Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Θα ανακοινώσει στην 84η ΔΕΘ κανέναν εθνικό στόχο της προκοπής ο Κ. Μητσοτάκης;

Η διαφορά είναι ότι αυτή την χρονιά, ο πρωθυπουργός που μόλις προ δύο μηνών ανέλαβε την εξουσία, εξήγγειλε έναν σημαντικό στόχο με εθνικό και υπερκομματικό πρόσημο, την ανάδειξη της επετείου των 200 ετών από την Παλιγγενεσία. Ένα εθνικό ορόσημο του οποίου ο εορτασμός, θα σημάνει μια εκδήλωση τιμής αφενός, για τους αγώνες τους Έθνους, αφετέρου θα επιδιωχθεί να αναδείξει το εθνικό αφήγημα και το στίγμα της πορείας της χώρας στο μέλλον.
Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, επιδιώκει να αποτυπώσει άμεσα το στίγμα της και την νέα σελίδα που ανοίγει για την χώρα, μέσα από την επιτάχυνση της Ανάπτυξης σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στην οικονομία. Και από αυτή την άποψη, η 84η ΔΕΘ αποτελεί ένα άριστο βήμα για να υπογραμμίσει αυτό ακριβώς ο πρωθυπουργός. Ότι θα επιδιωχθεί πολυμορφική ανάπτυξη με απλούς τρόπους τους οποίους οι προηγούμενοι απλώς δεν μπορούσαν καν να σκεφθούν, λόγω ιδεοληπτικής αναπηρίας και ανικανότητος. Τι ποιο φυσιολογικό λοιπόν, η εξαγγελία μέτρων για την οικονομία, να συνοδευθεί από την ανακοίνωση συγκεκριμένων στόχων εμβληματικού χαρακτήρος, που θα “οπτικοποιήσουν” και θα αναδείξουν άμεσα την πρόοδο της χώρας σε χειροπιαστά επιτεύγματα, πέρα από τον τομέα της παροχής υπηρεσιών και συναφών “παραδοσιακών” τομέων.



Η βιομηχανία είναι ένας αντιπροσωπευτικός τομέας, επειδή η ανάπτυξη ολοκληρωμένων τεχνολογικών προϊόντων στα καθημερινά πεδία δραστηριότητος των ανθρώπων μεταδίδει κύρος και αναδεικνύει την παρουσία μιας χώρας όχι μόνο στην εσωτερικής της περίμετρο αλλά και εκτός συνόρων, διεθνώς. Βιομηχανικά προϊόντα, ανταγωνιστικά, καλής ποιότητος, μπορούν όχι μόνο να βελτιώσουν σταδιακώς την τεχνολογική βάση μιας χώρας ή να εξασφαλίσουν νέες θέσεις εργασίας για άτομα υψηλής εξειδικεύσεως αλλά και να αποφέρουν έσοδα στα κρατικά ταμεία από πωλήσεις και εξαγωγές.
Στην ΔΕΘ, το στοιχείο αυτό υπάρχει και αναδεικνύεται σε μεγάλο βαθμό αλλά τα όποια προϊόντα παρουσιάζονται φέρουν την σφραγίδα της πανεπιστημιακής έρευνας και κατά κανόνα δεν θα λάβουν ποτέ την άγουσα προς βιομηχανοποίηση και εμφάνιση στην αγορά. Επιτεύγματα ολοκληρωμένων προϊόντων στον χώρο των οχημάτων, των αεροσκαφών κ.λπ., σε πρωτοτυποποιημένη μορφή, θα παραμείνουν στις αποθήκες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και οι ερευνητικές ομάδες θα προχωρήσουν στο επόμενο project, απορροφώντας νέα κονδύλια έρευνας από αυτά που διατίθενται ετησίως. Γιατί; Γιατί δεν υπάρχει σύνδεση με την αγορά.



Αυτό που λείπει, είναι αυτό που θα ανέμενε κανείς να εξαγγείλει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή την άμεση κρατική ανάληψη πρωτοβουλίας για καθορισμό συγκεκριμένων στόχων, στο πλαίσιο της επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021, που συστάθηκε. Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων  Άδωνις Γεωργιάδης, εκθειάζει σε κάθε ευκαιρία το πολύ καλό κλίμα που έχει δημιουργήσει η νέα κυβέρνηση, στην προσέλκυση επενδύσεων. Και πολύ καλά κάνει. Αναμενόμενο και καθόλου εντυπωσιακό, εάν ληφθεί υπ’ όψιν το επίπεδο της προηγουμένης κυβερνήσεως, που ανέτως διεκδικεί την διάκριση της χειρότερης κυβερνήσεως που γνώρισε η χώρα στην μεταπολίτευση. Όμως στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, υπάρχει και Υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, δηλαδή όχι για προσέλκυση ξένου πλούτου αλλά για δημιουργία εθνικού πλούτου. Δεν θα μπορούσε το συγκεκριμένο Υπουργείο να προωθήσει μια δέσμη προτάσεων για στόχους αναπτύξεως συγκεκριμένων ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων εν όψει του 2021;
Επισημαίνεται ο ρόλος του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, διότι υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει την αιχμή της κυβερνήσεως, πρωταγωνιστικό υπουργείο, στην προσπάθεια εθνικής ανατάσεως και την δημιουργία πλούτου.
Προφανώς είναι δύσκολο σε πολλούς κατοίκους αυτής της χώρας να αντιληφθούν ότι παρά την αρνητική προκατάληψη για τον επιχειρηματία κι ακόμη χειρότερα τον “βιομήχανο”, παρά τις συντεταγμένες προσπάθειες από την δεκαετία του 1980 για αποβιομηχανοποίηση, εξακολουθεί να υπάρχει η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ). Παρόλο που η ΕΑΒΙ είναι ταυτισμένη κυρίως με τις μεγάλες προβληματικές κρατικές επιχειρήσεις, υπάρχουν αξιόλογες ιδιωτικές εταιρείες που τα τελευταία έτη υιοθέτησαν εξωστρεφή στρατηγική για προφανείς λόγους κι έχουν πετύχει. Αυτή η μικρή ΕΑΒΙ, είναι απολύτως ικανή να καλύψει εθνικούς στόχους όπως η ανάπτυξη μέχρι το 2021 ενός ελληνικού οχήματος γενικής χρήσεως, ενός φορτηγού οχήματος, ενός Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (UAV), ενός Ταχυπλόου Σκάφους Ειδικών Επιχειρήσεων.
Η ΕΑΒΙ, αποτελεί ιδανική επιλογή επειδή είναι σε θέση να παρουσιάσει προϊόντα στρατιωτικών προδιαγραφών που θα θέσουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καλύπτοντας κατ’ αυτό τον τρόπο υπαρκτές εθνικές επιχειρησιακές ανάγκες, αλλά διεκδικώντας και εξαγωγές, δεδομένου ότι τα οχήματα, τα UAV ή τα Ταχύπλοα Σκάφη “πουλάνε” και “στέκονται” καλά και στην διεθνή αγορά. Αυτό που απαιτείται, είναι μια μικρή χρηματοδότηση για την ανάπτυξη πρωτοτύπων, που συνολικώς, για τα τέσσερα συγκεκριμένα προαναφερθέντα προγράμματα, κινείται στην τάξη των 10 εκατ. ευρώ μόλις! 
Είναι δυνατόν μια χώρα που παράγει τρελλά πλεονάσματα τα οποία σκορπά σε ψηφοθηρικές παροχές, να μην μπορεί να διαθέσει ορισμένες σταγόνες, στην κυριολεξία, για την ίδια την Ανάπτυξη; Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, θα έκανε την διαφορά σε αυτό το σημείο…




Αυτό που απαιτείται είναι μια απολύτως στοχευμένη προσπάθεια συντονισμού μεταξύ των Υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εθνικής Αμύνης και Οικονομίας. Με κεντρική εντολή πρωθυπουργού για την επίτευξη κάποιων αντιπροσωπευτικών βιομηχανικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και προδιαγραφών, είναι εφικτός ένας τέτοιος στόχος για το 2021. Δυστυχώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι άμεσοι συνεργάτες του, δεν φαίνεται να έχουν συλλάβει κάποια τέτοια στοιχειώδη πράγματα. Και στην 84η ΔΕΘ αναμένεται να ακούσουμε τα… γνωστά. Εκτός και αν στο μεταξύ η κυβέρνηση “ξυπνήσει”, κινήσει ταχέως διαδικασίες και στην 85η ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός κάνει την έκπληξη. Προλαβαίνει ακόμη.

https://doureios.com/tha-anakoinosei-stin-84i-deth-kanenan-ethniko-stoho-tis-prokopis-o-k-mitsotakis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου