Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Μέγα ατόπημα ο πολιτικός διάλογος με την Τουρκία

του Παντελή Σαββίδη
Με μια εξαιρετική μεθοδολογία ο Δημήτρης Κόντης επανέρχεται σήμερα στις “Ανιχνεύσεις” με ένα άρθρο του για να σχολιάσει την λανθασμένη κυβερνητική πολιτική για “Πολιτικό Διάλογο” με την Τουρκία. Παίρνει αφορμή απο την συνάντηση Καραμανλή-Φόρντ, τον Μάιο του 1975 στις Βρυξέλλες, και περιγράφει τις προσπάθειες του γεννήτορα της Νέας Δημοκρατίας απο τη μια να θέσει προ των ευθυνών τους τις ΗΠΑ κατηγορώντας τες, εμμέσως, για την στάση τους στα ελληνοτουρκικά και απο την άλλη να διασφαλίσει αμερικανική υποστήριξη σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης.
Απο την παράθεση των στοιχείων που κάνει ο κ. Κόντης φαίνεται καθαρά ότι σοβαρή αμερικανική δέσμευση υποστήριξης της Ελλάδας σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης ΔΕΝ υπάρχει.
Είναι εντυπωσιακό, επίσης, και αναδεικνύεται ανάγλυφα απο το άρθρο, το οποίο αξίζει να διαβάσετε, πως απο τότε, το 1975, οι Τούρκοι ήθελαν να διχοτομήσουν το Αιγαίο και ο Καραμανλής αντιστεκόταν, ενώ καταγράφεται και η ελληνική βούληση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια (πριν το 1982), όταν επικυρωνόταν το νέο Δίκαιο της Θάλασσας.
Οι Αμερικανοί αντέδρασαν θεωρώντας, δια στόματος του φιλότουρκου Κίσιγκερ, μια τέτοια κίνηση ως προκλητική.
Ο Μπίτσιος, υπουργός εξωτερικών που συμμετείχε στη συνάντηση, αναδιπλώθηκε μπροστά στην αμερικανική αντίδραση διατυπώνοντας την πάγια, απο τότε, θέση των ελληνικών κυβερνήσεων, ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει το νομικό δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν σκέφτεται να προβεί στην επέκτασή τους.
Ήταν, τότε, επίσης, που οι Τούρκοι διεμήνυσαν ότι θα θέσουν casus belli.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η αναφορά του κ. Κόντη ότι το 1977, ο Καραμανλής θα έθετε ξεκάθαρα ελληνικό casus belli στον πρόεδρο Κάρτερ για το αναθεωρητικό όραμα των τουρκων που σήμερα ονομάζεται “Γαλάζια Πατρίδα”.
Ακόμη και τότε, υπήρχαν ελληνικές κυβερνήσεις. Σήμερα τις υποθέσεις της χώρας διαχειρίζονται άνθρωποι (σε όλα τα κόμματα) έτοιμοι να υποχωρήσουν, είτε διότι δεν έχουν ιδέα του τι διακυβεύεται, είτε δεν ενδιαφέρονται για τις ορατές, υπαρξιακού χαρακτήρα υποχωρήσεις της χώρας.
Οι αμερικανοί πάντα είχαν μια στάση 7/10 στα ελληνοτουρκικά (όχι, μόνο, ως προς την στρατιωτική βοήθεια).
Φοβάμαι πως αυτή είναι η στάση τους και σήμερα.
Με τέτοιες προϋποθέσεις οδεύουμε σε ήττα. Γι αυτό η προσπάθεια πολιτικού διαλόγου πρέπει να ανακοπεί.

Πηγή: anixneuseis.gr


Πηγή: https://i-epikaira.blogspot.com/2023/09/blog-post_98.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου