Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Δουλέμποροι και κατάσκοποι σε ΜΚΟ!

Κύκλωμα «φόρτωνε» με μετανάστες τη Μυτιλήνη και παρεμπόδιζε τις επιχειρήσεις της Ακτοφυλακής
Mε προκάλυμμα την υποτιθέμενη αλληλεγγύη και με «ασπίδα» τους ανύπαρκτους ελέγχους για τη λειτουργία των ΜΚΟ δρούσε στη Λέσβο ένα οργανωμένο κύκλωμα δουλεμπόρων, στο οποίο εμπλέκονται συνολικά τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Ως τώρα δεν έχει αποκαλυφθεί ποιες είναι, ωστόσο το κοινό αίσθημα απαιτεί να δοθούν στη δημοσιότητα οι επωνυμίες τους.


Ανάμεσα στα 33 μέλη τους είναι Γερμανοί, Ελβετοί, Γάλλοι, Βούλγαροι, Ισπανοί, Αυστριακοί και Νορβηγοί, καθώς και δύο υπήκοοι τρίτων χωρών – ένας Ιρανός και ένας Πακιστανός. Εις βάρος των συνολικά 35 αλλοδαπών σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κατασκοπία, παραβίαση μυστικών της Πολιτείας και παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης, κατά περίπτωση.

Με «βιτρίνα» την ανθρωπιστική δράση, οι δράστες παρείχαν σε όσους υπηκόους τρίτων χωρών έφταναν από την Τουρκία και είχαν οικονομική δυνατότητα πληροφορίες εμπιστευτικού χαρακτήρα για
τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο μεταφοράς προς τη Λέσβο, τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσής τους σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο, τον αριθμό των υπηκόων τρίτων χωρών που επέβαιναν σε λέμβους, την κατάσταση που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της πλεύσης, τον χώρο όπου θα αποβιβάζονταν ως τελικό προορισμό, ακόμη και λεπτομέρειες για τους χώρους διαμονής στο ΚΥΤ της Μόριας. Παράλληλα, μέσω της εκτεταμένης χρήσης εφαρμογής τηλεφωνικών συνδέσεων που ενεργοποιούσε κατά τις επιχειρήσεις διάσωσης, το κύκλωμα εμπόδιζε το έργο των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Όλα αυτά γίνονταν με επικοινωνίες μέσα από κλειστές ομάδες και εφαρμογές στο διαδίκτυο, ώστε να μοιράζονται «αθόρυβα» οι πληροφορίες σχετικά με τα σημεία αναχώρησης και άφιξης για τις βάρκες, ενώ το κύκλωμα παρείχε και λεπτομέρειες για το ΚΥΤ της Μόριας. Η δράση του, που προσδιορίζεται από τον περασμένο Ιούνιο, αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Ασφάλειας Μυτιλήνης. Οπως εκτιμάται, είχε οργανώσει τουλάχιστον 32 δουλεμπορικές μεταφορές προς την Ελλάδα και πέρασε παράνομα στη χώρα μας περισσότερους από 3.000 παράνομους μετανάστες!

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΕΥΠ, την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και τις Διευθύνσεις Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Αλλοδαπών Αττικής και Εγκληματολογικών Ερευνών, το Τμήμα Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών Βορείου Αιγαίου, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Λέσβου, την 9η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης. Η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προσδιοριστούν όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και οι διασυνδέσεις της.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στην Ελλάδα την τελευταία επταετία (από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 20 Σεπτεμβρίου φέτος) έχουν εισέλθει παράνομα 1.256.190 παράνομοι μετανάστες. Από αυτούς, οι 1.202.185 έφτασαν από θαλάσσης στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι υπόλοιποι 54.005 εισήλθαν από τον Εβρο.

Μόνο μέσα στο 2020 από τα σύνορα που φυλάσσονται εισήλθαν 3.541, ενώ στα νησιά αφίχθησαν 9.036. Και αυτοί είναι (μόνο) οι καταγεγραμμένοι, καθώς, όπως προκύπτει από σχετικές αναφορές, πολλοί μεταφέρονται με την αρωγή ΜΚΟ απευθείας από τα σύνορα στις μεγαλουπόλεις με κλεμμένα αυτοκίνητα, τα οποία οδηγούν ανήλικοι εξωτερικοί συνεργάτες των δουλεμπορικών κυκλωμάτων επ’ αμοιβή! Την ίδια επταετία 1.948 μετανάστες πνίγηκαν ή χάθηκαν από άλλα αίτια.

«Η μείωση των ροών και ο ρόλος ορισμένων ΜΚΟ απετέλεσε εδώ και μήνες βασική προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων Αρχών. Συνεργαζόμαστε με πολλές οργανώσεις που έχουν συμβάλει στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Όμως, δεν γίνονται ανεκτές ΜΚΟ με παράνομη δράση. Η ολοκλήρωση του μητρώου ΜΚΟ θα βοηθήσει αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» δήλωσε για την υπόθεση ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Γιατί η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει τα ονόματά τους;

Συνεχίζεται το μπάχαλο με τις ΜΚΟ, οι οποίες εξακολουθούν να αλωνίζουν ανεξέλεγκτα, ιδίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η Αστυνομία ανακοίνωσε χθες την εξάρθρωση οργανωμένου κυκλώματος μεταφοράς αλλοδαπών στη Λέσβο, στο οποίο εμπλέκονται συνολικά τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει ποιες οργανώσεις είναι αυτές, την ίδια ώρα που το περιβόητο μητρώο των ΜΚΟ αγνοείται και καμία εξ αυτών δεν φαίνεται να έχει αποχωρήσει από την Ελλάδα.

Η έλλειψη συντονισμού στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι προφανής και έχει αποδειχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Αποκορύφωμα, η κατάργηση και στη συνέχεια η επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, γκάφα που αναγνώρισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η ουσία είναι πως η κατάσταση εξακολουθεί να είναι συγκεχυμένη, με τον καθέναν να δρα ανεξέλεγκτα και κανείς να μη γνωρίζει ποιοι πραγματικά κινούνται με ουσιώδες ενδιαφέρον για μετανάστες και πρόσφυγες και ποιοι (μάλλον οι περισσότεροι) για ιδία οφέλη και προσωπικά οικονομικά συμφέροντα.

Στις αρχές Φεβρουαρίου η κυβέρνηση κατέθεσε και πέρασε από τη Βουλή τροπολογία, σύμφωνα με την οποία συστήνεται μητρώο, στο οποίο θα πρέπει να εγγραφούν όλες οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, και στο οποίο καταχωρίζονται τα μέλη, οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες των εν λόγω οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο, πάντως, οκτώ μήνες αργότερα δεν έχει υπάρξει, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις στη Μόρια ξεσκέπασαν το πρόβλημα που προσπαθούσε να κρύψει η κυβέρνηση κάτω από το χαλί.

dimokratianews,29|09|2020



http://oimaskespeftoun.blogspot.com/2020/10/blog-post_32.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου