Καθώς αποτελεί την ταχύτερη ναυτιλιακή διαδρομή που συνδέει την Ευρώπη και την Ασία, αποτελεί την κύρια πηγή ξένου νομίσματος της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, συγκαταλέγεται και αυτή στα οικονομικά θύματα της πανδημίας, σηματοδοτώντας δύσκολες μέρες για την Αίγυπτο.
Ειδικά μετά την ολοκλήρωση των επιπλέον καναλιών προς εξυπηρέτηση της διεύλευσης των πλοίων από τη Μεσόγειο, προς την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό, το μεγαλύτερο κομμάτι του εμπορικού στόλου παγκοσμίως προτιμούσε να επωφελείται από την παράκαμψη του γύρου της αφρικανικής ηπείρου, προτιμώντας το Κανάλι του Σουέζ και εκτοξεύοντας φυσικά τα έσοδα της Αιγύπτου.
Το οικονομικό έτος 2018-2019 τα έσοδα από το Κανάλι του Σουέζ σημείωσαν ετήσιο ρυθμό αύξησης 5,4%, φθάνοντας τα 5,9 δισ. δολάρια -από 5,6 δισ. δολάρια που ήταν το οικονομικό έτος 2017-2018- με τα καθαρά έσοδα των κρατικών ταμείων να φτάνουν τις 74 δισ. αιγυπτιακές λίρες, ήτοι πάνω από 4,5 δισ. δολάρια.
Τον φετινό Οκτώβριο μάλιστα η Διώρυγα του Σουέζ κατέγραψε τα υψηλότερα μηνιαία έσοδά σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου, Οσάμα Ραμπία, φτάνοντας τα 515,1 εκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο, με καθαρό μηνιαίο φορτίο 108,9 εκατομμυρίων τόνων.
Με τις τιμές των καυσίμων όμως σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και το κόστος διέλευσης από το Κανάλι υψηλό, πολλά δεξαμενόπλοια επιλέγουν να αλλάξουν διαδρομή και να κινηθούν γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ακόμα και αν πρόκειται για ένα ταξίδι που διαρκεί τουλάχιστον διπλάσιο χρόνο από τη συνήθη διαδρομή. Άλλωστε κανείς δεν βιάζεται πλέον να παραλάβει πετρέλαιο ή προϊόντα του.
Χαρακτηριστικό ήταν πρόσφατο ρεπορτάζ του Βloomberg όσον αφορά το πρώτο VLCC που φόρτωσε κουρδικό αργό στο Ceyhan, στη μεσογειακή πλευρά της Τουρκίας, προκειμένου να το μεταφέρει στην Κίνα, μέσω της ακτής της Αφρικής.
Υπό άλλες συνθήκες το συγκεκριμένο φορτίο θα μεταφερόταν μέσω μικρότερων δεξαμενόπλοιων μέσω του καναλιού του Σουέζ. Με τους χώρους όμως αποθήκευσης γεμάτους, γιατί να πληρώσει κανείς μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να περάσει από το Κανάλι, από τη στιγμή που οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές των καυσίμων και η απουσία σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης, καθιστούν πολύ φθηνότερη την κατά τ’ άλλα μεγαλύτερη διαδρομή μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας;
Και λίγη ιστορία
Την ιδέα για μία διώρυγα που θα συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα είχαν πρώτοι οι Οθωμανοί τον 16ο αιώνα, αλλά παρέμεινε στη σφαίρα της φαντασίας.
Εν συνεχεία, Γάλλοι μηχανικοί που συνόδευαν τον Ναπολέοντα στην εκστρατεία της Αιγύπτου, έκαναν τις δικές τους μελέτες, αλλά κατέληξαν και αυτοί στο συμπέρασμα ότι το έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν αργότερα και οι Βρετανοί.
Τον 19ο αιώνα όμως ο Γάλλος μηχανικός Ferdinand de Lesseps, κατάφερε να υλοποιήσει τη μεγάλη ιδέα. Με τα εγκαίνια της διώρυγας το 1869 το δρομολόγιο για την Ινδία μειώθηκε δραστικά και η Αίγυπτος μετουσιώθηκε σε ένα σημαντικό κόμβο του διεθνούς εμπορικού δικτύου.
Οι Βρετανοί την αποκάλεσαν « ο μεγάλος αυτοκινητόδρομος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» , καθώς μείωσε την απόσταση Λονδίνου-Βομβάης από τα 19.855 στα 11.593 χιλιόμετρα.
Σε μία προσπάθεια να διπλασιάσει την απόδοση της διώρυγας, άρα και τα κρατικά έσοδα από τη χρήση της, ο σημερινός πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι αποφάσισε να τη διαπλατύνει. Τα έργα ολοκληρώθηκαν το 2015 και περιλάμβαναν εκτός της διαπλάτυνσης και μεγαλύτερη βύθιση, ενώ σε μία απόσταση 35 -37 χιλιομέτρων δημιουργήθηκε μία παράλληλη διαδρομή, μία νέα διώρυγα.
Με μήκος 72 χιλιομέτρων και βάθος 24 μέτρων, η νέα διώρυγα επιτρέπει τη διπλή κυκλοφορία μεγαλύτερων πλοίων παράλληλα με την παλιά, γεγονός που εκτίναξε τα έσοδα της διώρυγας σε άνευ προηγουμένου επίπεδα, προσφέροντας ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας στην αιγυπτιακή οικονομία, την ώρα που η ανεργία στη χώρα καλπάζει εδώ και χρόνια.
Όπως αναφέραμε και στην αρχή, η διώρυγα αποφέρει ετησίως στην Αίγυπτο έσοδα 4,5 δισ. δολάρια ενώ η νέα διώρυγα - προ SARS-Cov-2- αναμενόταν να εκτοξεύσει τα έσοδα αυτά ακόμα και μέχρι τα 13,5 δισ. μέχρι το 2023.
Μαίρη Βενέτη
Liberal
https://kostasxan.blogspot.com/2020/05/blog-post_36.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου