Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΝΑΓΚΟΡΝΟ-ΚΑΡΑΜΠΑΧ, ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ --- Μέρος 1ον.

ΜΕΡΟΣ Α΄

από: Gianfranco Peroncin

Οι πύρινες ώρες του Ισραήλ

Μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα πλαγιάς που χρησιμοποιούνται ως θανατηφόρα «ιπτάμενα χαλιά», φουσκωτά σκάφη, μοτοσικλέτες και οχήματα εκτός δρόμου εξοπλισμένα με βαριά πολυβόλα στο πρότυπο του British ΜακρύςRange Desert Group , ένας κατακλυσμός πυραύλων... αναμφισβήτητα, για προετοιμασία, συντονισμό, εκπαίδευση και εξοπλισμός, την υπογραφή των ειδικών στρατευμάτων των Pasdaran , των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Πώς γίνεται αυτή τη στιγμή, αυτή τη στιγμή και ακριβώς στη Μέση Ανατολή;

Για να κατανοήσουμε τη δραματική διεθνή κατάσταση είναι απαραίτητο να ανεβάσουμε τον πήχη, να διευρύνουμε το συνολικό όραμα ανεβάζοντας την άποψη, όπως ένα γεωπολιτικό drone, πέρα ​​από την οπτική γωνία μιας ερμηνείας χαμηλού επιπέδου. Να αναζητήσουμε μια ανάγνωση που να εγκαταλείπει τις ιδεολογικές και γκροτέσκες νηπιακές παγίδες εκείνων που σκοπεύουν μόνο, από ιδεολογική προκατάληψη ή προσωπικό όφελος, να αναθέσουν αμφίβολης ποιότητας και αποτελεσματικότητας δελτία αναφοράς, διχάζοντας τον κολασμένο εστοβιονίτη». Αγνοώντας τους «λόγους» και την αιτιολογία μιας κρίσης που όπως πάντα ξεκινάει από μακριά.

Και αυτό ισχύει και στις δύο πλευρές. Χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι έχουμε εντοπίσει το όπλο καπνίσματος της πολύ περισσότερο από δραματική κρίση που εξερράγη στη Μέση Ανατολή, επίσημα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, αξίζει να επισημανθεί ένας σύνδεσμος που έχασαν οι σχολιαστές που συνδέει τον τελευταίο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και των συγγενών τους συμμάχων. , και οι εκρηκτικές εντάσεις του πρόσφατα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Όπως αναφέρθηκε, οι πτυχές της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή είναι διαφορετικές και περίπλοκες. Δεν είναι όμως δύσκολο να εντοπίσουμε μια απρόβλεπτη σχέση με ό,τι καίγεται, περισσότερο ή λιγότερο κρυμμένο, στον Καύκασο.

Ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Για να αποφευχθούν οι «συνομωσιακοί» αποκλεισμοί, ας ξεκινήσουμε από μια αδιαμφισβήτητη πηγή στο πολιτικά ορθό πανόραμα. Μεταξύ 4 και 5 Οκτωβρίου 2023, την άμεση παραμονή της καταιγίδας που έπληξε το Ισραήλ και τη Γάζα, το Il Sole 24 Ore αφιέρωσε δύο άρθρα στο εκρηκτικό κοκτέιλ της σύγκρουσης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας για τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Κετροβόλο του Ναγκόρνο- Κεκτέιλ. Ιράν και Ρωσία.

Για καλύτερη κατανόηση, χρειάζεται μια σύντομη περίληψη.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Αρτσάχ στην αρμενική γλώσσα, είναι μια γεωγραφική περιοχή του νότιου Καυκάσου, γεωφυσικά σχετική με το Αρμενικό Οροπέδιο, τόσο μεγάλο όσο η Ούμπρια, στο επίκεντρο μιας σκληρής εδαφικής διαμάχης μεταξύ του Αζερικού ελέγχους και της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Αρτσάχ , με αρμενική δημογραφική πλειοψηφία, κήρυξε την ανεξαρτησία του το 1991, στο τέλος του πρώτου πολέμου του Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Όπως γνωρίζουμε, στις 19 Ιανουαρίου 2023, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια συντριπτική στρατιωτική επίθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αναγκάζοντας τον αφοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας του Αρτσάχ και προκαλώντας την έξοδο 120.000 ανθρώπων . Επίσης επειδή οι αζέρι συνδέονται με την ιδεολογία του παντουρκικού εθνικισμού, τον ίδιο υπεύθυνο για τις σφαγές των Αρμενίων θυμάτων, από την άνοιξη του 1915 έως το φθινόπωρο του 1916, μιας προγραμματισμένης γενοκτονίας. Σήμερα αυτό το δράμα συνεχίζεται και οι δημιουργοί του, οι Αζέροι που υποστηρίζονται από την τουρκική κυβέρνηση του Ερντογάν και τα όπλα του Ισραήλ, «είναι οι υπεύθυνοι, εμψυχωμένοι από την ίδια παντουρκική εθνικιστική ιδεολογία που κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου partisa de animavallés φυσική εξάλειψη του ενάμισι εκατομμύρια Αρμενίων από τα 1,8 εκατομμύρια που ζούσαν τότε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία». [1]

Η στρατιωτική επιχείρηση με την οποία το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά από τριάντα πέντε χρόνια είναι πιθανό να έχει τεράστιες συνέπειες τόσο για τον Καύκασο όσο και για το πεπρωμένο της Αρμενίας, που μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες τόσο για τον Καύκασο, τόσο για τη μοίρα της Αρμενίας. Ρωσική αντίρρηση, έγραψε η Carolina De Stefano στο Il Sole 24 Ore στις 4 Οκτωβρίου 2023. «Η συμφωνία μεταξύ Μπακού και Ερεβάν που σε λίγες μέρες οδήγησε στην απόσυρση τόσο των αρμενικών δυνάμεων όσο και εκείνων των αρχών των φιλοαρμενικών ντόπιων , όπως πολλοί την έχουν ορίσει, «κατάπαυση του πυρός», αλλά πολύ πιο απλά η παράδοση της Αρμενίας στο Αζερμπαϊτζάν. Το Αρτσάχ, όπως αποκαλούν οι Αρμένιοι αυτήν την περιοχή από το 1921 και της οποίας ο πληθυσμός είναι συντριπτικά Αρμένιος, δεν υπάρχει πλέον. Αντίθετα, θα υπάρχει μια πλήρως επανενσωματωμένη περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, στερημένη από την αρμενική συνιστώσα της και η οποία ίσως (αλλά ίσως όχι) θα μείνει με έναν ορισμένο βαθμό αυτονομίας». [2]

Ρωσία και μετασοβιετική διαχείριση

Τα μεγάλα νέα, ωστόσο, είναι η πολιτική που υιοθέτησε το Κρεμλίνο, το οποίο έχει εγκαταλείψει τον ρόλο του αμερόληπτου διαιτητή από την αρχή της σύγκρουσης το 1988 μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Με λίγα λόγια, η Μόσχα άφησε το 2.000 προσωπικό της στην επικράτεια για να παρακολουθήσει την κατάσταση να μην σηκώσει το δάχτυλο, ενώ το Αζερμπαϊτζάν απέκλεισε τον διάδρομο του Λατσίν χωρίς κανένα εύλογο λόγο, από το 2020 «Η Αρμενία» μέχρι την αυτονομιστική περιοχή.

Αντί να αντιταχθούν στην κατάφωρη παραβίαση των ειρηνευτικών συμφωνιών από την κυβέρνηση του Μπακού με την εγγύηση της διέλευσης τροφίμων και φαρμάκων, οι Ρώσοι στρατιώτες, υπογραμμίζει ο Ντε Στέφανο, παρέμειναν με όπλα στα πόδια τους παρατηρώντας παθητικά την υποβάθμιση του ιού. Η επακόλουθη ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη επέτρεψε στο Αζερμπαϊτζάν να αντιμετωπίσει στρατιωτικά έναν πληθυσμό που ήταν πλέον εξαντλημένος και πρόθυμος να παραδώσει τα όπλα του. Ούτε ο τυχαίος θάνατος ορισμένων Ρώσων στρατιωτών κάτω από τα χτυπήματα του Αζερμπαϊτζάν πυροβολικού δεν πρότεινε τη Μόσχα να βγει από την οργανική της ταραχή, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι δεν θέλει να έλθει σε σύγκρουση με το status quoperndoe του Αζερμπαϊτζάν . δηλαδή η κυριαρχία του Μπακού στον αρμενικό θύλακα .

Η αλλαγή του ρυθμού της Ρωσίας σηματοδοτεί μια αλλαγή παραδείγματος με πολύ σοβαρές επιπτώσεις. Ειδικά υπό το πρίσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία και της νέας γεωπολιτικής πρακτικής που υιοθέτησε η Μόσχα για να επιλύσει το σεισμικό σμήνος εθνο-εθνικιστικών διαφορών που κληρονομήθηκαν απευθείας από την έκρηξη της πρώην σοβιετικής αυτοκρατορίας.

Παίρνοντας το μέρος του Αζερμπαϊτζάν χωρίς κανένα αν και ποτέ, το Κρεμλίνο ήθελε να βάλει οριστικά ένα τέλος σε αυτή την «παγωμένη» σύγκρουση, ίσως για να μειώσει την αιμορραγική διασπορά των ενόπλων δυνάμεών του σε όλες τις ευαίσθητες περιοχές . Ας θυμηθούμε ότι τα σημεία ανάφλεξης είναι τα εκρηκτικά και κρυφά «σημεία πυροδότησης» γεωπολιτικών κρίσεων με δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις. «Παρατηρώντας τον «σοβιετικό» ρόλο της ως εγγυητή των σχέσεων μεταξύ των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, η Ρωσία εισέρχεται σε μια νέα φάση. Σύμφωνα με την αρχή, η Μόσχα αντιμετώπισε τις πρώην δημοκρατίες ως τη δική της αυλή (το "κοντά στο εξωτερικό") . Τώρα, ωστόσο, διαμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας μια πραγματικά ανοιχτά επιθετική ρωσική εξωτερική πολιτική προς όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και όχι μόνο την Ουκρανία».

Η τύφλωση της Ευρώπης

Το ερώτημα παραμένει αν, από αυτή την άποψη, η δυτική εξωτερική και οικονομική πολιτική -ιδίως της Ευρώπης- που βασίζεται στην μετωπική σύγκρουση με τη Ρωσία, μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη και λογική. Ή αν θα ήταν καλύτερο, πολύ καλύτερο, για τη μοίρα της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου, να μην ξαπλώσει σαν δέρμα λιονταριού μπροστά στα νόμιμα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ που δεν μπορούν, δεδομένης της απλής ύπαρξης του Ωκεανού, ανώδυνα και επικαλύπτονται αναίμακτα με εκείνα του δυτικού παραρτήματος της Ευρασίας που ατενίζει τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Με άλλα λόγια, ίσως δεν ήταν απαραίτητο να συνεργαστούμε ενεργά και έγκαιρα με τον δυσκίνητο ευρασιατικό γείτονα της Ρωσίας, έναν πολύ ισχυρό και διαθέσιμο προμηθευτή ενέργειας χαμηλού κόστους, βοηθώντας τη να διαχειριστεί τα βάρη που προκάλεσε η σοβιετική κατάρρευση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. ... ;

Έχοντας αναγκάσει τη Ρωσία να ενισχύσει τον έλεγχο και την επιρροή στους γείτονές της επεκτείνοντας τα σύνορα του ΝΑΤΟ, παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν στον Γκορμπατσόφ να μην επεκταθεί ούτε «μια ίντσα» προς την Ανατολή για να λάβει τη συγκατάθεσή του να μετριάσει μια ηλίθια απόφαση με κρετινισμούς . [3]

Μετά τη Λευκορωσία, υπογραμμίζει ο Ντε Στέφανο, «είναι η σειρά της Αρμενίας, η οποία ήταν πάντα ο άλλος πιο ευάλωτος γείτονας της Μόσχας, και που τώρα είναι ακόμη περισσότερο: με μια εθνική ομάδα που καταστράφηκε από την απώλεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι που εγκαταστάθηκαν στο Ερεβάν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Για αυτόν τον λόγο, το επιχείρημα ότι με το τέλος της διαμάχης για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Ρωσία έχει χάσει βάρος στον Καύκασο είναι κάτι παραπάνω από πρόωρο, παρά την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας και άλλων παραγόντων στην περιοχή».

Ναι, οι άλλοι παράγοντες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή…

Ο ρόλος του Ισραήλ στον Καύκασο

Την επομένη του προαναφερθέντος άρθρου, το Il Sole 24 Ore διεύρυνε την κατανόηση της κατάστασης, αποκαλύπτοντας τα παρασκήνια μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας.

Το άρθρο μετέφρασε τις αναλύσεις ορισμένων αξιωματούχων και ειδικών που πήραν συνέντευξη από το Associated Press , σύμφωνα με τους οποίους το Ισραήλ είχε υποστηρίξει κρυφά την εκστρατεία του Αζερμπαϊτζάν να ανακαταλάβει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προμηθεύοντας όπλα πριν από την επίθεση. ' Armenian enclave under Azerbaijan control ( Το Ισραήλ βοήθησε αθόρυβα να τροφοδοτήσει την εκστρατεία του Αζ ερμπαϊτζάν να ανακαταλάβει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, παρέχοντας ισχυρά όπλα στον Αζερμπαϊτζάν πριν από την αστραπιαία του επίθεση τον περασμένο μήνα ). [4]

Η ανάλυση, που υπογράφηκε στο Τελ Αβίβ από την Isabel Debre, ανέφερε ότι λίγες εβδομάδες πριν το Αζερμπαϊτζάν ξεκινήσει το blitz-krieg του στις 19 Σεπτεμβρίου , σύμφωνα με δεδομένα αεροναυτικής παρακολούθησης και σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη διπλωματία επανειλημμένα μετέφερε μεταξύ ενός πεδίου που βρίσκεται κοντά στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ και αεροπορική βάση στο νότιο Ισραήλ, στην Όβντα, εξοπλισμένη με λωρίδα προσγείωσης μήκους 3.000 μέτρων, γνωστό ως το μοναδικό λιμάνι στο Ισραήλ για την εξαγωγή εκρηκτικών. Όλα αυτά ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις ζήτησαν ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

Η αποκάλυψη είχε αιφνιδιάσει και ανησυχήσει σοβαρά τους Αρμένιους αξιωματούχους στο Ερεβάν, οι οποίοι από καιρό ήταν πολύ επιφυλακτικοί για την ολοένα στενότερη και πιο προφανή στρατηγική συμμαχία μεταξύ Ισραήλ και Αζερμπαϊτζάν, αλλά πάνω απ' όλα είχε βάλει σε στρατόπεδο στο Ισραήλ και στο νότο του Καυκάσου. mountains ( έκαψε φως στα εθνικά συμφέροντα του Ισραήλ στην ανήσυχη περιοχή νότια των βουνών του Καυκάσου ).

Το blitz του Σεπτεμβρίου 2023 που διεξήχθη από το Αζερμπαϊτζάν με βαρύ πυροβολικό, εκτοξευτές ρουκετών και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με ειδικούς που προμήθευσαν σε μεγάλο βαθμό από το Ισραήλ και την Τουρκία, όπως γνωρίζουμε ανάγκασε τις αρμενικές αυτονομιστικές αρχές να καταθέσουν τα όπλα και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το μέλλον της περιοχής.

Οι συνέπειες αυτού του φαινομενικά περιφερειακού πολέμου ξεπερνούν πολύ τον ασταθή θύλακα , γράφει ο Debre. Οι μάχες ώθησαν πάνω από 100 χιλιάδες ανθρώπους, πάνω από το 80% των Αρμενίων κατοίκων, να πραγματοποιήσουν μια αναγκαστική έξοδο για να αποφύγουν να γίνουν θύματα παρενόχλησης ή ακόμη και επιχειρήσεων εθνοκάθαρσης. Αν και το Αζερμπαϊτζάν έχει δεσμευτεί να σεβαστεί τα δικαιώματα των Αρμενίων.

Από την πλευρά τους, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας του Ισραήλ αρνήθηκαν να σχολιάσουν είτε τη χρήση ισραηλινών όπλων στη σύγκρουση είτε τις ανησυχίες των Αρμενίων για πραγματική ή υποτιθέμενη στρατιωτική συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν. Αν και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant επισκέφθηκε το Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, τον Ιούλιο, όπου εξήρε τη στρατιωτική συνεργασία και τον κοινό «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» των δύο χωρών.

Το γεγονός, πιο πεζό, είναι ότι για το Ισραήλ, το Αζερμπαϊτζάν είναι ένα μεγάλο στρατηγικό και οικονομικό πλεονέκτημα ως προνομιακός προμηθευτής πετρελαίου καθώς και ένας σταθερός σύμμαχος ενάντια στο Ιράν, τον απόλυτο εχθρό του Ισραήλ. Για να μην αναφέρουμε τον κερδοφόρο ρόλο ως πελάτη των εξελιγμένων και φωνικών όπλων που παράγει το Ισραήλ. «Δεν υπάρχει καμία ασάφεια σχετικά με τη θέση μας υπέρ της άμυνας του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν, Arkady Milman. «Συνεργασία για τη στρατηγική συνεργασία του Ιράν».

(συνέχεια…)

http://enaasteri.blogspot.com/search?updated-max=2023-10-24T14:04:00%2B03:00&max-results=7&start=2&by-date=false

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου