Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Τα πλαστά τιμολόγια, οι προεκλογικές χορηγίες και ο Κώδικας του Προβεντσάνο



Η Εξεταστικη που δεν θα ηθελε κανεις απο τους 300...Τα «πιντσίνι» τυπώνονταν σε τσιγαρόχαρτα και διπλώνονταν δεκάδες φορές ώστε να χωρούν ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών
-Aυτόν τον ψάξαμε εξαντλητικά. Κάναμε φύλλο και φτερό τους χώρους του αλλά δεν βρήκαμε τίποτε….Έπαιρνε τα μέτρα του με θρησκευτική προσήλωση που θα ζήλευε και ο Μπερνάντο Προβεντσάνο*…
Από τον Αριστοτέλη Ανδρεάδη


Παραδοχές σαν κι αυτή όταν γίνονται από κορυφαία τραπεζικά στελέχη για συναδέλφους τους (ακόμη και εντός της τραπέζης) με αφορμή τα πλαστά τιμολόγια των τραπεζών και όχι μόνο έρχονται να προσθέσουν περισσότερο μυστήριο παρά να ρίξουν φως σε υποθέσεις όπου υπάρχει προεκλογική ροή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για την οποία  ο αστικός μύθος θέλει να καταλήγουν σε χορηγίες πολιτικών προσώπων.
Αυτή η τελευταία ιδιότητα (τα πολιτικά πρόσωπα) είθισται να λειτουργεί για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους ως ασφαλές ακαταδίωκτο.
Σπάνια υπόθεση στην οποία εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα οδήγησε  τους εμπλεκόμενους στο εδώλιο και ακόμη πιο σπάνια στη φυλακή.
Το φαινόμενο της χορηγίας προεκλογικών εκστρατειών δεν είναι ελληνικό αλλά στην Ελλάδα το περιβάλλει το σκότος του επερχόμενου και οι χορηγοί, είτε φυσικά πρόσωπα (επιχειρηματίες, κλπ) είτε εταιρίες, τράπεζες, οργανισμοί, κλπ, επιλέγουν αυτό το πάρε-δώσε να μένει μακριά από το σημείο που μπαίνει φως.
Έτσι περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ -σύμφωνα πάντα με τον αστικό μύθο-που διακινήθηκαν και διά μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας δεν δόθηκαν με αποδείξεις ή τιμολόγια του πολιτικού αποδέκτη αλλά δια μέσω τιμολόγησης υπηρεσιών που παρείχαν τρίτοι εμπλεκόμενοι με τις εταιρίες τους.
Ο Κώδικας του Προβεντσάνο*
Πρόκειται για τον Κώδικα που εφηύρε ο «Νονός των νονών» για να διοικεί τη μαφία, την εποχή που ήταν ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στην Ιταλία. Αριθμοί, γράμματα της αλφαβήτου, περικοπές από τη Βίβλο, αναφορές στον Ιησού, όλα αυτά περιέχονται στο βιβλίο του Σικελού δικαστή, Μικέλε Πρεστιπίνο, ο οποίος προσπάθησε να ρίξει φως στα μυστικά της μαφίας μέσω της ανάλυσης των σημειωματαρίων του Μπερνάρντο Προβεντσάνο, τα οποία ήρθαν στο φως μετά τη σύλληψή του.



«Ο Κώδικας Προβεντσάνο», βασίζεται στην αποκρυπτογράφηση δεκάδων «πιντσίνι» (χαρτάκια) τα οποία χρησιμοποιούσε ο Προβεντσάνο για να επικοινωνήσει με τους υπαρχηγούς του. «Δεν πρόκειται απλώς για μια εξωτερική προσέγγιση της μαφίας. Αλλά για μια παρουσίαση της Cosa Nostra από την Cosa Nostra. Διαθέτουμε πλέον το μεγαλύτερο αρχείο που είχαμε ποτέ για τη μαφία», τόνισε ο Πρεστιπίνο.
Ο Προβεντσάνο υπήρξε ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός της σικελικής μαφίας από το 1993 έως την ημέρα της σύλληψής του στις 11 Απριλίου του 2006. Ο Προβεντσάνο καταζητούνταν για 43 χρόνια. Οταν η αστυνομία τον συνέλαβε σε ένα αγρόκτημα κοντά στη θρυλική πόλη από την ταινία «Ο Νονός», Κορλεόνε, ανακάλυψε ένα εξαιρετικά λιτό «κέντρο επιχειρήσεων».
Ο Προβεντσάνο διέθετε δύο γραφομηχανές, εκ των οποίων μόνον η μία ήταν ηλεκτρική, ένα λεξικό και ένα αντίτυπο της Βίβλου γεμάτο υπογραμμίσεις.
Σε ένα υποτυπώδες ξύλινο γραφείο φύλαγε δύο κουτιά «εισερχόμενων» και «εξερχόμενων» εγγράφων με τα οποία παρακολουθούσε την εξέλιξη των υποθέσεων της μαφίας. Τα «πιντσίνι» τυπώνονταν σε τσιγαρόχαρτα και διπλώνονταν δεκάδες φορές ώστε να χωρούν ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, τυλίγονταν με σελοτέιπ και διακινούνταν μέσω ενός μεγάλου δικτύου αγγελιαφόρων.
«Η γλώσσα που χρησιμοποιούσε αποτελεί το μοναδικό όργανο που έχουμε στη διάθεσή μας για να κατανοήσουμε την προσωπικότητα του ανθρώπου που για τουλάχιστον μια δεκαετία υπήρξε ο αρχηγός μιας από τις ισχυρότερες ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος», θα παραδεχόταν ο Πρεστιπίνο, ο οποίος συνέγραψε το βιβλίο με τον δημοσιογράφο, Σάλβο Παλατσόλο.
Τα ιταλικά του Προβεντσάνο, ο οποίος εγκατέλειψε το σχολείο στη Β’ τάξη του Δημοτικού είναι συχνά εξαιρετικά δυσνόητα. Είχε αριθμήσει τους συνεργάτες του από το 2 έως το 164, κρατώντας ο ίδιος το νούμερο 1. Οι περισσότεροι συνεργάτες του δεν γνώριζαν ποιος κρυβόταν πίσω από κάθε αριθμό.
Ενας από τους πιο μυστήριους συνεργάτες του αναφερόταν ως «ο πολυαγαπημένος Ιησούς Χριστός».
«Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για άνθρωπο ή οργάνωση», σημειώνει ο Πρεστιπίνο.


https://kourdistoportocali.com/news-desk/ta-plasta-timologia-oi-proeklogikes-chorigies-kai-o-kodikas-toy-proventsano/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου