Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Η τελευταία σύγκρουση του Καραμπάχ θα αναδιαμορφώσει τις αντιλήψεις όλων των βασικών παικτών μεταξύ τους.

 γράφει ο Andrey Korybko __ Ε Κ Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Η Γεωπολιτική Ανάλυση !!!!!

Αυτές οι αναδιαμορφωμένες αντιλήψεις θα έχουν το συνδυασμένο αποτέλεσμα να φέρουν επανάσταση στον Νότιο Καύκασο. Η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία και ενδεχομένως το Ιράν αναμένεται να βελτιώσουν γεωοικονομικούς διαδρόμους που θα αλλάξουν τα δεδομένα, ενώ η Αρμενία θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο στην αυτοεπιβαλλόμενη απομόνωση. Το Ερεβάν θα μπορούσε να αξιοποιήσει τον επερχόμενο μποναμά της περιοχής, απλά ξεμπλοκάροντας το εμπόριο μέσω της επικράτειάς του, όπως συμφώνησε να κάνει στην κατάπαυση του πυρός τον Νοέμβριο του 2020, αν και αυτό απαιτεί μια πραγματικά πολυπολική κυβέρνηση για να το εφαρμόσει.

Η τελευταία Σύγκρουση του Καραμπάχ έληξε περίπου 24 ώρες μετά την έναρξή της, όταν οι αυτοαποκαλούμενες περιφερειακές "αρχές" αποδέχθηκαν την εκεχειρία που μεσολάβησε η Ρωσία. Οι προσπάθειες της αρμενικής κυβέρνησης, του λόμπι της διασποράς της με έδρα τις ΗΠΑ και των διαδικτυακών υποστηρικτών τους - πολλοί από τους οποίους προέρχονται από την κοινότητα Alt-Media (AMC) και έγιναν διάσημοι για την αντίθεσή τους στον ιμπεριαλισμό - να πιέσουν την Αμερική να κηρύξει πόλεμο κατά του Αζερμπαϊτζάν με ένα πρόσχημα όπως αυτό της Λιβύης ήταν όλες μάταιες. Η σταθερότητα επέστρεψε έτσι στον Νότιο Καύκασο.

Αν και οι μάχες διήρκεσαν μόνο μια μέρα, θα αναδιαμορφώσουν τις αντιλήψεις όλων των βασικών παικτών για τον άλλον. Για αρχή, οι μέσοι Αρμένιοι αισθάνονται - είτε δικαίως είτε αδίκως - ότι ο πρωθυπουργός Πασινιάν "πρόδωσε" την υπόθεση της χώρας τους στο Καραμπάχ, το οποίο πάντα αναγνωριζόταν παγκοσμίως ως αζέρικο έδαφος. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερη αντικυβερνητική αναταραχή, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ήδη επισφαλή του θέση στην εξουσία. Επομένως, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια έγχρωμη επανάσταση ή/και ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.

Δεύτερον, αυτοί οι ίδιοι μέσοι Αρμένιοι είναι απίθανο να είναι ευγνώμονες προς τη Ρωσία που για άλλη μια φορά έσωσε τις δυνάμεις κατοχής τους στο Αζερμπαϊτζάν μέσω της δεύτερης κατάπαυσης του πυρός που μεσολάβησε μέσα σε τρία χρόνια, λόγω του κατακλυσμού της αντιρωσικής προπαγάνδας στην οποία έχουν εκτεθεί από τότε που ο Πασινιάν ήρθε στην εξουσία. Οι υπερεθνικιστικές διασπορές τους με έδρα τη Γαλλία και τις ΗΠΑ τους έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου μέσω των μετώπων των μυστικών υπηρεσιών "ΜΚΟ", ώστε να κατηγορούν λανθασμένα τη Μόσχα για την αποτυχία του αυτοκρατορικού-ρεβανσιστικού τους σχεδίου στο Αζερμπαϊτζάν.

Αυτός ο συνοπτικός έλεγχος των γεγονότων εδώ παραθέτει επίσημες πηγές από τον Αρμένιο πρωθυπουργό, τους ιστότοπους της CSTO και του ΟΗΕ για να αποδείξει ότι το Κρεμλίνο δεν είχε ποτέ καμία υποχρέωση να προστατεύσει τις δυνάμεις κατοχής εκεί. Ακόμα κι έτσι, τα χρόνια των ψεύτικων ειδήσεων έχουν δυστυχώς πείσει πολλούς ότι η Ρωσία υποτίθεται ότι δεν είναι πλέον ένας αξιόπιστος στρατιωτικός σύμμαχος, εξ ου και η Αρμενία αναμένεται να συνεχίσει να παρασύρεται προς τα δυτικά, ό,τι κι αν συμβεί. Η τρίτη αντίληψη που θα επηρεαστεί από αυτή την τελευταία σύγκρουση είναι φυσικά η αντίληψη της Ρωσίας, όπως μόλις εξηγήθηκε.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της είδαν πώς του τελευταίου γύρου των συγκρούσεων προηγήθηκε η de facto στροφή του Πασινιάν προς τη Δύση και το γεγονός ότι ο ίδιος πέταξε δημοσίως τη χώρα τους κάτω από το λεωφορείο για την επίτευξη αυτού του γεωπολιτικού στόχου. Το Ερεβάν απέτυχε τελικά να πείσει τη Δύση να επέμβει στρατιωτικά προς υποστήριξή του, κάτι που ήταν πάντα μια πολιτική φαντασίωση, αλλά η Μόσχα δεν θα ξεχάσει τι προσπάθησε να κάνει ο ονομαστικός της σύμμαχος. Το ίδιο ισχύει και για τις ρωσικές αντιλήψεις του παγκόσμιου δικτύου επιρροής της, όλοι οι παράγοντες του οποίου εκτίθενται πλέον ως δυτικοί πληρεξούσιοι.

Ακριβώς όπως η Ρωσία απογοητεύτηκε από την αρμενική κυβέρνηση, το παγκόσμιο δίκτυο επιρροής της και τους διαδικτυακούς υποστηρικτές της, η τέταρτη αντίληψη που αναδιαμορφώθηκε από την τελευταία σύγκρουση είναι αυτή του Αζερμπαϊτζάν για τη Δύση. Το Μπακού είχε προσπαθήσει να καλλιεργήσει αμοιβαία επωφελείς δεσμούς με αυτό το μπλοκ του Νέου Ψυχρού Πολέμου για δεκαετίες, μόνο και μόνο για να έχουν όλες αυτές οι χώρες ενωθεί εναντίον του μέσα σε λίγες ώρες. Καταδίκασαν την αντιτρομοκρατική επιχείρησή του, απαίτησαν την άμεση παύση της και ορισμένες απείλησαν ακόμη και με κυρώσεις.

Το Αζερμπαϊτζάν υπέθεσε νωρίτερα ότι θα ήταν τουλάχιστον ουδέτερο σε περίπτωση που ξεσπούσαν περισσότερες μάχες, δεδομένου ότι η χώρα του βοήθησε τη Δύση να διαφοροποιηθεί από την προηγουμένως δυσανάλογη εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια τους τελευταίους 18 μήνες. Αυτή ήταν μια λογική προσδοκία, αφού βασιζόταν σε αντικειμενικά εθνικά συμφέροντα, αλλά παρέβλεπε τον βαθμό στον οποίο οι παράγοντες επιρροής της Αρμενίας διείσδυσαν στους δυτικούς κύκλους χάραξης πολιτικής με τις αφηγήσεις τους περί "υπεράσπισης αξιών" και "αποτροπής γενοκτονίας".

Ακριβώς επειδή οι περισσότεροι δυτικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι φιλελεύθεροι-παγκοσμιοποιητές ιδεολόγοι, επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής ενέργειας πριν από τον Φεβρουάριο του 2022, προσθέτοντας έτσι το πλαίσιο για το γιατί παραπλανήθηκαν τόσο εύκολα από τις προαναφερθείσες αφηγήσεις παραπληροφόρησης της Αρμενίας. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ότι η Δύση διακινδύνευσε για άλλη μια φορά να θυσιάσει τα αντικειμενικά εθνικά/ενεργειακά της συμφέροντα προκειμένου να προωθήσει ιδεολογικά, αν και η τελευταία σύγκρουση έληξε πριν από την επιβολή κυρώσεων.

Παρ' όλα αυτά, η άμεση συσπείρωση της Δύσης γύρω από την Αρμενία και η συντονισμένη καταδίκη του Αζερμπαϊτζάν δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από τους Αζέρους πολιτικούς ιθύνοντες ούτε από τους Τούρκους συμμάχους τους. Και οι δύο είδαν πόσο γρήγορα αυτό το μπλοκ του Νέου Ψυχρού Πολέμου ενώθηκε σε αντίθεση με την αντιτρομοκρατική επιχείρηση, γεγονός που τους έδειξε ότι η Δύση δεν μπορεί ποτέ να είναι πραγματικά αξιόπιστη. Κατά συνέπεια, η πέμπτη και τελευταία αντίληψη που θα επηρεαστεί από αυτή την τελευταία σύγκρουση είναι ότι αυτοί οι δύο και η Ρωσία συνειδητοποιούν πλέον ότι ο ένας είναι πιο αξιόπιστος από ό,τι πίστευαν νωρίτερα.

Ούτε η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, το λόμπι της διασποράς του με έδρα τη Δύση και οι διαδικτυακοί υποστηρικτές του ούτε οι Τούρκοι ομόλογοι τους, δεν ζήτησαν ποτέ από την Αμερική να κηρύξει πόλεμο στη Ρωσία, ούτε στο πλαίσιο οποιασδήποτε από τις τρεις Συγκρούσεις του Καραμπάχ ούτε εν μέσω του συνεχιζόμενου ΝΑΤΟ-ρωσικού πολέμου δι' αντιπροσώπων. Αντίθετα, η αρμενική κυβέρνηση, η διασπορά της με έδρα τις ΗΠΑ και οι διαδικτυακοί υποστηρικτές τους (συμπεριλαμβανομένων πολλών στην ΑΜΚ) διεξήγαγαν μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης που κινδύνευε να δικαιολογήσει έναν πόλεμο με τη Ρωσία από λάθος υπολογισμό.

Αυτό άφησε μια ισχυρή εντύπωση στους Ρώσους πολιτικούς που δεν θα ξεχαστεί, όπως ακριβώς η επίσημη επιβεβαίωση της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν από τη χώρα τους κατά τη διάρκεια της τελευταίας σύγκρουσης του Καραμπάχ άφησε μια εξίσου ισχυρή εντύπωση στους Αζέρους και τους Τούρκους πολιτικούς. Αναμένεται λοιπόν ότι οι τρεις αυτές χώρες και ενδεχομένως το Ιράν, το οποίο είναι αντιδυτικό μέχρις εσχάτων και είχε καταδικάσει προηγουμένως τις κοινές ασκήσεις της Αρμενίας με τις ΗΠΑ, θα επεκτείνουν συνολικά τη συνεργασία και έτσι θα επιταχύνουν τις περιφερειακές πολυπολικές διαδικασίες.

Στο σύνολό τους, αυτές οι αναδιαμορφωμένες αντιλήψεις θα έχουν το συνδυασμένο αποτέλεσμα της επανάστασης στον Νότιο Καύκασο. Η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία και ενδεχομένως το Ιράν αναμένεται να βελτιώσουν γεωοικονομικούς διαδρόμους που θα αλλάξουν τα δεδομένα, ενώ η Αρμενία θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο στην αυτοεπιβαλλόμενη απομόνωση. Το Ερεβάν θα μπορούσε να αξιοποιήσει τον επερχόμενο μποναμά της περιοχής, απλά ξεμπλοκάροντας το εμπόριο μέσω της επικράτειάς του, όπως συμφώνησε να κάνει στην κατάπαυση του πυρός τον Νοέμβριο του 2020, αν και αυτό απαιτεί μια πραγματικά πολυπολική κυβέρνηση για να το εφαρμόσει.

Σε αυτό έγκειται, ωστόσο, η πρόκληση, καθώς τα γεγονότα των τελευταίων τριών ετών έκαναν τους μέσους Αρμένιους πολύ ευάλωτους στις δυτικά επινοημένες αφηγήσεις "διαίρει και βασίλευε" που χρησιμοποιούν ως όπλο τις εθνοτικές, θρησκευτικές και πολιτικές διαφορές για να στρέψουν αυτούς τους ανθρώπους εναντίον των γειτόνων τους. Επομένως, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για μια πραγματικά πολυπολική κυβέρνηση να ανέλθει στην Αρμενία σύντομα, αφού η συνεχιζόμενη παρουσία των μετώπων των ξένων μυστικών υπηρεσιών των "ΜΚΟ" και το σοκ της ήττας δύο συνεχόμενων πολέμων θα κρατήσουν τη δυσαρέσκεια σε αναμμένα κάρβουνα.

Για το λόγο αυτό, θα περάσει μάλλον αρκετός καιρός μέχρι η Αρμενία να ψηφίσει έναν ρεαλιστή πολιτικό στην εξουσία, ο οποίος θα οδηγήσει τη χώρα έξω από την αυτοεπιβαλλόμενη και υποκινούμενη από τη Δύση απομόνωσή της, με την ενδιάμεση περίοδο (απροσδιόριστης προς το παρόν διάρκειας) να χαρακτηρίζεται από περαιτέρω φτώχεια και αστάθεια. Όσοι Αρμένιοι νοιάζονται ειλικρινά για τους συμπατριώτες και τη χώρα τους θα πρέπει επομένως να πρωτοστατήσουν και να συμβάλουν στη θετική αναμόρφωση των αντιλήψεων προς την κατεύθυνση που απαιτείται για την επανένταξη στην περιοχή.

korybko.substack.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου