Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Ο πόλεμος αλλάζει την πολιτική ή το αντίστροφο; Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και τα χρυσοφόρα ερείπια της Ουκρανίας.!!

Αυξάνονται οι πολιτικές αρρυθμίες στις ΗΠΑ μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεμπουμπλικάνων ενόψει των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου για το Κογκρέσο και ενώ ήδη δημόσια εκφράζονται εκτιμήσεις ότι, σε περίπτωση νίκης των δεύτερων, θα πιέσουν για αλλαγή πολιτικής έναντι της Ουκρανίας. Η Αγγλία βρίσκεται ήδη σε πολιτική περιδίνηση ενώ η Γερμανία και η Γαλλία περιμένουν τις συνέπειες του χειμώνα και επικρατεί ανησυχία στα ηγετικά κλιμάκια. Στο πεδίο της πολιτικής γίνονται δεύτερες σκέψεις και αφορούν τόσο το κόστος και τα όρια εμπλοκής της Δύσης, ενώ στο πολεμικό πεδίο τα ερείπια που προκαλούν οι Ρώσοι, όσο και αν φαίνεται κυνικό πάντα έτσι γίνονταν, φέρνει σχέδια πλούτου στην Ευρώπη. Ήδη η Γερμανία ετοιμάζει σχέδιο ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης χώρας, δηλαδή πλούτος θα εισρεύσει στα ταμεία των ευρωπαικών χωρών,καθώς θα απαιτηθούν πάνω από 350 δις ευρώ και ήδη σχεδιάζεται η πρώτη διάσκεψη δωρητών. Η Ελλάδα συνεχίζει να εμπλέκεται και αναδύεται ένα νέο ερώτημα: αν οι Ρεμπουμπλικάνοι πιέσουν και αναγκάσουν τον Μπάιντεν σε επανεξέταση της πολιτικής των ΗΠΑ, θα βάλουν τους συμμάχους πιο βαθιά στον πόλεμο ; και πως θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση που επίσης εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο; Μύλος…




Η Ελλάδα εκτός τραπεζιού


Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ο προεκλογικός αγώνας στις ΗΠΑ είχε επικεντρωθεί στα εσωτερικά ζητήματα , κυρίως στην οικονομία. Σταδιακά όμως η συζήτηση μετατοπίστηκε στον πόλεμο και μετά την αποκάλυψη της επιστολής των 30 Δημοκρατικών βουλευτών που ζητούσαν από τον Μπάιντεν να αναζητήσει « ένα ρεαλιστικό πλαίσιο για κατάπαυση του πυρός», το κλίμα άλλαξε. Πέραν αυτού οι Ρεμπουμπλικάνοι, κυρίως οι οπαδοί του Τράμπ που είναι πολλοί ζητούν “κόφτη” βοήθειας και επανεξέταση της στάσης των ΗΠΑ και σεβασμό στον Πούτιν. Δηλαδή βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από αυτό του Μπάϊντεν. Σίγουρα οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία, όμως ακόμη και μια μικρή αλλαγή μπορεί να προκαλέσει τεράστιες αλλαγές στην εικόνα του πολέμου. Η Ελλάδα έχει εμπλακεί στον πόλεμο ως πιστή σύμμαχος με αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία. Συμμετέχει χωρίς δικό της σχέδιο , αλλά ακολουθεί τις αποφάσεις των ΗΠΑ και χωρίς σχέδιο θα βρεθεί και στο νέο σκηνικό. Ας σημειωθεί ότι είναι εξαιρετικά ανήσυχη η προοπτική, να υπάρξει ένα μεγάλο τραπέζι διαπραγματεύσεων με την κατάπαυση του πυρός, όταν γίνει, με την Τουρκία να έχει περίοπτη θέση στις διαπραγματεύσεις για τη νέα εποχή. Είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι η Ελλάδα θα απουσιάζει και αυτό θα είναι ένα ακόμη χτύπημα στην εικόνα ασφάλειας και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.


Μέχρι στιγμής πάντως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ρεμπουμπλικανοί ετοιμάζονται να «αλώσουν» τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ίσως και τη Γερουσία, καθιστώντας το δεύτερο μισό της προεδρικής θητείας του Τζο Μπάιντεν αυτό που στις ΗΠΑ αποκαλούν «κουτσή πάπια».
Στην Ευρώπη, είναι βέβαιο ότι τα εκλογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν καταλυτικά και την πολιτική της ΕΕ. Ενδεχόμενη αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις , καθώς η ΕΕ πλήττεται οικονομικά. Αν όλα αυτά οδηγήσουν σε ανάληψη πρωτοβουλιών για κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις, τότε οδεύουμε σε αλλαγές που σύντομα θα διαφανούν.


Πρώτοι οι Γερμανοί.


Ήδη το Βερολίνο που έχει πιάσει το νόημα του πως τα κράτη εκμεταλλεύονται τη δυστυχία των άλλων για να κερδίσουν , κινείται για να πάρει θέση στη γραμμή εκκίνησης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο. Όσο και αν ακούμε κραυγές και καταγγελίες, πάντα η τραγικότητα του πολέμου είχε και την ωφέλιμη πλευρά για τον κόσμο του χρήματος και τα κράτη που ξέρουν να κερδίσουν από τις τραγωδίες.
Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια για τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Από τη μία άνοιξαν το πολυπόθητο μέτωπο με την Ρωσία και από την άλλη, η ανασυγκρότηση της Ουκρανίας από τα ερείπια του πολέμου θα απαιτήσει 350 δις ευρώ με τα σημερινά δεδομένα , χωρίς να γνωρίζουμε την συνέχεια. Οπότε οι ΗΠΑ και η Γερμανία ξεσκαρτάρουν όλα τα ρωσικά όπλα από την Ευρώπη για να τα στείλουν στην Ουκρανία δημιουργώντας έτσι μια νέα ευκαιρία για εμπόριο όπλων πολλών δις ευρώ, ενώ η δυτική Ευρώπη κυρίως θα αναλάβει την ανασυγκρότηση. Πιο επωφελής πόλεμος δεν θα μπορούσε να υπάρξει. , Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Η ενεργειακή κρίση δεν πρόκειται να φύγει ούτε εύκολα , ούτε γρήγορα και η ΕΕ δεν είναι εύκολο να επαναλειτουργήσει τους αγωγούς με την Ρωσία. Από την άλλη, τα κέρδη του πολέμου αφορούν το μεγάλο ευρωπαικό κεφάλαιο και τις ΗΠΑ και δεν πρόκειται να δουν όφελος οι λαοί. Η επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάϊεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση για μπίζνες, χωρίς όριο και χωρίς διαφάνεια. Από τα εμβόλια και την ενέργεια , μέχρι την Ουκρανία, η πρόθυμη γερμανίδα θολώνει όλο και περισσότερο την εικόνα της ΕΕ. Σιγά που νοιάζεται…

Με αφορμή λοιπόν την πρόσφατη συνάντησή τους στο Βερολίνο για την ανοικοδόμηση της διαλυμένης χώρας, Σολτς και φον ντερ Λάιεν δημοσίευσαν ένα κείμενο, που κάνει λόγο για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ουκρανία. Εκτός από τα διάφορα ρομαντικά και «ανθρωπιστικά», που αναφέρονται εκεί το κείμενο μας διαφωτίζει ότι «φυσικά και θα πρέπει να συμμετέχουν τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι κορυφαίοι διεθνείς οργανισμοί» στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Όπως έγινε γνωστό, ήδη γίνεται λόγος για μεγάλους δωρητές που θα βοηθήσουν, αλλά είναι προφανές ότι ολόκληρο το ποσόν είναι αδύνατον να βρεθεί από δωρεές. Λογικά θα ακολουθηθεί η πάγια γραμμή για «δάνεια με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους» και η Ουκρανία θα είναι στο τέλος, εκτός ΝΑΤΟ, εκτός ΕΕ, κατεστραμμένη και υπερχρεωμένη...

http://www.omegapress.gr
http://enaasteri.blogspot.com/search?updated-max=2022-10-31T19:01:00%2B02:00&max-results=7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου