Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Δηλώσεις Ερντογάν στο αεροπλάνο επιστροφής: Η "ενότητα του ΝΑΤΟ", τα F-16 και η ελπίδα αραβικών επενδύσεων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει να συναφθούν επενδυτικές συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά την επίσκεψή του στις χώρες του Κόλπου την επόμενη εβδομάδα. Στις προκαθορισμένες δηλώσεις που κάνει σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής ο Ερντογάν είπε ότι αυτές οι επενδύσεις θα μπορούσαν να γίνουν στην Τουρκία ή σε οποιαδήποτε από τις τρεις χώρες.

Συνεχίζοντας προσέθεσε: "Θα θέλαμε να ενισχύσουμε περαιτέρω κάθε είδους σχέσεις μεταξύ μας ταξιδεύοντας στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μάλιστα, σήμερα τηλεφώνησε ο Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ. Αναρωτιούνται. Τι έγινε, πώς πήγε; Είπαμε, 'είμαστε μαζί σας την Τετάρτη πάντως. Θα τα συζητήσουμε αναλυτικά εκεί'. Θα πάμε εκεί από το Κατάρ, θα περάσουμε στη Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ και είμαι αισιόδοξος. Κατά τις προκαταρκτικές επισκέψεις, οι φίλοι μας [εννοεί τις διπλωματικές και εμπορικές αποστολές] έδωσαν ορισμένες πληροφορίες. Κατά την επίσκεψή μας θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να ζήσουμε προσωπικά την υποστήριξη που θα δώσουν στην Τουρκία. Το είπαν οι ίδιοι σε προηγούμενες συνεντεύξεις. 'Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε σοβαρές επενδύσεις στην Τουρκία'. Ας ελπίσουμε ότι θα το ολοκληρώσουμε με αυτήν την επίσκεψη".

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δηλώσεις που αποτελούν κάθε φορά οδηγό για το πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση τα θέματα στην εσωτερική κατανάλωση, παρουσιάζουν έναν Ερντογάν υπέρμαχο του ΝΑΤΟ: "Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την επίσκεψή μας στη Λιθουανία με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους. Ελπίζω ότι η Σύνοδος Κορυφής μας, την οποία πραγματοποιήσαμε σε μια περίοδο που οι επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία γίνονται αισθητές στην περιοχή μας και σε παγκόσμια κλίμακα, θα είναι επωφελής. Το Βίλνιους αποτελούσε ένα σημαντικό στάδιο για την επίδειξη της ενότητας και της συνοχής του ΝΑΤΟ και την ενίσχυση της αλληλεγγύης της συμμαχίας. Επιβεβαιώσαμε ότι το ΝΑΤΟ είναι το κύριο φόρουμ διαβούλευσης για θέματα άμυνας και ασφάλειας στην αρχαία περιοχή της Ευρώπης. Οι ανανεωμένες αμυντικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης για άρση των κυρώσεων και των περιορισμών μεταξύ των Συμμάχων, αποτελούν συγκεκριμένα αποδοχή τέτοιων δεσμεύσεων. Και πάλι, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της συμμαχίας η απόφαση για τον διορισμό Ειδικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας. Όπως γνωρίζετε, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ήταν ένα από τα θέματα που επισημάνθηκαν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής. Η θεμελιώδης στάση μας σε αυτό το θέμα ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Συνεχίσαμε και εδώ την πολιτική μας.

Στη συνέντευξη Τύπου που κάναμε στο τέλος της συνόδου, αξιολογήσαμε το θέμα σε βάθος. Όπως τους είπαμε, αρμόδια για την έγκριση των ενταξιακών πρωτοκόλλων της Σουηδίας είναι η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Υπάρχει μια διαδικασία που τρέχει τώρα. Το κοινοβούλιο μας θα ακολουθήσει τα βήματα που έγιναν και θα λάβει τη σωστή απόφαση σύμφωνα με τα συμφέροντα της χώρας μας", ανέφερε.

Στο θέμα, το οποίο παρουσιάζεται ως η βασική επιτυχία της διπλωματίας Ερντογάν, την απελευθέρωση θεωρήσεων, ο Ερντογάν είπε: "Είχαμε συναντήσεις με πολλούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. Στις συναντήσεις μας με τους ηγέτες συζητήσαμε τόσο διμερή θέματα όσο και για τη συνεργασία μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Υπάρχει θετική γνώμη για την αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, που θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην τουρκική οικονομία. Πιστεύω ότι θα σημειώσουμε πρόοδο και στην ελευθέρωση των θεωρήσεων. Οι διαδικασίες που σχετίζονται με έργα που θα ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα της Τουρκίας θα αποκτήσουν επίσης δυναμική. Κατά τις συναντήσεις μας με τους συνομιλητές μας, τους παρουσίασα τέσσερα έργα οράματος που ετοίμασε η Διεύθυνση Επικοινωνιών μας. Δώσαμε σημάδι στην ιστορία με αυτά τα έργα με τίτλο Το μοντέλο της Τουρκίας στην ανθρωπιστική βοήθεια, η συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ο αγώνας της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας και η ηγετική διπλωματία. Εύχομαι η σύνοδος κορυφής και οι συναντήσεις μας να είναι ωφέλιμες για τη χώρα μας, το έθνος μας και την ασφάλειά μας".

Αναφορικά με τα F-16 είπε: "Η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι δύο σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και στρατηγικοί συνεργάτες. Τα θεσμικά μας όργανα συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις τους στο πλαίσιο του στρατηγικού μηχανισμού που αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε με τον κ. Μπάιντεν το 2021. Φέραμε νέο δυναμισμό στους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ του μηχανισμού και εμάς. Η συνάντησή μας στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής ήταν επίσης πολύ παραγωγική. Η συνέντευξη διήρκεσε περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Ο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του τηρούν ουσιαστικά στάση υπέρ της χώρας μας όσον αφορά την πώληση των F-16. Αυτή τη στιγμή τόσο ο ίδιος όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών είπαν 'θα επιληφθούμε του θέματος, το παρακολουθούμε'. Φυσικά, ο Υπουργός Εξωτερικών μας, ο Χακάν Μπέης (Φιντάν), και ο Ιμπραΐμ Μπέης (Καλίν), με τον ίδιο τρόπο θα φροντίσουν ώστε αυτή η διαδικασία, ακόμη και ο Γιασάρ πασάς (Γκιουλέρ), να μετατραπεί προς όφελος συναντώντας τους συνομιλητές τους".

Πέτρος Κράνιας capital.gr


Πηγή: https://i-epikaira.blogspot.com/2023/07/f-16_13.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου