Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Η ανάσχεση της ασύμμετρης απειλής της μετανάστευσης

Του Υποπτεράρχου (Ο) ε.α. Δημητρίου Δρόσου
(MBA, MSc, PM, MA, LLB, BSc) Μέλους ΔΣ/ΣΕΕΘΑ
Όταν ο Ξέρξης ρώτησε τον Δημάρατο ο οποίος είχε συμμαχήσει με τους Πέρσες, εάν οι Έλληνες τολμήσουν να αντισταθούν καθώς τα στρατεύματά του από τα βάθη της Ανατολής υπερτερούσαν αριθμητικά και επίσης οι Έλληνες δεν ήταν μονιασμένοι, ο Δημάρατος καίτοι ήταν «Μηδίσας» απάντησε (σε ελεύθερη μετάφραση): Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούν οι Έλληνες, προτάσεις που αποσκοπούν στην υποδούλωση της Ελλάδος. Οι Έλληνες ζούσαν ανέκαθεν με πενία, αλλά ήταν εφοδιασμένοι με αρετή που κερδήθηκε με τη σοφία και τον κυρίαρχο νόμο. Στη μάχη μπροστά δεν υποχωρούν και μένουν στις γραμμές τους ενωμένοι ζητώντας νίκη ή θάνατο, «μένοντες εν τη τάξι επικρατέειν ή απόλλυσθαι».

Η αρετή κατά την Ομηρική εποχή είχε την έννοια της ανδρείας. Αργότερα απέκτησε την έννοια ενός συστήματος πνευματικών και ηθικών αξιών. Στον υβριδικό πόλεμο που διεξάγει αυτή τη στιγμή η Άγκυρα, όπου συνωστίζονται πλήθη ανθρώπων άγνωστης προελεύσεως και εθνικότητας, στα Ανατολικά σύνορα της Ελλάδος και προσπαθούν με κάθε μέσο και τρόπο να περάσουν απέναντι, δηλαδή στην Ελλάδα, η χώρα μας πρέπει να αντιταχθεί. Η προαιώνια κοιτίδα της Δημοκρατίας, της Ειρήνης, της Φιλοσοφίας, της Ιστορίας, του Πολιτισμού, της Αρετής, της Ανεκτικότητας και της Φιλοξενίας, δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την μελλοντική της υπόσταση ως κράτος και φορέας των Δυτικών αξιών του Διαφωτισμού, της Ελευθερίας, της Αλληλεγγύης και της αγάπης προς την Πατρίδα, λόγω του εποικισμού της από ανθρώπους με άλλο σύστημα αξιών και δικαίου από ότι του φιλοξενούντος έθνους και δύσκολης ενσωμάτωσης.


Επικαλούνται αυτά τα πλήθη των Ασιατών και Αφρικάνων που κατακλύζουν τα Ε-Τ σύνορα, ότι είναι «πρόσφυγες». Ότι η Ελλάδα είναι χώρα transit, δηλαδή χώρα μόνο διέλευσης για να πάνε στον «παράδεισο» της Βόρειας Ευρώπης. Μίας Ευρώπης η οποία όμως έχει κλείσει τα σύνορά της (Ουγγαρία, Αυστρία), ενώ οι λοιπές χώρες του Visegrad και οι Βαλτικές δεν δέχονται επιπρόσθετο αριθμό «μεταναστών» εκ της Ανατολής και του Νότου. Συνεπώς, εάν περάσουν τα σύνορα της Ελλάδος, δυστυχώς θα παραμείνουν εδώ.
Η Ε.Ε. επικαλείται το διεθνές προσφυγικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά αυτό ισχύει μόνο για την Ελλάδα; Για το Visegrad Group V4, δεν ισχύει; Από τη στιγμή που το Βερολίνο κυρίως, δεν δείχνει καμία διάθεση αλληλεγγύης στη δοκιμαζόμενη χώρα μας, ας μας κατηγορήσει για τη μη ενδεχόμενη εφαρμογή του διεθνούς προσφυγικού δικαίου (αναληθές ωστόσο γεγονός) από το να διασαλευθεί η εθνική συνοχή και η εθνική μας ασφάλεια.

Στο κάτω – κάτω για ποιο προσφυγικό δίκαιο μιλάμε; Οι περισσότεροι εξ’ αυτών είναι οικονομικοί μετανάστες, άρα δεν προστατεύονται από τη συνθήκη της Γενεύης. Στις χώρες τους δεν υφίσταται πόλεμος. Αλλά και όπου υφίσταται πόλεμος (Συρία, Ιράκ,) η Ελλάδα δεν είναι όμορη χώρα, ώστε να θεωρηθούν πρόσφυγες. Η όμορη χώρα σε αυτές, είναι η Τουρκία. Για την Τουρκία οι Σύροι, οι Ιρανοί, οι Ιρακινοί θα μπορούσαν να θεωρηθούν πρόσφυγες. Για την Ελλάδα όχι. Συνεπώς η χώρα μας δεν καταπατά κανένα διεθνές προσφυγικό δίκαιο. Επίσης με δόλιο τρόπο στέλνουν πρώτα τα ανήλικα ή τις απροστάτευτες μητέρες και κατόπιν επιζητούν την επανένωση οικογενειών (family reunification). Τι είναι λοιπόν όλοι αυτοί που προσπαθούν να εισέλθουν βιαίως των ελληνικών συνόρων; Είναι μετανάστες παράνομοι, διότι εάν ήταν νόμιμοι αφενός θα διέθεταν έγγραφα ταυτοποίησης αλλά και με νόμιμα μέσα – κανάλια θα προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα μας.

Γιατί η Ελλάδα μπορεί ενδεχομένως να κατηγορηθεί, από τους κατά το δοκούν «κατήγορους»; Το μόνο που ίσως μένει είναι το ανθρωπιστικό δίκαιο. Αλλά ακόμη και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Ελλάδα έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα στη φύλαξη των συνόρων της. Για ποια ανθρωπιστικά δικαιώματα μιλάμε όταν το μόνο που κάνουν οι Ελληνικές Αρχές είναι η πρόληψη στη διάπραξη αδικήματος; Αυτό το αδίκημα είναι η αποσόβηση της παράνομης εισόδου. Πως θα τους υποδεχθούν οι Ελληνικές Αρχές; Με ανθοδέσμες; Όταν οι παράνομοι μετανάστες προσπαθούν με καδρόνια, πέτρες, αυτοσχέδια όπλα, δακρυγόνα (ποιος άραγε τους τα προμήθευσε;) να εισέλθουν παραβατικά στον Ελληνικό χώρο. Σαν να ήταν έτοιμοι από καιρό, μέχρι και ειδικά εργαλεία διέθεταν, για να κόψουν τον φράχτη στον Έβρο.

Πάμε τώρα στο κύριο ζητούμενο. Υπάρχουν περιπτώσεις που βασικά αγαθά της δημοκρατίας, μπορεί να είναι αντικρουόμενα. Όπως η ασφάλεια του πολίτη και οι ατομικές ελευθερίες. Πρόσφατα είχαμε την απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Παρόμοιο μέτρο ίσχυσε και στην Ευρώπη. Περιορίσθηκε λοιπόν κάποια ατομική ελευθερία του «συναθροίζεσθαι» για εκδηλώσεις διασκέδασης, υπέρ του υπέρτερου αγαθού που ήταν η δημόσια υγεία. Όλοι επικρότησαν το μέτρο το οποίο ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Καθηγητές πανεπιστημίων λοιμωξιολόγοι συμφώνησαν επί αυτού. Τώρα διακυβεύεται το ύψιστο αγαθό της εθνικής ασφάλειας και της υπόστασής μας ως ελεύθερου κράτους τα επόμενα έτη, προς χάριν κάποιων Ευρωπαίων ή ΜΚΟ (αμφιβόλου ρόλου και χρηματοδότησης) οι οποίοι θα θεωρήσουν ότι η χώρα μας καταπατά κάποια «ανθρώπινα δικαιώματα» με τον φράκτη στον Έβρο και με την παρεμπόδιση από τις Ελληνικές Αρχές των παρανόμων μεταναστών να εισέλθουν. Επίσης αναληθές γεγονός. Τα pushbacks στην Ισπανία για την παρεμπόδιση μεταναστών της ΒΔ Αφρικής, το ίδιο δεν ήταν; Η παρέμβαση των ΕΕΔ είναι αναγκαία για το λόγο ότι η Τουρκία συμμετέχει επίσημα πλέον ως κράτος – διακινητής αυτών των ροών. Ας μας κατηγορήσουν ωστόσο γιαυτό. Προέχει η διασφάλιση της συνοχής της χώρας και η αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών της Άγκυρας.

Όμως υπάρχουν και υποστηρικτικές φωνές, που όσο περνά ο χρόνος αυτές θα πληθαίνουν. Επί αυτού οφείλουμε να εξάρουμε: α) τη στάση της Κροατίας, η οποία ως προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε. στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter στηρίζει πλήρως την Ελλάδα και Βουλγαρία που προσπαθούν σκληρά να προστατεύσουν τα σύνορα της Ε.Ε. εκφράζει την αλληλεγγύη της και είναι έτοιμη να συνδράμει. β) τη στάση της Ολλανδίας καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Mark Rutte, έγραψε επίσης στο twitter, ότι εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά σύνορα και παρέχει την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα και τονίζει ότι η συνθήκη της Ε.Ε. και Τουρκίας το 2015-2016 πρέπει να εφαρμοσθεί πλήρως. γ) τη στάση της Γαλλίας, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Emmanuel Macron έγραψε επίσης στο twitter, ανάλογα σχόλια για αλληλεγύη, ανησυχία και στήριξη. δ) τη στάση ορισμένων αξιωματούχων της Ε.Ε. (όπως Charles Michel, David Sasoli κ.α.).

Αντίθετα η Γερμανία, όπως έγραψε η FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung), τηρεί στάση αναμονής θεωρώντας ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό τελικώς θα τηρηθεί (από ποιον άραγε;).

Ο μεγάλος πολιτικός αναλυτής Kenneth Waltz, είπε ότι η ανάλυση της διεθνούς διπλωματίας είναι όπως η ιατρική, καθώς λάθος διάγνωση οδηγεί σε λάθος θεραπεία, με αποτέλεσμα δυσάρεστες συνέπειες. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχίσουν παγκόσμια να υφίστανται. Θα έχουν περίοδο ύφεσης και έξαρσης. Σύμφωνα με τις ποσοτικές αναλύσεις μεταβλητών των διεθνών μεταναστευτικών προτύπων (International Migration Drivers/ IMD) παρακολουθούνται οι μεταβλητές που συνδέονται με τα επίπεδα μετανάστευσης και είναι: οι δείκτες γονιμότητας (fertility rates), το ΑΕΠ, διαρθρωτικά κριτήρια, εισοδηματικά (σε ατομικό επίπεδο), ανθρωπιστική βοήθεια, φυσικές καταστροφές, γεωγραφική εγγύτητα, κοινωνικά δίκτυα, μορφωτικό επίπεδο, ζήτηση ανειδίκευτου εργατικού προσωπικού από τις Βόρειες χώρες.

Υπολογίζεται ότι 20πλάσιοι άνθρωποι θέλουν να μεταναστεύσουν από όσους πράγματι τελικά το καταφέρνουν, ενώ με μελλοντικό projection πολλές χώρες της Αφρικής σε 20-30 έτη θα εισαχθούν στο διεθνές μεταναστευτικό ρεύμα. Άρα θα έχουμε αύξηση των ροών παγκόσμια.

Αφού λοιπόν κατανοήσουμε ότι η μετανάστευση (παράνομη και νόμιμη) ως παγκόσμιο φαινόμενο θα υφίσταται αενάως, θα πρέπει να «επικοινωνήσουμε» σε κάθε δυνητικό key player, ότι η Ελλάδα στην παρούσα φάση δεν δύναται να δεχθεί περαιτέρω μετανάστες, ούτε οικονομικούς, ούτε πολιτικούς ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό και σαφές σε κάθε πλευρά. Η σθεναρή και αποφασιστική ανάσχεση των ροών στον Έβρο πρέπει να συνεχισθεί και να αναβαθμισθεί. Σε αυτή τη φάση τα pushbacks είναι αναγκαία. Είναι βέβαιο ότι οι παράνομοι μετανάστες θα χρησιμοποιήσουν και άλλα μέσα και τρόπους. Οφείλουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από αυτούς (proactive measures and strategy). Είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να διαρρήξουν και άλλες πλευρές των Ανατολικών μας συνόρων, ακόμη και θαλάσσιες με νέα περάσματα. Έχουμε το παράδειγμα της Ισπανίας όπου οι ροές κατευθύνθηκαν στους θύλακες της Ceuta και Melilla, περιοχές του Μαρόκου που ανήκουν στην Ισπανία (ως ο χάρτης).

Η χώρα μας πρέπει να τονίσει αλλά και να αποδείξει παντού, ότι το «καλό κατευναστικό παιδί» στον αδηφάγο γείτονα τελείωσε. Αυτός αποθρασύνεται όλο και ποιο πολύ, καθώς η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό και διεξάγει πλέον υβριδικό πόλεμο κατά της χώρας μας (σχετικό άρθρο γράφτηκε στις 16/12/2019 με προτεινόμενη δέσμη μέτρων πριν ακόμη συμβεί αυτή η έξαρση των ροών: https://www.militaire.gr/to-polyploko-provlima-poy-legetai-metanasteytiko-kai-ta-metra-antimetopisis-toy/ ). Στο εν λόγω άρθρο αναπτυσσόταν πλήρως η φιλοσοφία ότι στο border management and control είναι απαραίτητη και η συμμετοχή των ΕΕΔ, και το σφράγισμα καναλιών εισόδου και εξόδου.

Ο Ερντογάν μεταλλάσσεται διαρκώς και οι συμμαχίες του εναλλάσσονται διαρκώς. O Graham Alisson (Αμερικανός αναλυτής), γράφει ότι οι συμμαχίες δεν είναι για πάντα. Η Ελλάδα ποτέ δεν πρέπει να παραχωρήσει στην Τουρκία, Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο σημαντικότερο γεωπολιτικό χώρου του πλανήτη, ήτοι το γεωγραφικό σύμπλοκο που καλύπτει: την Ανατολική Μεσόγειο στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, το Αιγαίο, τη θαλάσσια ζώνη Νοτίως της Κρήτης (μέρος Λιβυκού Πελάγους).
Μήπως τελικά η Χάγη είναι μία μορφή Trojan horse;
Είναι καλύτερα να ζούμε ειρηνικά και με μία μορφή οιονεί δουλείας ή ελεύθερα και με θυσίες εφόσον απαιτηθούν;

Militaire


https://kostasxan.blogspot.com/2020/03/blog-post_218.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου