Η αρμονία της ποικιλίας δίνει την θέση της στην δυσαρμονία της πλήρους συγχώνευσης…
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΙΜΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣΣτα ανατολικά παράλια της Σαουδικής Αραβίας λειτουργεί το «Κέντρο Παγκόσμιου Πολιτισμού, Βασιλιάς Αμπντουλαζίζ» ή απλώς Ithra.
Χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με το CNN Greece, ως ένα «παγκόσμιο σύμβολο της κοινωνικής αλλαγής» και ένα «αρχιτεκτονικό θαύμα της σύγχρονης εποχής που στεγάζει πολιτιστικά γεγονότα από όλον τον πλανήτη, σινεμά, θέατρο, όπερα εκθέσεις κ.α., κάτι που πριν από μερικά χρόνια θα ακούγονταν απίστευτο για μια χώρα κλειστή στον τουρισμό, με αυστηρά στεγανά στην δυτική κουλτούρα και αυστηρές θρησκευτικές παραδόσεις».
Τι είναι αυτό που συμβαίνει και η Σαουδική Αραβία αλλάζει;
Στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, η οποία προβλέπει, κατά τα λεγόμενα πολιτικών και οικονομολόγων, ως τελικό στάδιο μία παγκόσμια κυβέρνηση, ο «παγκόσμιος λαός» πρέπει να κινείται, όσο το δυνατόν ομοιόμορφα γίνεται.
Ως εκ τούτου, ενώ σε Ελλάδα και Ευρώπη καταφθάνουν μουσουλμάνοι παράνομοι μετανάστες, προκειμένου ο δυτικός κόσμος να κάνει ένα βήμα προς το Ισλάμ, εκεί που επικρατεί το Ισλάμ γίνεται ένα βήμα προς την κοσμικότητα του δυτικού κόσμου, προκειμένου να βρεθεί ένα κοινό σημείο επαφής.
Γράφει το CNN Greece: «Το Ithra είναι το πρώτο project στην χώρα που ανοίγει την πύλες του στον διαπολιτισμικό διάλογο και ένα σύμβολο μιας μεγάλης κοινωνικής αλλά και οικονομικής αλλαγής που έχει ξεκινήσει τα τελευταία, χρόνια και επιταχύνεται με τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν».
Εκτός λοιπόν από τον διαθρησκευτικό διάλογο (συγχώνευση θρησκειών), υπάρχει και ο διαπολιτισμικός διάλογος (συγχώνευση πολιτισμών).
Συνεχίζει το CNN Greece:
Μπαίνοντας κανείς στις εγκαταστάσεις, δεσπόζει το κεντρικό κτίριο του Ithra ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, έμπνευση και δημιουργία της νορβηγικής εταιρίας Snohetta, που στο σύνολό του καλύπτει έκταση 80.000 τετραγωνικών μέτρων.Σχόλιο el.gr: Ενώ στην Ευρώπη χτίζουμε τζαμιά, στην Σαουδική Αραβία φέρνουν σκηνοθέτες, συγγραφείς, παραγωγούς, καλλιτέχνες κ.α. Εμείς πιο κοντά στο Ισλάμ, αυτοί πιο κοντά στην δυτική κουλτούρα. Η όποια παγκόσμια εξουσία είναι λογικό να θέλει τους ανθρώπους που κυβερνά στα περίπου ίδια πολιτισμικοθρησκευτικά στάνταρ.
Το 2018 το περιοδικό ΤΙΜΕ χαρακτήρισε το Ιthra σαν ένα από τα 100 μέρη του κόσμου θα πρέπει να επισκεφτεί κανείς και οι προβλέψεις έλεγαν ότι μέχρι το τέλος του 2019 θα φτάσει το ένα εκατομμύριo επισκέπτες.
Ωστόσο, στα μέσα Οκτωβρίου που το επισκεφθήκαμε εμείς είχε πιάσει ήδη αυτόν το στόχο καθώς καθημερινά συρρέουν χιλιάδες άνθρωποι για να επισκεφθούν τις εκθέσεις τις προβολές και τα μουσεία του.
Ένας τέτοιος χώρος ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης είναι κάτι μοναδικό για μια χώρα με αυστηρές θρησκευτικές παραδόσεις και η μεγάλη προσέλευση του κόσμου αναδεικνύει την ανάγκη του για γνωριμία και επαφή με τις κουλτούρες του υπόλοιπου κόσμου. Αρχικά, η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μια βιβλιοθήκη αλλά σύντομα το σχέδιο επεκτάθηκε, όπως μας είπε η γενική διευθύντρια του Ithra και εκ των μελών της ομάδας που συνέλαβε την ιδέα, κυρία Φατμά Αλρασίντ.
Όπως είπε η κυρία Αλρασίντ το νέο πολιτιστικό κέντρο θα έπρεπε να παρέχει υπηρεσίες που να βασίζονται σε τρεις πυλώνες: Γνώση, δημιουργικότητα και διαπολιτισμική επαφή.
Έτσι η ιδέα επεκτάθηκε για να γίνει το Ithra αυτό που είναι σήμερα.
(…)
Το πρώτο τέτοιο πολιτιστικό κέντρο στη Σαουδική Αραβία, διαθέτει επίσης, μουσείο, εκθεσιακούς χώρους, μουσείο για παιδικά, σινεμά, θέατρο, χώρους εργαστηρίων, χώρους ψυχαγωγίας για παιδιά, και μέχρι τώρα έχει συνεργαστεί και έχει φέρει έργα και εκθέσεις από το Μουσείο Τέχνης του Λος Αντζελες, από το Πομπιντού στο Παρίσι, από το National Geographic, έχει φέρει τη Σκάλα του Μιλάνου, εκθέσεις όπως Λεονάρντο Ντα βίντσι, έργα του Μούνχ, του Βαν Γκογκ, την συμφωνική ορχήστρα Μαρίνσκι της Ρωσίας και άλλα. Το θέατρο λειτούργησε πέρυσι και σε ένα χρόνο έχει ανεβάσει 50 παραστάσεις τις οποίες έχουν δει 25.000 άνθρωποι.
Στο σχέδιο για το 2030, έτος κατά το οποίο, οι διεθνιστές ελπίζουν να έχουν φέρει τον πλανήτη κοντά στις δικές τους προσδοκίες (Ατζέντα 2030, δείτε ΕΔΩ), υπάρχουν φυσικά και οικονομικά σχέδια για την Σαουδική Αραβία.
Μεταξύ άλλων είναι το να γίνει η χώρα μεταφορικός κόμβος μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής, να γίνει επενδυτικός προορισμός και επίσης τουριστικός προορισμός στο πρότυπο άλλων αραβικών χώρων του Κόλπου. Γι αυτό το σκοπό βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά και τεράστια έργα. Ένα από σχέδια στον τουρισμό είναι το Red Sea ένα τουριστικό project στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένα σύμπλεγμα 50 νησιών έκτασης 34.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Θα είναι το μεγαλύτερο τουριστικό project μια επένδυση άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένεται να συμβάλει στο ετήσιο ΑΕΠ της χώρας με σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Δείτε το περιβόητο «Παγκόσμιο Κέντρο Πολιτισμού» (μοιάζει με πέτρες δίχως αρμονία στιβαγμένες) και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα σε σχέση με τις «υπηρεσίες» αλλά και την αισθητική του…
φωτο: video screenshot
el.gr
https://www.triklopodia.gr/ithra-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%ce%bd%cf%8e%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%bf-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b8%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%ba%ce%b5%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%af/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου