Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Το διαχρονικό φιάσκο των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας. Μητσοτάκης όπως Τσίπρας στο Ιράν;



Μονο μπετα για ρεντρουμηδες
Στο μεταξύ η Handelsblatt τρολάρει το οξυδερκές "Rebrain Greece" του ασίγαστου Γιάννη Βρούτση
Πρόκειται για διαχρονικό φιάσκο με περιτύλιγμα μηντιακής χρυσόσκονης. Εάν διαβάσεις τα εγχώρια ΜΜΕ (έντυπα και διαδικτυακά) τα τελευταία 5 χρόνια έχεις την αίσθηση ότι όλος ο πλούτος του πλανήτη έχει αποφασίσει να τοποθετηθεί στη χώρα μας.

Από τον Βασίλη Μπόνιο
Οσο προχωράς σε βάθος διαπιστώνεις ότι πρόκειται για τα συνήθη deals των εγχώριων μεγαλοεπιχειρηματιών με τις εταιρίες που διαχρονικά “αντιπροσωπεύουν” στη χώρα μας. Οσο για την τουριστική ανάκαμψη της ελληνικής πρωτεύουσας μπορεί να την συναντήσει κανείς κάνοντας μια βόλτα στην εορταστική Αθήνα.
Η Αθήνα έχει μετατραπεί σε φθηνός προορισμός (airbnb) με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες επιπέδου Hilton να τις έχουν ζώσει τα φίδια.
Οι δε νέες επενδύσεις αφορούν στη πλειοψηφία ανέγερση νέων τουριστικών συγκροτημάτων (οικοδομή δηλαδή) στις οποίες θα απασχοληθούν καλοχτενισμένοι Αλβανοί, Πακιστανοί, Αφγανοί και πάει λέγοντας.
Είναι σχεδόν βέβαιο πως όλοι αυτοί πλέον θα εγκακαταλείψουν τον Σύριζα και θα ψηφίζουν Κυριάκο.
Πάρτε παράδειγμα τις 6 δήθεν “στρατηγικές” επενδύσεις που ενέκρινε πρόσφατα η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών συνολικού προϋπολογισμού 1,05 δισ. ευρώ:
1. Πρόκειται για την ανέγερση σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα, της εταιρείας “ΝΟΒΑΛ ΠΡΟΠΕΡΤΥ” προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ,
2. Την τουριστική επένδυση 330 εκατ. ευρώ της Cretan Sun and Sea Developments ΑΕ,
3.Την τουριστική επένδυση της Τ.Ε.Α.Β. Α.Ε προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.
4. Ανάπτυξη Εμπορικού Κέντρου και Κέντρου Αναψυχής της PANITA LTD, συνολικού ύψους 93,5 εκατ. ευρώ.
Επίσης, εγκρίθηκαν λίγο πριν την εκπνοή του 2019, η επένδυση για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 177MW των εταιρειών EAST PV Α.Ε. και NOTIAS S.A. προϋπολογισμού 172 εκατ. ευρώ, η κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών της “CONSORTIUM SOLAR POWER SYSTEMS S.A.”, συνολικού κόστους 214 εκατ. ευρώ
Δεν λέμε καλά είναι τα τουριστικά συγκροτήματα και τα φωτοβολταικά αλλά την ίδια στιγμή η αύξηση στη τιμή του ρεύματος στα νοικοκυριά και στους επαγγελματικούς χώρους σε συνδυασμό με την αέναη φορομπηχτική ασέλγεια του κράτους γονατίζει τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Δηλαδή παραμένουμε διαχρονικά το κράτος των ρεντρούμηδων χωρίς επενδύσεις στη Τεχνολογία και στη βιομηχανία τη στιγμή που ο Ερντογάν διαφημίζει τουρκικής παραγωγής drones, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πυραύλους και πυραυλάκατους, υποβρύχια, αεροπλάνα και διαστημική τεχνολογία.
Ισως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να περιγραφούν οι ξένες επενδύσεις στη χώρα μας από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα του ταξιδιού Τσίπρα στο Ιραν.






Στο μεταξύ όλες αυτές οι επενδύσεις σε νεοανεγειρόμενα τουριστικά συγκροτήματα είναι τόσο ευαίσθητες στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ παραδέχεται έμμεσα το φιάσκο του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ και προαναγγέλει νέο εντός του 2020! Μάλιστα εξαιτία της κόντρας με τον Γιάννη Στουρνάρα δεν αποδέχεται αυτό που έχει ήδη εκπονήσει η ΤτΕ.
Για την κριτική ότι δεν αρκεί το σχέδιο “Ηρακλής” η οποία ασκείται, όπως ειπώθηκε, από πλευρά των θεσμών ο ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι θα υπάρξει και επόμενο “συμβατό” σχέδιο. “Με το σχέδιο Ηρακλής ερχόμαστε και ισχυριζόμαστε βάσιμα, με βάση τα στοιχεία που μας έδωσαν οι τράπεζες, ότι μπορούν να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια περίπου κατά 33 με 35 δισ. ευρώ.  Οι τράπεζες θα συνεχίσουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν, να καθαρίζουν δηλαδή τα χαρτοφυλάκιά τους και πράγματι μέσα στο 2020 είμαστε διατεθειμένοι σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος να προσχωρήσουμε σε άλλη μία συμπληρωματική λύση, σε ένα σχέδιο συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες” ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.
Σε ερώτημα για το αν θα είναι το σχέδιο της ΤτΕ απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι το “2020 που θα πάρω στα χέρια μου το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος και θα το συζητήσουμε θα είμαι σε θέση να σας απαντήσω αν θα είναι συμβατό αυτό το σχέδιο, μία παραλλαγή του ή κάποιο άλλο σχέδιο. Τότε θα προχωρήσουμε έτσι ώστε την επόμενη διετία να καθαρίσουμε ουσιαστικά τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών για να αρχίσει να υπάρχει βιώσιμη πιστωτική επέκταση, δηλαδή δανεισμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών”.



Στο μεταξύ η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt τρολάρει μέσα από το ρεπορτάζ της το οξυδερκές “Rebrain Greece” του ασίγαστου Γιάννη Βρούτση.
“Rebrain Greece” oνομάζεται το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που στόχο έχει παρέχοντας κίνητρα να υποστηρίξει την επιστροφή Ελλήνων και Ελληνίδων ηλικίας 25 μέχρι 40 ετών, που τα χρόνια της κρίσης επέλεξαν τον δρόμο του εξωτερικού. Σε αυτό το σχέδιο κατά του braindrain αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. “Η Ελλάδα βίωσε κατά την τελευταία δεκαετία μια μαζική μετανάστευση. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μεταξύ 2008 και 2014 περίπου 427.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα τους. Στο μεταξύ ο αριθμός τους πρέπει να έχει υπερβεί το μισό εκατομμύρια. Πιο δημοφιλής προορισμός είναι η Γερμανία με σχεδόν 160.000 Έλληνες μετανάστες να έχουν φτάσει από την αρχή της κρίσης”, παρατηρεί η Handelsblatt, συμπληρώνοντας σε άλλο σημείο ότι “με το braindrain η Ελλάδα χάνει όχι μόνο πολλούς από τους ταλαντούχους ανθρώπους της αλλά σημειώνει και μεγάλες οικονομικές απώλειες”
Το ρεπορτάζ αναφέρεται αναλυτικά στο σχέδιο του υπ. Εργασίας Γιάννη Βρούτση σημειώνοντας: “Τώρα που η χώρα αφήνει πίσω της την κρίση και η οικονομία ανακάμπτει, η κυβέρνηση θέλει να αναστρέψει τη διαρροή εργαζομένων και να φέρει πίσω τους μετανάστες. Σαν ‘γέφυρα’ για τη διευκόλυνση της επιστροφής ο Γ. Βρούτσης σχεδιάζει κάτι σαν ένα εικονικό χρηματιστήριο εργασίας με στόχο να συγκεντρωθούν εκεί ελληνικές εταιρίες που αναζητούν εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης και ενδιαφερόμενους από το εξωτερικό”. Το ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης στον μισθό των 3000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2000 θα είναι κρατική επιδότηση για ένα χρόνo αλλά και στις προϋποθέσεις ηλικίας και πανεπιστημιακών τίτλων. Πώς όμως βλέπουν το σχέδιο της κυβέρνησης πολίτες και ειδικοί; Μπορεί να αντιστρέψει την τάση εκροής ανθρώπινου δυναμικού;
“Είναι πολύ λίγο, είναι πολύ αργά” αναφέρει στην οικονομική εφημερίδα ο 49χρονος σκηνοθέτης Νίκος Σταμπουλόπουλος, που το 2009 έφυγε για το Άμστερνταμ, επέστρεψε στην Ελλάδα και σήμερα διαχειρίζεται την ιστοσελίδα “Νέα Διασπορά”, ένα δίκτυο για Έλληνες μετανάστες και επαναπατριζόμενους. Όπως αναφέρει ο ίδιος στην εφημερίδα, τόσο το επίπεδο όσο και ο προτεινόμενος μισθός είναι χαμηλός “για να προσελκύσει αξιόλογους και επιτυχημένους επιστήμονες από το εξωτερικό” και θεωρεί επίσης ότι το ηλικιακό όριο των 40 αποκλείει πολλούς. Όπως επισημαίνει επίσης ο ίδιος “πολλοί από τους νέους μετανάστες έφυγαν από την Ελλάδα όχι λόγω της υψηλής ανεργίας ή των χαμηλών μισθών αλλά λόγω της διαφθοράς, του νεποτισμού, των πελατειακών σχέσεων, του δηλητηριασμένου πολιτικού κλίματος, της πολιτικής στασιμότητας και της κοινωνικής καθυστέρησης”.
Σκεπτικός όμως για την επιτυχία του φιλόδοξου αυτού σχεδίου είναι και ο Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο Βερολίνο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με τον Αλ. Κρητικό, “οι περισσότεροι άνθρωποι που έφυγαν στο εξωτερικό τα πηγαίνουν καλύτερα εκεί από επαγγελματική και οικονομική άποψη.
Η μετανάστευση σημαίνει για πολλούς Έλληνες και Ελληνίδες ουσιώδη βελτίωση της κατάστασής τους”. Ο διακεκριμένος οικονομολόγος θεωρεί ωστόσο “αξιέπαινο” το ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε τη διαρροή εργαζομένων υψηλών προδιαγραφών ως σοβαρή απειλή για τη χώρα και επιδιώκει να αντιμετωπίσει το θέμα επιθετικά. “Δυστυχώς όμως δεν είναι πολύ πιθανό οι επιδοτήσεις μισθών να μετατρέψουν τη διαρροή υψηλά καταρτισμένου προσωπικού σε επιστροφή των μεταναστών” εκτιμά ο Αλ. Κρητικός.

https://kourdistoportocali.com/news-desk/to-diachroniko-fiasko-ton-xenon-ependyseon-sti-chora-mas-mitsotakis-opos-tsipras-sto-iran/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου