Στην Αλεξανδράπολη - την πόλη των ορφανών - στο μεγαλύτερο ορφανοτροφείο που υπήρχε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας, περίπου 20.000 ορφανά από την Αρμενία,βρίσκονταν υπό τη φροντίδα του Αμερικανικου ιδρύματος Εγγύς Ανατολής.«Σώζοντας τις ζωές αυτών των παιδιών, αναλαμβάνουμε πραγματικά την ευθύνη να τους εκπαιδεύσουμε ως πολίτες και να τους φτάσουμε στο επίπεδο της αυτονομίας. Το θεωρώ αυτό ως ένα από τα πιο σημαντικά στάδια της δουλειάς μας. » JD Sherman,Πρόεδρος της γυναικείας λέσχης ενότητας “International Golden Rule Sunday”(φωτό ἀπό ἐδῶ)
Ο Σαργών (2371-2330 π.Χ) ιδρυτής της Ακκαδικής δυναστείας, αφού υποτάσσει το βασιλέα της Ουρούκ, επεκτείνει την κυριαρχία του σε ολόκληρη την Κάτω Μεσοποταμία μέχρι το Ντιλμούν και το Ελάμ, επιβάλλοντας τη γλώσσα τους και δημιουργώντας το σουμερο-ακκαδικό πολιτισμό...Ονομάζεται «βασιλέας των τεσσάρων περιοχών του κόσμου», γιατί η αυτοκρατορία του εκτείνεται από τη Μεσόγειο και την Παλαιστίνη μέχρι τον Περσικό Κόλπο και το σημερινό Ιράν..Το εμπόριο είχε ανθίσει, καθώς πολλά αγαθά μετακινούνταν από όλες τις περιοχές όπως ασήμι από την Ανατολία, λάπις λάζουλι από το Αφγανιστάν, κέδροι από το Λίβανο και χαλκός από το Ομάν.(ἐδῶ,ἀλλά περᾶστε ὁπωσδήποτε κι᾿ἀπό ἐδῶ)
Διαβάζουμε ἀπό σελίδα Ἀρμενίων :
Η ευρύτερη περιοχή της Αρμενίας είχε γνωρίσει τουλάχιστον τρεις μεταναστεύσεις Εβραίων τους τελευταίους τρεις αιώνες.... η Αρμενία θεωρείτο ανέκαθεν παράδεισος για τους Εβραίους, σε μια χώρα όπου ο αντισημιτισμός ήταν, είναι και παραμένει ανύπαρκτος.
ἑβραῖος καί ἀρμένιος τῆς ὀθωμανικῆς αὐτοκρατορίας(ἐδῶ) |
...Πρόσφατα, σε μια ανοιχτή επιστολή της προς τους απανταχού Εβραίους, η πρόεδρος της μικρής εβραϊκής κοινότητας της Αρμενίας Ρίμα Φέλερ-Βαρζαμπετιάν ανέφερε ότι «...έγιναν στοχευμένες προσπάθειες για να ρίξουν σκιά στις αρμενο-εβραϊκές σχέσεις... Οι προσπάθειες αυτές απέτυχαν. Η ιστορία των δύο πανάρχαιων λαών Αρμενίων και Εβραίων είναι γεμάτη από ομοιότητες και αμοιβαίες επαφές που κανείς, όσο κι αν προσπαθήσει, δεν μπορεί να διαταράξει ... Είναι δυνατόν η αποκατάσταση ενός μεσαιωνικού εβραϊκού νεκροταφείου σε μια αρμενική επαρχία με έξοδα της κυβέρνησης να θεωρείται έκφραση αντισημιτικής πολιτικής; Οι Αρμένιοι πάντα αντιμετώπιζαν τους Εβραίους και το κράτος του Ισραήλ με θαυμασμό ... δεν είναι δυνατόν κανείς να φανταστεί ότι μπορεί να γίνουν αντισημιτικές ή αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις στην Αρμενία όπως αυτές που έλαβαν χώρα σε διάφορες πόλεις του Αζερμπαϊτζάν πριν από μερικά χρόνια ...»
...ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν επανέλαβε στις 27 Ιανουαρίου 2015, τη δέσμευσή του να τιμήσει την επέτειο μνήμης του τραγικού γεγονότος του ολοκαυτώματος και υπενθύμισε την παρόμοια μοίρα Εβραίων και Αρμενίων: «Η γενοκτονία που διαπράχθηκε εναντίον των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν μια από τις πιο τραγικές σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η 27η Ιανουαρίου συμβολίζει την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς ... Φέτος στην επέτειο μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, εμείς περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο συμμεριζόμαστε τον πόνο του εβραϊκού λαού»... ( armenika.gr)
Το 2007, ο Abraham Foxman δέχθηκε κριτική για τη στάση του σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων . Το ADL την είχε περιγράψει προηγουμένως ως «σφαγή» και «φρικαλεότητα», αλλά όχι ως «γενοκτονία». Ο Foxman είχε προηγουμένως αντιταχθεί σε εκκλήσεις προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ να την αναγνωρίσει ως «γενοκτονία». Στις αρχές Αυγούστου 2007, τα παράπονα σχετικά με την άρνηση της ADL να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων οδήγησαν στην ομόφωνη απόφαση Watertown της Μασαχουσέτης να τερματίσει τη συμμετοχή της στην εκστρατεία ADL "No Place for Hate". (Το Watertown είναι γνωστό για τον αρμενικό πληθυσμό του.) Τους επόμενους μήνες, ορισμένες επιτροπές για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε άλλες κοινότητες της Μασαχουσέτης αποφάσισαν να ακολουθήσουν την πρωτοβουλία της Watertown και να αποσυρθούν από το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων No Place for Hate της ADL
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου