Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

O νέος Αρχηγός της ΜΙ6 – Οι σχέσεις με Τουρκία και το Κυπριακό


    Ως ο νέος  Αρχηγός της  βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Εξωτερικού ΜΙ6 διορίστηκε στις 29 Ιουλίου 2020 από τον Πρωθυπουργό Boris Johnson,  ο Richard Moore.  Θα αναλάβει τα καθήκοντά του, τον ερχόμενο Φθινόπωρο όταν θα αποχωρήσει ο νυν Sir Alex Younger. «Είμαι ευχαριστημένος και τιμή μου που μου ζήτησαν να επιστρέφω στην Υπηρεσία μου. Η Secret Intelligence Service  (MI6) παίζει σημαντικό ρόλο μαζί με την ΜΙ5 (αντίστοιχη Μυστική Υπηρεσία Εσωτερικού) και το GCHQ για την ασφάλεια του βρετανικού λαού και την προώθηση των συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου στο εξωτερικό. Προσβλέπω να συνεχίσω αυτή τη δουλειά δίπλα στη γενναία και αφοσιωμένη ομάδα στην Μυστική Υπηρεσία,» είπε ο Richard Moore, σύμφωνα με ανάρτηση του Φόρειν ΄Οφις.
    «I am pleased and honoured to be asked to return to lead my Service. SIS plays a vital role - with MI5 and GCHQ - in keeping the British people safe and promoting UK interests overseas. I look forward to continuing that work alongside the brave and dedicated team at SIS».
    To GCHQ, είναι το Government Communications  Headquarters – στο Cheltenham της Αγγλίας –δηλαδή Το Αρχηγείο Επικοινωνιών της Κυβέρνησης πιο καθαρά το Αρχηγείο των Μυστικών Υπηρεσιών.  Εκεί μαζεύονται οι μυστικές υπηρεσίες και επιλέγονται. Π.χ. όλες οι πληροφορίες που συλλέγει ο Κατασκοπευτικός Σταθμός Αγίου Νικολάου στην Αμμόχωστο και άλλες υπηρεσίες στην Κύπρο και αλλού,  στέλλονται στο GCHQ για επεξεργασία…
    Ποιος είναι ο Richard Moore
    Στις 9 Μαρτίου 2015 ο Richard Moore καθώς υπηρετούσε Πρέσβης στην Άγκυρα ανάρτησε άρθρο με τίτλο με ερωτηματικό « Cyprus: a time for fresh thinking?” («Κύπρος: Καιρός για φρέσκα σκέψη;» )  συγχαίροντας  τη ΜΚΟ  Cyprus Academic Dialogue  και το τουρκικό Think Tank , USAK,  για το δι-κοινοτικό συνέδριο, που έλαβε χώρα στην Τουρκία στις 28 Φεβρουαρίου 2015 σε συνεργασία με το πανεπιστήμιου του Kent στην Αγγλία,  το Βρετανικό Ινστιτούτο στην Άγκυρα, τους πρέσβεις  Βρετανίας και Αυστραλίας (στην Τουρκία)  με τίτλο « Cyprus Regional Peace & Stability» όπου μίλησαν οι πρώην Υπ. Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας  Γιώργος Παπανδρέου και Hikmet Cetin και άλλοι ομιλητές και από την Κύπρο.
    Ο Richard Moore στο άρθρο του,  έγραψε μεταξύ άλλων, ότι η λύση θα ανοίξει τόσα πολλά για την Τουρκία και την διαδικασία ένταξης, δεν πρέπει να συνεχίζουμε να έχουμε μπροστά μας το Κυπριακό,  ότι χρειάζεται εμπιστοσύνη και πολιτική βούληση και θάρρος για λύση του Κυπριακού αλλά ο σπόνδυλος για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση υπάρχει στην Κοινή Διακήρυξη του Φεβρουαρίου 2014. Και ότι όταν επισκέφθηκε την Κύπρο τον προηγούμενο χρόνο είχε την δυνατή αίσθηση ότι αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία για λύση. 
    Γιώργος Παπανδρέου για συν-εκμετάλλευση με τη Τουρκία
    Υπενθυμίζεται ότι στο Σεμινάριο εκείνο,  ο Γιώργος Παπανδρέου ομολόγησε ότι ο ίδιος ήταν που κάλεσε τους Τούρκους να … «μοιραστούν» το θαλάσσιο πλούτο του Αιγαίου!
    Ομολόγησε δημόσια στο οίκημα του USAK, ότι αυτός ο ίδιος ήταν που πρότεινε στον Ερντογάν  ότι μπορούν να εκμεταλλευθούν το θέμα της Ενέργειας για επίλυση του Κυπριακού και προχώρησε λέγοντας ότι υπάρχει και το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο – η οποία μπορεί να έχει πλούσια αποθέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εννοώντας συνεκμετάλλευση των αποθεμάτων αυτών με τη Τουρκία!
    Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο θέμα της Κύπρου τόνισε τότε,  ότι αν γίνει κατορθωτή λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, θα έχουμε ένα χρήσιμο μοντέλο…
    Για το θέμα έχουν γραφτεί  δύο άρθρα το ένα «Συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και του πετρελαίου και όχι μόνο της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο!»  29.3.2015

    Πιο κάτω οι ομιλίες περιλαμβανομένης και εκείνης του Πρέσβη Richard Moore στα 14’, καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους και την υποστήριξή του για λύση Δι-κοινοτικής, Δι-ζωνικής Ομοσπονδίας…

    Και το δεύτερο «Δύο σεμινάρια σε Άγκυρα και Φόρειν ΄Οφις και η διπλωματία των βόθρων»   26.3.2015  Ελευθερία Λονδίνου   σελ. 22.
    Το Κυπριακό ενδιαφέρον 

    Ο Richard Moore ενδιαφέρει, λοιπόν,  την Κύπρο. Γιατί, εκτός  του ότι μεταξύ 2014-2017 υπηρέτησε ως Βρετανός Πρέσβης στην Άγκυρα και παλαιότερα μεταξύ 1990 -1992, η επίσκεψη του στην Κύπρο το 2014, το άρθρο του το 2015, το συνέδριο στο USAK,  ο Richard Moore συμμετείχε και στο Κραν Μοντανά το 2017 ως Πρέσβης τότε στην Άγκυρα, ως μέλος της πολυμελούς Βρετανικής Αντιπροσωπείας για «λύση του Κυπριακού», αλλά γιατί η ανάμειξή του στο Κυπριακό δεν σταματάει εκεί.  ( Αναφορά στον κατάλογο της βρετανικής ομάδας που παρευρέθηκε στο Κραν Μοντανά το 2017 στο βιβλίο της γράφουσας «Διζωνική vs Δημοκρατία» η οποία της δόθηκε από το Φόρειν ΄Οφις).
    Υπάρχει και άρθρο στη «Σημερινή» για τον Richard Moore  στις 19 Μαρτίου 2019 «Τι ζητούν από τον Αναστασιάδη οι Βρετανοί;». Μετά τα «Πολιτικά Καραγκιοζιλίκια» στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 4 Μαρτίου - 62η επέτειο του ολοκαυτώματος του Αυξεντίου και είχα θέσει το ερώτημα:

    «Γιατί εντός  48 ωρών μετά την εκδήλωση στο Παλάτι, ο  Richard Moore, (ο οποίος το 2018 αντικατέστησε τον Jonathan Allen, ως Πολιτικός Διευθυντής στο Φόρειν ΄Οφις -Political Director) πήγε στην Κύπρο;  Στις  8.3.2019  η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στο τουίτερ της έγραψε ότι ο Richard Moore «μετά την επίσκεψη-ορόσημο του Προέδρου Αναστασιάδη στο ΗΒ ο Richard Moore πήγε να δει Νίκο Χριστοδουλίδη, Μαυρογιάννη, Ακιντζί επί σειρά θεμάτων όπως, Brexit, περιφερειακές σχέσεις & Κυπριακό». Και σημείωσαν  ότι «επαναβεβαιώθηκε η θετική πορεία των σχέσεων ΗΒ». Γιατί αποκάλεσαν «ορόσημο» την επίσκεψη ΝΑ στο Λονδίνο, εφόσον η παρουσία του ήταν για να... τιμήσουν την ομογένεια;» (Μας είχε λεχθεί ότι η εκδήλωση ήταν για να τιμηθεί η … ομογένεια.)


    Ευχαριστίες προς την Τουρκία και η ειρωνεία
    Τέλος και μια ειρωνεία
    Την ίδια μέρα του διορισμού του (29 Ιουλίου 2020),  η Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων δημοσιοποίησε το Πόρισμά της για τους δημόσιους λογαριασμούς  (Public Accounts Committee) . Να σημειωθεί ο Richard Moοre ήταν στην πρώτη γραμμή της βρετανικής κυβέρνησης στο να ευχαριστεί την Τουρκία για την αποστολή προστατευτικού υλικού για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στις 10 Απριλίου 2020  την ευχαρίστησε  θερμότατα  από το τουίτερ του (στα τουρκικά) για την πολύ-διαφημισμένη  τότε, αποστολή 14 τόνων  προστατευτικού υλικού για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ακολούθησε στις 11 Απριλίου η Υφυπουργός Ευρώπης…
    Έγραψε : «Μπράβο Τουρκία μου! H γενναιοδωρία σας είναι μυθική.  Ώμο ώμο.  Σας ευχαριστούμε πολύ»


    Στην παράγραφο 17, λοιπόν,  η Επιτροπή του Κοινοβουλίου  έγραψε :« Ακούσαμε από αρμόδιους του συστήματος υγείας και κοινωνικής φροντίδας που υπογράμμισαν προβλήματα με ανεπαρκή και αναξιόπιστες προμήθειες προστατευτικού υλικού. Π.χ. και παρόλους τους φανφαρισμούς για μια μεγάλη αποστολή προστατευτικού υλικού από την Τουρκία, αυτή  δεν περιείχε την ποσότητα που αναμενόταν ούτε πληρούσε το απαιτούμενο πρότυπο».
    'We heard from stakeholders in the health and social care sector who highlighted issues with inadequate and unreliable PPE supply. For example, despite the fanfare around a large consignment of PPE being secured from Turkey, it did not contain the volume expected nor meet required standards.'
    Βιογραφικό
    O Richard Moore γεννήθηκε στην Τρίπολη της Λιβύης το 1963. Από τον Απρίλιο του  2018  είναι ο Πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας (Φόρειν ΄Οφις).  Μεταξύ 2014-2017 Πρέσβης στην Τουρκία. Προηγουμένως υπηρέτησε ως Διευθυντής Ευρώπης, σε πόστα στο Βιετνάμ (Τουρκία 1990 μέχρι 1992) Πακιστάν και Μαλαισία. Πριν εισέλθει  στο Φόρειν ΄Οφις εργάστηκε στην ΜΙ6 το 1987 όπου ανέλαβε διάφορους ρόλους της υπηρεσίας εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και στο εξωτερικό. Είναι νυμφευμένος και έχει δύο παιδιά. Μιλά άπταιστα τουρκικά. Έχει BA στη Φιλοσοφία, Πολιτικά και Οικονομικά, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και είχε και υποτροφία από το Kennedy School of Government στο Harvard University.
    (Σημ. Είναι σύνηθες  για τους βρετανούς διπλωμάτες να γνωρίζουν την γλώσσα της χώρας στην οποία υπηρετούν).

    (Ανάλυση  Φανούλα Αργυρού)

    https://www.sigmalive.com/news/international/647141/o-neos-arxigos-tis-mi6-oi-sxeseis-me-tourkia-kai-to-kypriako

      Δεν υπάρχουν σχόλια:

      Δημοσίευση σχολίου