Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Εἶναι αὐτή ἡ ἀρχή τοῦ τέλους τοῦ πολέμου στήν Οὐκρανία ;


Γράφει ὁ Ted Snider

 Τα δυτικά ΜΜΕ βρίθουν ξαφνικά από σημάδια κούρασης και κυρίως .... διπλωματίας...

«Δεν νομίζω ότι [ο πόλεμος] είναι αδιέξοδο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο NBC News Meet the Press την Κυριακή.

«Πίστευαν ότι θα μας έκαναν ματ, αλλά», επέμεινε, «αυτό δεν συνέβη». Σύμφωνα με πρόσφατες συνεντεύξεις, η στρατιωτική του ηγεσία διαφωνεί. Ο πολιτικός του στενός κύκλος πιστεύει ότι η επιμονή του είναι παραληρηματική.

Ο Ζελένσκι αντιμετωπίζει πιέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και από έξω. Η αυξανόμενη πίεση από το εσωτερικό προέρχεται τόσο από την πολιτική όσο και από τη στρατιωτική ηγεσία. Η αυξανόμενη πίεση από έξω προέρχεται από τους βασικούς εταίρους της Ουκρανίας.

Η μάχη παίζεται σε μεγάλο βαθμό στα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Πιο ιδιαίτερα, ο Ζελένσκι έχει αντιμετωπίσει κριτική από τον πολιτικό του στενό κύκλο. Το περιοδικό TIME αναφέρει ότι ορισμένοι από τους συμβούλους του προέδρου έχουν ανησυχήσει για την « πίστη του στην τελική νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας . . . «Όχι στον μεσσιανικό». Ένας από τους «πιο στενούς βοηθούς» του Ζελένσκι είπε ότι ο Ζελένσκι «αυταπατάται». Ο βοηθός παραπονέθηκε: «Είμαστε εκτός επιλογών. Δεν κερδίζουμε. Αλλά άντε να του το πεις».

Ορισμένοι βοηθοί του Ζελένσκι λένε ότι η αδιαλλαξία του εμποδίζει την ικανότητα της Ουκρανίας να προσαρμοστεί στην αλλαγμένη πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης και ανησυχούν ότι η διαπραγμάτευση διευθέτησης με τη Ρωσία παραμένει «ταμπού».

Εσωτερική κριτική έρχεται και από τα ανώτατα κλιμάκια του στρατού. Ο Ζελένσκι φέρεται να βρίσκεται σε σύγκρουση με τους στρατηγούς του για τη διεξαγωγή της αντεπίθεσης και για τις απαιτήσεις του να υπερασπιστεί τον Μπαχμούτ και την Αβντιέβκα με οποιοδήποτε κόστος, κάτι που η στρατιωτική ηγεσία θεωρεί ως στρατηγικό λάθος που ήδη πλήττει πολύ την Ουκρανία σε στρατιώτες και εξοπλισμό.

Ανώτερος αξιωματικός του Ουκρανικού στρατού είπε ότι οι εντολές από το γραφείο του προέδρου, κατά καιρούς, είναι εκτός πραγματικότητας του πεδίου μάχης και υπερασπίστηκε ορισμένους διοικητές πρώτης γραμμής που έχουν αρχίσει να αμφισβητούν και να αρνούνται «διαταγές από ψηλά ».

Ο αγώνας του Ζελένσκι με τους στρατηγούς του εντάθηκε στις 3 Νοεμβρίου όταν ο Ζελένσκι απέλυσε τον στρατηγό Βίκτορ Χορένκο, τον διοικητή των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας. Ο αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού, στρατηγός Valery Zaluzhny, δεν ζήτησε την απόλυσή του . Οι New York Times αναφέρουν ότι «Δεν ήταν σαφές εάν ο στρατηγός Zaluzhny, ο γενικός διοικητής των δυνάμεων της Ουκρανίας, γνώριζε εκ των προτέρων την προγραμματισμένη απόλυση» και ότι «[η] απόλυση φαινόταν να υπονομεύει την εξουσία του στρατηγού Zaluzhny».

Η απόλυση αιφνιδίασε τους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού, οι οποίοι «περιέγραψαν μια στενή και αποτελεσματική σχέση εργασίας με τον» Χορένκο. Οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων του Χορένκο είχαν κάποια επιτυχία με πλήγματα μεγάλης εμβέλειας και επιχειρήσεις σαμποτάζ πίσω από τις ρωσικές γραμμές. Αλλά οι NYT αναφέρουν ότι υπήρξε ένταση σχετικά με αυτό που ο στρατός είχε «αντιληφθεί ως πολιτικά καθοδηγούμενες αποφάσεις για τη στρατηγική» που ήταν αναποτελεσματικές και δαπανηρές.

Valery Zaluzhny

Οι εντάσεις του Ζελένσκι με τους στρατηγούς του κορυφώθηκαν με τη συνέντευξη του Ζαλούζνι την 1η Νοεμβρίου στο The Economist. Υποστήριξε ότι ο πόλεμος είχε φτάσει σε «αδιέξοδο». Παραδέχτηκε ότι «πιθανότατα δεν θα υπάρξει καμία βαθιά και όμορφη ανακάλυψη».

Το χειρότερο είναι ότι ο Zaluzhny άφησε να εννοηθεί ότι το αδιέξοδο θα εξελισσόταν σε ήττα για την Ουκρανία. Ένα αδιέξοδο συνεπάγεται έναν μακρύ πόλεμο φθοράς. Σε ένα συνοδευτικό δοκίμιο που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα από τον Economist, εξήγησε ότι ένας μακροχρόνιος πόλεμος «κατά κανόνα, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι επωφελής για ένα από τα μέρη της σύγκρουσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωσή μας, είναι η ρωσική [sic] ομοσπονδία, καθώς της δίνει την ευκαιρία να ανασυγκροτήσει και να οικοδομήσει τη στρατιωτική της ισχύ».

Ο Ζαλούζνι είπε ότι σε έναν παρατεταμένο πόλεμο, η Ουκρανία θα ξεμείνει από τις «απαιτούμενες ποσότητες » πυραύλων και πυρομαχικών, ενώ η Ρωσία, παρά τις κυρώσεις, αυξάνει τις παραγωγικές της ικανότητες. Και ακόμη κι αν δεν της τελείωσαν τα όπλα, πρόσθεσε, θα ξεμείνει από άνδρες: ένας πόλεμος φθοράς «οδηγεί στην έλλειψη ικανότητας της Ουκρανίας να επιτύχει υπεροχή έναντι του εχθρού σε εφεδρεία αυξάνοντας τον αριθμό τους». Ένας στενός συνεργάτης του Ζελένσκι είπε στο TIME ότι, ακόμα κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν στην Ουκρανία όλα τα όπλα που χρειαζόταν, το Κίεβο «δεν έχει τους άντρες για να τα χρησιμοποιήσει».

Το γραφείο του Ζελένσκι επέκρινε τον Ζαλούζνι, λέγοντας ότι «κάνει εύκολο το έργο» της Ρωσίας και προκαλεί «πανικό» στους δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας. Οι New York Times αποκαλούν τη μομφή «μια εντυπωσιακή δημόσια επίπληξη που σηματοδότησε μια αναδυόμενη ρήξη μεταξύ της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας».

Εκτός από την πίεση που προέρχεται από τον εσωτερικό πολιτικό και στρατιωτικό κύκλο του Ζελένσκι, η διπλωματική πίεση έρχεται επίσης από τους διεθνείς εταίρους του Ζελένσκι.


Ένα άρθρο του NBC News στις 3 Νοεμβρίου ανέφερε ότι «Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άρχισαν να συζητούν διακριτικά με την ουκρανική κυβέρνηση για το τι θα μπορούσαν να συνεπάγονται πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου». Το άρθρο συνέχισε λέγοντας, επικαλούμενο έναν νυν και έναν πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ που γνωρίζουν τις συζητήσεις, ότι «οι συνομιλίες περιελάμβαναν σε πολύ γενικές γραμμές για το τι μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψει η Ουκρανία για να καταλήξει σε συμφωνία».

Οι διακριτικές συνομιλίες υποδηλώνουν συμφωνία των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους με το Zaluzhny ότι η Ουκρανία μπορεί να μην επιτύχει τους στόχους της στο πεδίο της μάχης, ότι η υλοποίηση των φιλοδοξιών τους μπορεί να συνεχίσει να αμβλύνεται με παρατεταμένη μάχη και ότι μπορεί να χρειαστεί να γίνουν κάποιες παραχωρήσεις.

Υπάρχει μια αξιοσημείωτη σύγκλιση στη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και στη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι βοηθοί του Zaluzhny και του Zelensky. Το NBC αναφέρει ότι οι συνομιλίες «ξεκίνησαν εν μέσω ανησυχιών μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι ο πόλεμος έχει φτάσει σε αδιέξοδο». Το NBC αναφέρει ότι, όπως ο Ζαλούζνι, «ορισμένοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ άρχισαν ιδιωτικά να χρησιμοποιούν τον όρο «αδιέξοδο» για να περιγράψουν την τρέχουσα μάχη στην Ουκρανία».

Όπως και οι βοηθοί του Ζαλούζνι και του Ζελένσκι, «οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανησυχούν επίσης ότι η Ουκρανία εξαντλείται από δυνάμεις». Σύμφωνα με «άτομα που γνωρίζουν το θέμα», ανέφερε το NBC, «ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει επικεντρωθεί έντονα στις εξαντλούμενες στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας». «Το ανθρώπινο δυναμικό», φέρεται να είπε μια από αυτές τις πηγές, «είναι από τα κορυφαία θέματα που ανησυχούν την διοίκηση αυτή τη στιγμή».

Απηχώντας τον «στενό βοηθό του Ζελένσκι» που αναφέρεται στο TIME, η ίδια πηγή είπε: «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορούν να παρέχουν στην Ουκρανία όπλα, αλλά αν δεν έχουν τις απαραίτητες δυνάμεις για να τα χρησιμοποιήσουν, δεν ωφελεί και πολύ. ”

Αυτές οι ανησυχίες, ανέφερε το NBC, οδήγησαν Αμερικανούς αξιωματούχους να παραδεχτούν ιδιωτικά ότι «η Ουκρανία πιθανότατα έχει μόνο μέχρι το τέλος του έτους ή λίγο αργότερα πριν ξεκινήσουν πιο επείγουσες συζητήσεις για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Αυτό μένει μόνο μερικούς μήνες. Με το πεδίο μάχης να στρέφεται κατά της Ουκρανίας παρά την αδιάλλακτη «πίστη του Ζελένσκι στην τελική νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας», η πίεση που στοχεύει στον Ζελένσκι φαίνεται να οικοδομείται, τόσο από μέσα όσο και από έξω, να στραφεί στο διπλωματικό μέτωπο και να αντιμετωπίσει την αρχή του τέλους του αυτός ο πόλεμος.

ἀπό : responsiblestatecraft.org

Ἕνας ἀκόμη πόλεμος πού φαίνεται πώς δέν εἶχε κανένα νόημα τοὐλάχιστον ἀπό τήν πλευρά τῆς Οὐκρανίας πού εἶναι ἡ μεγάλη χαμένη. Καί εἶναι μεγάλη χαμένη κυρίως ἐπεί δή εἶναι αὐτή ( ἡ κυβέρνησίς της δῆλα δή) πού ὕπουλα ἔστρωσε τόν δρόμο γι᾿αὐτό τόν πόλεμο. Ὕπουλα διότι μετά τήν "αὐθόρμητη ἐπανάστασιν τοῦ Μεϊντάν" ( θυμηθεῖτε ἐκεῖ τά νεοφιλελέ ἁρπακτικά πού τό ὀργάνωσαν, τόν Πάϊατ καί τήν Νούλαντ ) τό 2014, σέ μία συνεχή ἐπαφή καί καθοδήγησιν ἀπό τά γνωστά παγκόσμια ἐξουσιαστικά κέντρα, ἐπί 8 χρόνια χτυποῦσαν μέ κάθε μέσο καί κυρίως γενοκτονοῦσαν τούς κατοίκους τῆς Ἀνατολικῆς Οὐκρανίας καί ταυτοχρόνως ἑτοιμάζονταν στρατιωτικῶς ἐξοπλιζόμενοι ἀπό τίς σιωνιστικές μαριονέτες τῆς Δύσεως, γιά ν᾿ἀντιμετωπίσουν τήν ἀναπόφευτκη ῥωσσική εἰσβολή πού θά ἀνταποκρινόταν στίς ἐκκλήσεις τῶν ὁμοφυλῶν τους τῶν ἐπαρχιῶν τῆς Ἀνατολικῆς Οὐκρανίας. Καί ἔτσι ἔγινε. 

Δέν μέτρησαν,οἱ χαζοβιόληδες Ζελένσκηδες, πώς ἀπέναντί τους βρισκόταν ἡ Ῥωσσία τοῦ Βλαντιμίρ Ποῦτιν. Δέν ὑπολόγισαν αὐτό πού θά ἔπρεπε ν᾿ἀποτελέσῃ τόν βασικό ἀνασταλτικό παράγοντα γιά μία τέτοια ἀναμέτρησιν καί πίστεψαν ( δέν νομίζω ἀφελῶς ...) στίς ὅποιες διαβεβαιώσεις ἔλαβαν ἀπό τίς ΗΠΑ,ΝΑΤΟ, χῶρες τῆς Ε.Ε. πού ἄν μή τί ἄλλο τούς ὁδήγησαν πρωτίστως στόν ἀφανισμό τεράστιου μέρους τοῦ πληθυσμοῦ τους καί τίς ὅποιες ἄλλες ἐπιπτώσεις σέ οἰκονομικό-κοινωνικο-πολιτιστικό ἐπίπεδο, ἀπό τήν πολεμική αὐτἠ συγκρουσιν. 

Τώρα τούς σύρουν σέ διαπραγματεύσεις πού βεβαίως δέν θά τούς βάλλουν, σέ καμμία περίπτωσιν, στήν πλευρά ἐκείνων πού ἀπαιτοῦν. Ἀπεναντίας θά δώσουν ἀκόμη περισσότερα ἀπ᾿ὅσα ἔχουν ἤδη χάσει. Καί δέν θά μπορέσουν νά κάνουν ἀλλιῶς ἀφοῦ ὅπως ὅλα δείχνουν ἔχουν πλέον μείνει ἀπελπιστικά μόνοι...

Ἄλλως τε προέχει πλέον τό ...Ἰσραήλ... ! 

Ὁ Ζελένσκυ ξέρει...


Ἡ Πελασγική

http://sxolianews.blogspot.com/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου