Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Μια αναγκαία απάντηση στον Τούρκο πρεσβευτή στην Ελλάδα...

Υποχρέωση κάθε πρεσβευτή σε ξένη χώρα να προβάλει τις θέσεις της χώρας του και να προωθεί τις καλές σχέσεις της χώρας διαπίστευσης του με την χώρα του. Ο κ. Μπουράτ Οζούγκερντιν Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα φαίνεται ότι υπερεκτιμά τον ρόλο του και με μια σειρά αναρτήσεις στο twitter επιχειρεί να εμφανίσει την Τουρκία ως το θύμα της αδιαφορίας της Ευρώπης και συνεπώς και της Ελλάδας σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, να κάνει συστάσεις στα ελληνικά ΜΜΕ και τελικά να απειλήσει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να τηρήσει την Συμφωνία του 2016 επειδή και η Ευρώπη δεν την τηρεί πλήρως.

Παραδέχεται απολύτως την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού /προσφυγικού από την κυβέρνηση του και για άλλους πολιτικούς στόχους (σ.σ. τι σχέση έχει το προσφυγικό με το αίτημα για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και το ξεπάγωμα των Ενταξιακών Κεφαλαίων;) και επιχειρεί να δικαιολογήσει αυτή την επιλογή που αποτελεί την πιο απάνθρωπη μορφή εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου.


Γιατί η Τουρκία έχει δίκιο ότι δεν μπορεί να φορτωθεί μόνη της το βάρος της προσφυγικής κρίσης από την Συρία ούτε αμφισβητείται ο ρόλος της στην φιλοξενία εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων, αλλά αυτό δεν μπορεί να νομιμοποιήσει το γεγονός ότι η Τουρκία επιτρέπει την μετατροπή της επικράτειας της σε διαμετακομιστικό σταθμό για τα παγκόσμια κυκλώματα δουλεμπορίας.

Ότι επειδή οι Ευρωπαίοι κατά την άποψη της Τουρκία δεν εκπληρώνουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους βάσει της Δήλωσης του Μαρτίου 2016 η Τουρκία θεωρεί... καθήκον της να στείλει χιλιάδες απελπισμένους μετανάστες στον Έβρο, σε σημείο δηλαδή των συνόρων της με την Ε.Ε., όπου δεν ισχύει η δική της υποχρέωση να παραλαμβάνει όσους επιστρέφονται.

Και φυσικά ο Τούρκος πρεσβευτής δεν εξηγεί πως εκπλήρωσε η Τουρκία την υποχρέωση της να μην επιτρέπει νέες διόδους για την διακίνηση ανθρώπων προς τα ελληνικά νησιά, όταν τα τελευταία χρόνια και παρά την δήλωση του 2016 χιλιάδες άνθρωποι πέρναγαν ανενόχλητοι από τα τουρκικά παράλια με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά.

Φυσικά ο Τούρκος πρεσβευτής ξεχνά να εξηγήσει πόσοι από όσους είναι συγκεντρωμένοι στον Έβρο, που έφθασαν εκεί παρασυρμένοι από τα fake news του κ. Ερντογάν και των άλλων Τούρκων αξιωματούχων ότι «τα σύνορα είναι ανοικτά», είναι πρόσφυγες από την Συρία η κάποια άλλη εμπόλεμη περιοχή. Και να εξηγήσει επίσης πως βρέθηκαν και πως έφθασαν στην Τουρκία, Αλγερινοί, Μαροκινοί, Σουδανοί, Σομαλοί... Αλλά ακόμη και Αφγανοί που έχει χρειασθεί να διασχίσουν την μισή Ασία για να καταλήξουν στην Τουρκία που είναι έτοιμη να τους υποδεχθεί θεωρώντας ότι έτσι θα αυξάνει την πίεση στην Ευρώπη να ανοίξει τα σύνορα της σε νέους (και κατά πλειοψηφία μουσουλμανικούς) πληθυσμούς.

Η απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες στην οποία επιμένει ο Τούρκος πρεσβευτής , δεν μπορεί να γίνει χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις που ισχύουν για όλες τις χώρες ,αλλά η Τουρκία δεν έχει θελήσει στα 4 αυτά χρόνια να ολοκληρώσει την διαδικασία αυτή και κυρίως να τροποποιήσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο, με τον οποίο όλοι οι αντιπολιτευόμενοι πολίτες και φορείς βαφτίζονται συλλήβδην σε «τρομοκράτες».

Όσον αφορά την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, ο κ. πρεσβευτής ας ανατρέξει στο αρχείο του Υπουργείου του για να διαπιστώσει ότι από το 2006 και από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του υπάρχει ρητή υποχρέωση και δέσμευση για έγκριση του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ένωσης προς όλα τα κράτη μέλη και την Κυπριακή Δημοκρατία. Υποχρέωση που η Τουρκία αγνοεί προκλητικά και την ίδια ώρα ζητά αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης με την απαίτηση να… εξαιρεθεί ένα κράτος μέλος της Ε.Ε….

Ο κ. πρεσβευτής θεωρεί ότι το να χαρακτηρίζονται οι πρόσφατες κινήσεις στον Έβρο «οργανωμένη δράση» και «πρόκληση» είναι προπέτασμα καπνού για να αποσπαστεί η εσωτερική και διεθνής κοινή γνώμη, και προβαίνει και σε συστάσεις προς τα ελληνικά ΜΜΕ ότι δεν μπορεί να πιστεύουν ότι η Τουρκία» βρίσκεται εκεί για να διασφαλίσει ότι η Ε.Ε. δεν θα ενοχλείται από τους αιτούντες άσυλο». Φυσικά παραλείπει να πει ότι δεν είναι μόνο οι αιτούντες άσυλο, καθώς αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να γίνει εύκολα και χωρίς προβλήματα με την υποβολή και εξέταση των αιτημάτων στο τουρκικό έδαφος, αλλά χιλιάδες μετανάστες που αφήνει να εισέρχονται από τα ανατολικά σύνορα της για να τους χρησιμοποιεί ως όπλο εναντίον της Ευρώπης.

Και πάντως δεν είναι και ο πιο κατάλληλος λόγω της χώρας που εκπροσωπεί για να δίνει συστάσεις στα ελληνικά ΜΜΕ σε μια χώρα που τουλάχιστον οι φύλακες δεν είναι γεμάτες από δημοσιογράφους .

Και οι αναρτήσεις του κ. Μπουράτ Οζούγκερντιν καταλήγουν με την απειλή ότι οι «συμφωνίες είτε δουλεύουν και προς τις δυο κατευθύνσεις είτε δεν δουλεύουν καθόλου...».

ΥΓ. Σημειώνουμε πάντως ότι ακόμη και ο Τούρκος πρεσβευτής αντιλαμβάνεται τον παραλογισμό και τα fake news των προϊσταμένων του στο τουρκικό ΥΠΕΞ και του ιδίου του Τ. Ερντογάν και αποφεύγει να επαναλάβει τους ισχυρισμούς περί νεκρών από ελληνικά πυρά στα σύνορα, περί βασανιστηρίων και για πρακτικές Ναζί, από την Ελληνική Πολιτεία.

Πάντως θα συστήναμε στο ελληνικό ΥΠΕΞ να οργανώσει μια περιοδεία στον κ. Οζουγκερντίν ,στο Δίστομο ,στα Καλάβρυτα, στην Καισαριανή στην Κρήτη ,στην Πελοπόννησο στην Στερεά Ελλάδα, στην Θεσσαλία ,στην Ήπειρο ,στην Μακεδονία ,στην Θράκη , στα νησιά ,σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που ο ελληνικός λαός κατέβαλε το βαρύ τίμημα του αντιναζιστικού αγώνα.

Και να θυμίσουμε ότι η εμπειρία της Τουρκίας από τους Ναζί εξαντλείται στην Γερμανοτουρκική Συνθήκης Φιλίας ,ενός συμφώνου μη επίθεσης μεταξύ της Ναζιστικής Γερμανίας και της Τουρκίας της 18ης Ιουνίου 1941 που υπογράφτηκε στην Άγκυρα, την ώρα που ο υπόλοιπος πλανήτης αγωνίζονταν εναντίον του Άξονα και ίσχυσε μέχρι το 1944 μόλις ο Σοβιετικός Στρατός μπήκε στην Βουλγαρία. Και η Τουρκία πρόλαβε να κηρύξει τον πόλεμο εναντίον των Ναζί στις 23 Φεβρουαρίου 1945, λίγο πριν την πτώση του Γ΄Ράιχ…

Το Γερμανο-τουρκικό Σύμφωνο Φιλίας που υπογράφηκε το 1941


Η υπογραφή του Συμφώνου των δύο πλευρών


Νίκος Μελέτης
Liberal



https://kostasxan.blogspot.com/2020/03/blog-post_581.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου