Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Το Βατικανό κρύβει τη Μενόρα και άλλους θησαυρούς από τον Δεύτερο Ναό ;;;

Άρθρο του Leo Zagami

Οι μύθοι της σειράς The Da Vinci Code/Indiana Jones σχετικά με μερικά από τα πιο σημαντικά αρχαία εβραϊκά κειμήλια, που αρχικά φυλάσσονταν πριν από 1.950 χρόνια στον Ηρωδιανό Εβραϊκό Ναό στην Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια κρυμμένα κάπου στα θησαυροφυλάκια του Βατικανού, αφθονούν πρόσφατα. .



Τι είναι ιστορία και τι μύθος; Τι είναι αλήθεια και τι θρυλικό;

Στη συνάντησή του το 1996 με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' (1978–2005), ο Υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων του Ισραήλ Shimon Shetreet ανέφερε, σύμφωνα με την The Jerusalem Post , ότι «είχε ζητήσει συνεργασία από το Βατικανό για τον εντοπισμό της χρυσής Μενόρας από τον Δεύτερο Ναό που ήταν έφερε στη Ρώμη ο Τίτος το 70 Κ.Χ.» Ο Shetreet ισχυρίστηκε ότι πρόσφατη έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας έδειξε ότι η Μενόρα μπορεί να είναι μεταξύ των κρυμμένων θησαυρών στις αποθήκες του Βατικανού. «Δεν λέω ότι υπάρχει με βεβαιότητα», είπε, «αλλά ζήτησα από τον Πάπα να βοηθήσει στην έρευνα ως χειρονομία καλής θέλησης ως αναγνώριση των βελτιωμένων σχέσεων μεταξύ Καθολικών και Εβραίων». [1]

Φυσικά, η εικασία ότι το Βατικανό είχε πράγματι τέτοια αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένης της περίφημης μενόρα, ή του κηροπήγιου με επτά διακλαδώσεις, στο επίκεντρο της ιστορίας Chanukah, δεν έχει ακόμη αποδειχθεί πραγματικότητα, αλλά ο ιστορικός Josephus Flavius ​​· και το γεγονός στο οποίο ο αυτοκράτορας Ο Βεσπασιανός πήρε αυτά τα αντικείμενα ειδικά ως ειδικούς θησαυρούς του για φύλαξη, συμπεριλαμβανομένου ενός αρχαίου κυλίνδρου της Τοράς.

Τώρα, τα πιο πρόσφατα χρόνια σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του Βατικανού Dr. Michael A. Calvo, υπάρχουν περισσότερες επιβεβαιώσεις και στοιχεία ότι αυτά τα αρχαία αντικείμενα βρήκαν τον δρόμο τους στο Βατικανό, αφού έφτασαν στο Βυζάντιο: «Αυτά περιλαμβάνουν τα καντήλια του ναού που δόθηκε. στον Πάπα Ο Ιννοκέντιο Γ' από τον Βαλδουίνο Α' μετά τη λεηλασία της Κωνσταντινούπολης και τη σφαγή του χριστιανικού ορθόδοξου πληθυσμού», ισχυρίζεται ο Κάλβο.

«Σοφάρια και σκεύη του ναού. ενδύματα του Αρχιερέα· το Tzitz – μια χρυσή πλάκα με τις λέξεις Kodesh L'Hashem («Άγιος στον Κύριο»). πολιτιστικά αντικείμενα και πολλά άλλα αντικείμενα τέχνης, βιβλία και χειρόγραφα που το Βατικανό και άλλες εκκλησίες έχουν οικειοποιηθεί και βρίσκονται στις δικές τους αποθήκες, βιβλιοθήκες και μουσεία».

Η Jerusalem Post επιστρέφει τώρα στην υπόθεση δηλώνοντας ότι «Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι ζωντανοί που μπορούν να βεβαιωθούν προσωπικά ότι ήταν αυτόπτες μάρτυρες του Βατικανού που κατείχαν πλοία του Ναού, συμπεριλαμβανομένου του καντηλιού Menorah». [2]

Μία από τις πρώτες συναντήσεις με τη σκάφη του Ναού συνέβη το 1930, όταν ο βασιλιάς της Ιταλίας Vittorio Emanuel III να παραχωρήσει στον 77χρονο Ραβίνο Yitzchak Chai Bozovka, ένα ειδικό σε όλους τους τομείς της Τορά κρυμμένο και αποκάλυψε ο οποίος έγραψε πολλά εξαιρετικά βιβλία, δυνατότητα μιας σπάνιας επίσκεψης για να δείτε αυτά τα απίστευτα αντικείμενα από τον Δεύτερο Ναό. Ο ραβίνος συναντήθηκε με έναν φρουρό στις πύλες του Βατικανού που θα πήγαινε προσωπικά εκεί, με τους μαθητές του ραβίνου να παραμένουν έξω. Πήγε τέσσερις ορόφους κάτω, κάτω από το Μουσείο του Αγίου Πέτρου, σε έναν κρυμμένο λαβύρινθο από αρχαίες γκαλερί που συνδέονται με τη Νεκρόπολη. Αφού έφτασε τελικά στην είσοδο της σπηλιάς, είδε αυτό που είδε και αργότερα ότι είδε «αρκετά» και δεν μπορούσε να δει πια.Στη συνέχεια γύρισε και βγήκε τρέχοντας από το κτίριο. Κατά την έξοδο από το μέρος, οι μαθητές του σοκαρίστηκαν όταν διαπίστωσαν ότι το πρόσωπο του έλαμπε. Από εκείνη την ημέρα και μετά, ο ραβίνος ανέλαβε να απέχει από την ομιλία, έως αυτό πέθανε στις 21 Φεβρουαρίου 1930, 40 ημέρες αργότερα.

Πιο πρόσφατα, πριν από τριάντα πέντε χρόνια, ένας εξαιρετικός Ελβετός φρουρός του Βατικανού (τώρα νομικά τυφλός πιθανώς να μην βλέπει το ίδιο λαμπερό φως) που ήταν τοποθετημένος κοντά στους κοιτώνες, ανακάλυψε ότι ήταν Εβραίος. Αυτό τον ενέπνευσε να αποφασίσει να ανοίξει την πύλη τη νύχτα και να κατέβει. Μιλάει για το περπάτημα μέχρι το τέλος και για την εύρεση ενός στενού, στενού τούνελ που οδηγεί σε ένα δωμάτιο με αγάλματα, έναν μυστηριώδη διάδρομο και μετά στη σπηλιά όπου είδε (και σχεδόν άγγιξε) το καντήλι Menorah, που λάμπει με λευκό φως. Το επόμενο πρωί είπε όλη την ιστορία στον αρχιραβίνο της Ρώμης εκείνης της εποχής, Ραβίνο Έλιο Τόαφ, ο οποίος ήταν γνωστό ότι είχε καταθέσει την αλήθεια της.

Από τη στιγμή που η Μενόρα τοποθετήθηκε αρχικά στο Ναό του Βασιλιά Σολομώντα κάπου μεταξύ 967-961 Π.Κ.Χ., εισήλθε, με τη χαρμόσυνη φράση του Λεόνε, «στον χρονικό διάστημα της ιστορίας της ανθρωπότητας». Η μενόρα παρέμεινε στον Πρώτο Ναό μέχρι το 586 π.Χ., όταν ο βασιλιάς της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορ Β' κατέστρεψε την Ιερουσαλήμ και το Ναό, πήρε τους θησαυρούς της και κατά τη διαδικασία πιθανώς έλιωσε τη μενόρα της Μωυσής για τον χρυσό του - «πιθανότατα. » επειδή ήταν επιρρεπής σε άφθονο Σύμφωνα με τους θρύλους, ακόμη και αυτή η αρχική μενόρα έχει θεωρηθεί (ή μάλλον: ελπίδα ενάντια στην ελπίδα) δεν έχει επιζήσει κρυμμένη στα θεμέλια του Πρώτου Ναού, όπου ακόμη περιμένει την ανακάλυψή της.

Είτε η Μενόρα του Μωυσή σώθηκε είτε, πιθανότατα, πρόσφατα κατασκευάστηκε, μια χρυσή Μενόρα ήταν διαθέσιμη όταν οι Εβραίοι επέστρεψαν από τη Βαβυλωνιακή εξορία και είχαν τον Δεύτερο Ναό (535-515 π.Χ.). Αυτή πιστεύεται ότι είναι η Μενόρα που περιγράφεται στο πέμπτο όραμα του Ζαχαρία ως «όλα από χρυσό, με ένα μπολ στην κορυφή του, και τα επτά λυχνάρια του πάνω του, και επτά σωλήνες για τα επτά λυχνάρια».

Η Μενόρα που υποτίθεται ότι βρίσκεται τώρα στο Βατικανό διασώθηκε από τον Δεύτερο Ναό αφού πυρπολήθηκε από έναν από τους στρατιώτες του Τίτου.

Η άποψη ότι τα αγγεία του Ναού, ή keylim , βρίσκονται στη Ρώμη, χρονολογείται από τον πρώτο Μεσαίωνα και βασίζεται σε ραβινικά επιχειρήματα ότι είναι ακόμα εκεί, αλλά ο μύθος για το Βατικανό είναι προϊόν της γενιάς μετά το Ολοκαύτωμα στη Νέα Υόρκη. που τρέφει «δικαιολογημένη» καχυποψία για τους Καθολικούς. Αυτό λέει ο Steven Fine, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο Σπουδών για το Ισραήλ του Πανεπιστημίου Yeshiva και είναι ο μελετητής πίσω από την έκθεση του πανεπιστημίου The Arch of Titus — από την Ιερουσαλήμ στη Ρώμη και πίσω .

Η επικράτηση του μύθου μεταξύ των Εβραίων «αυξήθηκε με το Βατικανό II και τη δικαιολογημένη δυσπιστία τους ότι η Εκκλησία, η οποία ήταν διώκτης για αιώνες, θα μπορούσε να αλλάξει», λέει ο Fine. «Η δύναμη του μύθου μεγάλωσε καθώς η μενόρα έγινε σύμβολο του Ισραήλ και εξερράγη δημοσίως καθώς το Βατικανό και το Ισραήλ δημιούργησε σχέσεις στα τέλη του περασμένου αιώνα».

Ο επίσημος σύνδεσμος του Πάπα στο Ισραήλ, Αρχιεπίσκοπος Giuseppe Lazzarotto, αποστολικός νούνσιος στο Ισραήλ και αποστολικός εκπρόσωπος στην Ιερουσαλήμ και την Παλαιστίνη, δήλωσε σε επίσημη επιστολή της 15ης Νοεμβρίου 2013, ότι αν υπάρχουν οι θησαυροί του Ναού, σίγουρα η εκκλησία θα τους επέστρεφε. έχασαν αντικείμενα στους «νόμιμους ιδιοκτήτες» τους, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα με το Βατικανό.

Ο Χάρι Μόσκοφ, ο Καναδικής καταγωγής Διευθύνων Σύμβουλος της Moskoff-Media (Ισραήλ), του MMLC και συνεργάτης πολλών ισραηλινών εκδόσεων, και ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός στα ιερά εβραϊκά αντικείμενα φαίνεται να θέλει να υιοθετήσει μια πιο νομική προσέγγιση στο θέμα.

Ο Moskoff γράφει σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε από την The Jerusalem Post, ότι, «μια ομάδα δικηγόρων και πρεσβευτών που συνδέονται με το Κέντρο Δημοσίων Υποθέσεων της Ιερουσαλήμ (JCPA) ενώνονται μαζί μου σε αυτό το εγχείρημα, καθώς συναντώ το Τμήμα Παγκόσμιων Θρησκειών στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, καθώς και με τον Παπικό Νούντσιο στο Ισραήλ, Αρχιεπίσκοπος Adolfo Tito Yllana. Ο στόχος μου, τελικά, είναι να ταυτοποιήσω τα ιερά αντικείμενα που αναφέρονται παραπάνω στο Βατικανό, διασταυρώνοντάς τα με τα παλαιότερα αποκτήματα του Βατικανού (συμπεριλαμβανομένου του 12ου-13ου αιώνα) όπως παρουσιάζονται στους αρχικούς καταλόγους τους. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι αυτό το δηλωτικό μπορεί να βρεθεί στο Παπικό Μυστικό Αρχείο που βρίσκεται πίσω από μια βαριά πόρτα στο τέλος ενός διαδρόμου στον κάτω όροφο στον Πύργο των Ανέμων (αρχικά χτισμένα το 1578).Μόνο ο αρχινομάρχης έχει αυτό το κλειδί. Αυτός ο κατάλογος απογραφής προϋπήρχε της εποχής που οι πάπες χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά το Βατικανό ως τόπο διαμονής, ξεκινώντας από το 1377. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά με το Βατικανό, αυτό δεν είναι τόσο καλό. Ο Κράτος του Ισραήλ, επομένως, θα πρέπει να ξεκινήσει να προετοιμαστεί μια νομική υπόθεση επαναπατρισμού υποστηρίζοντας ότι τα αρχαία αντικείμενα του Ναού, όπου κι αν βρίσκονται, ανήκουν πλήρως στην Ιερουσαλήμ ως η αιώνια εθνική κληρονομιά του εβραϊκού λαού. Αν δεν συμβεί αυτό, ίσως να αντιμετωπίσουμε μια νέα πραγματικότητα που θα κατέβει από αυτούς τους μεγάλους διαδρόμους κάποια σύντομα». ανήκουν πλήρως στην Ιερουσαλήμ ως η αιώνια εθνική κληρονομιά του εβραϊκού λαού.Αν δεν συμβεί αυτό, ίσως να αντιμετωπίσουμε μια νέα πραγματικότητα που θα κατέβει από αυτούς τους μεγάλους διαδρόμους κάποια σύντομα». ανήκουν πλήρως στην Ιερουσαλήμ ως η αιώνια εθνική κληρονομιά του εβραϊκού λαού. Αν δεν συμβεί αυτό, ίσως να αντιμετωπίσουμε μια νέα πραγματικότητα που θα κατέβει από αυτούς τους μεγάλους διαδρόμους κάποια σύντομα».

eozagami-com
http://enaasteri.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου