Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

ΑΔΜΗΕ: η "αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ" κάνει το ρεύμα ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ!!!

Με μια πολύ λιτή ανακοίνωση, ο ΑΔΜΗΕ μας ενημέρωσε πως "Λόγω της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ στο Σύστημα και το Δίκτυο, ο Διαχειριστής του Συστήματος θα προβεί σε αναπροσαρμογή των απαιτήσεων των ποσοτήτων των εφεδρειών". Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια σε διατυπώσεις, "αναπροσαρμογή" σημαίνει "αύξηση" και "αύξηση ποσοτήτων εφεδρειών" σημαίνει αυξημένες πληρωμές για να εξασφαλιστεί η ευστάθεια του δικτύου. Τόσο απλά! Μαντέψτε ποιος πρέπει πάλι να ξηλωθεί!

Σ' αυτό το ιστολόγιο έχω αναφερθεί πολλές στα προβλήματα αστάθειας του δικτύου που προκαλεί η διείσδυση των αιολικών. Δεν είναι τωρινή ανακάλυψη, το έχει πει η Γερμανική E.ON στο Wind Report 2005, αλλά στη νεο-σοβιετική ΕΕ οι πολιτικοί κατευθύνουν την οικονομία, όχι η αγορά και οι τεχνολογικές εξελίξεις.

Βλέπουμε λοιπόν στο
πιο πάνω διάγραμμα, τι ακριβώς σημαίνει "αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ", με βάση τον προγραμματισμό κατανομής μονάδων του ΑΔΜΗΕ για την κάλυψη της ζήτησης φορτίου στις 24/7/2019: 
  • η ζήτηση φορτίου είναι σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή, ούτε καν 8.000MW στη βραδινή αιχμή. Ή ο τουρισμός δεν πάει καλά και δεν υπάρχουν τουρίστες να δουλεύουν τα κλιματιστικά με τις ώρες ή ο πλανήτης δεν "υπερθερμαίνεται" όσο μας παραμυθιάζουν οι πολιτικοί και δεν υπάρχει ανάγκη κλιματιστικών στο κατακαλόκαιρο! 
  • τα αιολικά κάτω απ' τα 1000MW, παρόλο το μελτέμι της εποχής.  
  • τα νερά ελάχιστα, το πρωί και τη νύχτα είναι τα υποχρεωτικά ίσα-ίσα για να ποτίζουν οι αγρότες, μόνο στη βραδινή αιχμή αυξάνονται γρήγορα, για να καλύψουν τη γρήγορη κλιμάκωση της ζήτησης. Πού ακριβώς είναι η "αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ";


Τα Φ/Β δεν περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό κατανομής, καθώς συνδέονται κυρίως σε δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης. Έτσι κι αλλιώς όμως, τα Φ/Β δεν είναι αιολικά, είναι απείρως καλύτερα προβλέψιμα και δεν χρειάζονται "αναπροσαρμογή" των απαιτήσεων των ποσοτήτων των εφεδρειών.

Τι άλλο βλέπουμε στο διάγραμμα; Την πλήρη κλιμάκωση της εξευτελιστικής για τη χώρα ενεργειακής πολιτικής Πασοκ-ΝΔ-Σύριζα, να καίει ...
το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο σαν να είναι εθνικό καύσιμο και να περιορίζει τον εγχώριο λιγνίτη σε ρόλο κομπάρσου. Μόλις στα περίπου 1.000MW η λιγνιτική παραγωγή, ενώ θα μπορούσε κι έπρεπε να είναι στα 4.000MW, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου βάσης του συστήματος κι "αφήνοντας ταυτόχρονα χώρο και στα υπόλοιπα λουλούδια για ν' ανθίσουν". 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.



Μάλιστα το πραγματικό φορτίο του συστήματος στην πράξη αποδεικνύεται λιγότερο του προβλεπόμενου, την ώρα που γράφεται η ανάρτηση υπολείπεται κατά 315MW, κατά ένα ολόκληρο θερμικό εργοστάσιο, οπότε η "αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ" γίνεται ακόμα πιο "αυξημένη". Αλλά, τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι απλά: 
  • αν μ' αυτή την ομολογουμένως χαμηλή διείσδυση ΑΠΕ το σύστημα χρειάζεται αυξημένες εφεδρείες, τι θα συμβεί αν αυξηθεί κι άλλο η διείσδυση, όπως προβλέπει το κατάπτυστο ΕΣΕΚ του Σταθάκη, όπως ευαγγελίζεται η τραγική πολιτική της ΕΕ, όπως μας υπόσχεται η ΝΔ; 
  • Πόσο ακόμα θ' αυξηθεί το κόστος λειτουργίας του συστήματος; 
  • Πόσο ακόμα λιγότερο ανταγωνιστική θα γίνεται καθημερινά η οικονομία μας, λόγω του διαρκώς αυξανόμενου κόστους διείσδυσης των αιολικών;
  • Πόσο ακόμα θ' αυξηθεί η επιβάρυνση όλων μας, προκειμένου να διασώζονται οι Γερμανικές κι οι Δανέζικες θέσεις εργασίας 
  • Πόσο ακόμα πιο βαθιά θα νιώσουμε τη "διείσδυση" μέσα μας στο πορτοφόλι μας;


Επειδή βέβαια η "αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ" δεν είναι και στην πραγματικότητα αυξημένη, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να πρόκειται για κουτοπόνηρη κυβερνητική επικοινωνιακή μεθόδευση διοχέτευσης ρευστότητας προς τρίτους. Αλλά ούτε σ’ αυτή την περίπτωση αλλάζει η ουσία των πιο πάνω ερωτημάτων, ο λογαριασμός καταλήγει στα συνήθη υποζύγια. 


http://oimaskespeftoun.blogspot.com/2019/08/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου