Τρίτη 25 Μαΐου 2021

New York Times> Οι ΗΠΑ προετοίμαζαν πυρηνική επίθεση στην Κίνα

  


Τι αναφερει το δημοσιευμα

Τη μυστική έκθεση έφερε στη δημοσιότητα ο Daniel Ellsberg, γνωστός από τη διαρροή των Pentagon Papers

Μία σοκαριστική αποκάλυψη κάνουν οι «New York Times» με δημοσίευμα τους που αφορά τη δημοσίευση για πρώτη φορά διαβαθμισμένων εγγράφων στα οποία φαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέταζαν πυρηνικές επιθέσεις στην Κίνα το 1958 προκειμένου να προστατευθεί η Ταϊβάν από την εισβολή κομουνιστικών δυνάμεων.

Όπως επίσης αναφέρεται, οι ηγέτες του στρατού υπέθεταν επίσης ότι η Σοβιετική Ένωση θα βοηθούσε την Κίνα και όταν θα πραγματοποιούσε αντεπίθεση με πυρηνικά όπλα, ένα τίμημα που θεωρούσαν ότι άξιζε να πληρωθεί για να προστατευθεί η Ταϊβάν, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Πρόκειται για ντοκουμέντα που δημοσιεύτηκαν online από τον Daniel Ellsberg. Ο -σήμερα- 90χρονος είναι γνωστός για τη διαρροή του 1971 στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης των Pentagon Papers, μίας απόρρητης έκθεσης για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο Ellsberg είπε στους Times ότι αντέγραψε τη μυστική έκθεση για την κρίση στην Ταϊβάν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και ότι την δημοσίευσε καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Ο πρώην στρατιωτικός αναλυτής Ellsberg ανέφερε: «Καθώς η πιθανότητα μιας άλλης πυρηνικής κρίσης πάνω από την Ταϊβάν είναι φανερή αυτή τη χρονιά, μου φαίνεται πολύ έγκαιρο να ενθαρρύνω το κοινό, το Κογκρέσο και τον εκτελεστικό κλάδο να δώσουν προσοχή σε όσα θέτω στη διάθεση τους».

Ο Ellsberg δημοσίευσε στο διαδίκτυο το διαβαθμισμένο τμήμα ενός μόνο μυστικού εγγράφου που είχε αποχαρακτηριστεί εν μέρει το 1975 σχετικά με την κρίση. Αν είχε πραγματοποιηθεί εισβολή, ο στρατηγός Nathan Twining, είχε «καταστήσει σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιούσαν πυρηνικά όπλα εναντίον των κινεζικών αεροπορικών βάσεων για να αποτραπεί αεροπορική επιδρομή», ανέφεραν οι συγγραφείς της έκθεσης.

Εάν αυτό δεν σταματούσε την εισβολή, τότε δεν υπήρχε «άλλη εναλλακτική λύση, εκτός από τη διεξαγωγή πυρηνικών επιθέσεων βαθιά μέσα στην Κίνα τόσο στα βόρεια όσο και στη Σαγκάη», ανέφερε το έγγραφο, μεταφέροντας τις απόψεις του Twining.

Η έκθεση δείχνει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αναγνώριζαν ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν. Εκείνη την εποχή ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Dwight D. Eisenhower αποφάσισε να κάνει πίσω, δίνοντας εντολές και στους υπολοίπους επικεφαλής βασιζόμενος στη χρησιμοποίηση συμβατικών όπλων.

Αλλά υπήρχε «ομόφωνη πεποίθηση ότι αυτό θα έπρεπε να ακολουθηθεί γρήγορα από πυρηνικές επιθέσεις, εκτός εάν οι Κινέζοι Κομουνιστές διέκοπταν την επιχείρηση».

Daniel Ellsberg.

Ο ιστορικός του Πανεπιστημίου Yale, Odd Arne Westad, δήλωσε στους «New York Times»: «Αυτό επιβεβαιώνει, τουλάχιστον για μένα, ότι ήρθαμε πολύ πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα [το 1958] από ό,τι νόμιζα προηγουμένως».

Στο πλαίσιο των σημερινών κλιμακούμενων εντάσεων, ο Westad είπε ότι τα έγγραφα πρέπει να είναι «απογοητευτικά για όλους τους εμπλεκόμενους».

Η κρίση του 1958 τελείωσε όταν οι κομμουνιστικές δυνάμεις σταμάτησαν τις επιθέσεις πυροβολικού σε νησιά που ελέγχονταν από την Ταϊβάν, αφήνοντας την περιοχή υπό τον έλεγχο των εθνικιστικών δυνάμεων υπό τον Τσιάνγκ Κάι-Σεκ. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία ανταρτών που μια μέρα θα επιστρέψει στην ηπειρωτική χώρα, με τη βία, εάν είναι απαραίτητο.

Η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει το Πεκίνο από το 1979, αλλά διατηρεί σχέσεις με την Ταϊπέι και είναι ο σημαντικότερος στρατιωτικός σύμμαχός της. Τους τελευταίους μήνες, η κινεζική πολεμική αεροπορία αύξησε τις εισβολές στη ζώνη ταυτοποίησης της αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν επίσης συχνά [αυτό που αποκαλεί «ελευθερία ναυσιπλοΐας»] επιχειρήσεις στο σημείο ανάφλεξης των στενών της Ταϊβάν. Ο Πρόεδρος Jo Biden αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα τη στρατηγική του έναντι της Κίνας και αυξάνονται οι εκκλήσεις για να κάνει μια σαφή δημόσια δέσμευση να υπερασπιστεί στρατιωτικά την Ταϊβάν.

Ένας αμερικανικός νόμος απαιτεί από την Ουάσιγκτον να βοηθήσει το νησί να αμυνθεί σε περίπτωση σύγκρουσης, αλλά η Αμερική ακολουθεί μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» εδώ και δεκαετίες, αποφεύγοντας να δηλώσει με σαφήνεια ποιες συνθήκες θα την οδηγούσαν να παρέμβει στρατιωτικά για λογαριασμό της Ταϊβάν.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα θα συνεργαστούν πιο στενά για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in την Παρασκευή μετά από συνάντηση με τον Μπάιντεν.

«Όσον αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν, συμφωνήσαμε πόσο σημαντική είναι αυτή η περιοχή, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν», δήλωσε ο Μουν σε δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπάιντεν. «Αποφασίσαμε απλώς να εργαστούμε πιο στενά για αυτό το θέμα».

https://kourdistoportocali.com/news-desk/sokaristiki-apokalypsi-nyt-gt-oi-ipa-proetoimazan-pyriniki-epithesi-stin-kina/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου