Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Ελλάδα-Τουρκία, συζήτηση ΜΟΕ: Ποιος θα βρει το λάθος του ΓΕΕΘΑ στη φωτογραφία που αποδέσμευσε;



Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του στρατιωτικού διαλόγου για τα περίφημα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσωπειών. Η ελληνική φιλοξενία, όπως πάντα ήταν υποδειγματική. Και δεν μπορείς αυτό να το εκφράσεις εάν δεν το πιστεύεις ειλικρινά. Εάν τα αισθήματα για τον φιλοξενούμενό σου δεν είναι γνησίως φιλικά, αν πραγματικά δεν θα ήθελες κατά βάθος να υφίσταται διαφορά και κόντρα… για το ποια πλευρά του Αιγαίου έχει τις πιο εύγευστες συνταγές. Όχι το σταθερό χάλι των τελευταίων δεκαετιών.

Όμως, άλλο αυτό και άλλο να “τρως γκολ από τα αποδυτήρια“. Διότι μερικές φορές, στην προσπάθειά σου να δείξεις τις αγνότερες και φιλικότερες των προθέσεων, κινδυνεύεις να διαβείς τη λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην υπογράμμιση της φιλικής σου διάθεσης και την τήρηση στοιχειωδών κανόνων, όταν μάλιστα έχεις έναν καλεσμένο που φημίζεται για την αξιοποίηση και της πιο μικρής λεπτομέρειας…
Τι εννοούμε όμως; Ότι στη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα με τις δυο αντιπροσωπείες να ποζάρουν χαμογελαστές στις σκάλες εισόδου στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στο κέντρο της φωτογραφίας εμφανίζεται ο Τούρκος επικεφαλής της αντιπροσωπείας. Να μας συγχωρήσουν οι φίλοι του ΓΕΕΘΑ, όμως τουλάχιστον όταν έχεις απέναντί σου, εν προκειμένω δίπλα σου, αντιπροσωπεία από την Τουρκία και όχι κάποια άλλη χώρα (που κι εκεί καλό είναι να μην είμαστε τόσο… συναισθηματικοί), οι ερμηνείες αλλάζουν κάπως


Αυτό που δείχνει η συγκεκριμένη φωτογραφία εάν παρατηρηθεί “με τουρκικά γυαλιά”, είναι ότι ο Τούρκος είναι “αφεντικό και εκτός έδρας“! Αυτό που για τον Έλληνα αποτελεί μια κίνηση φιλοφρόνησης, μια χειρονομία αβροφροσύνης απέναντι στον καλεσμένο του, στην Τουρκία “διαβάζεται” διαφορετικά. Μην έχετε αμφιβολία.
Διαβάζετε ως δουλικότητα και ως προσπάθεια που θα την εντάξουν στο ευρύτερο πλαίσιο αυτού που βλέπουν ως προτεραιότητα στον κατευνασμό τους, στην αποφυγή της σύγκρουσης με κάθε κόστος, το οποίο στην Τουρκία “διαβάζεται” ως ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ και στη δική τους ιδιοσυγκρασία ΔΕΝ προβάλλει ευγένεια, αλλά ΑΔΥΝΑΜΙΑ. Μην έχει κανείς αμφιβολία επ’ αυτού. Καλό θα ήταν να μην επαναληφθεί.

https://www.defence-point.gr/news/ellada-toyrkia-syzitisi-moe-poios-tha-vrei-to-lathos-toy-geetha-sti-fotografia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου