φωτό |
Ο Κίσινγκερ δεν επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο πόλεμος στην Ουκρανία ή την έλλειψη προόδου επί τόπου. Όχι. Αυτό που επέκρινε ο Κίσινγκερ ήταν η ίδια η πολιτική, αυτό πυροδότησε την καταιγίδα. Έριχνε έναν κουβά με κρύο νερό στους ανθρώπους που επινόησαν αυτή τη χυδαία πολιτική λέγοντάς τους κατάμουτρα ότι «έκαναν λάθος».
Και, κατάλαβαν λάθος, γιατί η πολιτική που ακολουθούν αυτή τη στιγμή βλάπτει τους συμμάχους των ΗΠΑ και τα αμερικανικά συμφέροντα. Αυτή είναι η μέτρηση που χρησιμοποιούμε για να προσδιορίσουμε εάν μια συγκεκριμένη πολιτική είναι ανόητη ή όχι και, δυστυχώς, αυτό περνάει το «ανόητο τεστ» με τα ιδανικά.
Επιτρέψτε μου να εξηγήσω: Η βασική μας στρατηγική είναι να «αποδυναμώσουμε» και να «απομονώσουμε» τη Ρωσία διακόπτοντας τους οικονομικούς δεσμούς της Ρωσίας με την Ευρώπη και οδηγώντας την σε ένα μακρύ και δαπανηρό τέλμα στην Ουκρανία. Αυτό είναι το σχέδιο.
Τώρα μπορεί να πιστεύετε ότι ακούγεται αρκετά λογικό, αλλά – σύμφωνα με τον Κίσινγκερ – είναι λάθος σχέδιο.
Γιατί;
Επειδή η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ προσδιορίζει την Κίνα ως τον νούμερο ένα αντίπαλο της Αμερικής (κάτι που σίγουρα είναι), έτσι, φυσικά, οποιαδήποτε πολιτική που κάνει την Κίνα ισχυρότερη, έρχεται σε αντίθεση με τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
Το κατάλαβες ; Οπότε, το ερώτημα είναι: Ο πόλεμος αντιπροσώπων μας στην Ουκρανία κάνει την Κίνα ισχυρότερη;
Και η απάντηση είναι: Φυσικά και ναι. Κάνει την Κίνα πολύ πιο δυνατή γιατί αναγκάζει τη Ρωσία να ενισχύσει τις σχέσεις με την Κίνα.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Σημαίνει ότι οι σχέσεις μεταξύ της παγκόσμιας παραγωγικής δύναμης (Κίνα) και του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού υδρογονανθράκων στον κόσμο (Ρωσία) μόλις έγιναν πολύ καλύτερες λόγω του αντιπαραγωγικού πολέμου της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει επίσης ότι – καθώς βελτιώνονται οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών – ο ρυθμός της αυτοκρατορικής παρακμής των ΗΠΑ θα επιταχυνθεί καθώς η ζώνη χωρίς δολάριο επεκτείνεται και το διμερές εμπόριο αντικαθιστά σταδιακά το σημερινό παγκόσμιο εμπορικό σύστημα που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.
Μπορείτε να δείτε αυτό να συμβαίνει ήδη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε μια συγκλονιστική κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου, μεγάλες διακοπές σε κρίσιμες γραμμές ανεφοδιασμού, πρωτοφανείς ελλείψεις τροφίμων και ενέργειας και τη μεγαλύτερη αναδιανομή του κόσμου από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να διακυβεύσει το μέλλον της και το μέλλον του αμερικανικού λαού σε ένα παράλογο γεωπολιτικό παιχνίδι θα μπορούσε να αποδειχθεί η μεγαλύτερη στρατηγική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.
Ο Κίσινγκερ αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και γι' αυτό αποφάσισε να εκφράσει την άποψή του. Αλλά δεν ήταν απλώς επικριτικός για την πολιτική, πρόσφερε επίσης μια δυσοίωνη προειδοποίηση που αγνοήθηκε σχεδόν πλήρως από τα μέσα ενημέρωσης. Να τι είπε:
«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν τους επόμενους δύο μήνες προτού δημιουργηθούν ανατροπές και εντάσεις που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα. Στην ιδανική περίπτωση, η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι η επιστροφή στο status quo ante (…) Η συνέχιση του πολέμου πέρα από αυτό το σημείο δεν θα αφορούσε την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά έναν νέο πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας».
Εδώ είναι μαύρο - άσπρο, αλλά ας το χωρίσουμε σε δύο μέρη για να έχουμε καλύτερη αίσθηση αυτού που λέει:
1.Η πολιτική είναι λάθος
2.Η πολιτική πρέπει να αλλάξει άμεσα διαφορετικά η ζημιά για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους θα είναι σοβαρή και μόνιμη. ("Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν τους επόμενους δύο μήνες")
Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ αποκαλυπτικό για κάποιους, αλλά νομίζω ότι ο Κίσινγκερ κάνει κάτι εδώ. Εξάλλου, δείτε τις τεράστιες αλλαγές που έχει ήδη βιώσει ο κόσμος από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση. οι διαταραχές στις γραμμές ανεφοδιασμού, οι ελλείψεις τροφίμων και ενέργειας και η ανατροπή του έργου της παγκοσμιοποίησης. Αρκετά μεγάλες αλλαγές, θα έλεγα, αλλά μάλλον είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Τα πραγματικώς δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας.
Πώς θα είναι ο φετινός χειμώνας όταν οι λογαριασμοί για τη θέρμανση των σπιτιών ξεπερνούν το όριο, οι βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη υποκύπτουν στο υψηλότερο ενεργειακό κόστος, η ανεργία εκτινάσσεται στα επίπεδα της Μεγάλης Ύφεσης και οι συνεχείς διακοπές ρεύματος γίνονται τακτικό χαρακτηριστικό της ζωής στη Δύση; Αυτό επιφυλάσσει το μέλλον για την Ευρώπη και την Αμερική εάν η πολιτική δεν αντιστραφεί και επιτευχθεί γρήγορα μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων.
Ο Πούτιν έχει ήδη δηλώσει ότι η Ρωσία δεν θα φέρει τον εαυτό της σε θέση να εξαρτάται ξανά οικονομικά από την Ευρώπη. Αυτές οι μέρες τελείωσαν. Αντίθετα, ανακατευθύνει κρίσιμες ροές ενέργειας προς την Κίνα, την Ινδία και πέρα από αυτήν. Η Ευρώπη δεν είναι πλέον πελάτης προτεραιότητας, στην πραγματικότητα, έχουν αναδειχθεί ως απειλή για την επιβίωση της Ρωσίας, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να αναπροσανατολίζει την παραγωγή της προς τα ανατολικά.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;
Αυτό είναι εύκολο. Η Ευρώπη θα πληρώσει περισσότερο για την ενέργειά της από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο. Αυτή είναι η επιλογή που έκαναν απορρίπτοντας τις νόμιμες απαιτήσεις ασφάλειας της Ρωσίας, και αυτό είναι το αποτέλεσμα με το οποίο θα πρέπει να ζήσουν.
Λοιπόν, ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε:
Το 2021, η Ρωσία παρείχε το 40% του συνόλου του φυσικού αερίου που καταναλώθηκε στην ΕΕ.
Το 2021, η Ρωσία παρείχε πάνω από το 25% του πετρελαίου που καταναλώθηκε στην ΕΕ.
Εάν πιστεύετε ότι αυτές οι ποσότητες υδρογονανθράκων μπορούν να αντικατασταθούν από παραγωγούς στη Νιγηρία,Ιράν, Σαουδική Αραβία ή κάποια άλλη μακρινή τοποθεσία, κάνετε δυστυχώς λάθος. Η Ευρώπη βαδίζει με τα πόδια στη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία της και δεν μπορεί παρά να κατηγορήσει τον εαυτό της. Ακολουθούν περισσότερα από ένα άρθρο στο RT:
«Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να είναι μια από τις χειρότερες και μακρύτερες στην ιστορία και οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να πληγούν ιδιαίτερα σκληρά, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Μπιρόλ είπε ότι οι συνέπειες από τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι πιθανό να κάνουν την τρέχουσα ενεργειακή κρίση χειρότερη από τις κρίσεις της δεκαετίας του 1970.
Τότε ήταν όλα για το πετρέλαιο. Τώρα έχουμε μια κρίση πετρελαίου, μια κρίση φυσικού αερίου και μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας ταυτόχρονα», είπε ο Birol στο δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι πριν από τα συνεχιζόμενα γεγονότα στην Ουκρανία, η Ρωσία ήταν «ο ακρογωνιαίος λίθος του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος: ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο , ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, κορυφαίος προμηθευτής άνθρακα».Ως μέρος των κυρώσεων που αφορούν την Ουκρανία, η ΕΕ εισήγαγε περιορισμούς στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και έχει δεσμευτεί να τους καταργήσει σταδιακά. Ο Μπιρόλ προειδοποίησε ότι οι χώρες στην Ευρώπη που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο αντιμετωπίζουν έναν «δύσκολο χειμώνα», καθώς «το φυσικό αέριο μπορεί κάλλιστα να πρέπει να διανεμηθεί με δελτίο, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Τα σχόλιά του έγιναν καθώς ο κρατικός προμηθευτής αερίου της Ρωσίας Gazprom διέκοψε τις προμήθειες σε ορισμένες ενεργειακές εταιρείες στη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία και άλλες χώρες, μετά την αδυναμία τους να πληρώσουν για το καύσιμο σε ρούβλια σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις». ("Η κατανομή των καυσίμων μπορεί να έρχεται στην Ευρώπη - IEA", RT)
Λοιπόν, υποθέτω, το να παγώνει κανείς μέχρι θανάτου στο σκοτάδι είναι προτιμότερο από το να επιμένει η Ουκρανία να παραμείνει ουδέτερη και να σταματήσει να σκοτώνει Ρώσους στα ανατολικά; Είναι αυτό το «κύριο» που υπερασπίζεται η Ευρώπη;
Αν ναι, είναι κακή επιλογή.
Εδώ είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείτε: Γνωρίζατε ότι όλα τα "μείγματα λαδιών" δεν είναι ίδια;
Γιατί να έχει σημασία αυτό;
Επειδή η Γερμανία εισάγει σήμερα το 34% του πετρελαίου της από τη Ρωσία. Και το ρωσικό πετρέλαιο είναι ένα πλήρως αποδεδειγμένο, υψηλής ποιότητας μείγμα Urals που παραδίδεται σε τεράστιες ποσότητες μέσω του αγωγού Druzhba σε γερμανικά διυλιστήρια που έχουν σχεδιαστεί για να πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις επεξεργασίας. Διαφορετικό λάδι από διαφορετικούς παρόχους θα έριχνε ένα κλειδί σε όλη τη διαδικασία του διυλιστηρίου. Θα απαιτούσε σημαντική «τροποποίηση νέων γραμμών πρώτης ύλης και υποδομής, μια εγκατάσταση ατμοσφαιρικής απόσταξης, ένα σύστημα απόσταξης κενού, μια μονάδα ρωγμής γατών, μια εγκατάσταση ιξώδους, μια μονάδα αλκυλίωσης, έναν καταλυτικό ανασχηματιστή, μια μονάδα ισομερισμού και ένα τριτοταγές βουτύλιο αιθυλίου εγκατάσταση αιθέρα (ETBE). Επιπλέον, ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης + εξοπλισμός χειρισμού για την τροφοδοσία Rostock για να αντικαταστήσει τον ομαλό αγωγό Druzhba 24x7x365. («Germany’s Refinery Problem», The Saker)
Λοιπόν, όλα τα μείγματα λαδιών δεν είναι ίδια;
Όχι, ούτε καν παρόμοια. Επιπλέον, οι ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι οι τροποποιήσεις του διυλιστηρίου θα χρειαστούν περίπου 6 χρόνια για να ολοκληρωθούν. Στο μεταξύ, η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας –η οποία είναι στενά ευθυγραμμισμένη με την κατανάλωση ενέργειας– θα πέσει δραματικά, οι επιχειρήσεις θα κλείσουν, η ανεργία θα εκτιναχθεί και η πιο ισχυρή και παραγωγική χώρα της ΕΕ θα γονατίσει.
Ίσως κάποιος στη γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε σκεφτεί αυτά τα πράγματα πριν αποφασίσει να μποϊκοτάρει το ρωσικό πετρέλαιο;
Το σημείο που προσπαθούμε να θίξουμε είναι απλό: ο Κίσινγκερ έχει δίκιο και οι νεοσυντηρητικοί κλόουν που επινόησαν την αποτυχημένη στρατηγική της Ουκρανίας είναι λάθος, τελείως λάθος. Και, αν δεν συγκαλέσουμε «Διαπραγματεύσεις… τους επόμενους δύο μήνες», όπως συμβουλεύει ο Κίσινγκερ, τότε η ρήξη με τη Ρωσία θα είναι οριστική και μη αναστρέψιμη, οπότε οι τεράστιοι ενεργειακοί πόροι, ο ορυκτός πλούτος και τα γεωργικά προϊόντα της Ρωσίας θα είναι για πάντα με κατεύθυνση προς τα ανατολικά σε πιο φιλικά έθνη. Και αυτό θα επιφέρει τρομερά δεινά τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στους συμμάχους τους στην Ευρώπη.
Ο μόνος εύλογος τρόπος δράσης είναι η έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός ώστε να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό.
Ἀπό : unz.com, τό εἴδαμε στό : helleniscope.com
Ἡ Πελασγική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου