Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Τί νά θέλουν,τώρα καί οἱ Βούλγαροι;

Στην Αθήνα η ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας - Συνάντηση με τον Νίκο Δένδια Συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Αικατερίνη Ζαχαρίεβα, θα έχει το πρωί της Δευτέρας ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας.


H επίσκεψη συμπίπτει με τη συμπλήρωση 140 ετών διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας, κάτι το οποίο υπογραμμίζει τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Επί τάπητος θα τεθούν ζητήματα διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, καθώς και θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.



Κατ᾿ἀρχήν γιά ποιούς ἰσχυρούς δεσμούς φιλίας,140 χρόνων,μέ τούς Βουλγάρους,γίνεται λόγος ; Μήπως ἀναφέρονται στήν περίοδο τῆς τρομοκρατίας πού ἀσκοῦσαν οἱ βούλγαροι κομιτατζῆδες, στήν Μακεδονία,μήπως;

Το 1893 ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη η οργάνωση Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (ΕΜΕΟ) με επίσημο σκοπό το συντονισμό των προσπαθειών των χριστιανικών πληθυσμών της Μακεδονίας για την απελευθέρωσή τους από τον οθωμανικό ζυγό. Η οργάνωση αναφερόταν γενικά στα δικαιώματα του "Μακεδονικού λαού" χωρίς εθνικές ή δογματικές διακρίσεις, δηλώνοντας "σταθερά ενωτική" και "μαχητικά αντισωβινιστική".

Στην πραγματικότητα ήταν μία βουλγαρική εθνικιστική οργάνωση με μυστική ατζέντα τον εκβουλγαρισμό της Μακεδονίας και την απόσχισή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως ενδιάμεσο στάδιο πριν την τελική ένωσή της με τη Βουλγαρία. Η διαδικασία του εκβουλγαρισμού ήταν μεθοδική και είχε προσεκτικά σχεδιαστεί ώστε να κλιμακωθεί σταδιακά, με πρώτο στάδιο τον εξαναγκασμό του συνόλου του ρευστής εθνικής συνείδησης χριστιανικού πληθυσμού να εκκλησιάζεται σε εκκλησίες που θα υπάγονταν στην Βουλγαρική Εξαρχία αντί στις υπάρχουσες, οι οποίες υπάγονταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Για το σκοπό αυτό ιδρύθηκαν σε όλη τη Μακεδονία πολυάριθμες εξαρχικές εκκλησίες. Σ' αυτές, ο εκκλησιασμός γινόταν στη βουλγαρική γλώσσα και τα ονόματα των βαπτιζομένων ήταν βουλγαρικά. Σε δεύτερη φάση το κομιτάτο άρχισε να ιδρύει πολυάριθμα σχολεία στα οποία τα παιδιά θα διδάσκονταν τη βουλγαρική γλώσσα και θα κατηχούνταν πλέον εθνικά. Το «Μακεδονικό Κομιτάτο» είχε από νωρίς οργανώσει ένα δίκτυο από παραστρατιωτικές ομάδες, οι άντρες των οποίων είχαν επιδοθεί σε ένα όργιο βίας και τρομοκρατίας του ελληνικού στοιχείου της Μακεδονίας,τους Κομιτατζήδες (ἐδῶ)



Ο Βούλγαρος Στρατηγός Τοντόρωφ (Θεοδώρωφ) στη Θεσσαλονίκη.(ἀπό ἐδῶ)
Μήπως ἐννοοῦν ὅταν μέ ὑπουλία πῆγαν νά κηρυχθοῦν ἐλευθερωτές τῆς Θεσσαλονίκης,τό 1912 στούς Βαλκανικού πολέμους;

οι Βούλγαροι, παρόλο που είχαν ενημερωθεί για τη συνθηκολόγηση, είχαν ανοίξει πυρ εναντίον των Οθωμανικών στρατευμάτων και ζήτησαν από τον Χασάν Ταχσίν πρωτόκολλο παράδοσης όμοιο με εκείνο που δόθηκε στον Ελληνικό στρατό. Πραγματικά, ο λοχαγός Μαζαράκης συνάντησε τον στρατηγό Πετρώφ στο Αϊβατλή και του ανακοίνωσε το μήνυμα.
Ο Βούλγαρος στρατηγός δήλωσε άγνοια και απέδωσε τα γεγονότα σε «τέχνασμα» των Τούρκων, για να επιτύχουν εύκολη υποχώρηση. Επίσης, ο Πετρώφ παραδέχθηκε ότι ζήτησε πράγματι από τον Χασάν Ταχσίν να παραδοθεί και σε αυτόν.(ἀπό ἐδῶ)

Ἤ μήπως τίς ἀπαιτήσεις τους,πού παρ᾿ὁλίγον νά τίς ἰκανοποιήσῃ ὁ Μπενί Σελόν,ὅταν ἐπεδίωκαν τήν συμμετοχή τῶν βουλγαρικῶν ὑαινῶν στόν Α΄μεγάλο πόλεμο (1915);

Όταν ο Βενιζέλος «θυσίαζε» την Ανατ. Μακεδονία στο βωμό της «Μεγάλης Ιδέας».



Ἤ τάχα τήν συνεργασία τους μέ τά κομμούνια τοῦ ΕΑΜ,πού κατέσφαξαν τούς Ἕλληνες ; 



Κάπως ἔτσι φαίνεται νά ἐννοοῦν τούς  «ἰσχυρούς δεσμούς φιλίας καί συνεργασίας»,μᾶλλον...

Γι᾿αὐτό καί ἀναρωτιέμαι : Τί νά θέλουν τώρα οἱ Βούλγαροι; Αὐτές οἱ ὕαινες τῶν Βαλκανίων; Ὅταν μάλιστα ἀκούω πώς ἀνάμεσα στά ἄλλα θέλουν νά συζητήσουν τίς ἐξελίξεις στήν Ἀνατολική μεσόγειον ἔ,τόσο περισσότερο μέ ζώνουν τά φίδια...

Ἄν τε,νά δοῦμε αὔριο τί θά μᾶς ξεφουρνίσῃ ὁ κόντε Δένδιας...


Ἡ Πελασγική 
http://sxolianews.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου