Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Τα Σκόπια, το ΝΑΤΟ και η λήθη των πολιτικών μας



Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ...Του Ιωάννη Αμπατζόγλου*
Την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020, τα Σκόπια έγιναν και επίσημα το 30ομέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Αξίζει να αναφερθούν τα κρίσιμα γεγονότα τα οποία είχαν ως κατάληξη την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.Στις 17 Ιουνίου 2018 υπογράφεται η Συμφωνία των Πρεσπών στην οποία τα Σκόπια αναφέρονται με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Στις 11 Ιουλίου 2018 τα Σκόπια λαμβάνουν πρόσκληση ένταξης από το ΝΑΤΟ ενώ οι επίσημες ενταξιακές συνομιλίες ξεκινούν στις 18 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Στις 6 Φεβρουαρίου 2019 οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών στο ΝΑΤΟ υπογράφουν το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων και ακολουθεί η επικύρωση του πρωτοκόλλου στα εθνικά κοινοβούλια των 29 χωρών-μελών. Τελευταία το επικύρωσε η Ισπανία στην Βουλή της μόλις πριν από δέκα ημέρες, στις 17 Μαρτίου 2020. Από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών μέχρι την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ πέρασαν 21 μήνες και 10 ημέρες.

Φυσικά, για την ένταξη των Σκοπίων στην βορειοατλαντική συμμαχία δεν έκρυψαν τη χαρά τους ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων κ. Νικολά Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε ιστορική αυτή τη στιγμή για τη χώρα του. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε μήνυμά του προς τα Σκόπια ανέφερε ότι «ήταν μακρύς ο δρόμος, αλλά όλες οι προσπάθειές σας έπιασαν τόπο», ενώ τόνισε ότι «η Βόρεια Μακεδονία είναι πλέον κομμάτι της οικογένειας του ΝΑΤΟ, μια οικογένεια με 30 έθνη και σχεδόν 1 δισεκατομμύριο πολίτες. Μια οικογένεια που έχει ως βάση της την βεβαιότητα ότι όποιες και αν είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, είμαστε όλοι πιο δυνατοί και πιο ασφαλείς όταν είμαστε μαζί». Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τη σειρά του ανέφερε ότι «η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, το εμπόριο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή».

Μέσα σε αυτό το κλίμα και το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, το οποίο καλωσόρισε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με το εξής μήνυμα: «Συγχαίρουμε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας. Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια του NATO & προσβλέπουμε στην εποικοδομητική μας συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας». Όπως φαίνεται, ο υπουργός εξωτερικών της χώρας μας, κ. Νικόλαος Δένδιας δείχνει να μην έχει κανένα πρόβλημα με την εθνική αλλά και ιστορική ήττα που υποστήκαμε με το ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας. Άλλωστε αυτός είχε εκφραστεί κατά των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία όπως επίσης τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε δηλώσει σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι «σε αυτήν τη συγκυρία δεν είναι σωστό να μιλάμε για προδοσία». Και τώρα μόνο συγχαρίκια και καλωσορίσματα έχει ο κ. Δένδιας για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Το εθνικό μας θέμα το ξεχνάμε; Το αφήνουμε στη λήθη; Ε, λοιπόν κ. Δένδια θα σας κρίνουν και εσάς οι Έλληνες, όπως επίσης και η ιστορία.

Την Ελλάδα δεν την ενοχλεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αλλά η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» με την οποία εντάχθηκαν σε αυτό ως δήθεν Μακεδόνες που μιλούν τα δήθεν μακεδονικά, επειδή με αυτό τον τρόπο οι γείτονές μας κλέβουν την ιστορία και την ταυτότητά μας. Επίσης ενοχλεί η συμπεριφορά Ελλήνων πολιτικών οι οποίοι δεν διαθέτουν την εθνική συνείδηση που απαιτούν οι περιστάσεις. Είχαμε τους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ που συμπεριφέρθηκαν ως απόγονοι των κομιτατζήδων, τώρα έχουμε κάποιους άλλους που κλείνουν τα μάτια σε αυτή την προδοσία και φαίνεται να μην τους ενοχλεί για να μην πω ότι την επικροτούν κιόλας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καλά θα κάνει να λάβει υπόψη της το αίσθημα των Ελλήνων πολιτών για αυτό το πολύ ευαίσθητο εθνικό μας θέμα και να κινήσει τις διαδικασίες ώστε να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Μία συμφωνία η οποία όπως αναφέρθηκε δίνει στα Σκόπια όνομα που περιέχει τον όρο «Μακεδονία», βαφτίζει τους Σκοπιανούς Μακεδόνες και τη σλαβική γλώσσα τους μακεδονική, θα πρέπει να ακυρωθεί ως ανιστόρητη και αντιεπιστημονική. Επίσης όμως θα πρέπει να ακυρωθεί και επειδή δεν τηρείται από την πλευρά των Σκοπιανών και παραβιάζεται καθημερινά.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χειρίστηκε με τρόπο εξαιρετικό δύο πολύ σημαντικά θέματα. Το πρώτο ήταν η προσπάθεια χιλιάδων μουσουλμάνων αλλοδαπών -κατευθυνόμενων από την Τουρκία- να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας από τον Έβρο. Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν άμεση, δυναμική και αποτελεσματική αφού σφράγισε κυριολεκτικά τα σύνορά μας και δεν επέτρεψε να εξελιχθεί αυτό το σχέδιο του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγκάζοντας τον σε ήττα. Το δεύτερο είναι η πανδημία του κορονοϊού SARS-CoV-2 που πλήττει την υφήλιο με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς. Τα μέτρα που έλαβε το ελληνικό κράτος για αυτή την πανδημία ήταν πραγματικά πρωτοφανή όχι μόνο σε ελληνικό επίπεδο αλλά και σε πανευρωπαϊκό. Κινήθηκε γρήγορα με πολύ αυστηρά αλλά απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού. Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και άλλες δυτικές χώρες όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ δεν τόλμησαν να λάβουν τέτοια μέτρα και τώρα μετανιώνουν για αυτό. Πλέον υπάρχουν πολλές πιθανότητες ελέγχου της εξάπλωσης αυτού του θανατηφόρου ιού στη χώρα μας.

Όπως λοιπόν η κυβέρνηση έπραξε με γνώμονα το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον των Ελλήνων στα δύο πιό πάνω θέματα -και εισέπραξε τα θετικότερα σχόλια από τους πολίτες- έτσι θα πρέπει να πράξει και στο θέμα της προάσπισης του ονόματος και της ιστορίας της Μακεδονίας μας. Είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων η ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει άμεσα. Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήσει διαδικασίες ακύρωσης αυτής της συμφωνίας, πέραν του καλού που θα προσφέρει στην πατρίδα αλλά και στον ανθρώπινο πολιτισμό, θα ωφεληθεί και πολιτικά ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αφού με την κίνηση αυτή θα ισοπεδώσει όλα τα κόμματα που βρίσκονται αριστερά αλλά δεξιά του κόμματός του. Αυτό θα το διαπιστώσει στις επόμενες εκλογές, όποτε και να γίνουν αυτές.

Το σίγουρο είναι ότι εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας και της μακεδονικής ταυτότητας και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να απαλλαγεί ο ελληνισμός αλλά και ο ανθρώπινος πολιτισμός από την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών.


*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.


http://www.antinews.gr/action.read/antitheseis/ta-skopia-to-nato-kai-i-lithi-ton-politikon-mas/10.143219

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου