Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

«Ανοικτή γραμμή» Ερντογάν - Μητσοτάκη για το πως θα περάσει η μοιρασιά του Αιγαίου στους ιθαγενείς.

Το θέμα έχει αναλάβει προσωπικά η Μέρκελ.
Την ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η μεγαλύτερη ανακάλυψη της Τουρκίας είναι στη Μαύρη Θάλασσα. To ''Fatih'' ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου και βρήκε 320 δισ. κυβικά μέτρα. Αναμένεται να βρεθεί μεγαλύτερο. Αυτό είναι ένα μέρος του κοιτάσματος που βρέθηκε. Περιμένουμε αντίστοιχες καλές ειδήσεις και στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα εκδώσουμε κι άλλες άδειες για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Mε αυτά που κάνουμε στην Μεσόγειο δικαιωνόμαστε. Η Ευρώπη έχει άδικο που κακομαθαίνει την Ελλάδα», είπε, κατηγορώντας για διπροσωπία την ΕΕ: «Αν συμβεί κάτι στη Μεσόγειο θα είναι κακό για την Ευρώπη. Δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα αυτό που κάνει η Ευρώπη, απλά θα μειώσει την υπόληψη της Ευρώπης», διεμήνυσε ο Ερντογάν. 
 
 «Αναλάβαμε την πρόκληση να κάνουμε μόνοι μας επιχειρήσεις γεώτρησης. 
 
Μαζί με το γεωτρύπανο Φατίχ, το οποίο δούλεψε στη Μαύρη Θάλασσα, έχουμε και τα Γιαβούζ και Κανουνί, που μας έχουν καταστήσει μια από τις κυρίαρχες χώρες του κόσμου σε αυτό τον τομέα. Το Φατίχ ξεκίνησε τις σχετικές έρευνες στις 20 Ιουλίου,και ανακάλυψε ένα κοίτασμα 320 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στο θαλάσσιο τομέα «Δούναβης-1», σε απόσταση περίπου 145 χιλιομέτρων βόρεια από την παραλιακή πόλη Ζόνγκουλντακ, κοντά στα όρια της ΑΟΖ της Τουρκίας με τη Βουλγαρία, στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Για να προσθέσει ότι «αυτό είναι μόνον η αρχή», καθώς αναμένεται να εντοπιστούν στην περιοχή και άλλες πηγές υδρογονανθράκων. 
 
Η επιχείρηση αυτή έγινε με δικά μας, εθνικά μέσα. Και συνέχισε, κάνοντας αναφορά και στη Μεσόγειο: «Ελπίζω πως θα έχουμε καλά νέα και από τη Μεσόγειο. Έχουμε κάνει 9 γεωτρήσεις σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα με τα Γιαβούζ και Φατίχ. «Θα επιταχύνουμε τις επιχειρήσεις μας στη Μεσόγειο με την ανάπτυξη στο τέλος της χρονιάς του (πλωτού γεωτρύπανου) Kanuni, στο οποίο γίνονται αυτή τη στιγμή εργασίες συντήρησης», δήλωσε ο Ερντογάν.
 
Το κοίτασμα υπολογίζεται ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για τα επόμενα 20 χρόνια. Ωστόσο η εκμετάλλευση του μπορεί να χρειαστεί από 7 έως 10 χρόνια για να ξεκινήσει και το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 2 έως 3 δις δολάρια.
 
Αυτά είναι τα νέα που όπως είχε πει ο Ερντογάν “θα πάνε μπροστά την Τουρκία”. Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα σχέδια του για τους ενεργειακούς πόρους που ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο.
«Άνθρακες ο θησαυρός» του Ερντογάν στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η «έκπληξη» με το δήθεν «μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της Τουρκίας» φαίνεται ότι ήταν ένα ακόμα «πυροτέχνημα» του Τούρκου προέδρου για να κερδίσει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της χώρας και να περιορίσει τις απώλειες της τουρκικής λίρας.
 
Σύμφωνα με το Eurasia Group, Διεθνές Ινστιτούτο Αναλύσεων, το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για μόλις 7-8 χρόνια, ενώ θεωρεί εξαιρετικά φιλόδοξες τις προσδοκίες του Ερντογάν να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου το 2023.
 
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Eurasia Group στην έκθεσή του «οι εκτιμήσεις για το αέριο είναι χαμηλότερες από τις προσδοκίες. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε επιτέλους τα μεγάλα νέα για την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, οι αναφερόμενοι όγκοι είναι περίπου 320 δισ. κυβικά μέτρα είναι αρκετοί για να καλύψουν τη ζήτηση φυσικού αερίου της Τουρκίας για περίπου 7-8 χρόνια, πολύ λιγότερο από τα υποτιθέμενα 800 δισ. κυβικά μέτρα».


Σύντομα η κρατική εταιρεία πετρελαίων TRΑO θα λάβει την έγκριση για έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές του μνημονίου Σάρατζ-Ερντογάν (κυρίως από την πλευρά της Λιβύης, που ήδη έχει συμφωνήσει) ή και σε περιοχές μεταξύ 27ου και 28ου μεσημβρινού, δηλαδή νότια της Κάσου ή Καρπάθου, προφανώς αμφισβητώντας την Ελληνο-Αιγυπτιακή συμφωνία περί θαλάσσιων ζωνών (πιο δυτικά από την ισχύουσα NAVTEX).
".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου