Τα
αποτελέσματα έδειξαν ότι το αίμα ενός ασθενή με καρκίνο, που ελήφθη τον
Οκτώβριο του 2019, περιείχε αντισώματα εξουδετέρωσης της Covid...Ο νέος κορωνοϊός ενδέχεται να κυκλοφορούσε στην Ιταλία από τον Οκτώβριο του 2019,
σύμφωνα με την πρώτη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη χώρα και η οποία
δημιουργεί εκ νέου αμφιβολίες για την πραγματική προέλευση της Covid-19.
Να σημειώσουμε ότι η Κίνα δεν προειδοποίησε τον κόσμο για τον
μυστηριώδη ιό που κυκλοφορούσε στη Wuhan, την πόλη στο κέντρο της πανδημίας, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.
Αξιωματούχοι του Πεκίνου επιμένουν ότι ο ιός εμφανίστηκε στα μέσα
Δεκεμβρίου. Ωστόσο, από τότε, ένα πλήθος μελετών έχει κάνει διάτρητο τον
ισχυρισμό.
Τώρα, η επανεξέταση δεκάδων δειγμάτων αίματος από Ιταλούς ασθενείς υποδηλώνουν ότι η λοίμωξη ήταν ευρέως διαδεδομένη στην Ιταλία μήνες πριν κανείς γνωρίζει για τον ιό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το αίμα ενός ασθενή με καρκίνο, που ελήφθη τον Οκτώβριο του 2019, περιείχε αντισώματα εξουδετέρωσης της Covid. Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η ανακάλυψή τους «είναι ένα εύλογο σήμα» ότι ο ιός κυκλοφορούσε πολύ νωρίτερα από ό, τι πιστεύονταν προηγουμένως, αλλά πως χρειάζονται και άλλα στοιχεία για να το αποδείξουν. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν μόνο χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων, καθιστώντας δύσκολο το συμπέρασμα ότι οι ασθενείς είχαν σίγουρα Covid εκείνη την περίοδο.
Οι επιστήμονες στο Μιλάνο παραδέχτηκαν ότι τα ευρήματα μπορεί να ήταν ψευδώς θετικά και εμπειρογνώμονες που δεν συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν ότι οι άλλοι κορωνοϊοί που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή ενδέχεται να έχουν προκαλέσει την ανοσοαπόκριση.
Η covid δεν έφτασε επίσημα στην Ευρώπη μέχρι τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, αλλά οι πραγματικοί χρόνοι της πανδημίας παραμένουν υπό αυστηρή διερεύνηση. Η συζήτηση μαίνεται επίσης για την πηγή του κορωνοϊού, με την Κίνα να επιμένει επανειλημμένα ότι ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους με φυσικό τρόπο από νυχτερίδες. Πολλοί όμως είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι είναι πιθανό ο ιός να διέρρευσε από το εργαστήριο υψηλής τεχνολογίας στο κέντρο της Wuhan.
Οι ακαδημαϊκοί στο Istituto Nazionale Tumori εξέτασαν αρχικά δείγματα αίματος από 959 ασθενείς για να ελέγξουν για καρκίνο του πνεύμονα. Επανεξέτασαν τα ίδια δείγματα πέρυσι για να αναζητήσουν ίχνη του ιού και διαπίστωσαν ότι 111 περιείχαν Covid αντισώματα. Στη συνέχεια, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τους ζήτησε να αναλύσουν ξανά τα δείγματα, σύμφωνα με τους Financial Times.
Οι ειδικοί έστειλαν 29 από τα δείγματα, μερικά από τα οποία ήταν θετικά, στο εργαστήριο VisMederi στην Ιταλία, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τον ΠΟΥ και το Πανεπιστήμιο Erasmus στις Κάτω Χώρες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα με παρόμοιο αριθμό δειγμάτων ελέγχου που ελήφθησαν το 2018. Οι ακαδημαϊκοί στο VisMederi και το Erasmus βρήκαν τρία από τα δείγματα να είναι θετικά για αντισώματα IgM Covid, τα οποία εμφανίζονται συχνά μέσα σε λίγες ημέρες από την μόλυνση κάποιου.
Αυτά τα δείγματα ελήφθησαν από καρκινοπαθείς στην Ιταλία τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2019 και τον Φεβρουάριο του 2020. Ωστόσο, το Erasmus ανέφερε ότι κανένα από τα δείγματα δεν περιείχε επαρκείς ποσότητες των τριών τύπων αντισωμάτων που απαιτούνται για την επιβεβαίωση μιας μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Το VisMederi βρήκε άλλα εννέα δείγματα που περιέχουν αντισώματα Covid, αλλά το Erasmus ανέφερε ότι τα επίπεδα που εντοπίστηκαν ήταν πολύ πιο κάτω από το σημείο αποκοπής.
Η Gabriella Sozzi, μία από τις ερευνητές που εξέτασαν αρχικά τα δείγματα αίματος, δήλωσε ότι ο ιός μπορεί να ήταν λιγότερο επιθετικός ή μεταδοτικός στις αρχές της πανδημίας, επομένως είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν εξαιρετικά ευαίσθητες εξετάσεις παρά τον κίνδυνο εύρεσης ψευδών θετικών περιπτώσεων. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα «δεν υπονοούν καθόλου» ότι ο ιός προέρχεται από την Ιταλία. Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ο ιός πιθανότατα εξαπλώθηκε στην Κίνα πριν εντοπιστεί επίσημα η πρώτη περίπτωση.
Ανέφεραν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν τη σημασία της διερεύνησης των πρώιμων γεγονότων της πανδημίας για την επίλυση αναπάντητων ερωτήσεων σχετικά με την προέλευση και το χρόνο της επιδημίας. Ο Giovanni Apolone, επιστημονικός διευθυντής του ερευνητικού κέντρου του Μιλάνου για τον καρκίνο, δήλωσε στους Financial Times ότι «τα αποτελέσματα αυτής της επανεξέτασης υποδηλώνουν ότι αυτό που είχαμε ανακαλύψει προηγουμένως σε ασυμπτωματικούς ασθενείς είναι ένα εύλογο στοιχείο πρώιμης κυκλοφορίας του ιού στην Ιταλία. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα εξηγούσε την έκρηξη συμπτωμάτων που παρατηρήθηκαν στην Ιταλία [το 2020]. Το Sars-Cov-2, ή μια παλαιότερη έκδοση, κυκλοφορούσε σιωπηλά, κάτω από την επιφάνεια».
Η καθηγήτρια Marion Koopmans, ιολόγος στο Erasmus, ανέφερε στην εφημερίδα ότι τα αποτελέσματα έχουν πολύ ενδιαφέρον και πως «δεν είναι αδύνατο» οι ασθενείς να είχαν μολυνθεί με Covid. Αλλά συμπλήρωσε ότι «θα ήθελε να δει και άλλα αποδεικτικά στοιχεία». «Χρησιμοποιούμε ένα μάλλον αυστηρό όριο και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι κάποια από την παρατηρούμενη αντιδραστικότητα είναι πραγματική. Ωστόσο, για την επιβεβαίωση ότι ο ιός κυκλοφορούσε από το 2019, θα συνιστούσαμε να γίνουν μελέτες ασθενών με ανεξήγητη ασθένεια για ιολογική επιβεβαίωση».
Ο καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας Paul Hunter, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε στην Telegraph ότι τα αποτελέσματα δεν είναι αποδεικτικά στοιχεία επειδή οι ασθενείς θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί με άλλο είδος κορωνοϊού. «Αυτό η μελέτη δεν επαρκεί για να αποδείξει ότι ο ιός κυκλοφορούσε τον Οκτώβριο. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί ως πιθανότητα, απλώς η μελέτη, αν και με ενδιαφέρον, δεν παρέχει επαρκή απόδειξη».
Παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, η μελέτη δεν είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι η Covid εξαπλώθηκε πριν από τον Δεκέμβριο του 2019. Ερευνητές έχουν βρει αντισώματα Covid στην Ιταλία και τη Γαλλία τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2019. Επίσης, εξετάσεις αίματος στις ΗΠΑ εντόπισαν στοιχεία ότι ο ιός ήταν στη χώρα έως τις 13 Δεκεμβρίου.
Στο μεταξύ η Κίνα απέρριψε σήμερα την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να προχωρήσει σε μια δεύτερη φάση της έρευνας για την προέλευση του νέου κορονοϊού στην ασιατική χώρα όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της covid-19 στα τέλη του 2019.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς πρότεινε την προηγούμενη εβδομάδα να διεξαχθεί μια δεύτερη φάση της έρευνας στα εργαστήρια και τις αγορές της Ουχάν, ενώ ζήτησε από τις κινεζικές αρχές να επιδείξουν διαφάνεια.
Η πρόταση αυτή αποτελεί «έλλειψη σεβασμού προς την κοινή λογική και αλαζονεία προς την επιστήμη», δήλωσε ο Ζενγκ Γισίν, ο Κινέζος υφυπουργός Υγείας στους δημοσιογράφους.
Ο Ζενγκ δήλωσε ότι εξεπλάγη όταν διάβασε για πρώτη φορά το σχέδιο του ΠΟΥ, διότι αναφέρει ως πιθανή προέλευση του κορονοϊού την ενδεχόμενη παραβίαση των πρωτοκόλλων σε ένα κινεζικό εργαστήριο.
Ο Τέντρος είχε επισημάνει νωρίτερα τον Ιούλιο ότι οι έρευνες για την πηγή της πανδημίας covid-19 στην Κίνα εμποδίζονται από την έλλειψη στοιχείων για τις πρώτες ημέρες της εξάπλωσης της ασθένειας εκεί.
Ο Ζενγκ επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι κάποια από τα στοιχεία δεν μπορούν να δημοσιευθούν στο σύνολό τους λόγω ανησυχιών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
«Ελπίζουμε ο ΠΟΥ να επανεξετάσει με σοβαρότητα τις μελέτες και τις προτάσεις των Κινέζων ειδικών, που πραγματικά αντιμετωπίζουν τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού που προκάλεσε την covid-19 ως επιστημονικό θέμα, και να αποφύγει τις πολιτικές παρεμβάσεις», επεσήμανε ο Κινέζος υφυπουργός.
Η Κίνα αντιτίθεται στην πολιτικοποίηση της έρευνας, τόνισε.
Τα πρώτα γνωστά κρούσματα της covid-19 εμφανίστηκαν στην πόλη Ουχάν στην κεντρική Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019. Πιστεύεται ότι ο ιός μεταδόθηκε από ζώα στους ανθρώπους τα οποία πωλούνταν ζωντανά σε αγορά της πόλης.
Η θεωρία της προέλευσης του κορονοϊού από κινεζικό εργαστήριο, την οποία υποστήριζε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχει επανέλθει στο προσκήνιο, αν και στο παρελθόν δεν έχει θεωρηθεί βάσιμη από τους επιστήμονες.
Τον Μάιο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει από τους συμβούλους του να βρουν απαντήσεις στο θέμα της προέλευσης του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών εξετάζουν αντικρουόμενες θεωρίες, ανάμεσά τους και το ενδεχόμενο να υπήρξε κάποιο ατύχημα σε εργαστήριο στην Κίνα.
Ένας από τους υπευθύνους του ινστιτούτου ιολογίας της Ουχάν, ο Γουάν Ζιμίνγκ, διαβεβαίωσε σήμερα ότι στα εργαστήριά του δεν υπήρξε «καμία διαρροή» ή «ατύχημα».
Αντίθετα οι κινεζικές αρχές και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας κατηγορούν συχνά το εργαστήριο του Φορτ Ντέτρικ στις ΗΠΑ. Το εργαστήριο, που βρίσκεται κοντά στην Ουάσινγκτον, ασχολείται με την έρευνα κατά της τρομοκρατίας με βιολογικά όπλα.
Ο Ζενγκ καθώς και άλλοι ειδικοί και αξιωματούχοι από την Κίνα ζήτησαν από τον ΠΟΥ να επεκτείνει τις έρευνές του για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορονοϊού και σε άλλες χώρες.
«Πιστεύουμε ότι μια διαρροή από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανη και δεν είναι απαραίτητο να επενδύσουμε περισσότερη ενέργεια και προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», σχολίασε ο Λιάνγκ Ουανιάν, ο Κινέζος επικεφαλής της κοινής αποστολής εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες στα ζώα, κυρίως σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό νυχτερίδων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου