ελπίζουν να συμμετάσχουν από κοινού σε έναν αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το βόρειο Ιράκ μέσω της Τουρκίας και στο Ισραήλ.
Ωστόσο, από τότε, τα σχέδια για τον αγωγό της Τουρκίας προς τον Ισραήλ της Ανατολικής Μεσογείου έχουν σταματήσει. Αντ ‘αυτού, το Τελ Αβίβ περιστρέφεται πιο κοντά στην περιφερειακή αντίπαλο της Τουρκίας (η οποία δεν έχει πει τίποτα για την Παλαιστίνη τις τελευταίες μέρες), ενώ το σημαντικότερο είναι τώρα η συζήτηση για έναν αγωγό Ανατολικής Μεσογείου με χορηγία της ΕΕ μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας. Σύμφωνα με τη νέα Ευρώπη υπέρ των Βρυξελλών,”Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed θα παρακάμψει την Τουρκία, η οποία έχει πρόσφατα αυξήσει τις εντάσεις με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ, παρέχοντας έναν τρόπο μεταφοράς των ανανεωμένων αερίων από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Οι συνομιλίες στη Λευκωσία τον Μάιο ακολουθούν ένα μνημόνιο κατανόησης σχετικά με τον αγωγό EastMed, ο οποίος υπεγράφη τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με την ΔΕΠΑ, το EastMed θα συνδέσει τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα πεδία φυσικού αερίου στη λεκάνη της λεβάντας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με την ηπειρωτική Ελλάδα και αναμένεται να μεταφέρει 8-14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με την ΔΕΠΑ, ο αγωγός μήκους περίπου 1900 χιλιομέτρων (700 χιλιόμετρα σε ακτή, 1200 υπεράκτια) αποτελείται από τα ακόλουθα τρία κύρια τμήματα, καθώς και σταθμούς συμπιεστών που βρίσκονται στην Κύπρο και την Κρήτη: ένας αγωγός προς την Κύπρο αγωγός που συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη και αγωγό από την Κρήτη που διασχίζει την ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι τις ακτές του Ιονίου.
Από εκεί, το EastMed μπορεί να συνδεθεί με τον υπεράκτιο αγωγό Poseidon, επιτρέποντας την παράδοση πρόσθετων διαφοροποιημένων πηγών από το Levantine στην Ιταλία και πέρα από αυτό. Ο αγωγός EastMed έχει σχεδιαστεί αρχικά για να έχει σημεία εξόδου στην Κύπρο, την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και το σημείο σύνδεσης με τον αγωγό του Ποσειδώνα».
Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός τέτοιου αγωγού σφραγίστηκε τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ λαμπερές αναφορές από τα μέσα ενημέρωσης υπέρ της ΕΕ έθιξαν τη συμφωνία ως μέσο για να επιτρέψει στην Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, προσφέροντας παράλληλα στο Ισραήλ την ευκαιρία να ανταλλάξει την Τουρκία με εταίρους της ΕΕ. Δεδομένου ότι η μακρά παράλυτη προσφορά της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ έχει πλέον αποσυρθεί, τόσο η συνεργασία της Ευρώπης όσο και του Ισραήλ σε ένα νέο αγωγό φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ως αποτέλεσμα να τραβήξει τη Ρωσία και την Τουρκία σε μια ακόμη στενότερη εταιρική σχέση από αυτήν που βρίσκονται σήμερα.
Αυτή τη στιγμή ο αγωγός Turkstream που σχεδιάστηκε για να μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας είναι ένα σημαντικό κοινό σχέδιο μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας. Τώρα, τόσο η ΕΕ όσο και το Ισραήλ προσπαθούν να αμφισβητήσουν αυτή τη διαδρομή με δικό τους αγωγό σε μια παρόμοια περιοχή. Στην πραγματικότητα, υπάρχει αρκετή ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη και το Ισραήλ για να σημαίνει ότι και οι δύο αγωγοί μπορούν να συνυπάρξουν, αλλά οι γεωπολιτικές οπτικές είναι αρκετά σαφείς. Το Τελ Αβίβ έχει ενώσει τις δυνάμεις του με τα περισσότερα κράτη κατά της Άγκυρας στην ΕΕ, προκειμένου να αποτρέψει την Τουρκία από το μέλλον του Ισραήλ.
Η σημασία της μαλακής δύναμης της Τουρκίας στον σουνιτικό μουσουλμανικό κόσμο
Ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να αποδείξει ότι είναι ο «σουλτάνος της μαλακής δύναμης» στον ευρύτερο σουνιτικό μουσουλμανικό κόσμο. Χωρίς σαφή ηγεσία από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία ή το Κατάρ και με την πάντα αμφιλεγόμενη ιρακινή κυβέρνηση , η οποία βρίσκεται μακριά από την εξουσία, ο Ερντογάν έχει τοποθετηθεί ως πρωταθλητής της Παλαιστίνης όχι μόνο στην Τουρκία και στον σουνιτικό αραβικό κόσμο αλλά και πέραν αυτού. Λόγω αυτού, δεν πρέπει ποτέ να υποτιμηθεί σε ποιο βαθμό η Τουρκία θα υποστηρίξει την Παλαιστίνη έναντι του Τελ Αβίβ, κυρίως επειδή ο πιο Ερντογάν εκφράζει τις απόψεις του υπέρ της Παλαιστίνης, τόσο περισσότερο γίνεται σεβαστή και υποστηρίζεται τόσο στην Τουρκία όσο και πολύ πιο πέρα.
Το Ισραήλ υποστηρίζει τους βασικούς αντιπάλους της Τουρκίας
Επειδή το Ισραήλ έχει πάρει σαφείς κινήσεις μακριά από την Τουρκία και προς τους μισητούς Έλληνες αντιπάλους του, οι αξιωματούχοι στην Άγκυρα, οι οποίοι στο παρελθόν ενδέχεται να δίσταζαν να διακόψουν τις σχέσεις τους με το Τελ Αβίβ λόγω οικονομικών προβλημάτων μπορεί τώρα να είναι πολύ πιο κοντά στο να το κάνουν. Η εντατικοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί ακόμη ένα σημάδι ότι, όταν πρόκειται για την Τουρκία, το Τελ Αβίβ κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να συνεργαστεί με τους γείτονες της και να προστατευθεί από την Τουρκία.
Τότε υπάρχει το ζήτημα του κουρδικού εθνο-εθνικισμού τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Μοναδικά στον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ είναι υποστηρικτές του κουρδικού διαχωρισμού τόσο στη βόρεια Συρία όσο και στο βόρειο Ιράκ. Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι αυτή είναι μια από τις πολλές κόκκινες γραμμές που μπορεί να περάσει το Ισραήλ όσον αφορά τη διατήρηση ακόμη και των ημι-κανονικών σχέσεων. Κατά τη διάρκεια της απόπειρας παράνομης κουρδικής διαδοχής από το Ιράκ το φθινόπωρο του 2017, ο Ερντογάν έθεσε τις ακόλουθες ρητορικές δηλώσεις στους κούρδους αποσχιστές στο Ιράκ, Ποιος θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία σας; Το Ισραήλ. Ο κόσμος δεν αφορά το Ισραήλ; …
… “Πρέπει να ξέρετε ότι ο κυματισμός της παρουσίας των ισραηλινών δυνάμεων εκεί δεν θα σας σώσει!”
Τα παραδοσιακά αντιτουρκικά λόμπι στις ΗΠΑ συνεργάζονται με το αμερικανικό εβραϊκό λόμπι
Τέλος, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, όπου το Ισραήλ ανέλαβε κοινές θέσεις με τους αντιπάλους της Τουρκίας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ισχυρό λόμπι του Ισραήλ ένωσε τις δυνάμεις του με τις συγκριτικά μικρότερες, αλλά με επιρροή, ελληνικά και αρμενικά λόμπι που βασίζονται στις ΗΠΑ, για να διαμαρτυρηθούν για την πώληση αμερικανικών αεριωθούμενων αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα.
Ενώ η κίνηση αρχικά απέτυχε, απέδειξε ότι αντίθετα με το παρελθόν, όπου το εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ δεν προσπάθησε να ανταγωνιστεί την Τουρκία, το 2018 είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί με λόμπι που έχουν πρωταρχικό στόχο να προωθήσουν τα παράπονα εναντίον της Τουρκίας και είναι δυνατόν τελικά να πετύχουν.
Σε αυτό το πλαίσιο, ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Γκιλάντ Ερντάν, μέλος της φατρίας Likud του Βενιαμίν Νετανιάχου, κάλεσε το Τελ Αβίβ να αναγνωρίσει τα γεγονότα του 1915 ως «γενοκτονία των Αρμενίων». Εάν το Ισραήλ επρόκειτο επίσημα να το πράξει αυτό, θα αποτελούσε μια ξεκάθαρη διακοπή σχέσεων μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Άγκυρας και πιθανώς ένα σημείο μη επιστροφής. Όσο πιο ισχυρή είναι η Τουρκία για την Παλαιστίνη, τόσο περισσότερες φωνές, όπως αυτές του Ερντάν, θα ενισχυθούν υποστηρίζοντας μια κίνηση που είναι λιγότερο σχετικά με την Αρμενία (ένα παραδοσιακά αντι-σιωνιστικό έθνος) παρά να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι η εταιρική σχέση λαμβάνει τώρα μια νέα σειρά μαθημάτων.
Για να συνοψίσουμε το ιστορικό της τρέχουσας σύγκρουσης: αφού κατέστη σαφές ότι τα σχέδια για ένα κοινό σχέδιο τουρκο-ισραηλινού φυσικού αερίου έπεσαν, το Τελ Αβίβ περιστρέφει τις περιφερειακές του φιλοδοξίες για το φυσικό αέριο στους κύριους περιφερειακούς αντιπάλους της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων και κυρίως εκείνων της Λευκωσίας και της Αθήνας. Την ίδια στιγμή, καθώς κατέστη σαφές ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν θα υποχωρήσει στην υποστήριξή του προς την Παλαιστίνη, το Τελ Αβίβ ξεκίνησε να ενισχύει τις στρατιωτικές του επαφές με τη Λευκωσία, την Αθήνα και ακόμη και το Κάιρο. Παράλληλα, οι δηλώσεις Ισραηλινών σχετικά με τη στήριξη ενός YPG / PKK οδήγησαν την κουρδική εξέγερση στη Συρία όλο και πιο έντονη, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες το ισχυρό λόμπι του Ισραήλ συνεργάστηκε με τα παραδοσιακά αντιτουρκικά ελληνικά, αρμενικά και κουρδικά λόμπι σε μια προσπάθεια παράδοση αμερικανικών κατασκευασμένων (και εν μέρει τουρκικών) F-35 μαχητικών αεριωθούμενων αεροσκαφών στην Άγκυρα.
Τώρα, εκτός από την σιωπηρή στάση της πλευράς του Καΐρου και την πιο ανοιχτή πλευρά της Λευκωσίας στις υπεράκτιες αεροπορικές διαμάχες με την Άγκυρα, το Ισραήλ προσπαθεί τώρα να προσελκύσει τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σε αυτή την ευρύτερη αντιτουρκική συμμαχία.
Μέρος της ανησυχίας αυτής της ενεργειακής πολιτικής και συνεργασίας όλων αυτών των χωρών θα μπορεί να είναι η αντίδραση της Τουρκίας και η συμμαχίες με άλλες χώρες που θα αποτρέψουν το πρώτο σκέλος συνεργασίας και η Τουρκία τελικά θα έχει μεγαλύτερο κέρδος από τους αντιπάλους της. Η Ρωσία προσπαθεί να διατηρήσει δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας – αλλά το Ισραήλ έχει άλλες ιδέες.
Πριν από 20 και πλέον μέρες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φιλοξένησε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα , μάλιστα μετά που ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν απηύθυνε πρόσκληση στην Έλληνα Πρωθυπουργό.. Μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν τα σχέδια για τη σύνδεση του αγωγού Turkstream (Ρωσοτουρκική συνεταιριστική προσπάθεια) στην Ελλάδα και πέρα από τα Βαλκάνια, σε έναν αγωγό που οδηγεί από την Ελλάδα στην Ιταλία. Ο Πούτιν ανέλαβε όμως περαιτέρω μια διαρκή πρωτοβουλία για διαμεσολάβηση τόσο στις νέες όσο και στις μακρόχρονες διαφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ως έθνος που έχει θετικές σχέσεις με την Άγκυρα, τη Λευκωσία και την Αθήνα – παρά την πρόσφατη διπλωματική καταιγίδα μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, η Ρωσία παραμένει ιδανικά τοποθετημένη για να αποκλείσει τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Θεωρητικά, η Ρωσία θα μπορούσε να είναι ο προτελευταίος διαμεσολαβητής στις ευρύτερες ελληνοτουρκικές διαμάχες στην περιοχή, ενώ αν κάποιος μπορούσε να μεσολαβήσει στις διαμάχες μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, η Ρωσία είναι επίσης ένα από τα μόνα ρεαλιστικά κράτη που θα μπορούσαν να το κάνουν. Ωστόσο, στην πράξη, ένας από τους ίδιους τους εταίρους της Ρωσίας στην περιοχή, το Ισραήλ είναι νεκρό ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή ελληνοτουρκικής προσέγγισης (καθώς και σε οποιαδήποτε καταστροφή των σχέσεων της Αιγύπτου-Τουρκίας) εξαιτίας της στρατηγικής προσπάθειας του Τελ Αβίβ να ενωθεί με την Ελλάδα, την Κυπριακή Δημοκρατία και άλλα περιφερειακά έθνη που έχουν μια παραδοσιακή εχθρότητα έναντι της Τουρκίας σύμφωνα με φιλορώσσους αναλυτές. Η Τουρκία είναι η χώρα που παραμένει εκτός των τριμερών και διμερών συναντήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ αναγεννήθηκε από τα χρόνια του Σαρκοζί η πρωτοβουλία για συνεργασία των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ.
Για να καταλάβουμε πόσο μακριά είναι το Ισραήλ πρόθυμο να ξεκινήσει για να σχηματίσει μια αντιτουρκική συμμαχία με βάση την ενέργεια και την ασφάλεια στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, πρέπει να επανεξετάσουμε μια πολύ πρόσφατη πολυεθνική διάσκεψη κατά την οποία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προσπάθησε και σε μεγάλο βαθμό κατάφερε να θέσει ισχυρά θεμέλια για μια τέτοια συμμαχία – όλα αυτά παραβλέπουν σαφώς την προσέγγιση της Ρωσίας, η οποία επιδιώκει να προωθήσει στο ελάχιστο, κάποιο επίπεδο συμφιλίωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η πρόκληση θερμού επεισοδίου ανάμεσα στις δυο χώρες είναι πιθανή λόγω των συνεχιζόμενων εντάσεων και πρέπει να αποφευχθεί. Βεβαίως η πρωτοβουλία αυτή φέρνει τη Ρωσία ένα βήμα μπροστά από το ΝΑΤΟ που Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη.
Πηγή: Πολίτης Κύπρου
infognomonpolitics
https://www.triklopodia.gr/%cf%84%ce%bf-%ce%b9%cf%83%cf%81%ce%b1%ce%ae%ce%bb-%ce%b8%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b5%ce%b8%ce%b5%ce%af-%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%83%cf%84%cf%81/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου