Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

«Πεῖτε μου μία φορά που οἱ Τοῦρκοι νά μήν ἐπετέθησαν μετά ἀπό ὑποχώρηση τῆς Ἑλλάδος»

Πάγκαλος : «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος. Εγώ το πιστεύω γιατί δεν έχω βρει καλό Τούρκο. Τους λείπουν στοιχειώδεις έννοιες. Ο Τούρκος δεν έχει την έννοια του δικαίου»(ἐδῶ)

Το 80% της πολιτικής μου ήταν η πολιτική του Καραμανλή, του Ράλλη και βεβαίως του Ανδρέα Παπανδρέου. Το υπόλοιπο 20% προστέθηκε από μένα τον ίδιο όσο λειτουργούσα ως υπουργός του Παπανδρέου.
Θεόδωρος Πάγκαλος γιά σχέσεις Ἑλλάδος Τουρκίας. Συνέντευξις στό «Βῆμα»,Ὀκτώβριος 1999,ὅταν πλέον ἔχει φύγῃ ἀπό τό ΥΠΕΞ (ἐδῶ):


Συμφωνία Μαδρίτης,1997
«Εγώ δεν είμαι ούτε κατά του τουρκικού λαού ούτε κατά της φιλίας των δύο λαών, αλλά ούτε και υπέρ της δημιουργίας ενός καλού κλίματος αν αυτό δεν είναι δυνατόν. Θα πρέπει να είναι δυνατόν για να υπάρξει καλό κλίμα. Ολες αυτές οι αγκαλιές, οι συμπάθειες και οι αγάπες τι ανταπόκριση έχουν; Ως κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας εννοώ… Τίποτε απολύτως. 

Ούτε τη Χάλκη δεν ανοίγουν, την οποία παρανόμως έχουν κλείσει. Ούτε καν δέχονται ν’ ανοίξουν συζήτηση για το Κυπριακό ­ που και αυτό, αν γινόταν, θα ήταν μια μεγάλη παγίδα. Ούτε αυτό δεν έκαναν όμως. 

 «μα εσείς δεν χορεύατε καρσιλαμάδες με τους Τούρκους; 
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα «γιατί κάναμε όλες αυτές τις γαλιφιές, τις φιγούρες, τις άσκοπες μετακυλίσεις;»
Πώς θα πάει αύριο ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός των Εξωτερικών στο Ελσίνκι να πούνε: «Οχι, εμείς δεν μπορούμε ν’ αδρανοποιήσουμε όλα τα αιτήματά μας»; 


Ὁ ΓΑΠ μετά τό ...βαρύ ζεϊμπέκικο,δέχεται τό χειροκρότημα τοῦ τούρκου ΥΠΕΞ (συγχωρεμένος πλέον) Ἰσμαήλ Τζέμ (φωτό)
Θα τους πούνε οι άλλοι ­ και δικαίως ­ «μα εσείς δεν χορεύατε καρσιλαμάδες με τους Τούρκους; Εσείς δεν κοιταζόσασταν στα μάτια με δάκρυα; Τι ήταν όλα αυτά;». Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι σοβαρή πολιτική.»

«Είμαι βέβαιος ότι υπήρχε κάποιος που δυσφορούσε όσο ήμουν εγώ υπουργός Εξωτερικών… Και αυτός ο κάποιος δεν ήταν άλλος από τους ίδιους τους Αμερικανούς


Νίκολας Μπέρνς,πρώην ΥΠΕΞ ΗΠΑ καί πρέσβης στήν Ἀθῆνα,1997-2001
Οι Αμερικανοί μάς έλεγαν: «Καθήστε να συζητήσετε· ας αφήσουμε το Κυπριακό και θα δούμε· δώστε στους Τούρκους την ιδιότητα της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα· αν κάνετε ορισμένες χειρονομίες προς τους Τούρκους, οι Τούρκοι θα βελτιωθούν…». 

Εγώ επέμενα: «Πείτε μου μια φορά που οι Τούρκοι να μην επετέθησαν μετά από υποχώρηση της Ελλάδας». Πολύ φοβούμαι ότι προς τα εκεί πάμε και τώρα. Οπότε εμείς είμαστε αναγκασμένοι να μην εγκρίνουμε την ευρωπαϊκή προενταξιακή τους ιδιότητα».




«Νομίζω ότι φεύγοντας εγώ από το υπουργείο επικράτησε ένας κύκλος συμβούλων, διανοουμένων, δημοσιογράφων ­ ορισμένοι από αυτούς εξαιρετικά αφελείς και άλλοι, θα μου επιτρέψετε να πω, λίγο ως πολύ ύποπτοι...είναι οι άνθρωποι που θεωρούν ότι το εθνικό συμφέρον εξυπηρετείται με το να κολλάς όσο μπορείς πιο κοντά στην άρχουσα και κυρίαρχη υπερδύναμη ­ στους Αμερικανούς δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση. Υπήρχε πάντα αυτή η άποψη αλλά δεν περνούσε σε μένα…Θεωρώ ότι οι επιδείξεις καλών προθέσεων στερούνται σοβαρότητας, μειώνουν το κύρος της χώρας και τον σεβασμό που πρέπει να εμπνέει η χώρα στους άλλους» 




«Ναι. Με το που ανέλαβε (Πελασγ. Ὀ ΓΑΠ στό ΥΠΕΞ,ἐννοεῖ) εμφανίστηκε ένα σύνολο ανθρώπων που δεν μιλάνε καν καλά ελληνικά ­ διότι είναι Ελληνοαμερικανοί ­, πράγμα που βεβαίως σοκάρει τους πάντες μέσα στο υπουργείο. Οι διπλωμάτες γελάνε… «Στους διαδρόμους του υπουργείου» λένε «επίσημη γλώσσα είναι η αγγλική με αμερικάνικη προφορά». (γέλια) Οχι ότι η χρήση της αγγλικής αποτελεί κανενός είδους ένδειξη για μειωμένη εθνική συνείδηση, αλλά το να υπηρετείς στο υπουργείο Εξωτερικών μιας χώρας και η μητρική σου γλώσσα να είναι άλλη οπωσδήποτε σοκάρει»




“Ηλεκτροσόκ” από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τ. Πάιατ, ο οποίος σε συνέδριο που οργάνωσε η Πολεμική Αεροπορία στο Τατόι, ζήτησε να μοιραστούν τα κοιτάσματα με την Τουρκία μισά-μισά.

Γραφικός ξε-γραφικός,ὁ Πάγκαλος,τοὐλάχιστον στό θέμα τῆς τουρκίας καί τῆς «ἀδυναμίας» πού τούς ἔχουν οἱ ἀμερικανοί,ἦταν πάντα ξεκάθαρος ! Ὅπως βεβαίως γιά τήν δουλικότητα τῶν ...δικῶν μας,ἀπέναντι στίς ΗΠΑ κάτι πού,διαχρονικῶς, ἀποθρασύνει ὅλο καί πιό πολύ τούς τουρκαλάδες !


ἐφημ. Μακεδονία Δεκέμβριος 1957 (τότε πού εἶχε ἀποφασισθῇ ἡ τύχη τῆς Κύπρου...)
Φεβρουάριος 2019,κυβέρνησις Τσίπρα. 

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος αναφορικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία μετά από την επικήρυξη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν λάβει άσυλο από τη χώρα μας.


«Του πιάσανε τον κ@λο» είπε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, η επικήρυξη των «8» είναι «σαν η Τουρκία να εκφράζει πως υπάρχουν προδότες και χαφιέδες στην ελληνική πλευρά».
Εκτίμησε, μάλιστα, πως αυτό θα έπρεπε να κάνει τον πρωθυπουργό να ακυρώσει το επίσημο ταξίδι του και να επιστρέψει στην Αθήνα.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έπρεπε να γυρίσει πίσω και να τινάξει τα πάντα στον αέρα» δήλωσε ο πρώην υπουργός, που παράλληλα υποστήριξε ότι αυτές οι επισκέψεις θα πρέπει να λογίζονται ως «δώρο» το οποίο και εξετάζεται ανάλογα με το ποιος την έχει ανάγκη.
Όπως είπε, εν προκειμένω την συνάντηση αυτή είχε ανάγκη η Τουρκία λόγω της απομόνωσής της. «Και αυτή τη συνάντηση έπρεπε να την πουλήσουμε ακριβά» ανέφερε ο κ. Πάγκαλος.

Πρός τό παρόν,ὁ Πάγκαλος δέν ἔχει σχολιάσῃ τά ἐλληνο-τουρκικά.Προφανῶς περιμένει,λόγῳ συμπαθείας στόν Κούλη,περαιτέρω ἐξελίξεις,γιά νά τοποθετηθῇ ἀναλόγως...Πόσες ἀκόμη,ἄρα γε;

ΕΔΩ,ΕΔΩ

Ἐκτός καί ἄν...

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 

Ο Πάγκαλος με μπουρνούζι και σαγιονάρα στην πλατεία Κολωνακίου


Σημείωσις : Εὐχαριστῶ τόν φίλο πού σέ σχόλιό του,ἐδῶ,μᾶς ἔδωσε τίς σημαντικές πληροφορίες ἀπό τήν συγκεκριμένη συνέντευξιν.


Ἡ Πελασγική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου