Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας , χρησιμοποιούν συχνά τον Λευκό Πύργο ως σημείο αναφοράς όταν δίνουν οδηγίες στην όμορφη παραθαλάσσια πόλη .
Κι αυτό γιατί ο πύργος είναι μακράν το πιο εμβληματικό μνημείο της Θεσσαλονίκης.
Η αρχαία πόλη, που βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα , έχει πλούσια ιστορία που εκτείνεται από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, αλλά είναι περισσότερο γνωστή για τη σημασία της κατά τη βυζαντινή περίοδο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Θεσσαλονίκη ήταν ανταγωνιστής της μεγάλης πόλης της Κωνσταντινούπολης ως προς τον πλούτο και την επιρροή της.
Ο Λευκός Πύργος ήταν μάρτυρας πολλών από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της πόλης και ο ρόλος του στη Θεσσαλονίκη άλλαξε, όπως και η ιδιοκτησία της ίδιας της πόλης καθ 'όλη τη διάρκεια των χιλιετιών.
Η μελέτη της ιστορίας του Λευκού Πύργου σημαίνει εκμάθηση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης.
Η στρατηγική θέση του Πύργου κατά μήκος του Θερμαϊκού Κόλπου το έκανε ιδανικό για την προστασία της πόλης από απειλές από πλοία.
Η σημερινή κατασκευή ύψους 23 μέτρων (75 ποδιών) χτίστηκε στην κορυφή μιας βυζαντινής οχύρωσης που αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον 12ο αιώνα μ.Χ.
Αφού η Οθωμανική Αυτοκρατορία εισέβαλε και κατέλαβε τον έλεγχο της πόλης το 1430, ο υπάρχων πύργος χτίστηκε πάνω από την παλιά βυζαντινή δομή. Συνδέθηκε με τα αμυντικά τείχη της πόλης, τα οποία δυστυχώς καταστράφηκαν ως επί το πλείστον το 1866.
Καθ 'όλη την οθωμανική ιστορία του, ο Λευκός Πύργος ονομάστηκε "ο Πύργος του Αίματος" ή "ο Κόκκινος Πύργος" λόγω της φήμης του ως φυλακή στην οποία πολλοί βασανίστηκαν βάναυσα.
Η ιστορία για το πώς ο πύργος έγινε γνωστός ως «ο Λευκός Πύργος» είναι ένα θέμα ιστορικής συζήτησης.
Κάποιοι λένε ότι όταν οι Έλληνες πήραν πίσω τη Θεσσαλονίκη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο το 1912, έβαψαν τον πύργο λευκό. Αυτή η πράξη συμβόλιζε το τέλος της βάναυσης ιστορίας της δομής και την αρχή της κατάστασής της ως σύμβολο της πόλης.
Άλλοι έχουν σημειώσει ότι στις πρώτες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από το 1912, ο Πύργος ήταν στην πραγματικότητα ήδη λευκός.
Μια δημοφιλής ιστορία λέει ότι στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία προσπάθησε κυριολεκτικά να "ασπρίσει" τη βάναυση ιστορία του πύργου εξετάζοντας ένα νέο όνομα για το μνημείο. Σε αντάλλαγμα για την ελευθερία του, ένας κρατούμενος με το όνομα Nathan Guidili πρότεινε να βάψουν τον πύργο λευκό και να τον ονομάσουν «Λευκό Πύργο».
Ανεξάρτητα από την προέλευσή του, στις αρχές του 20ού αιώνα το δημοφιλές όνομα για τη δομή ήταν ο Λευκός Πύργος, και παρέμεινε έτσι μέχρι σήμερα.
Κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, ο Λευκός Πύργος χρησίμευσε ως κέντρο επικοινωνίας των Συμμάχων, καθώς και ένα ασφαλές μέρος για την αποθήκευση αρχαιοτήτων και άλλων ανεκτίμητων τεχνουργημάτων από την αρχαία πόλη. Στη συνέχεια φιλοξενούσε τα κεντρικά γραφεία της αεροπορικής άμυνας της Θεσσαλονίκης μέχρι το 1983, οπότε έγινε ιδιοκτησία του κράτους.
Το κτίριο στεγάζει τώρα ένα μουσείο
Αυτή τη στιγμή, το μνημείο φιλοξενεί ένα μουσείο που εκθέτει την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν τα σκαλοπάτια του Πύργου μέχρι να φτάσουν στον συναρπαστικό εκθεσιακό του χώρο.
Στην κορυφή του πύργου, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την εκπληκτική θέα ολόκληρης της πόλης και του Θερμαϊκού Κόλπου.
Ο διάσημος παραθαλάσσιος πεζόδρομος της Θεσσαλονίκης, ο περίπατος, περνά επίσης από τον Λευκό Πύργο, καθιστώντας το σημείο στέκι για πολλούς από τους κατοίκους της πόλης. Είναι μακράν η καλύτερη τοποθεσία για φωτογραφίες, που περιλαμβάνει ολόκληρη την ιστορία της πόλης και την αναδεικνύει στο μέγιστο πλεονέκτημά της.
( Ἀπό ἐδῶ)
Θεσσαλονίκη μου,σ᾿ἀγαπῶ πολύ ! ! !
Ἡ Πελασγική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου