Συνέντευξη της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ylva Johansson, δημοσιεύει το περιοδικό SPIEGEL Online με τίτλο “Θα προστατεύσουμε τους μετανάστες”. Στον υπότιτλο αναφέρονται τα εξής:
Στο πλαίσιο της κρίσης του κορωναϊού, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για το πώς ο ιός θα μπορούσε να επηρεάσει τους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Αιγαίο. Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ylva Johansson θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει το καθήκον να ενεργήσει.
Η εν λόγω κυρία, αντί να υποστηρίξει τα δίκαια της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο, νοιάστηκε μόνο για όσους έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν για να επιτύχει τη δική του εισβολή στη χώρα μας. Όταν ερωτάται μάλιστα αναφέρεται μόνο στη δυνατότητα των “μεταναστών” που έστειλε η Άγκυρα να ζητήσουν άσυλο.
Επισημαίνεται στο κείμενο ότι η Ylva Johansson έχει μία πραγματικά ανεπίλυτη αποστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επίτροπος καλείται να διασφαλίσει ότι η Ε.Ε. θα αποφασίσει επιτέλους επί ενός κοινού σχεδίου για τη μελλοντική νομοθεσία περί Μετανάστευσης και Ασύλου και να επιτύχει συμφωνία επί ενός θέματος που έχει διχάσει την Ε.Ε., όπως κανένα άλλο στο παρελθόν.
Προκειμένου να βρεθεί ένας συμβιβασμός, η Johansson ταξίδεψε σε όλες σχεδόν τις πρωτεύουσες της Ε.Ε. πριν από την κρίση του κορωναϊού και μετά το Πάσχα σχεδιάζει να παρουσιάσει τα σχέδιά της.
Όπως αναφέρει το περιοδικό: Τώρα πρέπει να λάβει υπόψη της τον ιό και τις συνέπειές του. Ως Επίτροπος Εσωτερικών, η Johansson πρέπει να εμποδίσει τη διατήρηση των συνοριακών ελέγχων των μελών της Ε.Ε. για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο.
Την ίδια στιγμή, οι προσφυγικοί καταυλισμοί στο Αιγαίο ζητούν την προσοχή της: εάν ο ιός εξαπλωθεί εκεί, υπάρχει ο κίνδυνος καταστροφής, σημειώνει το περιοδικό.
Συγκεκριμένα στις ερωτήσεις που αφορούν τους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, η κ. Γιόχανσον, απάντησε ως εξής:
-Υπάρχει το πρώτο κρούσμα κορωναϊού σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στην Αθήνα. Φοβάστε ότι τα κράτη-μέλη θα ακυρώσουν τις δεσμεύσεις τους, αν ο ιός φτάσει και στους καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου; Θα δημιουργηθεί επομένως ένα είδος «καταυλισμού λεπρών» στα ανοικτά των ακτών της ΕΕ;
-Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να το αποτρέψουμε αυτό. Οι συνθήκες διαβίωσης για πολλούς μετανάστες σε αυτούς τους καταυλισμούς είναι απαράδεκτες. Ήμουν και η ίδια εκεί πολύ πριν από την κρίση του κορωναϊού, και οι συνθήκες ήταν και τότε οι ίδιες. Δεν υπάρχει ακόμα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωναϊού στους καταυλισμούς στα νησιά. Φυσικά καταλαβαίνω ότι η κατάσταση στα κράτη-μέλη έχει αλλάξει ως αποτέλεσμα του κορωναϊού και ότι μπορεί να σημειωθούν καθυστερήσεις. Αλλά έχω καλή εντύπωση σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη των άλλων χωρών της ΕΕ. Αυτήν θα πρέπει να αποδείξουμε τώρα.
-Τι κάνετε συγκεκριμένα για να αποφύγετε το ξέσπασμα επιδημίας και να προστατεύσετε τους πρόσφυγες;
-Έχουμε επεξεργαστεί με την Ελλάδα ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης, το οποίο οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει τώρα να εφαρμόσουν βήμα-βήμα. Προβλέπει ότι θα πρέπει να μεταφερθούν οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι από τους καταυλισμούς –και μάλιστα τώρα αμέσως. Οι ηλικιωμένοι, άρρωστοι θα πρέπει είτε να μεταφερθούν σε κενά ξενοδοχεία στα νησιά ή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό πρέπει τώρα να ξεκινήσει και είναι ευθύνη των ελληνικών Αρχών.
-Η Ελλάδα δέχθηκε έντονη κριτική για την υπερβολικά σκληρή αντίδρασή της, όταν πριν από μερικές εβδομάδες χιλιάδες πρόσφυγες, με την έγκριση και βοήθεια των τουρκικών Αρχών, εμφανίστηκαν στα σύνορα και επεχείρησαν να εισέλθουν στην ΕΕ. Τι σας κάνει τόσο σίγουρη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει πραγματικά τα πάντα για να βοηθήσει τους μετανάστες στα νησιά;
-Πολύ απλά: η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να το πράξει, επ’ αυτού δεν υπάρχει καμία συζήτηση. Βοηθάμε με ιατρική υποστήριξη, με κινητά νοσοκομεία. Υπάρχουν επίσης σαφείς κανονισμοί ότι οι νεοαφιχθέντες μετανάστες δεν θα επιτρέπεται πλέον να μεταφέρονται στους υπάρχοντες καταυλισμούς στα νησιά. Και επιτρέψτε μου να πω λίγα λόγια για την αντίδραση της Ελλάδας στην κατάσταση στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στις αρχές Μαρτίου: απλούστατα, δεν είναι δυνατή η αναστολή του δικαιώματος των μεταναστών να αναζητούν άσυλο στην ΕΕ. Η Ελλάδα δεν μπορεί να απομακρυνθεί από το Δίκαιο της ΕΕ και τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Γι’ αυτό και είναι καλό ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές πως θα εξακολουθεί να ισχύει το Δίκαιο Ασύλου -ακόμη και σε δύσκολες εποχές.
-Τι γίνεται με την προθυμία των Ελλήνων πολιτών; Όταν μεταφερθούν άνθρωποι από τους καταυλισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα, φοβάστε σκηνές παρόμοιες με εκείνες στη Λέσβο, όπου ακροδεξιοί χρησιμοποίησαν βία εναντίον εργαζομένων ΜΚΟ, δημοσιογράφων και μεταναστών;
-Δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα αντιδράσουν οι άνθρωποι. Ωστόσο, θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
HellasJournal
https://kostasxan.blogspot.com/2020/04/blog-post_455.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου