Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Η σημασία της Λιβύης σε παγκόσμιο επίπεδο

Του Ιωάννη Μιχαλέτου
Η παρούσα κατάσταση στη Λιβύη που δείχνει να καταλήγει σε ένα παρατεταμένο πόλεμο με εμπλοκή αρκετών κρατικών και μη δρώντων, είναι και αυταπόδεικτη της σημασίας της χώρας αυτής για την ευρύτερη ασφάλεια της Ευρώπης και της Βόρειας-Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

- Καταρχάς όποιος "ελέγξει" τη Λιβύη θα είναι σε θέση να καθορίζει την Ευρωπαϊκή πολιτική περί μετανάστευσης, διότι η Λιβύη είναι κύριος άξονας μετακίνησης Αφρικανικών αλλά και Αραβικών πληθυσμών προς την Ευρώπη.

- Η Λιβύη διαθέτει ικανές ποσότητες πετρελαίου και με χαμηλό ποσοστό θείου (καλής ποιότητας), με χαμηλό δυνητικά κόστος εξόρυξης και πλησίον των μεγάλων αγορών διύλισης. Μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου θεωρείται ότι υπάρχουν επίσης.

- Η Λιβύη είναι η μόνη Βορειοαφρικανική χώρα σε πλήρη διάλυση και δεν υπάγεται σε μια γεωστρατηγική κατεύθυνση-είναι λοιπόν και πλέον "παρθένο έδαφος" και γεωπολιτικό έπαθλο για όποιον καταφέρει να την ελέγξει.

- Η Επικράτεια της χώρας, "φιλοξενεί" πλήθος τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων που συνδέονται με όλες τις γνωστές τρομοκρατικές οργανώσεις "Τζιχαντιστικής" φύσεως που δρουν στην ΕΕ και Μέση Ανατολή. Ως εκ τούτου αποτελεί κατεξοχήν θέατρο αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.


- Η Λιβύη επίσης είναι μια μεγάλη αγορά και κόμβος λαθρεμπορικού οπλισμού συμπεριλαμβανομένων αντί-αεροπορικών όπλων, αντί-αρματικών και μεγάλων ποσοτήτων εκρηκτικών,μια πρόκληση για όλες τις γειτονικές αλλά και παγκόσμιες αρχές ασφάλειας.

- Δεκάδες υποθέσεις κρατικής διαφθοράς στη Λιβύη όπως αποκαλύφθηκαν από το 2011 και εντεύθεν διαπλέκονται με Ευρωπαϊκά, Αμερικανικά και Αραβικά πολιτικά και επιχειρηματικά πρόσωπα και εταιρείες. Υπάρχουν κατά καιρούς εκτιμήσεις ότι άνω των 150 δις Δολαρίων σε χρήματα και κεφάλαια έχουν "εξαφανιστεί".

- Το Λιβυκό οργανωμένο έγκλημα με πολιτική κάλυψη έχει δημιουργήσει πλείστους δεσμούς σε κράτη όπως η Τουρκία, Λίβανο, Μάλτα, Ιταλία , Τυνησία, με απολήξεις μέχρι τη Μαλαισία και το Καναδά.

- Η Λιβύη έχει σύνορα με κράτη πολύ υψηλού την παρούσα περίοδο γεωπολιτικού ενδιαφέροντος όπως Αίγυπτος, Σουδάν, Νίγηρας και Αλγερία. Αυτό σε συνδυασμό με την ύπαρξη στο Νότο της Λιβύης ενός εκτεταμένου λαθρεμπορικού αλλά και τρομοκρατικού δικτύου που εφοδιάζει δεκάδες άλλες παρεμφερείς ομάδες στη ζώνη του Σαχέλ και του Μαγκρέμπ-αποτελεί πολύ μεγάλης σημασίας πρόκληση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρέπει να λεχθεί ότι ολόκληρη η Αφρική θεωρείται "ανοιχτή ζώνη"μεταξύ όλων των μεγάλων δυνάμεων για την απόκτηση γεωπολιτικών και γεω-οικονομικών προσόδων και η Λιβύη είναι μια από τις "πύλες" ολόκληρης της Ηπείρου.

- Παρά τον πόλεμο η Λιβύη θεωρητικά είναι "πλούσιο κράτος". Έχει κρατικά κεφάλαια άνω των 70 δις Δολαρίων (λόγω υδρογονανθράκων) και σε 30 δις Δολάρια υπολογίζονται τα μη ανευρεθέντα μέχρι στιγμής κεφάλαια και προϊόντα κρατικής λεηλασίας της εποχής Καντάφι. Λόγω του σχετικά μικρού πληθυσμού, του μικρού δημοσίου και ιδιωτικού χρέους, αλλά και των μεγάλων αξιών των κοιτασμάτων ενέργειας της χώρας-τυχόν λήξη του πολέμου και έναρξη της ανοικοδόμησης θα λειτουργήσει στη δυνητική μόχλευση εκατοντάδων δις Δολαρίων για τα συμβόλαια των οποίων θα ανταγωνιστούν όλες οι μεγάλες πολυεθνικές παγκοσμίως

Οι ανωτέρω βασικοί λόγοι εξηγούν και το πολύχρονο έντονο ανταγωνισμό για τη Λιβύη αλλά και προβληματίζουν για τη πιθανότητα να λήξει η αναταραχή εκεί σε εύλογο χρονικό διάστημα. Περιττό δε να υπογραμμιστεί ότι για τα Ελληνικά συμφέροντα η Λιβύη έχει και ξεχωριστεί σημασία λόγω των σχημάτων "ΑΟΖ" μεταξύ Άγκυρας-Τρίπολης και της επιθυμίας της πρώτης να δημιουργήσει αεροναυτικές βάσεις στην περιοχή απειλώντας για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1820, τη Κρήτη και τη Πελοπόννησο.

RIMSE


https://kostasxan.blogspot.com/2020/05/blog-post_58.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου