Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Η ολοκλήρωση του αναχωματικού δακτυλίου και τα Στενά Μάλακκα

Προ ημερών η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε την δημιουργία ενός νέου χερσαίου εμπορευματικού διαδρόμου με σκοπό να παρακάμψει τα στρατηγικής σημασίας στενά του Μάλακκα. Πρόκειται για ένα έργο που θα εξοικονομήσει ως και 15% από το κόστος μεταφοράς, μειώνοντας τον κίνδυνο και περιοριζόντας το χρόνο μεταφοράς κατά 4 ημέρες. Το έργο αναμένεται να φτάσει τα 28 δις δολάρια ενώ θα περιλαμβάνει και την κατασκευή νέου λιμανιού.

Όπως καταλαβαίνει κανείς η γεωπολιτική σημασία έγκειται στην ανακοπή της Κίνας, και την αντιμετώπιση του νέου δρόμου του μεταξιού BRI.

Ο δρόμος αυτός αναμένεται να αποτελέσει την σύνδεση της συμφωνίας ΕΕ - Ινδίας, η οποία συνδέεται αντίστοιχα με την εξομάλυνση Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ και φυσικά με την Ανατολική Μεσόγειο.

Ελλάδα και Κύπρος θα παίξουν σε αυτό το παιχνίδι θέλουν δεν θέλουν.

Οι θαλάσσιες δυνάμεις πάνε να χτίσουν ένα κλοιό ο οποίος ναι μεν καθυστερείται από τις εξελίξεις στη Γάζα πλην όμως είναι ζωτικής σημασίας να ολοκληρωθεί.

Το τελικό παιχνίδι θα παιχτεί εναντίον της Τουρκίας η οποία επιδιώκει να γίνει αυτή κόμβος μεταξύ Δύσης και Κεντρικής Ασίας.



Πηγή: https://i-epikaira.blogspot.com/2023/11/blog-post_479.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου