Διαβἀζουμε ἀπό τήν σελίδα τοῦ The EastAfrican :
Η προσπάθεια του Ισραήλ να ενταχθεί στην Αφρικανική Ένωση ως "Κράτος Παρατηρητής" το Σάββατο ξεκίνησε σε λάθος βάση, αφού οι πράκτορες ασφαλείας απέκλεισαν μέλη της αντιπροσωπείας του επειδή συμμετείχαν σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την κατάλληλη διαπίστευση.
Η Αφρικανική Ένωση αργότερα ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία δεν είχε διαπιστευθεί στη συνάντηση και της ζητήθηκε να αποχωρήσει «για λόγους πρωτοκόλλου», σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει το περιστατικό.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δύο εκπρόσωποι από το Ισραήλ απομακρύνθηκαν από μια συνάντηση αφού διαπιστώθηκε ότι τα διακριτικά τους ήταν άκυρα.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης που αναφέρουν το περιστατικό ανέφεραν ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας την κ. Sharon Barley, Αναπληρώτρια Διευθύντρια για την Αφρική στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.
«Εδιώχθηκαν από την αίθουσα συνεδριάσεων της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα, όπου το Ισραήλ συμμετείχε ως παρατηρητής, το Σάββατο το πρωί», ανέφερε η Jerusalem Post.
Διπλωματική πηγή είπε στο The EastAfrican ότι η αντιπροσωπεία «είχε μπει κρυφά με ψεύτικα διακριτικά ».
Το Ισραήλ, κάποτε έγκυρο Κράτος Παρατηρητής, εγκατέλειψε την ΑΕ το 2002, αλλά επιδιώκει να επιστρέψει ειδικά από τη στιγμή που η Παλαιστίνη είναι κράτος παρατηρητής στην ΑΕ από το 2013.
Η Σύνοδος Κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης επρόκειτο να αποφασίσει εάν το Ισραήλ επρόκειτο να επιβεβαιωθεί ως Παρατηρητής, επομένως είναι πιθανό η αντιπροσωπεία να συμμετείχε πριν από την πραγματική επιβεβαίωση. Η Σύνοδος Κορυφής της ΑΕ αναμένεται να προβεί σε ανακοίνωση για το θέμα σε ανακοινωθέν που αναμένεται την Κυριακή.
Πέρυσι, ο Μούσα Φακί Μαχαμάτ, Πρόεδρος της Επιτροπής της ΑΕ, υπέβαλε την πρόταση να γίνει δεκτό το Ισραήλ ως Παρατηρητής. Ωστόσο, η Νότια Αφρική και η Αλγερία αντιτάχθηκαν στην κίνηση, κατηγορώντας το Ισραήλ για διακρίσεις εις βάρος των Παλαιστινίων.
«Το θέμα δόθηκε σε μια επιτροπή αρχηγών κρατών για να το συζητήσει», είπε η Έμπα Καλόντο, εκπρόσωπος του κ. Φακί Προέδρου τῆς Ἐπιτροπῆς τῆς Α. Ε. , στο The EastAfrican νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Η απόφαση εναπόκειται τώρα στους αρχηγούς κρατών να αποφανθούν για το θέμα».
Το να είσαι κράτος παρατηρητής σημαίνει ότι η χώρα δεν μπορεί να έχει ψήφο στην ΑΕ, αλλά δίνει στους διπλωμάτες της την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και να ασκήσουν πίεση για μια θετική πολιτική.
Εν τω μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Muhammad Shtayyeh μίλησε στην εναρκτήρια σύνοδο της 36ης τακτικής Συνόδου Κορυφής της ΑΕ, ευχαριστώντας το ηπειρωτικό σώμα που έδωσε φωνή στην επικράτειά του.
Ωστόσο, κατηγόρησε το Ισραήλ για την καταστροφή ως ύπαρξης της Παλαιστίνης, συμπεριλαμβανομένου αυτού που αποκάλεσε δημογραφικό μειονέκτημα.
Ωστόσο, είπε ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν για μια λύση μεταξύ των δύο κρατών.
Η περίπτωση της Παλαιστίνης είναι πιθανό να είναι ενδιαφέρουσα στην Αφρικανική Ενωση, της οποίας θα προεδρεύει τώρα ο Πρόεδρος των Κομορών Azali Assoumani, γνωστός υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης.
Ἀπό : theeastafrican.co.ke
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου