ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ (Νίκος Σταματάκης): Αυτό το άρθρο γράφτηκε από έναν πολύ έμπειρο δημοσιογράφο (ο Diet Simon είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος που έχει περάσει 50 χρόνια συνεισφέροντας στη γερμανική Deutsche Welle) που δημοσιεύτηκε στην κύρια ελληνοαυστραλιανή εφημερίδα «Νέος Κόσμος). Είναι ένα ιδιαίτερο «δώρο» στον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο οποίος ατίμασε τη διπλωματική του ιδιότητα στο Kiyv το 2014 και – μαζί με τη νεοσυντηρητή Βικτόρια Νούλαντ – ενήργησαν σαν πράκτορες πληροφοριών που διηύθυναν ένα πραξικόπημα.
Ο Pyatt πιστεύει ότι είναι τόσο ισχυρός ώστε να έρχεται σε αντίθεση με τα χίλια χρόνια ιστορίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και να αντιστρέψει ή να μειώσει τα ποσοστά δημοτικότητας του Πούτιν στην Ελλάδα που εδώ και χρόνια δεν έχουν αλλάξει: περίπου 70%, υψηλότερα από οποιαδήποτε ξένη ή εγχώρια πολιτική προσωπικότητα.
Ίσως ο κ. Pyatt να αρχίσει να αλλάζει τη μελωδία του, να σταματήσει να φέρεται σαν «πραίτορας» (διευθυντής της ρωμαϊκής επαρχίας) και να αντιμετωπίζει την Ελλάδα, όχι ως «αποικία» και τους Έλληνες όχι σαν τους «υποτελείς» του, αλλά σαν μια χώρα και έναν λαό που είναι εξ ορισμού φιλικοί και φυσικοί σύμμαχοι της Αμερικής – και δείχνουν τον σεβασμό που τους αξίζει;
Για να συμβεί αυτό, η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας πρέπει πρώτα να αρχίσει να προστατεύει τα συμφέροντα της πατρίδας της –πριν από κάθε συμμάχο– και να μην ακολουθεί τυφλά τις πολιτικές ξένων, είτε είναι Αμερικανοί είτε Γερμανοί… Σε αυτούς τους ξένους θα πρέπει να πουν με μια φωνή: Εμείς, οι Έλληνες, κατέχουμε αυτό το πολυτιμότερο και όμορφο κομμάτι του πλανήτη για χιλιάδες χρόνια και η μετριότητα σας δεν θα μπορέσει να μας βάλει σε κίνδυνο εφαρμόζοντας σε αυτή τη γη τα ιδιοτελή απαίσια σχέδιά σας…
ΥΓ: Όσον αφορά τους Έλληνες της Μαριούπολης, ο κ. Simon παραλείπει να αναγνωρίσει (στην τελευταία παράγραφο παρακάτω) ότι είναι ρωσόφωνοι και προστατεύονταν από τους Ρώσους και ντόπιους μαχητές ενάντια στους Ναζί του Αζοφικού Τάγματος του Ουκρανικού Στρατού… Γι' αυτό ούτε ο Οι. Πατ. Βαρθολομαίος ή ο AB Eλπιδοφόρος δεν εξέδωσαν ούτε μια λέξη γι' αυτούς… Δυστυχώς, οι δυτικοί συγγραφείς καθυστερούν πολύ να αναγνωρίσουν αυτές τις αλήθειες…. (ἐδῶ)
Γιατί ὁ Ποῦτιν ἔχει τόσους πολλούς θαυμαστές στήν Ἑλλάδα
Γράφει ὁ Diet Simon
φωτό |
Πιθανότατα δεν υπάρχει άλλη χώρα της ΕΕ όπου τόσοι άνθρωποι όσο στην Ελλάδα σέβονται τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας δεν έχει βλάψει τη φιλία με τη Ρωσία που νιώθουν πολλοί Έλληνες. Η στοργή έχει θρησκευτικές, ιστορικές και ιδεολογικές ρίζες. «Δολοφόνος Πούτιν» ήταν γραμμένο σε πλακάτ που κράτησαν διαδηλωτές πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη στη βόρεια Ελλάδα. Αλλά όσον αφορά τον Πούτιν και τον πόλεμο του, οι Έλληνες είναι βαθιά διχασμένοι.
Οι δημοσκοπήσεις έχουν βρει το 65% των ανδρών και των γυναικών να πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη όσον αφορά τη σύγκρουση. Το 39 τοις εκατό είπε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να ενταχθεί στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Το 67% αντιτίθεται στην υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία με την παροχή όπλων. Περισσότερο από το ένα τρίτο εξέφρασε ακόμη και «κατανόηση» για τη ρωσική εισβολή.
Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζει την Ουκρανία με όπλα και ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Μητσοτάκης δήλωσε: «Δεν μπορεί να υπάρξει ουδετερότητα. Είτε κάποιος είναι υπέρ της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου είτε είναι κατά». Αλλά όταν την Πέμπτη ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky απευθύνεται στο ελληνικό κοινοβούλιο μέσω ζωντανής σύνδεσης βίντεο από το Κίεβο, μια σειρά από έδρες πιθανότατα θα παραμείνουν κενές. Το ελληνικό κομμουνιστικό κόμμα ΚΚΕ έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση. Εκτός από ένα μέλος του αριστερού κόμματος Mera25 του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και αυτό θα απέχει. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα μποϊκοτάρουν και βουλευτές της αριστερής συμμαχίας Σύριζα του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Όπως η πλειοψηφία των κορυφαίων πολιτικών του Σύριζα, ο Τσίπρας προέρχεται από το σταλινικό ΚΚΕ. Λίγες εβδομάδες μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας, ο τότε ηγέτης της αντιπολίτευσης Τσίπρας πήγε στη Μόσχα τον Μάιο του 2014 όπου κατέκρινε τον «νεοφασισμό» του Κιέβου. Ένα χρόνο αργότερα ως πρωθυπουργός ο Τσίπρας συνέχισε τις σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του ως Πρωθυπουργός δέχθηκε τον Ρώσο πρεσβευτή Αντρέι Μάσλοφ ως τον πρώτο ξένο διπλωμάτη. Ένα από τα πρώτα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα ήρθε από τον Πούτιν.
Λίγο αργότερα ο Πάνος Καμμένος, εταίρος του Τσίπρα στη συμμαχία των δεξιών-εθνικιστών Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο νέος υπουργός Άμυνας και επίσης οπαδός του Πούτιν, έφερε στο παιχνίδι την επιλογή να ζητήσει η Ελλάδα δάνεια από τη Μόσχα για να κόψει τον ομφάλιο λώρο της οικονομικής στήριξης. από την Ε.Ε.
Όταν η ελληνική οικονομική κρίση κορυφώθηκε το καλοκαίρι του 2015 και ο Τσίπρας φλέρταρε με την αποχώρηση από την ευρωζώνη. Λέγεται ότι ζήτησε από τον Πούτιν να τον βοηθήσει να τυπώσει νέα χαρτονομίσματα δραχμής. Ο τότε Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέρει σε ένα βιβλίο του το είχε πει ο Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία. Ο Τσίπρας το διαψεύδει.
Λιγότερο από τρεις μήνες μετά την εκλογή του, ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας πήγε στη Μόσχα. Ο Πούτιν ανταπέδωσε την επίσκεψη τον επόμενο χρόνο. Στο πλαίσιο της ατζέντας της επίσημης επίσκεψής του, ο αρχηγός του Κρεμλίνου πραγματοποίησε παράπλευρη επίσκεψη στο ιερό Άγιο Όρος. Ο λόγος για το προσκύνημα ήταν ένας εορτασμός για τα 1.000 χρόνια Ρώσων μοναχών
Κατά την αντίληψη πολλών Ελλήνων η κοινή θρησκεία είναι ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ των δύο χωρών.
Ο ορθόδοξος εκχριστιανισμός της Ρωσίας ξεκίνησε από το Βυζάντιο τον 10ο αιώνα. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρωσία, η Ορθόδοξη πίστη παραμένει η κύρια κινητήρια δύναμη του εθνικισμού. Αυτό εξηγεί τη συγγένεια με τη Ρωσία μεγάλων τμημάτων της ελληνικής δεξιάς και του κλήρου.
Όμως αυτή η έλξη μεταξύ των δυο χωρών, έχει και ιστορικές ρίζες. Στις αρχές του 19ου αιώνα η ρωσική τσαρική αυτοκρατορία υποστήριξε τους Έλληνες στον απελευθερωτικό τους πόλεμο από την Οθωμανική κατοχή. Το 1827, τον έκτο χρόνο της ελληνικής εξέγερσης, ρωσικά πολεμικά πλοία, από κοινού με γαλλικές και βρετανικές μονάδες, κατέστρεψαν τον τουρκικό στόλο στη μάχη του Ναβαρίνου (ο κόλπος του Ναβαρίνου (σημερινή Πύλος), βρίσκεται στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου).
Αυτό ήταν το σημείο καμπής που εξασφάλισε την ανεξαρτησία των Ελλήνων. Για το λόγο αυτό η Ρωσία είχε ήδη τότε πολλούς θαυμαστές ανάμεσά τους. Από το 1827 έως το 1865 υπήρχε ακόμη και ένα «Ρωσικό Κόμμα» με επιρροή στην Ελλάδα, σημείο συλλογής συντηρητικών-απολυταρχικών δυνάμεων.
Το 2021 και οι δύο χώρες γιόρτασαν το «Έτος της Ιστορίας της Ελλάδας και της Ρωσίας», σε ανάμνηση των 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης. Ως εκ τούτου, πολλοί Έλληνες εξακολουθούν να θεωρούν τη Ρωσία ως φυσικό σύμμαχο της χώρας τους, μεταξύ άλλων λόγω του ιστορικού ρωσικού ανταγωνισμού με την Τουρκία για τον έλεγχο των θαλάσσιων στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων καθώς και των σφαιρών επιρροής στην κεντρική Ασία.
Μεταξύ αριστερών πολιτικών, όπως ο κομμουνιστής Τσίπρας, αντηχεί μια ιδεολογική, αντιφασιστική εκλεκτική συγγένεια που συνδέεται με την εποχή του ελληνικού εμφυλίου πολέμου 1946–49. Στη συνέχεια, το αριστερό λαϊκό μέτωπο που αποτελείται κυρίως από το ΚΚΕ πολέμησε με την υποστήριξη της Αλβανίας, της Γιουγκοσλαβίας και της Σοβιετικής Ένωσης για την ένταξη της Ελλάδας στο Ανατολικό Μπλοκ.
Αλλά τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει την αγάπη πολλών Ελλήνων για τη Ρωσία σε σοβαρή δοκιμασία, επειδή στην Ουκρανία υπάρχουν περίπου 150.000 Έλληνες . Οι περισσότεροι ζουν στη Μαριούπολη και την Οδησσό.
Ωστόσο, μια δημοσκόπηση βρήκε μόνο το 26 τοις εκατό των Ελλήνων πρόθυμοι να βοηθήσουν ενεργά την Ουκρανία. Το 68 τοις εκατό είναι δυσαρεστημένο με τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τη σύγκρουση. Αυτό είναι πιθανό να περιλαμβάνει πολλούς οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ). Από το 2011 η ΝΔ είναι σε σύμπραξη με το κόμμα του Πούτιν Ενωμένη Ρωσία.
Από : Νέος Κόσμος
Ναί,σέ πολλά σημεῖα θά συμφωνήσω μέ τόν ἀνωτέρῳ δημοσιογράφο, ἄλλως τε γι ᾿ αὐτό ἀναδημοσιεύω τό θέμα του,ὅμως ἄς γνωρίζει τόσο αὐτός καί ἴσως πολλοί ἀκόμη,ἐντός κι᾿ἐκτός Ἑλλάδος,πώς οἱ Ἕλληνες ἀγαποῦν τόν Ποῦτιν καί τόν θαυμάζουν ξέρετε γιατί ; Διότι θά ἤθελαν,διακαῶς, νά εἶχαν ἕναν τέτοιο ἡγέτη. Καί κάνω λόγο γιά τήν συντριπτική πλειοψηφία.
Οἱ Ἕλληνες ἔχουν μπουχτίσει καί ἀηδιάσει ἐδῶ καί περίπου 50 χρόνια,μ᾿ὅλους αὐτούς τούς πολιτικάντηδες,τίς μαριονέτες τῶν ΗΠΑ ἤ τῶν Γερμανῶν,τῆς Ε.Ε., πού γιά τό μόνο πού δέν ἐργάζονται εἶναι γιά τό καλό τῶν Ἑλλήνων καί τῆς Χώρας. Ἔτσι ὁ Ποῦτιν στά μάτια τους φαντάζει ὡς πραγματικός ἡγέτης καί προστάτης ὄχι μόνον τῆς χώρας του ἀλλά καί τῆς ὁμοδόξου Ἑλλάδος !
Καί πιστεύω πώς εἶναι ἔτσι. Ὁ Ποῦτιν γνωρίζει πώς ὁ Ἑλληνικός Λαός τόν ἀγαπᾷ. Θυμᾶστε τό Χριστουγεννιάτικο μήνυμα ;
Εὐχές στόν « φίλο μας Ἑλληνικό λαό»
Γι᾿αὐτό καί ὅλα τά παραπάνω : ἡ πλειοψηφία τοῦ Ἑλληνικοῦ Λαοῦ ἀγαπᾶ τόν Ποῦτιν καί εἶναι ἀναφανδόν μέ τήν Ῥωσσία !
Ἡ Πελασγική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου