Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Θρίλερ με τα 260 εκατ. ευρώ του διαγωνισμού στη Ψυττάλεια



Αφορητες πιεσεις
Πάνε να σκεπάσουν τη δυσωδία με γαλλικό άρωμα;
Κάτι μυρίζει στη Ψυττάλεια και δεν είναι τα λύματα. Κάτι συμβαίνει με τον διαγωνισμό των 260 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας.


Από την Ιόλη Πιερίδη

Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας είναι η κύρια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, εξυπηρετώντας σχεδόν το σύνολο των αναγκών των 5,5 εκατ. κατοίκων της πρωτεύουσας και αποτελώντας μίας από τις μεγαλύτερες μονάδες διεθνώς στο είδος της.

Κι όμως ο διαγωνισμός για αυτή την τόσο κρίσιμη υποδομή κινδυνεύει να γίνει αντικείμενο χειραγώγησης συγκεκριμένων εργολαβικών συμφερόντων που παρότι δεν φαίνεται να διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για την ορθή λειτουργία της Ψυττάλειας, επιχειρούν να παραμείνουν στο διαγωνισμό με το έτσι θέλω, ασκώντας πιέσεις σε Μαξίμου και ΕΥΔΑΠ και κάνοντας bullying δια του Τύπου στην επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν περάσει 6 μήνες από τον Μάιο οπότε και προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός κι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού από την πρώτη κιόλας ημέρα ξεκίνησε η επιχείρηση χειραγώγησης του αποτελέσματός του.
Η αρχή έγινε με δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για διαγωνισμό που επιχειρεί να περάσει νύχτα η προηγούμενη – και διορισμένη επί ΣΥΡΙΖΑ – διοίκηση Μπενίση στην ΕΥΔΑΠ, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, με στόχο να καθυστερήσουν τον διαγωνισμό, όπως κι έγινε.


Ακολούθησαν το καλοκαίρι διαρροές στα ΜΜΕ περί φωτογραφικού διαγωνισμού και όρων που ευνοούν ένα μόνο συμμετέχοντα με τα ανταγωνιστικά σχήματα να προσφεύγουν στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών αλλά και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τόσο όμως η ΑΕΠΠ όσο και το ΣτΕ αμφότερα έκριναν πως οι όροι και η διακήρυξη του διαγωνισμού είναι απόλυτα σύννομοι και άρα ο διαγωνισμός πρέπει να προχωρήσει.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη, όλα τα σχήματα (Κοινοπραξία Μυτιληναίος – Κωνσταντινίδης, Ένωση Εταιρειών Ιντρακάτ – Τέρνα Ενεργειακή – Suez και Άκτωρ – Άβαξ – Εργοτέμ) υπέβαλαν προσφορές στο διαγωνισμό στις 7 Αυγούστου 2019, αποδεχόμενα ρητά και ανεπιφύλακτα όλους τους όρους της διακήρυξης και των τεχνικών προδιαγραφών.

Τέσσερις μήνες όμως μετά την υποβολή των προσφορών, στις 9 Δεκεμβρίου, υπεβλήθη σύμφωνα με πληροφορίες στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ, πρακτικό της αρμόδιας Επιτροπής Διαγωνισμού, προκειμένου το Δ.Σ. να αποφασίσει για το ποια διαγωνιζόμενα σχήματα θα συνεχίσουν στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού, δηλαδή στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Σύμφωνα με το εν λόγω πρακτικό, τα δύο από τα τρία σχήματα αποκλείονταν από το επόμενο στάδιο του διαγωνισμού καθώς κατά τη φάση αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών τους κρίθηκε πως δεν καλύπτουν τους όρους συμμετοχής που ο διαγωνισμός ορίζει και τους οποίους το ΣτΕ είχε κρίνει νόμιμους και οι ίδιοι είχαν αποδεχτεί τελικώς υποβάλλοντας συμμετοχή στο διαγωνισμό τον περασμένο Αύγουστο.

Τότε συμπωματικά (!) κυκλοφόρησε νέος κύκλος δημοσιευμάτων όπου εκφράζονταν έκπληξη για το πώς ο «γαλλικός κολοσσός» στα έργα νερού παγκοσμίως αποκλείστηκε από το διαγωνισμό της Ψυττάλειας. Αυτό το οποίο βέβαια δεν ανέφεραν τα δημοσιεύματα είναι ότι η Suez συμμετείχε στο εν λόγω σχήμα με μόλις 10%.

Κοινώς, ήθελαν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι ο «γαλλικός κολοσσός» κόπτεται για ένα διαγωνισμό, τον οποίο αν κέρδιζε θα κατέληγε με βάση το ποσοστό συμμετοχής του στην κοινοπραξία να εκτελεί ένα έργο αξίας μόλις 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Γιατί με αρχικό προϋπολογισμό 260 εκατ. ευρώ και μετά από τις εκπτώσεις που θα υπέβαλαν οι συμμετέχοντες – που εκτιμάται ότι θα κινούνταν κοντά στο 50% – το όποιο σχήμα θα κέρδιζε το διαγωνισμό θα είχε στα χέρια του ένα έργο αξίας 130 εκατ. ευρώ. Αν λοιπόν στο σχήμα αυτό μία εταιρεία όπως η Suez είχε ποσοστό συμμετοχής 10%, τότε της αναλογούσαν 13 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, δηλαδή περίπου 2,5 εκατ. ευρώ το χρόνο αντικείμενο, ούτε καν κέρδος.

Αυτό το οποίο αμελούσαν φυσικά να αναφέρουν τα δημοσιεύματα ήταν πως καμία Suez δεν ασχολείται με διαγωνισμούς με τόσο μικρό για τα μεγέθη της αντικείμενο εργασιών, αλλά πως ο μόνος λόγος που κόπτεται για την Ψυττάλεια, είναι γιατί τη θεωρεί Δούρειο Ίππο για τον πραγματικό μελλοντικό της στόχο, να βάλει δηλαδή πόδι στην ίδια την ΕΥΔΑΠ.

Αντίστοιχα ως πολιορκητικό κριό χρησιμοποιεί τους Γάλλους για να βάλει πόδι στο Μαξίμου, ο πραγματικός ενδιαφερόμενος για το διαγωνισμό, η Ιντρακάτ του Ομίλου Κόκκαλη, η οποία συμμετέχει στο σχήμα με 60%.

Εν συνεχεία, τη σκυτάλη πήραν δημοσιεύματα περί ενόχλησης του Γάλλου πρέσβη, περί επισκέψεων στο Μαξίμου και περί δέσμευσης του πρωθυπουργού πως ανεξαρτήτως αν από το διαγωνισμό αποκλείστηκαν βάσει των διαδικασιών τα δύο από τα τρία συμμετέχοντα σχήματα, θα μεριμνήσει ώστε να ανοίξουν οι προσφορές και των τριών, παρεμβαίνοντας ωμά δηλαδή στο διαγωνισμό μίας Α.Ε. την ευθύνη της οποίας έχει το Υπερταμείο κι όχι η κυβέρνηση.

Κοινώς, αν τα δημοσιεύματα ευσταθούν, στελέχη της γαλλικής Suez φαίνεται πως μπαινοβγαίνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο και παραπονιούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πως δήθεν αδικήθηκαν και πως δεν έπρεπε να αποκλειστούν από τον διαγωνισμό, απαιτώντας να παρακάμψουν τις διαδικασίες και να τους κρατήσουν μέσα στο διαγωνισμό, από τον οποίο αποκλείστηκαν βάσει διαδικασιών και απόφασης της 5μελούς Επιτροπής Διαγωνισμού της ΕΥΔΑΠ.

Αφόρητες πιέσεις φαίνεται πως δέχεται και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει απευθυνθεί τόσο στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, όσο και στο δικηγορικό γραφείο Λαμπαδάριου προκειμένου να βρεθεί δυνατότητα παράκαμψης των διαδικασιών για τεχνικούς ή νομικούς λόγους, προκειμένου να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές των σχημάτων που έχουν αποκλειστεί.

Μάλιστα, η κίνηση αυτή φαίνεται πως έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία του ΤΕΕ, αφού γνωρίζει εκ των προτέρων πως όχι απλά είναι παντελώς αναρμόδιο να εμπλακεί στο διαγωνισμό, αλλά οποιαδήποτε έστω και μικρή εμπλοκή εκ μέρους του θα συνιστούσε παραβίαση της νομοθεσίας, εκθέτοντάς μάλιστα ανεπανόρθωτα ως θεσμικό όργανο εκπροσώπησης του τεχνικού κόσμου της χώρας.
Ο ρόλος της Ψυττάλειας στην ποιότητα ζωής του λεκανοπεδίου γίνεται αμέσως αντιληπτός αν αναλογιστεί κανείς πόσο άλλαξε η εικόνα του Σαρωνικού και του παραλιακού μετώπου από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί. Η περίφημη Αθηναϊκή Ριβιέρα και τα επενδυτικά σχέδια για το Ελληνικό θα είχαν παραμείνει όνειρα αν δεν κατευθύνονταν προς επεξεργασία στη Ψυττάλεια τα λύματα που στο παρελθόν διοχετεύονταν ανεξέλεγκτα στη θάλασσα.

Διαγωνισμοί για τόσο κρίσιμες υποδομές δεν μπορεί να διεξάγονται μέσω του Τύπου ούτε να χειραγωγούνται μέσω συναντήσεων πίσω από κλειστές πόρτες. Ή υπάρχουν διαδικασίες και τηρούνται είτε στέλνουμε το μήνυμα πως η χώρα θα “προσαρμόζει” τους νόμους, τις διαδικασίες και τους διαγωνισμούς, εξισώνοντας την Ελλάδα του 2020 με την Ψωροκώσταινα.

https://kourdistoportocali.com/news-desk/thriler-me-ta-260-ekat-eyro-toy-diagonismoy-sti-psyttaleia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου