Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Όταν αφήσαμε να καταστραφούν σπίτια αγωνιστών του 1821 αλλά διατηρούμε την οικία του Μεχμέτ Αλή Πασά

Ένα από τα παράδοξα αυτής της χώρας είναι ότι ενώ άφησε να καταστραφούν σπίτια αγωνιστών του 21 και άλλων επιφανών αντρών, εκκλησίες, όμορφα νεοκλασσικά και άλλα μνημεία, στην Καβάλα διατηρεί την οικία του Μεχμέτ Αλή Πασά (Μωχάμετ Άλη), πατέρα του Ιμπραήμ, που αιματοκύλισε την Πελοπόνησσο και ήταν η αιτία που παραλίγο να χαθεί η Επανάσταση. Για άγνωστους λόγους στην Ελλάδα συντηρούμε την μνήμη των οθωμανικών χρόνων, όταν δεν σεβόμαστε ούτε τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και τον τσιμεντώνουμε.

Ελένη Παπαδοπούλου

Όταν επισκέφθηκα την Καβάλα δεν κατάλαβα πραγματικά γιατί η πόλη έπρεπε να έχει ως σημείο αναφοράς τον Οθωμανό Πασά, για τον οποίο υπάρχει και άγαλμα. Ψάχνοντας βρήκα ότι το 1984 υπογράψαμε συμφωνία με την οποία αναγνωρίστηκε ότι το Ιμαρέτ (μουσουλμανικό κτίριο) και η οικία του Μωχάμετ Άλυ αποτελούν αιγυπτιακές ιδιοκτησίες (;). Μάλιστα συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για τη διατήρηση και συντήρησή των κτισμάτων. Κτισμάτων που συντελούσαν στην καταπίεση, την δουλεία, την ταπείνωση και την εξαθλίωση του ελληνικού λαού. Τι είδους συμφωνία ήταν αυτή;

"Μέχρι περίπου το 1880 πίσω από κάθε ανθελληνική ενέργεια στην Καβάλα όλοι έβλεπαν «την ενταύθα οθωμανικήν σχολήν του Ιμαρετίου Μεχμέτ Αλή πασά, εν η διαιτώνται ως κηφήνες περί τους τριακοσίους Οθωμανόπαιδας», που χρησιμεύει «πάντοτε ως πυρήν του κατά των χριστιανών μίσους και φανατισμού», όπως έγραφε ο Έλληνας προξενικός πράκτορας. «Η Καβάλα είναι μια φωλιά παλαιοτουρκικού φανατισμού», σημείωνε στα 1873 ο Γερμανός Löher.

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω σε ποια άλλη χώρα τους τυράννους τους τούς τιμάνε με αγάλματα. Και όχι μόνο τους τιμάμε, αλλά διάβασα κιόλας ότι "τους παλιούς δεσμούς της Καβάλας με την Αίγυπτο ενισχύει το νεοϊδρυθέν στην πόλη “Ινστιτούτο Μοχάμεντ Άλι".

200 χρόνια πέρασαν και μυαλό δεν βάλαμε.

Αλλες πόλεις έχουν αγάλματα των ηρώων του 21 και η Καβάλα έχει άγαλμα του Μεχμέτ Αλή Πασά.

freepen.gr

https://thesecretrealtruth.blogspot.com/2021/03/1821_85.html?m=0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου