Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Παραπληροφόρηση: το απαραίτητο καύσιμο στις εξεγέρσεις της αντινομιμότητας.

Η υπόθεση του Blake θα έπρεπε να μας προβληματίσει όλους. Στην ουσία βλέπουμε μια "υπόθεση Ζακ" με διαφορετικά πρόσωπα και λίγο διαφορετικές συνθήκες κάθε φορά, όπου πάντοτε το θύμα ειναι η αστυνομία και κατ' επέκταση η προστασία της νομιμότητας.
Στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει νέος κύκλος χάους και αναταραχών, με αφορμή τον παραλίγο θάνατο του παραβατικού Jacob Blake. Η αρχή του δραματικού σκηνικού έγινε όταν παράκουσε προκλητικά τις εντολές των αστυνομικών κι ενώ χρησιμοποίησαν μη θανάσιμη βία για να τον ακινητοποιήσουν, με πιστόλι ηλεκτροσόκ (taser) δεν ήταν εφικτό να ακινητοποιηθεί καθώς βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών οι οποίες ατόνησαν την δράση του taser.
Ο Blake καθ' όλη την σκηνή, μιλάει και φέρεται απειλητικά, ενώ δηλώνει προκλητικά πως έχει όπλο στο αμάξι το οποίο θα χρησιμοποιήσει κατά των αστυνομικών. Ταυτόχρονα στα χέρια του κρατάει κυρτό μαχαίρι τύπου "karambit" το οποίο είναι άκρως επικίνδυνο και φονικό καθώς σε αντίθεση με τις ίδιες λάμες που προκαλούν ευθεία τράυματα ως αποτέλεσμα νύξης, το συγκεκριμένο αγκιστρώνει τα εντόσθια και προκαλεί σχεδόν ακαριαία θάνατο με ξεκοίλιασμα.
Οι αστυνομικοί, αφού εξαντλούν όλο το περιθώριο για προειδοποιήσεις και χρήση μη θανάσιμης βίας, όταν πλέον ανοίγει την πορτα του αυτοκινήτου όπου πιθανώς κρύβει το όπλο για το οποίο ήδη έχει απειλήσει έρχονται στο σημείο δίχως επιστροφή όπου αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν θανάσιμη βία.
Το περιστατικό προβλήθηκε υπερβολικά από τα ΜΜΕ, όμως "συμπτωματικώς" στα περισσότερα δελτία ειδήσεων το μοναδικό δευτερόλεπτο στο οποίο είναι ορατή η λάμα που κρατάει ο Blake είναι συνήθως καλυμμένη από γράμματα σχολιασμού, ενώ σχεδόν σε κανένα δελτίο δεν αναφέρθηκαν οι "λεπτομέρειες" που οδήγησαν και τυπικώς εξανάγκασαν τους αστυνομικούς στην χρήση θανάσιμης βίας.
Η μερική κάλυψη του θέματος οδήγησε στην δημιουργία κακών εντυπώσεων από την κοινή γνώμη και σε νέο κύκλο εξεγέρσεων και βίας.
Επειδή δεν βρισκόμαστε πλέον σε καιρούς αθωότητας, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ή να πιστέψει πως αυτή η παραπληροφόρηση έγινε κατά λάθος. Συνεπώς, είναι υπερβολή να θεωρούμε πως θα έπρεπε να υπάρξουν συνέπειες και διοικητικά πρόστιμα για την συνευθύνη των ΜΜΕ στην πρόκληση των επεισοδίων;
Άραγε, η ίδια συνευθύνη δεν υπάρχει και στα ελληνικά ΜΜΕ που δημιούργησαν κλίμα ηρωοποίησης ενός κοινού μικροεγκληματία που στράφηκε οπλισμένος κατ' ενός νοικοκυραίου καταστηματάρχη και κατά των λειτουργών του Νόμου που έσπευσαν να τον αφοπλίσουν και να τον συλλάβουν;


Γράφει ο Σταμέλος Παπαβασιλείου


gsteki.blogspot.com


https://thesecretrealtruth.blogspot.com/2020/08/blog-post_6075.html?m=0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου