- Ο Τσελίκ επαναφέρει την αποστρατιωτικοποίηση
- Ο γενικός συναγερμός στα νησιά
- Η «κρουαζιέρα» του Oruc Reis
«Αποκλιμάκωση» ή αλλιώς «αραίωση» των δυο στόλων από το Αρχιπέλαγος αλλά και την ανατολική Μεσόγειο… Εγρήγορση και πλήρη επιφυλακή, όμως, για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ένας δρόμος, αυτός της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων όπου ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του σχεδίου δράσης του Επιτελείου, έδειξε δίχως αμφιβολία ότι οι Ε.Δ. αποτελούν μια υπολογίσιμη δύναμη, ικανή να επιφέρει σημαντικές απώλειες στον αντίπαλο.
Αυτό ήταν το «ζύγι» της Τουρκίας που κατάλαβε ότι οι κινήσεις εντυπωσιασμού έχουν όρια.
Χρόνοι καλύτεροι από του «Πυρπολητή»
Και τώρα είναι η ώρα όπως σημειώνουν ανώτατες πηγές που εκτός της αποκατάστασης των υλικών και μέσων που τέθηκαν σε γενικό συναγερμό, πρέπει να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα για την υλοποίηση ενός καλοστημένου σχεδίου αποτροπής.
Το ίδιο άλλωστε γίνεται και ύστερα από τις μεγάλες ή και μικρότερες Εθνικές ασκήσεις, αλλά τώρα η σημαντική διαφορά ήταν πως ότι συνέβη αφορούσε «πραγματική προπαρασκευή» για ένα επεισόδιο το οποίο δεν θα ήταν σημειακό.
Κι αν οι χρόνοι φόρτωσης υλικών και τμημάτων θύμιζαν έναν «Πυρπολητή», αυτοί, όπως διαβεβαιώνουν Ανώτατες πηγές, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.
Οι αποτρεπτικές κινήσεις της Αθήνας σε συνδυασμό με τις ισχυρές δυναμεις στα νησιά, φαίνεται ότι ώθησαν τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία να επανέλθει σε μια από τις πάγιες αξιώσεις που είναι η αποστρατιωτικοποίηση νησιών στο ανατολικό Αιγαίο.
Οι νέες δηλώσεις από την Άγκυρα έρχονται σε μια στιγμή όπου η γείτονα θέλει να δείχνει ότι τουλάχιστον θεωρητικά, «αποκλιμακώνει».
Πάντως μέσω αυτών των δηλώσεων, παρατηρούν έμπειροι αξιωματικοί, πως φαίνεται η ενόχληση της Τουρκίας για την μεγάλη κινητοποίηση των μονάδων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την πλήρη επάνδρωση σημείων που θεωρούνται «κλειδιά» για την αποτροπή έκνομων ενεργειών.
Η αποστρατιωτικοποίηση νησιών είναι κάτι που θέλει η Τουρκία ώστε να βρει την Ελλάδα ανοχύρωτη απέναντι σε επιθετικές ενέργειες.
Από την άλλη πλευρά η Αθήνα επικαλείται τη νόμιμη άμυνα και μάλιστα με αδιάσειστα στοιχεία, απειλών και αναχαιτίσεων αυτών.
Και μπορεί το Πολεμικό Ναυτικό να ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής σε αυτή την κρίση με τη γείτονα, ωστόσο η κινητοποίηση στα νησιά (που έβλεπαν οι Τούρκοι) λειτούργησε το ίδιο αποτρεπτικά απέναντι σε σχέδια που μπορεί να είχαν στο μυαλό τους οι Τούρκοι Επιτελείς.
Η ΑΣΔΕΝ έπαιξε τον δικό της καταλυτικό ρόλο, που έθεσε σε κόκκινο συναγερμό τις δυνάμεις των Ε.Δ. από τη Σαμοθράκη μέχρι τη Στρογγυλή και επάνδρωσε τους βράχους με τα «φαντάσματα» του Αρχιπελάγους.
Έρευνες ή μήπως «κρουαζιέρα»;
Άλλωστε και το μήνυμα της Καγκελαρίας προς τον Τούρκο πρόεδρο, σ’ ότι αφορά την αποφασιστικότητα της Αθήνας, δεν άφησε πολλά περιθώρια ούτε για το «ανατολίτικο παζάρι», ούτε για την τον «ανατολίτικο τσαμπουκά»!
Την ίδια ώρα το σεισμογραφικό Oruc Reis αν και βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας εδώ και μέρες για τον απόπλου του, ακόμη αναμένει την κεντρική τελική απόφαση για το τι θα πράξει το πλήρωμα του.
Στο Ελληνικό Επιτελείο λένε ότι το σεισμογραφικό θα ξεκινήσει ή η Τουρκία, αν δεν υπάρξει απόπλους έως τις 2 Αυγούστου, θα επεκτείνει τη navtex ώστε να κρατά σε εγρήγορση τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Πάντως υπάρχουν και εκτιμήσεις που λένε ότι αυτός ο πλους μπορεί να είναι μια ακόμη «κρουαζιέρα» για το πλήρωμα, μια βόλτα δηλαδή η οποία θα γίνει για τα μάτια της Τουρκικής κοινής γνώμης!
HellasJournal
https://kostasxan.blogspot.com/2020/07/blog-post_913.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου