Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Η Γερμανία απλά παρακολουθεί τις δραστηριότητες της ΜΙΤ στην Γερμανία!

“Αντίθετη δύναμη” πλέον η ΜΙΤ στη Γερμανία 
Ο Ερντογάν ενδυνάμωσε οικονομικά την ΜΙΤ και αύξησε το προσωπικό της. Το 10% των 8.000 εργαζομένων της ΜΙΤ εργάζονται σε γερμανόφωνες χώρες. Oι περισσότεροι εξ αυτών έχουν τοποθετηθεί σε ταξιδιωτικά γραφεία, τράπεζες και σε παρόμοιες υπηρεσίες. Πληροφορίες επίσης μεταδίδουν οι ιμάμηδες και άλλα γειτονικά δίκτυα.

Βεισέλ Ισίκ
Ο Έρικ Σμιτ Εενμπουμ πού είναι ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους στα πεδία της εθνικής ασφάλειας και υπηρεσιών πληροφοριών της Γερμανίας, όπως και πρόεδρος του Ινστιτούτο Ερευνών για Πολιτικές Ειρήνης, σχολίασε στην εφημερίδα Γενί Οζγκιούρ Πολίτικα, τις δραστηριότητες της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) στη Γερμανία, όπως και τη στάση του γερμανικού κράτους και των υπηρεσιών πληροφοριών απέναντι σε αυτές.

Ο δημοσιογράφος περιγράφει πως η ΜΙΤ πλέον δεν εγκαθίσταται όπως παλιά σαν μία φιλική δύναμη αλλά ως αντίθετη δύναμη, ενώ όπως εξηγεί υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους το γερμανικό κράτους δεν επεμβαίνει σε αυτές: “Το χαρτί των προσφύγων από τη Συρία που έχει ο Ερντογάν, αλλά και η πολιτική “πάνε-έλα” της Τουρκίας ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ.

Από πότε υπάρχει σχέση ανάμεσα στην MIT και στην υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας BND;

Η στενή συνεργασία ανάμεσα στην τουρκική και τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, αρχίζει από τις αρχές της δεκαετίας του 60. Η συνεργασία αυτή στην αρχή της είχε κυρίως τεχνικό  χαρακτήρα. Προσωπικό της BND είχε σταθμό αναγνώρισης στην Σαμψούντα, μέσω του οποίου παρακολουθούσαν σε βάθος τις τηλεπικοινωνίες της Σοβιετικής Ένωσης και για αυτό το λόγο υπήρχε μία αμοιβαία και βαθιά ανταλλαγή πληροφοριών. Η BND παρείχε πληροφορίες στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών σε παγκόσμιο επίπεδο και έναντι αυτού η ΜΙΤ έδινε πληροφορίες σχετικά με γειτονικές χώρες. Το 1974 κατά τη διάρκεια της τούρκικης εισβολής στην Κύπρο, η CIA  έκοψε κάθε επαφή των υπηρεσιών πληροφοριών με την ΜΙΤ, ενώ η BND παρέμεινε πιστή στους Τούρκους εταίρους της. Στην Τουρκία κατά την περίοδο του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1980 και μέχρι το 1988, υπήρχε ένα στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών, ονόματι Ράινερ Κέσερλινγκ (αργότερα έγινε αντιπρόεδρος της BND). Αυτό το άτομο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην παροχή από την Ομοσπονδιακή Γερμανία, τεχνικών παρακολούθησης και αποθήκευσης πληροφοριών, όταν χρειαζόταν κάτι τέτοιο η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών.


Η BND δεν είναι ενήμερη για την οργάνωση της ΜΙΤ στην Γερμανία;

Δεδομένου ότι η ΒΝD είναι υπεύθυνη για τις πληροφορίες στο εξωτερικό, δεν γνωρίζει το τι πράττει η ΜΙΤ στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, αλλά γνωρίζει ποιος είναι ο επίσημα  ομόλογος. Γνωρίζει το επίσημο προσωπικό της ΜΙΤ στο Βερολίνο, όπως και τους αξιωματούχους της σε προξενεία όπως αυτό του Μονάχου. Υπεύθυνη για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της ΜΙΤ στη Γερμανία, είναι η Προστασία Υπηρεσίας του Συντάγματος (BfV),  που είναι υπεύθυνη για την εσωτερική συλλογή πληροφοριών στην Γερμανία. Ταυτόχρονα και άλλες μικρότερες κρατικές υπηρεσίες είναι υπεύθυνες για την επίβλεψη αυτών των  δραστηριοτήτων κατασκοπείας.

Πόσα στελέχη έχει η ΜΙΤ στην Γερμανία και που οργανώνονται;

Είναι γνωστό πως ο Ερντογάν ενδυνάμωσε οικονομικά την ΜΙΤ και έφτασε το προσωπικό της να αποτελείται από 8.000 άτομα. Αν και στο παρελθόν οι στρατιωτικής προέλευσης εργαζόμενοι της είχαν φτάσει να είναι το 75%, σήμερα είναι μόνο το 5%. Ο Ερντογάν μετέτρεψε την αποστολή της ΜΙΤ, από στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών σε υπηρεσία παρακολούθησης. Από τους 8.000 εργαζόμενούς της το 10% είναι υπεύθυνοι για τις γερμανόφωνες χώρες, δηλαδή για Ομοσπονδιακή Γερμανία, Ελβετία και Αυστρία.

Στο επίκεντρό της φυσικά βρίσκεται η Γερμανία με τους περισσότερους από τρία εκατομμύρια ανθρώπους που κατάγονται από την Τουρκία. Αν δούμε την επίσημη παρουσία της ΜΙΤ στη Γερμανία βλέπουμε πως υπάρχουν αξιωματούχοι της στην Τουρκική πρεσβεία στο Βερολίνο και στα 12 προξενεία. Πρόκειται για γνωστούς εργαζόμενους με τους οποίους οι Γερμανοί υπεύθυνοι ασφαλείας βρίσκονται σε στενή επαφή.

Επιπρόσθετα υπάρχει ένα εκτεταμένο παράνομο δίκτυο πληροφοριών με υπαλλήλους που εργάζονται στην ΜΙΤ. Αυτό το δίκτυο των εκατοντάδων ανθρώπων σε Ελβετία, Αυστρία και νότια Γερμανία διοικείται από συνειδητούς πράκτορες. Η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών βρίσκεται σε τουρκικά ταξιδιωτικά γραφεία, τράπεζες και παρόμοια ιδρύματα μέσω των οποίων συλλέγουν πληροφορίες.
Επίσης υπάρχουν γείτονες και ιμάμηδες που παρέχουν πληροφορίες προς την ΜΙΤ. Παρατηρήσαμε πως στο τελευταίο διάστημα το Γενικό προξενείο του Μονάχου ανέπτυξε ένα πρόγραμμα που ενθαρρύνει τους Τούρκους πολίτες να καταδίδουν άλλους Τούρκους. Βλέπουμε ότι οι Τούρκοι εντός των γερμανικών συνόρων έχουν καταστεί το επίκεντρο από δίκτυα πληροφοριών με χιλιάδες πράκτορες.

Για ποιο λόγο οργανώνεται η ΜΙΤ στην Γερμανία, τι επιδιώκει να κάνει;

Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν πάντα πρόθυμες να κατασκοπεύουν τους Τούρκους της αντιπολίτευσης στη Γερμανία. Το ΠΚΚ πού ήταν η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης στις δεκαετίες του 70 και του 80, όπως και οι υποστηρικτές των διαδηλώσεων του πάρκου Γκεζί κατέστησαν το κέντρο της προσοχής του Ερντογάν και της ΜΙΤ.  Μετά από το φερόμενο πραξικόπημα στην Τουρκία, οι υποστηρικτές του Γκιουλέν και αυτοί που αντιπολιτεύονται τον Ερντογάν προστέθηκαν επίσης σε αυτή τη λίστα.

Γιατί μιλάτε για δήθεν πραξικόπημα;

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών  CIA και BND, πιστεύουν πώς το πραξικόπημα του 2016 προκλήθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν για να εξαλείψει τα κεμαλικά σημεία αντίστασης μέσα στο στρατό. Ο Ερντογάν αντιτάχθηκε στην ανόρθωση αυτών των δυνάμεων και προκάλεσε αυτό το πραξικόπημα για να προσεγγίσει το στόχο του που είναι μία ισλαμική τουρκική δημοκρατία το 2023.

Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών και την ΜΙΤ;

Στο Βερολίνο υπάρχει ένα κοινό κέντρο κατά της τρομοκρατίας στο οποίο η Γερμανία εκπροσωπείται με 32 άτομα-στελέχη ασφαλείας. Φυσικά ανταλλάσσουν πληροφορίες. Η Υπηρεσία Προστασίας  Συντάγματος ενημερώνει επίσης την ΜΙΤ  για αυτά που τραβάνε την προσοχή της. Ωστόσο η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος μας είναι πολύ μικρή και έχει πολλά σημαντικά καθήκοντα. Μερικά από αυτά είναι η διεθνής τρομοκρατία, η ακροδεξιά τρομοκρατία το τελευταίο διάστημα,  η αντικατασκοπεία και η προστασία της οικονομίας. Με αυτές τις δυνατότητες δεν επαρκεί για να ελέγξει τις πολυδιάστατες δραστηριότητες της ΜΙΤ.

Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν, η Γερμανία πώς θα προστατεύσει τους ανθρώπους της αντιπολίτευσης (κυρίως Κούρδους εκ Τουρκίας) από αυτό το δίκτυο πληροφοριών;

Εν προκειμένω η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας είναι επιφορτισμένη με την προστασία όλων των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και των ξένων, από τις υπηρεσίες  πληροφοριών άλλων κρατών. Δυστυχώς παρά το ότι είναι γνωστό το τι πράττει η ΜΙΤ στη Γερμανία, δεν έχει παρεμποδιστεί και για αυτό υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι:

Ο πρώτος είναι η πολιτική πάνε-έλα που εφαρμόζει ο Ερντογάν στην αντίθεση ανάμεσα στη Ρωσική Ομοσπονδία και το ΝΑΤΟ. Η γερμανική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε είδους προσπάθεια για να διατηρήσει την Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχο.

Ο δεύτερος είναι ότι ο Ερντογάν συνεχώς χρησιμοποιεί το χαρτί των προσφύγων. Η καγκελάριος φοβάται μία μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, την οποία σε σχέση και με την κρίση του κοροναϊού, πιστεύει ότι δεν θα είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει πολιτικά. Αυτός είναι ο λόγος που η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας ανέχεται τις παράνομες δραστηριότητες της ΜΙΤ στο γερμανικό έδαφος.

Ποιους παρακολουθεί η μιτ στη Γερμανία;

Η ΜΙΤ παρακολουθεί τους Κούρδους. Ανησυχεί για την υποστήριξη των Κούρδων προς το ΠΚΚ. Χρησιμοποιεί επίσης κάθε είδους παιχνίδια για να εντάξει στην κατηγορία των ΠΚΚλήδων και άτομα που δεν στηρίζουν το ΠΚΚ. Το ΠΚΚ παρακολουθείται επίσης και από την BfV. Στη Γερμανία υπάρχουν ΠΚΚλήδες που έχουν τιμωρηθεί με ποινές φυλάκισης αλλά αυτό δεν είναι επαρκές για την Τουρκία. Η Τουρκία υπερβαίνοντας τις πληροφορίες που της παρέχει η ΒfV,  προβαίνει σε παράνομες ενέργειες στο έδαφος της Γερμανίας.

Για ποιο λόγο η Γερμανία δεν αντιδρά η παραβλέπει σε αυτή τη οργάνωση του παράλληλου δικτύου πληροφοριών ; Για Τι είδους σχέση συμφερόντων μπορούμε να μιλήσουμε;

Το τελευταίο διάστημα περισσότεροι από 200 πράκτορες της ρωσικής ομοσπονδίας έχουν ενεργοποιηθεί στη Γερμανία.  Η BfV γνωρίζει πως ο αριθμός των εργαζομένων της σε σχέση με αυτών της  ΜΙΤ είναι πολύ μικρότερος και πολλές περιπτώσεις δεν διερευνώνται επειδή η ικανότητα παρακολούθησης δεν είναι επαρκής. Ο Χανς Γκέοργκ Μάασσεν-πρώην διοικητής της BfV, εξακολουθεί να αναγνωρίζει την Τουρκία ως μία φιλική Υπηρεσία Πληροφοριών. Αν και οι δραστηριότητες της ήταν προβληματικές η ΜΙΤ θεωρούνταν ως “ένας εταίρος”, ενώ τώρα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών θεωρεί την αντίστοιχη τουρκική ως ¨αντίθετη δύναμη¨.
Η ΜΙΤ προσπάθησε να τοποθετήσει ένα διπλό πράκτορα στους διορισμούς που έγιναν στην BfV.
Όταν αποκαλύφθηκε αυτή η κατάσταση, φάνηκε ότι πρόκειται για μία ενάντια δραστηριότητα που δεν θα μπορούσε να γίνει από μία φιλική υπηρεσία πληροφοριών. Βλέπουμε επίσης ότι οι μεταφραστές συμμετέχουν στις διαδικασίες ασύλου που γίνονται από την ομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης και προσφύγων (BAMF) . Αυτό δεν είναι μία νέα κατάσταση. Τέτοιου είδους μεταφραστές χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 80 που οι Τούρκοι υπέβαλαν αιτήματα ασύλου. Αυτοί αργότερα μετέδιδαν στην ΜΙΤ τις δικαιολογίες για το άσυλο, διασφαλίζοντας έτσι πως θα δικάζονταν στην Τουρκία.

Στην δεκαετία του 80 το γερμανικό σύστημα πληροφοριών και ως BND και ως BfV έδιναν πληροφορίες στους Τούρκους αλλά από το 2016 ως τώρα είδαμε μία ένταση στις σχέσεις μεταξύ ΜΙΤ και BND. Ο λόγος για αυτό ήταν η στήριξη που παρείχαν  το 2016 οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών προς την ISIS. Σε μία έρευνα του γερμανικού κοινοβουλίου αναφερόταν πως ισλαμιστές μαχητές που ερχόταν από τη Λιβύη και από πολλά άλλα κράτη, μέσω της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών κατευθύνονταν προς την ISIS και μάλιστα γινόταν λόγος για μία “λεωφόρο τζιχαντιστών”.  Είδαμε επίσης ότι πολλοί Γερμανοί νέοι που έγιναν εξτρεμιστές, εντάχθηκαν στην ISIS μέσω της Τουρκίας. H γερμανική υπηρεσία πληροφοριών το 2016, έδωσε στους εταίρους της στην Άγκυρα, μία λίστα ατόμων για τους οποίους υποπτευόταν πώς πετώντας από τη Φρανκφούρτη στην Άγκυρα θα εντασσόταν στην ISIS. Μετά από αυτό κόπηκε η ανταλλαγή πληροφοριών. Αυτή η κατάσταση φυσικά προκάλεσε καταστροφή στη σχέση των υπηρεσιών πληροφοριών Γερμανίας και Τουρκίας.

Πόσοι είναι οι Γερμανοί- μέλη της ISIS που επιστρέφουν;

Υπάρχουν μερικοί μαχητές της ISIS που επιστρέφουν και περιμένουμε ακόμα περισσότερους στο μέλλον. Από την αναφορά της BfV αντιλαμβανόμαστε πόσοι είναι οι συμπαθούντες της οργάνωσης. Αυτά τα εκατοντάδες ή και χιλιάδες μέλη της ISIS, τα χωρίζουμε σε δύο κατηγορίες : Στα “βελτιωμένα”  μέλη της ISIS και σε αυτά που η  BfV ονομάζει “ωρολογιακές βόμβες”.

“Εθελοντές” στελέχη της ΜΙΤ

Όπως είναι γνωστό στις υπηρεσίες πληροφοριών, υπάρχουν πολλοί “εθελοντές πληροφοριοδότες”: Είναι αυτοί που είναι εκτός των επίσημων στελεχών που εργάζονται στα προξενεία. Συμμετέχουν σε συλλόγους που κάνουν την προπαγάνδα του ΑΚΡ και ελέγχουν την πλέον απαγορευμένη οργάνωση "Οθωμανοί της Γερμανίας". Στη Γερμανία υπάρχουν περισσότεροι από 900 ιμάμηδες, μεγάλο μέρος των οποίων, διαμέσου της DITIB, ανταποκρίνονται στην έκκληση της τουρκικής κυβέρνησης για συλλογή πληροφοριών σχετικά με αυτούς που ασκούν κριτική τον Ερντογάν. Το 2017 ασκήθηκαν κάποιες διώξεις σε βάρος τους, οι οποίες όμως αργότερα αρχειοθετήθηκαν καθώς δεν είχε ασκηθεί δίωξη έγκαιρα.

Η ΜΙΤ εκφοβίζει, η Γερμανία δεν προστατεύει

Ένας συνηθισμένος πολίτης της Τουρκίας, δεν μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του ενάντια στις δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών της ΜΙΤ. Για παράδειγμα αν ένας κακόβουλος γείτονας μέσω μιας εφαρμογές τηλεφώνου τον καταδώσει, τότε αυτός αν ταξιδέψει χωρίς να ξέρει τίποτα στην Τουρκία, ενδεχομένως μπορεί λόγω αυτής της καταγγελίας να βρεθεί στις τουρκικές φυλακές. Η προστασία των Τούρκων πολιτών είναι καθήκον του κράτους. ένα άτομο που δεν μπορεί να κάνει πολιτικές δηλώσεις είναι ένα σχετικά αδύναμο άτομο. Για αυτούς που δεν ασκούν κριτική στον Ερντογάν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αλλά στη Γερμανία κανείς δεν τολμά να αντιταχθεί στον Ερντογάν λόγω της ΜΙΤ που ακολουθεί μία στρατηγική διάδοσης του φόβου.

OzgurPolitika
Τουρκικά Νέα


https://kostasxan.blogspot.com/2020/08/blog-post_224.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου