Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Έντονη κινητικότητα στη Μ.Ανατολή: Ισραηλινοί πράκτορες «μπαινοβγαίνουν» στο Ιράκ με «αμερικανικά» διαβατήρια – Μεταφέρει όπλα το Ιράν;



Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου
Η ένταση στη Μέση Ανατολή διατηρείται, καθώς αφού ισραηλινά μαχητικά F-35 επιτέθηκαν σε ιρανικές δυνάμεις στο Ιράκ, έγινε γνωστό ότι το Ιράν απέστειλε πολλά συστήματα αεράμυνας στο Ιράκ που όχι μόνο θα μπορούσαν να εντοπίσουν stealth αεροσκάφη, αλλά και να τα χτυπήσουν με επιτυχία σε αποστάσεις μέχρι 150 χιλιόμετρα.

«Το Ιράν ανακοίνωσε ότι είχε αρχίσει να παρέχει σύγχρονα συστήματα άμυνας στις πιστές πολιτοφυλακές του, Alhashd al-Zabi, για να προστατευθεί από αεροπορικές επιθέσεις που καταστρέφουν όλο και περισσότερες αποθήκες βαλλιστικών πυραύλων που διατηρεί το Ιράν σε ιρακινό έδαφος», αναφέρει ισραηλινό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πράγματι το Ιράν είχε προσφέρει μια ευνοϊκή προσφορά στο Ιράκ, να αναπτύξει σύγχρονα συστήματα αεράμυνας στη χώρα, με στόχο να χτυπήσει οποιαδήποτε αεροπλάνα και αεροσκάφη κινούνταν επιθετικά και βρίσκονταν σε εμβέλεια.

Παρ ‘όλα αυτά, παρά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς, η παρουσία ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στο Ιράκ δεν έχει αποδειχθεί και, ως εκ τούτου, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αφορά την αιτιολόγηση του Τελ Αβίβ εναντίον του ιρανικού στρατού.



«Στο έδαφος του Ιράν υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία βαλλιστικών πυραύλων, η εμβέλεια των οποίων φτάνει σε ισραηλινό έδαφος και με πλήρως επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα – συνεπώς η μεταφορά τους στο Ιράκ δεν έχει νόημα», σημειώνουν οι ειδικοί.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλει ο επικεφαλής της ιρακινής φιλοκυβερνητικής παραστρατιωτικής ομάδας Harakat al-Nujaba, Γενικός Γραμματέας Akram al-Kaabi, υψηλόβαθμοι ισραηλινοί στρατιωτικοί εισέρχονται στο Ιράκ με πλαστά αμερικανικά διαβατήρια, σε μια προσπάθεια να πλησιάσουν περαιτέρω το Ιράν.

«Ισραηλινοί μπαίνουν στο Ιράκ χρησιμοποιώντας πλαστά αμερικανικά διαβατήρια», δήλωσε ο Al-Kaabi στο δίκτυο ειδήσεων Dejleh την Πέμπτη το βράδυ. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον ίδιο, πρόσφατα, μια γυναίκα στρατιώτης του Ισραηλινού στρατού εισήλθε στο Ιράκ, και φέρεται να διοικεί ισραηλινό στρατόπεδο που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν Erbil.

«Έχουμε επίγνωση του ότι υπάρχουν ισραηλινοί στρατιώτες στην αμερικανική πρεσβεία καθώς και στη στρατιωτική βάση Ein al-Assad», δήλωσε ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής δύναμης. «Οι ξένες αυτές δυνάμεις προσπαθούν να ανασυγκροτήσουν τους πυρήνες της τρομοκρατικής ομάδας Daesh (ISIS-ISIL) στην αραβική χώρα», συνέχισε.

Τα παραπάνω σχόλια ακολούθησαν τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ κατά θέσεων των φιλοκυβερνητικών Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU*), γνωστών και ως Hashd al-Sha’abi.

Μετά τις επιδρομές, ο εκπρόσωπος της Kata’ib Hezbollah, άλλης εξέχουσας ιρακινής «αντιστασιακής» ομάδας, δήλωσε ότι οι επιθέσεις στις θέσεις του Hashd al-Sha’abi ήταν μια απόπειρα των ΗΠΑ και του Ισραήλ να αναβιώσουν το Daesh.

Ο Mohamed Muhyee πρόσθεσε ότι το επόμενο στάδιο, το οποίο έχει προγραμματιστεί από τις ΗΠΑ, είναι να συμβάλει στην επιστροφή χιλιάδων ξένων τρομοκρατών του Daesh στα σύνορα Συρίας-Ιράκ.

Οι επιθέσεις «δεν ήταν τυχαίες», αλλά σχεδιάστηκαν εκ των προτέρων μετά από συνεχείς επιχειρήσεις αναγνώρισης από ισραηλινά και αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη, επεσήμανε ο Muhyee.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Adel Abdul-Mahdi, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ήταν πλήρως προετοιμασμένες να ανταποκριθούν σθεναρά σε οποιαδήποτε πράξη επιθετικότητας που ξεκίνησε είτε από εξωτερικούς παράγοντες, είτε από το εσωτερικό του Ιράκ.

«Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την υψηλή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεών μας να υπερασπιστούν το Ιράκ, τους πολίτες και τους κρατικούς θεσμούς, εκτός από τις διπλωματικές αποστολές που λειτουργούν στο Ιράκ», δήλωσε το γραφείο του σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Για τα παραπάνω δεν υπήρξε σχετικός σχολιασμός από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ.

*Το PMU διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανακατάληψη των περιοχών που κατείχε στο Ιράκ ο Daesh. Τον Δεκέμβριο του 2017, το Ιράκ κήρυξε το τέλος της εκστρατείας κατά του Daesh, ωστόσο, τα κατάλοιπα της ομάδας συνεχίζουν να πραγματοποιούν σποραδικές επιθέσεις στο Ιράκ.



https://www.pentapostagma.gr/2019/08/%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b7-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bc-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%ce%b9%cf%83%cf%81.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου