Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Το "σκάνδαλο του Κατάρ" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της διαφθοράς.

της Rachel Marsden

Στο σκάνδαλο διαφθοράς που βρίσκεται στην καρδιά της διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Εύα Καϊλή από την Ελλάδα, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα περιουσιακά της στοιχεία δεσμεύτηκαν και της απαγγέλθηκαν κατηγορίες αφού η αστυνομία βρήκε "σακούλες με μετρητά" στο σπίτι της.



Έφοδος πραγματοποιήθηκε επίσης στο σπίτι ενός Βέλγου ευρωβουλευτή, του Marc Tarabella, αντιπροέδρου της αντιπροσωπείας της ΕΕ για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο. Οι βελγικές αρχές πραγματοποίησαν άλλη μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο σπίτι του βοηθού ενός άλλου ευρωβουλευτή. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι αρχές έκαναν έρευνα στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σαν να επρόκειτο για κοινό τόπο εγκλήματος, υποτίθεται ότι κατάσχεσαν δεδομένα. Μέχρι στιγμής έχουν κατασχεθεί 1,5 εκατομμύριο ευρώ από ιδιωτικές κατοικίες. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου απαγγέλλει κατηγορίες στους τέσσερις συλληφθέντες και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για "συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διαφθορά". Αποδεικνύεται ότι οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι κατηγορούνται επίσης ότι άσκησαν πιέσεις για ταξίδια χωρίς βίζα μεταξύ της ΕΕ και του Κατάρ για ταξιδιώτες από τις δύο χώρες και ότι ξέπλεναν τα εργασιακά δικαιώματα του Κατάρ.


Για έναν θεσμό όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαρκώς κηρύσσει στις άλλες χώρες να καθαρίσουν τα του οίκου τους, θα περίμενε κανείς ότι η ίδια θα διέθετε ισχυρές εγγυήσεις για να αποτρέψει τέτοιου είδους πράγματα στο εσωτερικό της. Αλλά αυτό δεν ισχύει. "Οι ισχυρισμοί είναι εξαιρετικά ανησυχητικοί και πολύ σοβαροί", δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ασυνήθιστα μετρημένο τόνο. Πρότεινε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας που θα θέτει κανόνες για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ "όπου υπάρχουν πολύ σαφείς κανόνες", προσθέτοντας ότι αυτό "θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός". Εννοείτε ότι δεν υπήρχε ήδη; Και γιατί αυτό;

Όσοι πιστεύουν ότι οι δυτικοί δημοκρατικοί θεσμοί εφαρμόζουν αυτά που συνεχώς κηρύττουν, ίσως εκπλαγούν όταν μάθουν ότι η έλλειψη ελέγχων και ισορροπιών για την αποτροπή της διαφθοράς στο εσωτερικό της χώρας είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Νωρίτερα φέτος, για παράδειγμα, τρεις αντιπρόσωποι του αμερικανικού Κογκρέσου εισήγαγαν διακομματική νομοθεσία για να κλείσουν τα παραθυράκια που επιτρέπουν την ξένη χρηματοδότηση δεξαμενών σκέψης, δημόσιων λειτουργών και εκλογικών συμμετεχόντων. "Αυτή τη στιγμή, οι ξένες κυβερνήσεις είναι σε θέση να χρηματοδοτούν κρυφά δεξαμενές σκέψης για να προωθήσουν τις δικές τους ατζέντες, να προσλαμβάνουν πρώην κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους για να πιέζουν για τα συμφέροντά τους και να βάζουν τους πράκτορές τους να συγκεντρώνουν εκατομμύρια δολάρια για πολιτικές εκστρατείες", εξήγησε ο εισηγητής του νομοσχεδίου, ο βουλευτής Τζάρεντ Γκόλντεν.


Είναι σχεδόν σαν η συστηματική διαφθορά να είναι ένα ανοιχτό μυστικό που απολαμβάνει μια ομερτά, καθώς πολύ λίγοι αξιωματούχοι φαίνονται πρόθυμοι να αναγνωρίσουν ή να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.


Όταν η φον ντερ Λάιεν είχε την ευκαιρία να θέσει το θέμα στον Τύπο των Βρυξελλών τη Δευτέρα, απέκλεισε τους δημοσιογράφους, προς μεγάλη απογοήτευσή τους, την οποία δεν δίστασαν να εκφράσουν στο Twitter. Σύμφωνα με το Politico, ένας δημοσιογράφος φώναξε μάλιστα στην κ. von der Leyen καθώς έφευγε: "Δεν απαντήσατε σε καμία ερώτηση που κάναμε. Αυτή δεν είναι ακριβώς η συμπεριφορά που θα περίμενε κανείς από κάποιον που μιλά τακτικά για την απόδοση ευθυνών σε άλλους ηγέτες για διαφθορά, έλλειψη διαφάνειας και άλλες αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα παρουσίασε το σκάνδαλο ως κάτι από το οποίο η ΕΕ υποφέρει και όχι ως κάτι για το οποίο είναι άμεσα υπεύθυνη ή υπόλογη μέσω των συστημικών πρακτικών της στη χειρότερη περίπτωση ή της έλλειψης εγγυήσεων για το lobbying στην καλύτερη περίπτωση. "Μην κάνετε κανένα λάθος: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνάδελφοι, δέχεται επίθεση. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση. Και το ανοιχτό, δημοκρατικό και ελεύθερο στυλ της κοινωνίας μας δέχεται επίθεση", δήλωσε ο Metsola.

Τα σχόλια του Metsola απηχούν τα δημοσιεύματα του κεντρικού Τύπου που αποκαλούν το σκάνδαλο αυτό "διαφθορά του Κατάρ" στην ΕΕ, αλλά θα πρέπει να θεωρηθεί πρωτίστως ως πρόβλημα διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατηγορώντας το Κατάρ, η ΕΕ αποφεύγει τις ευθύνες της και δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα προβλήματα ξεκινούν και τελειώνουν με μια χώρα. Πόσες άλλες χώρες [ή πολυεθνικές] μπορούν επίσης να επωφεληθούν από παρόμοιες "συμφωνίες άσκησης πίεσης" με άτομα που κατέχουν θέσεις πολιτικής εξουσίας και επιρροής στις Βρυξέλλες;

Η Διεθνής Διαφάνεια υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο είναι στην πραγματικότητα αρκετά συνηθισμένο. "Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Για αρκετές δεκαετίες, το Κοινοβούλιο επέτρεψε να αναπτυχθεί μια κουλτούρα ατιμωρησίας, συνδυάζοντας χαλαρούς δημοσιονομικούς κανόνες και ελέγχους με πλήρη έλλειψη ανεξάρτητου ηθικού ελέγχου", δήλωσε ο διευθυντής της ΜΚΟ, Michiel van Hulten.

Ένα άλλο πρόβλημα με αυτό το φιάσκο για την ΕΕ είναι ότι υπονομεύει το καλά επεξεργασμένο μήνυμά της, το οποίο τονίζει σταθερά δύο σημεία. Το πρώτο είναι ότι η Ευρώπη θέλει να πιστέψουν οι άνθρωποι ότι είναι ενάρετη και δίκαιη. Αυτό το σκάνδαλο φέρνει στο προσκήνιο ένα βρώμικο θέμα σε μια σκοτεινή γωνιά που κανείς δεν αναφέρει ποτέ, και καταλήγει να αμαυρώνει το φωτοστέφανό της, το οποίο συνεχώς προβάλλουν. Το δεύτερο σημείο που πάντα προωθεί η ΕΕ - και που όλα αυτά εμποδίζουν - είναι το πώς η Ρωσία θα ήταν υπεύθυνη για όλες τις αυτοτραυματισμούς της ΕΕ, επειδή η ΕΕ είναι τόσο αθώα και απείρως ικανή και αξιόπιστη, χωρίς κανένα κρυφό ή ειδικό συμφέρον.


Η διαφθορά στην ΕΕ φαίνεται να είναι σχετική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί ή για να αυξηθεί ή να μειωθεί η πίεση. Η ΕΕ μπλόκαρε πρόσφατα τα κονδύλια προς την Ουγγαρία με την αιτιολογία ότι οι θεσμοί της χώρας είναι τόσο εύθραυστοι που τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της διαφθοράς. Αλλά όταν η Ουγγαρία συμφώνησε να άρει το βέτο της σε πρόσθετα κονδύλια για την Ουκρανία, τα κονδύλια απελευθερώθηκαν ξαφνικά και οι φόβοι για διαφθορά εξαφανίστηκαν. 

Αν όλα αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τις σκοτεινές δραστηριότητες της ΕΕ, πόσο μεγάλο είναι το παγόβουνο; Ποιος θα ενδιαφερθεί πραγματικά να ψάξει βαθύτερα για να το ανακαλύψει;

lesakerfrancophone.fr

μετάφραση: Con

https://diodotos-k-t.blogspot.com/2022/12/blog-post_80.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου