Σήμερα, η Αμερική οφείλει στους ξένους επενδυτές το εθνικό της χρέος 7,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Γράφει ὁ TYLER DURDEN
Αυτά έχουν τη μορφή τίτλων του Δημοσίου, μερικά από τα πιο ρευστά περιουσιακά στοιχεία παγκοσμίως. Οι κεντρικές τράπεζες τα χρησιμοποιούν για συναλλαγματικά αποθέματα και ιδιώτες επενδυτές συρρέουν σε αυτά καθώς καταφεύγουν για ασφάλεια, χάρη στον θεωρούμενο χαμηλό κίνδυνο μη πληρωμής.
Πέρα από αυτούς τους λόγους, οι ξένοι επενδυτές μπορούν να αγοράζουν ομόλογα ως παρακαταθήκη αξίας. Συχνά χρησιμοποιούνται ως ασφάλεια κατά τη διάρκεια ορισμένων διεθνών εμπορικών συναλλαγών ή οι χώρες μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να βοηθήσουν στη διαχείριση της συναλλαγματικής πολιτικής. Για παράδειγμα, οι χώρες μπορεί να αγοράζουν ομόλογα για να προστατεύσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματός τους από την κερδοσκοπία.
Στο παρακάτω γράφημα, οι Dorothy Neufeld και Joyce Ma της Visual Capitalist δείχνουν τους ξένους κατόχους του αμερικανικού εθνικού χρέους χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ .
Με 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αποθέματα στο Δημόσιο, η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος ξένος κάτοχος αμερικανικού χρέους.
Η Ιαπωνία ξεπέρασε την Κίνα ως ο κορυφαίος κάτοχος το 2019 καθώς η Κίνα απώλεσε πάνω από 250 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 30% των συμμετοχών της σε τέσσερα χρόνια.
Εδώ είναι οι χώρες που κατέχουν το μεγαλύτερο χρέος των ΗΠΑ:
Όπως δείχνει ο παραπάνω πίνακας, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο τρίτος υψηλότερος κάτοχος, με πάνω από 655 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα. Σε όλη την Ευρώπη, 13 χώρες είναι αξιόλογοι κάτοχοι αυτών των τίτλων, οι υψηλότεροι σε οποιαδήποτε περιοχή, ακολουθεί η Ασία και χώρες του Ειρηνικού με 11 διαφορετικούς κατόχους.
Μια χούφτα μικρά έθνη κατέχουν ένα εκπληκτικό ποσό χρέους των ΗΠΑ. Με πληθυσμό 70.000 κατοίκων, τα νησιά Κέιμαν κατέχουν ένα τεράστιο ποσό ομολόγων του Δημοσίου ύψους 284 δισεκατομμυρίων δολαρίων . Υπάρχουν περισσότερα hedge funds που εδρεύουν στα νησιά Κέιμαν κατά κεφαλήν από οποιοδήποτε άλλο έθνος παγκοσμίως.
Στην πραγματικότητα, τα τέσσερα μικρότερα έθνη στην παραπάνω απεικόνιση - Νήσοι Κέιμαν, Βερμούδες, Μπαχάμες και Λουξεμβούργο - έχουν συνολικό πληθυσμό μόλις 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά κατέχουν ένα εκπληκτικό ποσό 741 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.
Επιτόκια και Δυναμική Αγοράς Διαθεσίμων
Το 2022, η εξωτερική ζήτηση για ομόλογα μειώθηκε κατά 6% , καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ έκαναν την κατοχή αυτών των ομολόγων λιγότερο κερδοφόρα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αύξηση των επιτοκίων του χρέους των ΗΠΑ καθιστά την παρούσα αξία των μελλοντικών πληρωμών εισοδήματός τους χαμηλότερη. Στο μεταξύ πέφτουν και οι τιμές τους.
Όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, αυτή η πτώση της ζήτησης είναι μια απότομη αντιστροφή από το 2018-2020, όταν η ζήτηση εκτινάχθηκε καθώς τα επιτόκια κυμαίνονταν σε ιστορικά χαμηλά. Μια παρόμοια τάση σημειώθηκε τη δεκαετία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09, όταν τα αμερικανικά χρέη ουσιαστικά τριπλασιάστηκαν από 2 σε 6 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτή η τάση ήταν η ταχεία αγορά ομολόγων από την Κίνα, η οποία εκτινάχθηκε από 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2002 σε 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2013. Καθώς οι εξαγωγές και η παραγωγή της χώρας διευρύνονταν, πούλησε γιουάν και αγόρασε δολάρια για να μετριάσει την πίεση της συναλλαγματικής ισοτιμίας στο νόμισμά της.
Η γρήγορη μετάβαση στο σήμερα, και η παγκόσμια αβεβαιότητα επιτοκίων -η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει τις αποτιμήσεις των εθνικών νομισμάτων και συνεπώς τη ζήτηση για ομόλογα- συνεχίζει να είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τη μελλοντική κατεύθυνση του εξωτερικού χρέους των ΗΠΑ.
Ἀπό : zerohedgecom
Ἡ Πελασγική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου