Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Ἡ ἔκλειψις Σελήνης τήν Παρασκευή,ἡ μεγαλύτερη τῶν τελευταίων 600 χρόνων !

Η μεγαλύτερη μερική έκλειψη Σελήνης του 21ου αιώνα θα συμβεί αυτήν την Παρασκευή. Η έκλειψη θα είναι ορατή σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική και θα διαρκέσει 6 ώρες.

Όχι μόνο αυτή η έκλειψη θα είναι η μεγαλύτερη του 21ου αιώνα, αλλά θα είναι και η μεγαλύτερη έκλειψη των τελευταίων 600 ετών. Μια σεληνιακή έκλειψη λαμβάνει χώρα όταν η Γη μπαίνει σε μια θέση μεταξύ του φεγγαριού και του ήλιου, σχηματίζοντας μια σκιά πάνω από το φεγγάρι για όλη τη διάρκεια. Η έκλειψη της Παρασκευής δεν θα καλύψει ολόκληρη τη Σελήνη, καθιστώντας την έτσι μια μερική έκλειψη Σελήνης.

Παρά το γεγονός ότι είναι επίσημα και τεχνικά μια μερική σεληνιακή έκλειψη, η έκλειψη της Παρασκευής θα καλύψει στην πραγματικότητα το 97% του φεγγαριού με τη σκιά της Γης, η οποία συνήθως δημιουργεί ένα βαθύ κόκκινο χρώμα που συνήθως αναφέρεται ως "ματωμένο φεγγάρι".

Η έκλειψη θα ξεκινήσει στη 1 π.μ. ανατολικής ώρας.

Πέρα από το δέος του να δεις το φεγγάρι να γίνεται σχεδόν αιματηρά κόκκινο, οι εκλείψεις συχνά προκάλεσαν πραγματικό φόβο στους αρχαίους λαούς σε όλο τον κόσμο, ωθώντας τους θρησκευτικούς ηγέτες και τους σαμάνους τους να βρουν λόγους για το γεγονός, οδηγώντας σε πολλούς μύθους και τελετουργίες που προορίζονταν να προστατεύσουν τον λαό τους από το κακό που εθεωρείτο ότι βασίλευε εκείνη την εποχή τέτοιου αφύσικο σκότους.

Ο αστρονόμος και ανθρωπολόγος Anthony Aveni, συγγραφέας του "In the Shadow of the Moon: The Science, Magic, and Mystery of Solar Eclipses" λέει στο Smithsonian Magazine "Όταν συμβαίνει κάτι εξαιρετικό στη φύση… διεγείρει μια συζήτηση για την αστάθεια στο σύμπαν".

Μια από τις μεγαλύτερες αστρονομικές ανακαλύψεις από την αρχαία Ελλάδα: το μέγεθος της Σελήνης 

Ο Αρίσταρχος ο Σάμος, αστρονόμος της αρχαίας Ελλάδας , ανέπτυξε την πρώτη γνωστή θεωρία του ηλιοκεντρισμού. Πολλά από τα κείμενά του έχουν χαθεί, αλλά ένα από τα βιβλία του Αρίσταρχου που σώζεται πραγματεύεται τα μεγέθη και τις αποστάσεις του Ήλιου και της Σελήνης. Σε αυτή την αξιοσημείωτη πραγματεία, ο Αρίσταρχος παρουσίασε τους παλαιότερες γνωστές απόπειρες υπολογισμού των σχετικών μεγεθών και αποστάσεων από τον Ήλιο και τη Σελήνη.

Είχε από καιρό παρατηρηθεί ότι ο Ήλιος και η Σελήνη έμοιαζαν να έχουν το ίδιο φαινομενικό μέγεθος στον ουρανό, αλλά ότι ο Ήλιος ήταν πιο μακριά. Αυτό το συνειδητοποίησαν από τις εκλείψεις ηλίου, που προκαλούνται από το πέρασμα της Σελήνης μπροστά από τον Ήλιο σε μια ορισμένη απόσταση από τη Γη.

Επίσης, τη στιγμή  που η Σελήνη  βρίσκεται στο πρώτο ή στο τρίτο τέταρτο, ο Αρίσταρχος σκέφτηκε ότι ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη θα σχημάτιζαν ένα ορθογώνιο τρίγωνο.

Μελέτη του Αρίσταρχου περί μεγεθών γης, ήλιου και σελήνης (χειρόγραφο του 10ου αι., Βατικανό)-ἐδῶ-

Καθώς ο  Πυθαγόρας  είχε καθορίσει πώς σχετίζονταν τα μήκη των πλευρών του τριγώνου μερικούς αιώνες νωρίτερα, ο Αρίσταρχος χρησιμοποίησε το τρίγωνο για να υπολογίσει ότι η απόσταση από τον Ήλιο ήταν μεταξύ 18 και 20 φορές την απόσταση από τη Σελήνη.

Εκτίμησε επίσης ότι το μέγεθος της Σελήνης ήταν περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους της Γης, με βάση τον προσεκτικό χρόνο των σεληνιακών εκλείψεων.

Ενώ η εκτιμώμενη απόστασή του από τον Ήλιο ήταν πολύ χαμηλή (η πραγματική αναλογία είναι 390), λόγω της έλλειψης τηλεσκοπικής ακρίβειας που ήταν διαθέσιμη εκείνη τη στιγμή, η τιμή για την αναλογία του μεγέθους της Γης προς τη Σελήνη είναι εκπληκτικά ακριβής (η  Σελήνη έχει διάμετρο 0,27 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης).

Σήμερα, γνωρίζουμε το μέγεθος και την απόσταση από το φεγγάρι με ακρίβεια με ποικίλα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των ακριβών τηλεσκοπίων, των παρατηρήσεων με ραντάρ και των ανακλαστήρων λέιζερ που άφησαν στην επιφάνεια οι αστροναύτες του Apollo. Αλλά η ομορφιά μιας σεληνιακής έκλειψης είναι εξίσου εντυπωσιακή και κατά κάποιον τρόπο ανησυχητική, όπως ήταν τις περασμένες μέρες.

greekreporter.com




Ἡ Πελασγική
http://sxolianews.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου