Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Ἕνα ἐποικοδομητικό διάλειμμα...


 Ποῦ βρίσκεται αὐτή ἡ σιδηροδρομική διασταύρωσις  πού ἔχει τό σύμβολο τῆς Σημαίας τῶν Νοτίων Πολιτειῶν τῶν ΗΠΑ ; 

Τό κέντρο τῆς πόλεως Κόρινθος τοῦ Μισισιπῆ στίς ΗΠΑ ( ἀπό ἐδῶ)

Στήν πόλη Κόρινθος τῆς Πολιτείας τοῦ Μισισισπῆ τῶν ΗΠΑ. Εἶναι μία πόλις τῶν 15 χιλιάδων κατοίκων. Ἱδρύθηκε τό 1853 μέ τήν ὀνομασία Κρός Σίτυ ( "Σταυρός" ). Διαβάζουμε καί μερικά ἱστορικά καί γενικά γιά τήν πόλιν : 

.... επειδή εκεί διασταυρώνονταν οι σιδηροδρομικές γραμμές των εταιρειών Mobile & Ohio Railroad και Memphis & Charleston Railroad. Ωστόσο ο αρχισυντάκτης της πρώτης εφημερίδας της νέας πόλης, ο W.E. Gibson, πρότεινε να μετονομασθεί η πόλη σε Κόρινθο, από την αρχαία πόλη Κόρινθο της Ελλάδας, που επίσης αποτελούσε συγκοινωνιακό σταυροδρόμι, και έτσι η πόλη πήρε τη σημερινή της ονομασία.

φωτό
Η θέση της Κόρινθος στη σιδηροδρομική διασταύρωση την καθιστούσε στρατηγικής σημασίας για τις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής («Νότιοι») κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Ο στρατηγός των Νοτίων Πιερ Γκυστάβ Μπωρεγκάρ υπεχώρησε στην Κόρινθο μετά την Μάχη του Σάιλο, καταδιωκόμενος από τον υποστράτηγο των Βορείων Χένρυ Χάλεκ. Ο Μπωρεγκάρ εγκατέλειψε την Κόρινθο όταν οι δυνάμεις του Χάλεκ πλησίασαν πολύ, αφήνοντάς τη να πέσει στα χέρια του εχθρού. Επειδή ο Χάλεκ πλησίαζε πάρα πολύ προσεκτικά, σκάβοντας χαρακώματα σε κάθε στάση του. για περισσότερο από έναν μήνα, αυτή η δράση έμεινε γνωστή ως η Πολιορκία της Κορίνθου ή η «Πρώτη Μάχη της Κορίνθου» (29 Απριλίου ως 30 Μαΐου 1862).

Οι Βόρειοι έστειλαν τον υποστράτηγο Γουίλιαμ Ρόζεκρανς στην πόλη και συγκέντρωσαν τις δυνάμεις τους εκεί. Η Δεύτερη Μάχη της Κορίνθου (ή απλώς «Η Μάχη της Κορίνθου») έλαβε χώρα στις 3 και 4 Οκτωβρίου 1862, όταν ο υποστράτηγος των Νοτίων Ερλ Βαν Ντορν επεχείρησε να ανακαταλάβει την πόλη.

....Η φυλετική σύνθεση του πληθυσμού ήταν 76,28% λευκοί, 21,60% Αφροαμερικανοί, και 2.12% από άλλες φυλές.


Στην πόλη υπάρχει η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κορίνθου (Corinth Public Library) και 6 μουσεία:

το Μουσείο του Βορειοανατολικού Μισισίπι

το Κέντρο Εμφύλιου Πολέμου της Κόρινθ (Corinth Civil War Interpretive Center) (μέρος του National Park Service)

το Μουσείο και πωλητήριο της Ενώσεως Καλλιτεχνών

το Μουσείο Νότιου Πολιτισμού

το Μουσείο Ιστορίας των Μαύρων

το Corinth Depot ή Μουσείο Διασταυρώσεως Σιδηροδρόμων της Κορίνθου (από το 2007)

Στην Κόρινθο εκδίδεται η τοπική εφημερίδα Daily Corinthian, με έτος ιδρύσεως το 1899 και ημερήσια κυκλοφορία 6.700 φύλλα περίπου. Πρόκειται για τη μία από τις μόλις δύο ημερήσιες εφημερίδες που εκδίδονται σε ολόκληρο το βορειοανατολικό Μισισίπι.... ( ἀπό ἐδῶ)

Ἡ ἐπίσημη ἱστοσελίδα τῆς πόλεως ΕΔΩ.

Ξεφύγαμε λίγο ἀπό τά συνήθη ; Ἔ ναί !  Καί πόσο ἀνάγκη τό ἔχουμε ἄλλως τε ! Θά καταλάβετε ἀπό τήν συνέχεια τῶν θεμάτων πού ἀκολουθοῦν...

Σημείωσις : Ἡ φωτό,ἐδῶ, ἦταν ἡ ἀφορμή γιά τό θέμα...


Ἡ Πελασγική 

http://sxolianews.blogspot.com/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου