Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Η εύκολη οδός για την Αθήνα και η... ανηφορική της ανακήρυξης ΑΟΖ

Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Η εύκολη οδός είναι να καλείται στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ο Λίβυος πρέσβης και να προειδοποιείται πως εάν δεν δώσει το περιεχόμενο του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα του για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία θα απελαθεί.

Το δύσκολο ήταν να γίνει το ίδιο με τον Τούρκο πρέσβη, ο οποίος επίσης κλήθηκε στο ελληνικό ΥΠΕΞ για διάβημα. Θα ήταν ενδιαφέρον να ενημερώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για το περιεχόμενο της συνάντησης του κ. Νίκου Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη.

Κι αυτό επειδή για τη συζήτηση που είχε με τον Λίβυο διπλωμάτη υπήρχε διαρροή και σχετική αναφορά στο «ηρωικό τελεσίγραφο», το οποίο του δόθηκε ( παρεμπιπτόντως το τηλεγράφημα φαίνεται να λήγει την ερχόμενη Πέμπτη και εάν απελαθεί είναι άγνωστο εάν θα μπορεί να επιστρέψει στη χώρα του. Ενδέχεται να ζητήσει και άσυλο στην Ελλάδα!).

Το δυσκολότερο, βεβαίως, βήμα ως φαίνεται για την Αθήνα είναι να προχωρήσει στην οριοθέτηση ΑΟΖ της Ελλάδος με την Κύπρο και με την Αίγυπτο. Αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού, αλλά δεν προχώρησε επειδή ακριβώς φοβόταν η Αθήνα την κατοχική Τουρκία.


Αυτό το φοβικό σύνδρομο που καταδιώκει την Αθήνα, έχει ενθαρρύνει την Άγκυρα να προχωρήσει με παράνομες μονομερείς κινήσεις. Και όσο η Ελλάδα καθυστερεί να οριοθετήσει ΑΟΖ με Αίγυπτο και Κύπρο, τόσο η Τουρκία θα προχωρεί στην εφαρμογή των επεκτατικών της σχεδιασμών και σε ενέργειες που αμφισβητούν ευθέως την κυριαρχία της Ελλάδος, της Κύπρου.

Αναχωρώντας από το Κάιρο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας δήλωσε πως η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα επιταχύνουν τις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών τους κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (AOZ). Μόνο εάν γίνει πράξη και συνδυαστεί και με την οριοθέτηση ΑΟΖ με Κύπρο θα έχει σημασία και αποτέλεσμα.

Είναι προφανές πως η Άγκυρα δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας. Είναι πρόδηλο πως η κατοχική δύναμη κάνει βήματα που στοχεύουν να ανατρέψουν συνεργασίες και σχεδιασμούς στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι προφανές πως μέχρι σήμερα όλη η προκλητικότητα και οι επεκτατικές ενέργειες της Άγκυρας στρέφονταν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δυο γεωτρύπανα βρίσκονται ως γνωστό στην κυπριακή ΑΟΖ όπως και δυο ερευνητικά σκάφη. Ανενόχλητη κινείται η Άγκυρα καθώς μόνη η Κύπρος δεν μπορεί να αποτρέψει και ανατρέψει τις τουρκικές ενέργειες.

Μέχρι πρόσφατα η Τουρκία φαινόταν να ήταν προσεκτική έναντι της Ελλάδος. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αποστολή ερευνητικών σκαφών στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος. Αυτό, όμως, φαίνεται να έχει τελειώσει. Με την υπογραφή του μνημονίου με την Λιβύη η Τουρκία κάνει ένα άλλο βήμα διαμηνύοντας πως διά πυρός και σιδήρου θα είναι παρούσα στην ανατολική Μεσόγειο, στην ανακατανομή ισχύος και στα ενεργειακά.

Το ζητούμενο είναι πώς θα απαντήσει πρωτίστως η Αθήνα στις επεκτατικές αυτές ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας. Γιατί εάν δεν υπάρξει απάντηση, ο επεκτατισμός θα συνεχιστεί.

Απόψεις


https://kostasxan.blogspot.com/2019/12/blog-post_92.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου