Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Μία ἐξαίσια προσευχή πού συνέθεσε ὁ Τσαϊκόφσκυ

Ἀγιογραφία τῆς Σοφίας Βλάχου - " Χερουβείμ" . Ἐδῶ

Ο Τσαϊκόφσκι, ο παγκοσμίως διάσημος συνθέτης, έγραψε αυτήν τήν απίστευτα όμορφη σύνθεσιν, " Ὁ Ὕμνος τῶν Χερουβείμ", που ψάλλεται στο πιο κατανυκτικό μέρος της Θείας Λειτουργίας.

Εκτελείται από την Κρατική Συμφωνική Capella της Ρωσίας (προηγουμένως ονομαζόμενη Τμήμα Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού της ΕΣΣΔ), υπό τη διεύθυνση του Valery Polyansky, αυτή η απίστευτη παράσταση με την τρομερή ομορφιά και τη ρευστότητά της μεταφέρει τον ακροατή σε ένα ευλαβικό, πνευματικό βασίλειο. 


Ο Ύμνος των Χερουβείμ του Τσαϊκόφσκι ήταν μέρος ολόκληρου του σκηνικού της Θείας Λειτουργίας - του πρώτου ενοποιημένου μουσικού κύκλου της λειτουργίας. 

Ο Τσαϊκόφσκι, αν και γνωστός σε μεγάλο βαθμό για τις κλασικές του συνθέσεις (συμφωνίες, κονσέρτα και μπαλέτα), είχε μια βαθιά αγάπη και εκτίμηση για τη μουσική της Ρωσικής Εκκλησίας

Το 1877, έγραψε στη φίλη και προστάτιδά του Nadezhda von Meck :

Για μένα [η εκκλησία] εξακολουθεί να έχει πολλή ποιητική γοητεία. Παρακολουθώ πολύ συχνά τις λειτουργίες. Θεωρώ τη λειτουργία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές τέχνης. Αν παρακολουθήσουμε τη λειτουργία πολύ προσεκτικά και εισέλθουμε στο νόημα κάθε τελετής, είναι αδύνατο να μην συγκινηθούμε βαθιά από τη λειτουργία της δικής μας Ορθόδοξης Εκκλησίας...  να ενθουσιάζεσαι όταν... ηχούν οι λέξεις «Δοξάστε το όνομα του Κυρίου!» – όλα αυτά είναι απείρως πολύτιμα για μένα! Μια από τις βαθύτερες χαρές μου! [ἀπό ἐδῶ]


Τον Απρίλιο του 1878, έγραψε ξανά στην φον Μεκ για το ενδιαφέρον του να συνθέσει μουσική για τη λειτουργία.

Ένα τεράστιο και ακαταπόνητο πεδίο δραστηριότητας είναι ανοιχτό στους συνθέτες εδώ. Εκτιμώ ορισμένα πλεονεκτήματα στους  BortnianskyBerezovsky  και άλλους. αλλά πόσο λίγο συνάδει η μουσική τους με... όλο το πνεύμα της ορθόδοξης λειτουργίας! ... Δεν είναι απίθανο να αποφασίσω να κάνω ολόκληρη τη λειτουργία του Αγίου  Ιωάννη του Χρυσοστόμου . Θα τα κανονίσω όλα αυτά μέχρι τον Ιούλιο. [ἀπό ἐδῶ]

Η σύνθεση της λειτουργίας έγινε την ίδια χρονιά. Αν και αρχικά καταδικάστηκε, η Εκκλησία επέτρεψε να εκτελεστεί στη λειτουργία τον επόμενο χρόνο. Εμπνευσμένοι από την ελευθερία που σηματοδοτεί αυτή η νέα όμορφη ιερή μουσική, και άλλοι κοσμικοί συνθέτες ακολούθησαν σύντομα το παράδειγμα του Τσαϊκόφσκι. [ἀπό ἐδῶ

Η Θεία Λειτουργία του Τσαϊκόφσκι ήταν η αρχή μιας καταπληκτικής περιόδου έμπνευσης και δημιουργικότητας στην εκκλησιαστική μουσική, η οποία περιελάμβανε μια ολόκληρη γενιά λαμπρών Ρώσων συνθετών των δικών τους σκηνικών της λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων των Αρχάγγελσκι, Τσεσνόκοφ, Γκρετσάνινοφ, Ιππολίτοφ-Ιβάνοφ και Ραχμάνινοφ.

Ἀπό : russian-faith.com

Τελικῶς ἐπιβεβαιώνεται ἀπολύτως πώς ἡ Ὀρθόδοξη Χριστιανική Πίστις ἐπηρρέασε στόν ἔπακρον τόν Πολιτισμό καί τίς Τέχνες στήν Ῥωσσία. Νομίζω πώς χωρίς αὐτήν τήν δυνατή Πίστιν δέν θά μποροῦσαν νά ὑπάρξουν τέτοιου μεγέθους Λογοτέχνες καί Μουσικοί,ὅπως καί σχεδόν στό σύνολό τους οἱ καλλιτέχνες,ἀλλά καί κάθε πολιτιστική ἔκφρασις στήν Τσαρική Ῥωσσία ! 

Τό θαυμάσιο εἶναι ὅτι μέχρι σήμερα ἀποδεικνύεται,καίτοι πέρασαν ἀπό τήν ἰσοπέδωσιν τοῦ κομμουνιστικοῦ καθεστῶτος γιά ἑπτά δεκαετίες, πώς αὐτή ἡ Ἀξία τῆς Πίστεως κρατᾷ τήν Ῥωσσία ὡς ἡγέτιδα στόν χῶρο τοῦ παγκοσμίου Πολιτισμοῦ. 

Καί βεβαίως ἔτσι ἐξηγεῖται καί τό μένος τῆς διεφθαρμένης Δύσεως,ἐναντίον της.

Ἀκοῦστε ἕνα μέρος του...
 


Κι᾿ἐδῶ,Ῥῶσσοι στρατιῶτες ψάλλουν τόν Ὕμνο τῶν Χερουβείμ
 


Ὁ Θεός νά τούς εὐλογεῖ ! 


Ἡ Πελασγική
http://sxolianews.blogspot.com/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου