Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

Ἡ πύρινη κόλασις τῆς Χαβάης

Πρίν λίγες ἡμέρες ζούσαμε τόν πύρινο ἐφιάλτη στήν χώρα καί σπάραζε ἡ καρδιά μας ἀπό τήν καταστροφή πού ἄφηνε πίσω της ἡ πύρινη λαίλαπα. Οἱ εἰκόνες ἀπό τήν ὁλοκληρωτική καταστροφή στό πανέμορφο νησί τῆς Ῥόδου μας, ἦσαν συγκλονιστικές ! Τόν ἴδιο πόνο συμμεριζόμαστε βλέποντας τήν πύρινη κόλασιν στά πανέμορφα νησιά τῆς Χαβάη. Καί δυστυχῶς μέ δεκάδες ἀνθρώπινα θύματα...

Στους 53 οι νεκροί στην κόλαση της Χαβάης


Η αστυνομία στην πολιτεία της Χαβάης των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον 53 ανθρώπων λόγω των τεράστιων πυρκαγιών που μαίνονται στο νησί Μάουι από την Τρίτη
Ο κυβερνήτης Τζος Γκριν προέβλεψε ότι η καταστροφή αυτή θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη του είδους της στην ιστορία του κράτους του αρχιπελάγους.

Την Πέμπτη, ο αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας Μάουι Τζον Πελετιέ αποκάλυψε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε από 36 σε 53. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τον αριθμό των αγνοουμένων, ο αξιωματούχος είπε « ειλικρινά, δεν γνωρίζουμε

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την ίδια ημέρα, ο Κυβερνήτης Γκριν, με τη σειρά του, προειδοποίησε ότι το νησί « θα συνεχίσει να έχει απώλειες ζωών », με την ανάρρωση των θυμάτων πιθανόν να διαρκέσει μέρες, αν όχι εβδομάδες. Ο αρχηγός της πυροσβεστικής της κομητείας Μάουι Μπραντ Βεντούρα σημείωσε ότι ενώ η μεγαλύτερη και πιο θανατηφόρα πυρκαγιά, η φωτιά στη Λαχάινα, είχε περιοριστεί κατά 80%, οι πυροσβέστες εξακολουθούσαν να δίνουν μάχη για να σβήσουν πλήρως τις φλόγες από την Πέμπτη.

Σημείωσε ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω από « μικρές φωτιές ανάμεσα σε αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές » που συνέχισαν να ξεσπούν.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Γκριν, το κόστος της ανοικοδόμησης της ιστορικής πόλης Lahaina, στην οποία οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει, πιθανότατα θα ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολάρια και θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθεί.


« 
Όταν δείτε την πλήρη έκταση της καταστροφής της Λάχαινα, θα σοκαριστείτε », είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι « φαίνεται σαν να έπεσε βόμβα και ξέσπασε φωτιά

Ο αξιωματούχος συνέχισε λέγοντας ότι οι συγκεκριμένες πυρκαγιές θα αποδειχθούν πιθανότατα ως η « μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της πολιτείας της Χαβάης », ξεπερνώντας το φονικό τσουνάμι του 1960 όσον αφορά την καταστροφή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την Πέμπτη μια ομοσπονδιακή δήλωση καταστροφής, η οποία θα καταστήσει διαθέσιμη την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σε όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί από τη ζώνη της καταστροφής από την Τρίτη. Ωστόσο, οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν τόσο γρήγορα που ορισμένοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να βουτήξουν στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού για να σώσουν τη ζωή τους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. 

Ενώ οι πυρκαγιές δεν είναι κάτι καινούργιο στη Χαβάη το καλοκαίρι, φέτος πήραν ασυνήθιστα μεγάλες διαστάσεις, με τους ανέμους από τον τυφώνα Ντόρα εκατοντάδες χιλιόμετρα νότια να πυροδοτούν τις πυρκαγιές. 

Ἀπό : swentr.site/news

Μία καταστροφή πού θυμίζει τόσο πολύ ἐκείνη τοῦ 2018 στό Μάτι Ἀττικῆς ! ( φωτό


Ἡ Πελασγική

http://sxolianews.blogspot.com/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου