Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Τα μάτια μας στον 25ο Μεσημβρινό και τον Άγιο Ευστράτιο...


Είναι πολλοί οι λόγοι που θεωρούμε ότι ο Άγιος Ευστράτιος αποτελεί τον νούμερο 2 στόχο για την Τουρκία. Εδώ και χρόνια το παρόν βήμα αναφέρει ότι μια πιθανή τουρκική επιθετική ενέργεια θα αφορά κυρίως στο Σύμπλεγμα Καστελορίζου αλλά ταυτόχρονα και κάποιο άλλο σημείο Βορειότερα με σκοπό να δημιουργηθεί αντιπερισπασμός και διαίρεση ελληνικών δυνάμεων σε δύο μέτωπα. Ο Άγιος Ευστράτιος έχει τα εξής σημαντικά χαρακτηριστικά:
-Βρίσκεται στην έξοδο των Στενών των Δαρδανελίων.
-Έχει μικρή μόνιμη στρατιωτική παρουσία (ΕΔΩ). Τον Ιούνιο του 2022 τουρκική εφημερίδα δημοσίευσε φωτογραφίες από «στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Άγιο Ευστράτιο» (ΕΔΩ).
Η Cumhuriyet, παρουσίασε φωτογραφίες στις οποίες σύμφωνα με τον συντάκτη απεικονίζουν «Ελικοδρόμιο/στρατιωτικό φυλάκιο, στρατιωτικό φυλάκιο, στρατιωτικό φυλάκιο/ Σημείο Παρατήρησης, ελικόπτερο που φωτογραφήθηκε στη συγκεκριμένη πίστα, ελληνικό καταδρομικό αγκυροβολημένο στο λιμάνι».

-Βρίσκεται στο Βόρειο Αιγαίο ακριβώς πάνω στον 25ο Μεσημβρινό μέχρι τον οποίο η Τουρκία διεκδικεί συνεκμετάλλευση ήδη από τη δεκαετία του '70 (ΕΔΩ). Μια επιτυχημένη επιχείρηση κατάληψης του Αγίου Ευστρατίου θα έχει σαν αποτέλεσμα την παρουσία τουρκικών δυνάμεων επί του 25ου Μεσημβρινού με ότι αυτό συνεπάγεται σε ψυχολογικό αλλά και στρατηγικό επίπεδο, ειδικά εάν οδηγηθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ένα τέτοιο τετελεσμένο.
Χάρτης Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας με χειρόγραφη σημείωση: «Τουρκική «γραμμή» 11 Ιαν. 79», και τη διευκρίνιση ότι η διακεκομμένη γραμμή είναι «Μέση Γραμμή μεταξύ ηπειρωτικών ακτών ≈ 41000 τ.χ.», ενώ η συνεχόμενη είναι η «επιδειχθείσα υπό Τούρκων «γραμμή» ≈ 47500 (≈51%)»

Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν κρίνονται αναγκαίες επί του παρόντος. Οι παροικούντες έχουν γνώση!
ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ.-
epikairos@pm.me

Πηγή: https://i-epikaira.blogspot.com/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου