Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Ψηφιακά νομίσματα Κεντρικής Τράπεζας: Θα καταστρέψουν ό,τι έχει απομείνει από την ιδιωτική περιουσία, τις ελεύθερες αγορές και την προσωπική ελευθερία. Αφυπνίσου...

Εάν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες ελέγχουν τη δημιουργία, τη διανομή και την ανταλλαγή εικονικού χρήματος, ό,τι απομένει από τις ελεύθερες αγορές θα εξαφανιστεί. Εάν παρακολουθούν κάθε συναλλαγή μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών, τότε όλες οι βιομηχανίες θα υποταχθούν στην κεντρική διοίκηση του κράτους. Εάν διεκδικήσουν τη νομική εξουσία να καθορίσουν ποιος μπορεί να αποθηκεύει αξία, πόση αξία μπορεί να αποθηκευτεί προσωπικά και πόσο καιρό θα επιτραπεί να διαρκέσει αυτή η αξία, τότε ό,τι απομένει από ιδιωτική ιδιοκτησία θα πάψει να υφίσταται. Εάν διατηρούν ψηφιακό μονοπώλιο στις μοναδικές νομιμοποιημένες μορφές χρήματος, τότε ενδέχεται να τιμωρούν την προσωπική συμπεριφορά χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα ατομικά δικαιώματα.
Πηγή: Gatestone Institute

Από τον JB Shurk

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το χάσμα Ανατολής-Δύσης συνήθως απεικονιζόταν ως αντιπαράθεση του κομμουνισμού με τον καπιταλισμό. Η Σοβιετική Ένωση, οι δορυφόροι της και οι σύμμαχοί της λειτουργούσαν οικονομίες διοίκησης στις οποίες οι κεντρικές αρχές κατεύθυναν την κατανομή των πόρων, τη γεωργική παραγωγή και τη βιομηχανική παραγωγή του κράτους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Δυτικό Μπλοκ υπερασπίστηκαν τα φιλελεύθερα δημοκρατικά πρότυπα και τις ελεύθερες αγορές. Αυτή η διαίρεση, φυσικά, ήταν πάντα πολύ απλοϊκή. Όχι μόνο οι ΗΠΑ υποστήριξαν τριτοκοσμικές δικτατορίες όταν κάτι τέτοιο θα παρήγαγε στρατηγικά πλεονεκτήματα έναντι της ΕΣΣΔ, αλλά και η οριοθέτηση μεταξύ ελεύθερων και ελεγχόμενων αγορών δεν ήταν ποτέ τόσο ξεκάθαρη.

Όταν οι νέοι μαθητές μαθαίνουν τα βασικά του καπιταλισμού, διδάσκονται για αγορές στις οποίες οι άνθρωποι μπορούν ελεύθερα να διαπραγματεύονται για την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών σύμφωνα με τις προσωπικές τους ανάγκες και ενδιαφέροντα. Διδάσκονται ότι η ιδιωτική ιδιοκτησία είναι το σήμα κατατεθέν του καπιταλισμού και η βασική διάκριση που διαχωρίζει αυτό το σύστημα από διάφορα σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά οικονομικά συστήματα στα οποία η ιδιοκτησία μοιράζεται ποικιλοτρόπως μεταξύ των ανθρώπων ή ανήκει αποκλειστικά στο κράτος.

Όταν, ωστόσο, οι νέοι μαθητές ωριμάζουν, συνειδητοποιούν ότι σε όλη τη Δύση, η ιδιωτική ιδιοκτησία και οι ελεύθερες αγορές δεν είναι ούτε τόσο ιδιωτικές ούτε ελεύθερες. Η ιδιοκτησία μπορεί καλύτερα να γίνει κατανοητή ως μια δέσμη από ραβδιά δεμένα μεταξύ τους με ένα τόξο. Σε ένα οικονομικό σύστημα στο οποίο ό,τι κατέχετε είναι δικό σας και κανενός άλλου, όλα αυτά τα ραβδιά παραμένουν σφιχτά δεμένα μεταξύ τους. Ωστόσο, όταν οι άλλοι έχουν μια ανεξάρτητη αξίωση για αυτό που "κατέχετε", τότε ένα προς ένα, αυτά τα μπαστούνια αναιρούνται.

Μπορεί να νομίζετε ότι είστε ιδιοκτήτης του σπιτιού σας αφού έχετε κάνει κάθε πληρωμή, αλλά τι συμβαίνει εάν δεν πληρώσετε τους τοπικούς φόρους ιδιοκτησίας ή αρνηθείτε να χορηγήσετε στην δημοτική κυβέρνηση άδεια για την κατασκευή αποχετευτικού συστήματος κάτω από την κατοικία σας; Σύντομα θα μάθετε ότι οποιοσδήποτε αριθμός διοικητών πόλεων, υπαλλήλων εσόδων, κρατικών ρυθμιστικών αρχών, γραφειοκράτες της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, επίτροποι δημοσίων υπηρεσιών κοινής ωφελείας, ακόμη και ένα ετερόκλητο πλήρωμα ιδιωτών που αντιτίθενται στον τρόπο με τον οποίο επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε την περιουσία σας, όλοι πιστεύουν ότι έχουν ιδιοκτησία μερίδιο σε αυτό που κατέχετε, επίσης.

Στα περισσότερα μέρη στη Δύση, θα είχαν δίκιο. Τα καταστατικά, οι κανονισμοί και οι φορολογικές υποχρεώσεις επιβαρύνουν ό,τι νομίζετε ότι είναι δικό σας, και ακόμη και όταν έχετε ακολουθήσει κάθε νόμο κατά γράμμα και έχετε πληρώσει κάθε τέλος μέχρι το λεπτό, δεν υπάρχει ακόμα καμία εγγύηση ότι οι κυβερνητικοί πράκτορες δεν θα επικαλεστούν αργότερα τους περίφημους νόμους του τομέα σύρετε ό,τι κατέχετε επειδή πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ιδιωτική σας περιουσία πιο γόνιμα για το «δημόσιο καλό» – και, από τότε που η Keloεναντίον New London , ακόμη και για το ιδιωτικό καλό κάποιου άλλου . Τόσο για την ιδιωτική ιδιοκτησία.

Ομοίως, οι ελεύθερες αγορές δεν είναι σχεδόν απαλλαγμένες από κρατική παρέμβαση. Οι ομοσπονδιακοί, πολιτειακοί και τοπικοί νόμοι, κανονισμοί και κανόνες περιορίζουν τις δραστηριότητες κάθε κλάδου. Πριν ξεκινήσει οποιοδήποτε νέο επιχειρηματικό εγχείρημα, ένας επιχειρηματίας πρέπει να εξετάσει μια πληθώρα περιορισμών που επιβάλλονται από το κράτος: Τι είδους προϊόντα μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν; Τι είδους πρώτες ύλες πρέπει να μπαίνουν σε αυτά τα προϊόντα; Τι είδους κρατικές άδειες πρέπει πρώτα να ληφθούν; Ποιοι τύποι ειδικευμένων υπαλλήλων απαιτούνται για να κάνουν την εργασία; Πόσο καιρό επιτρέπεται σε αυτούς τους εργαζόμενους να είναι στη δουλειά; Ποια πρότυπα ασφάλειας και βιομηχανίας πρέπει να τηρούνται; Ποια μέσα μεταφοράς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά τελικών προϊόντων από τη μια τοποθεσία στην άλλη; Σε ποιους τύπους αποθήκευσης μπορούν να διατηρηθούν αυτά τα προϊόντα; Ποιοι μεταγενέστεροι πελάτες μπορούν να αγοράσουν νόμιμα αγαθά; Μπορούν αυτά τα αγαθά να περάσουν τα εθνικά σύνορα χωρίς να παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες ή περιορισμούς εθνικής ασφάλειας; Η διαπραγμάτευση για ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών δεν είναι καθόλου απλή όταν κανόνες και κανονισμοί διέπουν κάθε μέρος της συναλλαγής στην αγορά και η μη τήρηση αυτών των κανόνων οδηγεί σε πρόστιμα,

Οι νέοι σπουδαστές του καπιταλισμού μαθαίνουν ότι οι αγορές λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, μέσω των οποίων το «αόρατο χέρι» του Adam Smith καθοδηγεί τόσο την παραγωγή όσο και τις τιμές των τελικών προϊόντων. Όταν η ζήτηση για ένα συγκεκριμένο προϊόν είναι υψηλή, η τιμή του θα αυξηθεί. Όταν οι τιμές αυξηθούν, νέοι επιχειρηματίες θα εισέλθουν στην αγορά και θα παράγουν νέες προμήθειες. Όταν αυτοί οι επιχειρηματίες ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον, η επιθυμία τους να προσελκύσουν πελάτες δημιουργεί ένα φυσικό κίνητρο για να κατασκευάσουν τα καλύτερα δυνατά προϊόντα με τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους με το χαμηλότερο κόστος. Ο ανταγωνισμός, θεωρητικά, αναγκάζει τις αγορές να απορρίπτουν φυσικά κακά και ακριβά προϊόντα, διατηρώντας παράλληλα χαμηλές τις τιμές των καλύτερων προϊόντων.

Στην πράξη, ωστόσο, οι ώριμοι σπουδαστές του καπιταλισμού κατανοούν ότι οι επιχειρηματίες δεν αναζητούν ποτέ αγορές για ανταγωνισμό αλλά μάλλον προϋποθέσεις για τη διατήρηση του μονοπωλίου. Όπου και όποτε οι παραγωγοί μπορούν να παράγουν και να πωλούν αγαθά χωρίς ανταγωνιστικούς πωλητές, αυτοί καθορίζουν μόνοι τους την ποιότητα και την τιμή του προϊόντος τους. Όταν το προϊόν τους είναι κάτι που πρέπει να έχουν οι καταναλωτές, οι μονοπωλητές ελέγχουν την αγορά. Οτιείναι πώς φτιάχνονται οι πραγματικές περιουσίες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι οι καπιταλιστές αναζητούν πάντα τρόπους με τους οποίους μπορούν να επωφεληθούν από νόμους και κανονισμούς, εξειδικευμένες γνώσεις, κρατικές συμβάσεις ή άλλους μηχανισμούς αποκλεισμού για να περιορίσουν τους πιθανούς ανταγωνιστές από το να εισέλθουν ποτέ στην αγορά. Δεν υπάρχει τίποτα «αόρατο» σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οι μεγάλες εταιρείες και οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι χρησιμοποιούν τη μόχλευση τους για να αποτρέψουν τις μικρότερες επιχειρήσεις από το να αμφισβητήσουν ποτέ την κυριαρχία τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι περισσότερες αγορές δύσκολα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως εντελώς «ελεύθερες».

Εάν ούτε η ιδιωτική ιδιοκτησία ούτε οι ελεύθερες αγορές υπάρχουν εκτός αφαίρεσης, η άνοδος των εθνικών νομισμάτων - με τα οποία το χρυσό χρήμα αντικαταστάθηκε από τα επιβεβλημένα από την κυβέρνηση, εγγενώς άχρηστα χαρτονομίσματα - απλώς επιδείνωσε το πρόβλημα. Η χρησιμότητα του χρήματος έναντι της παραδοσιακής ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών προέρχεται από τις τρειςκύριες λειτουργίες τουπαρέχοντας (1) μια λογιστική μονάδα, (2) μια αποθήκη αξίας και (3) ένα μέσο ανταλλαγής. Όταν υπάρχει υγιές χρήμα στην κοινωνία, οι συναλλαγές στην αγορά είναι εύκολες και το εμπόριο ανθεί. Αντί να προσπαθούν να προσδιορίσουν πόσα κουνέλια μπορεί να αξίζουν μια πλάκα βοείου κρέατος ή μπουσέλ σιταριού ή την τεχνογνωσία δικηγόρου, οι καταναλωτές εξοικονομούν χρόνο και ενέργεια χρησιμοποιώντας τυπικά νομισματικά εργαλεία που είναι εύκολο να κρατηθούν και να μεταφερθούν και έχουν σταθερή αξία. Αν και τα πάντα, από τα μαργαριτάρια και τα κοχύλια μέχρι τα δόντια και τα κόκαλα έχουν χρησιμοποιηθεί ως μορφές χρημάτων, ο χρυσός παραμένει ο κανόνας του χρυσούχρημάτων σε όλους τους πολιτισμούς για χιλιάδες χρόνια. Διαθέτοντας σταθερή αξία με την πάροδο του χρόνου λόγω της σχετικής του σπανιότητας και της κοινής αντίληψης των ανθρώπων για την έμφυτη αξία του, ο χρυσός έχει προσφέρει ένα ιδανικό μέσο ανταλλαγής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσα πολλά τυπικά νομίσματα σε όλη την ιστορία και από έθνη και πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο έχουν κοπεί νομίσματα από ακριβείς μετρήσεις αυτού του πολύτιμου μετάλλου.

Αντικαθιστώντας σιγά σιγά τη χρήση χρυσών νομισμάτων με υποχρεωτικά χάρτινα νομίσματα, ωστόσο, τα εθνικά κράτη έχουν εμπλακεί σε λίγη hocus-pocus για να δημιουργήσουν αστεία χρήματα από τον αέρα. Αν και η συγκεκριμένη σειρά των γεγονότων ήταν διαφορετική για διαφορετικά έθνη τον τελευταίο ενάμιση αιώνα, τα σημαντικά βήματα ήταν όλα τα ίδια: Πρώτον , εισάγεται κάποια μορφή χαρτονομίσματος και υποστηρίζεται από την υπόσχεση της κυβέρνησης να πληρώσει τον κάτοχο του καθενός σημειώστε ένα σταθερό ποσό σε χρυσό ή ασήμι. Στη συνέχεια , τίθεται σε ισχύ η εισαγωγή μιας ιδιωτικής κεντρικής τράπεζας που κατέχει μια de facto μονοπωλιακή εξουσία για την εκτύπωση χαρτονομίσματος σύμφωνα με την καλύτερη κρίση της για τη διατήρηση μιας υγιούς εθνικής οικονομίας. Τελικά, η χρυσή ή ασημένια υποστήριξη αυτών των νομισμάτων χαρτονομίσματος ανακαλείται.

Σε όλη τη Δύση, αυτή η αργή αλλά σταθερή μετάβαση από το χρήμα με έμφυτη αξία σε νομίσματα χωρίς έμφυτη αξία έχει λειτουργήσει σαν μια μακροχρόνια απάτη ενάντια στο κοινό. Οι άνθρωποι ήταν υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν χαρτονομίσματα κατά τη διάρκεια δεκαετιών. Η προσφορά και η ζήτηση για χαρτονόμισμα αποσυνδέθηκε από το «αόρατο χέρι» του Adam Smith. Και οι κυβερνητικές εντολές εμπόδισαν τους πολίτες να επιστρέψουν στα καθολικά σταθερά μέσα ανταλλαγής που παρείχαν από καιρό ο χρυσός και το ασήμι. Η Abracadabra , τα δυτικά ταμεία και οι κεντρικές τράπεζες αντικατέστησαν τις ελεύθερες αγορές που εκφράζονται με ασφάλεια σε σταθερές ποσότητες χρυσού με κεντρικά ελεγχόμενες αγορές συναλλάγματος που στρεβλώνουν την αξία οποιουδήποτε ιδιόκτητου.

Αυτή η μάλλον μακιαβελική αλλαγή έχει επιτρέψει στις κυβερνήσεις να ξοδεύουν χρήματα σαν μεθυσμένοι ναυτικοί ακριβώς επειδή οι κεντρικές τράπεζες ακριβώς απέναντι θα εξαγοράσουν το χρέος τους και θα διευκολύνουν την εκτύπωση περισσότερων χρημάτων. Πώς θα μπορούσαν οι πολιτικοί να αντιταχθούν σε μια ρύθμιση που τους επιτρέπει να ξοδεύουν αλόγιστα χωρίς κανονικές συνέπειες στην ελεύθερη αγορά ; Αντίθετα, δεκαετίες εκτύπωσης νομισμάτων έχουν φουσκώσει μόνο τεχνητά τις τιμές των σπιτιών, των μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων που εκφράζονται σε αυτά τα χαρτονομίσματα - δίνοντας στους απλούς πολίτες την εσφαλμένη εντύπωση ότι μερικά από αυτά που κατέχουν αποκτούν αξία. Ωστόσο , εάν ένα σπίτι σήμερα είναι είκοσι φορές πιο ακριβό από ό,τι το 1950, μπορεί απλώς να έχει να κάνει με το γεγονός ότι το δολάριο ΗΠΑ έχει χάσει. Το 97% της αξίας του από τότε που δημιουργήθηκε η ιδιωτική κεντρική τράπεζα της Federal Reserve το 1913 και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύνδεσαν αργά αλλά σταθερά το νόμισμά τους από την υποστήριξη του χρυσού κατά τη διάρκεια των επόμενων εξήντα ετών. Οι τιμές των κατοικιών έχουν σίγουρα αυξηθεί, αλλά οι όποιες οικονομίες σε δολάρια ΗΠΑ έχουν γίνει καπνός . Τόσο πολύ για την αποθηκευμένη αξία των χρημάτων.

Τώρα με τις κεντρικές τράπεζες να τυπώνουν χρήματα και τις απερίσκεπτες κρατικές δαπάνες που ωθούν τα δυτικά οικονομικά συστήματα στο χείλος του γκρεμού, έχει προταθεί ένα νέο είδος χρηματοοικονομικού hocus-pocus : τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC). Η ιδέα είναι ότι οι καταναλωτές και οι παραγωγοί θα συναλλάσσονται εξ ολοκλήρου σε εικονικά νομίσματα που δεν υπάρχουν φυσικά έξω από τις αποθηκευμένες μνήμες των διασυνδεδεμένων μηχανών. Αν η αντικατάσταση των χρυσών χρημάτων με άχρηστο χαρτί δεν ήταν αρκετά κακή, τώρα το άχρηστο χαρτί θα αντικατασταθεί με τα εφήμερα και τα μηδενικά του κώδικα υπολογιστή. Τι θα μπορούσε ενδεχομένως να πάει στραβά;

Αφήστε στην άκρη το εύθραυστο χαρτοφυλάκιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος που αποσταθεροποιεί τις παγκόσμιες αγορές σήμερα και την αυτοκτονική τάση των κεντρικών τραπεζών να παίζουν ρώσικη ρουλέτα με οκτώ δισεκατομμύρια ζωές που συνδέονται μέσω της κοινής εξάρτησης από το χρήμα. Αντίθετα, σκεφτείτε τι θα σήμαινε για τη Δύση η μετάβαση στα CBDC. Συνοπτικά, οποιεσδήποτε μακροχρόνιες διακρίσεις του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ καπιταλισμού και κομμουνισμού θα εξαφανίζονταν .

Εάν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες ελέγχουν τη δημιουργία, τη διανομή και την ανταλλαγή εικονικού χρήματος , ό,τι απομένει από τις ελεύθερες αγορές θα εξαφανιστεί. Εάν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες παρακολουθούν κάθε συναλλαγή μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών, τότε όλες οι βιομηχανίες θα υποταχθούν στην κεντρική διοίκηση του κράτους. Εάν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες διεκδικήσουν τη νομική εξουσία να καθορίσουν ποιος μπορεί να αποθηκεύει αξία, πόση αξία μπορεί να αποθηκευτεί προσωπικά και πόσο καιρό θα επιτραπεί να διαρκέσει αυτή η αξία, τότε ό,τι απομένει από ιδιωτική ιδιοκτησία θα πάψει να υφίσταται. Εάν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν ψηφιακό μονοπώλιο στις μοναδικές νομιμοποιημένες μορφές χρήματος, τότε ενδέχεται να αναδιανέμουν τον πλούτο ή να τιμωρούν την προσωπική συμπεριφορά χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα ατομικά δικαιώματα ή τα όρια στον έλεγχό τους.

Τα ίδια συστήματα επιτήρησης και τα ίδια κοινωνικά πιστωτικά σκορ που είναι ήδη διάχυτα στην κομμουνιστική Κίνα θα γίνουν πάντα διάχυτα και σε ολόκληρη την πρώην ελεύθερη Δύση.

Αναμφίβολα, οι προπαγανδιστικές εκστρατείες θα καλύψουν αυτή την καταπιεστική παρακολούθηση στην «πολιτικά ορθή» γλώσσα της Δύσης για την καταπολέμηση του «μίσους» ή του «ρατσισμού» ή της «κλιματικής αλλαγής» ή του επόμενου τρόμου που μοιάζει με COVID, αλλά το σύστημα ελέγχου της Δύσης στους πολίτες της θα δεν διαφέρει από την κινεζική κομμουνιστική εκδοχή: Τα άτομα θα έχουν τον ψηφιακό τους πλούτο κατάσχεση ή αναπλήρωση ανάλογα με το εάν η συμπεριφορά τους είναι σύμφωνη με τους αυστηρούς κανόνες του κράτους. Οι ελεύθερες αγορές, η ελεύθερη βούληση, η ελευθερία του λόγου, ακόμη και οι ελεύθερες σκέψεις θα ρυθμιστούν το ίδιο εύκολα όπως οι κεντρικές τράπεζες ρυθμίζουν τον ψηφιακό πλούτο κάθε πολίτη . Στην πραγματικότητα, Για πάρα πολύ καιρό οι Δυτικοί παρέμειναν σιωπηλοί, ενώ ο ανταγωνισμός της αγοράς έχει δώσει τη θέση του στο μονοπώλιο που έχει επικυρώσει η κυβέρνηση και η ιδιωτική ιδιοκτησία έχει μετατραπεί σε κάτι πολύ λιγότερο προσωπικό ή ασφαλές. Το αστείο χρήμα των χάρτινων νομισμάτων έχει καταστρέψει τις οικονομίες των περισσότερων συνηθισμένων Δυτικών, ενώ φουσκώνει τεχνητά τις τιμές των μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων ολοένα και περισσότερο πέρα ​​από πολλούς. Τώρα, μια αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και μια μετάβαση σε εξουσιοδοτημένα CBDC απειλούν ό,τι απομένει από τις προσωπικές ελευθερίες των Δυτικών. Προτού εξατμιστούν τα τελευταία απομεινάρια της ιδεολογικής διχοτομίας του Ψυχρού Πολέμου και δεν απομένει τίποτα για να διακρίνει την Ανατολή από τη Δύση, αυτή είναι η ώρα για τους φίλους της ελευθερίας να σταθούν και να μετρηθούν., όσοι εκτιμούν την ελευθερία γνωρίζουν ότι η προσωπική ιδιοκτησία και η απεριόριστη ανταλλαγή αγαθών, υπηρεσιών και ιδεών παραμένουν το θεμέλιο αυτών των ελεύθερων εθνών που αρνούνται να υποδουλωθούν.

ellinikiafipnisis.blogspot.com

https://diodotos-k-t.blogspot.com/2023/06/blog-post_45.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου