Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Άρθρο παρέμβαση Foreign Affairs: Οι ΗΠΑ να ηγηθούν της ανακωχής - Η σκληρή αλήθεια, η Ρωσία κέρδισε, η Ουκρανία ηττήθηκε!!!

Να επαναξιολογηθεί η στρατηγική της Δύσης στο Ουκρανικό – Μόνη λύση η κατάπαυση του πυρός

Σε ένα άρθρο παρέμβαση το Foreign Affairs που ταυτίζεται με την επίσημη αμερικανική εξωτερική πολιτική… μας δείχνει την κατεύθυνση της νέας στρατηγικής που θέλουν να ακολουθήσουν οι αμερικανοί στο Ουκρανικό.
Αναγνωρίζουν ότι η Ουκρανία δεν πέτυχε τους στρατιωτικούς της στόχους και δεν θα καταφέρει να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη, η Ρωσία κέρδισε και η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η κατάπαυση του πυρός…

Τι αναφέρει το άρθρο του Foreign Affairs

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας φαίνεται να έχει σταματήσει, καθώς ο βροχερός και κρύος καιρός τερματίζει την προσπάθεια του Ουκρανικού στρατού να αντιμετωπίσει την ρωσική επιθετικότητα. Ταυτόχρονα, η πολιτική βούληση να συνεχιστεί η παροχή στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης στην Ουκρανία έχει αρχίσει να μειώνεται τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη.
ADVERTISEMENT
Αυτές οι συνθήκες απαιτούν μια συνολική επανεκτίμηση της τρέχουσας στρατηγικής που ακολουθούν η Ουκρανία και οι εταίροι της.

Να επαναξιολογηθεί η στρατηγική της Δύσης στο Ουκρανικό – Μόνη λύση η κατάπαυση του πυρός

Μια τέτοια επανεκτίμηση αποκαλύπτει μια δυσάρεστη αλήθεια: δηλαδή ότι η Ουκρανία και η Δύση βρίσκονται σε μια μη βιώσιμη τροχιά, που χαρακτηρίζεται από μια κραυγαλέα αναντιστοιχία μεταξύ των στόχων και των διαθέσιμων μέσων.
Οι στρατιωτικοί στόχοι της Ουκρανία που είναι η εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από την ουκρανική γη και η πλήρης αποκατάσταση της εδαφικής του ακεραιότητας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας παραμένουν νομικά και πολιτικά απαράβατοι.
Αλλά στρατηγικά είναι απρόσιτοι στόχοι, σίγουρα για το εγγύς μέλλον και πολύ πιθανόν και στο μακρινό μέλλον.

Οι ΗΠΑ να ηγηθούν της κατάπαυσης του πυρός

Ήρθε η ώρα για τις ΗΠΑ να ηγηθούν των προσπαθειών για τη χάραξη μιας νέας πολιτικής που θέτει εφικτούς στόχους ευθυγραμμίζοντας τα μέσα με τους στόχους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με την Ουκρανία και τους ευρωπαίους εταίρους τους σχετικά με μια στρατηγική που θα επικεντρώνεται στην ετοιμότητα της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία και να αλλάξει ταυτόχρονα η στρατιωτική της στρατηγική από την επίθεση στην άμυνα.
Η Ουκρανία δεν θα παραιτηθεί από την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας ή να θεωρήσει τη Ρωσία οικονομικά και νομικά υπεύθυνη για την επιθετικότητά της, αλλά θα αναγνωρίσει ότι οι βραχυπρόθεσμες προτεραιότητές του πρέπει να μετατοπιστούν από την προσπάθεια απελευθέρωσης περισσότερων εδαφών στην υπεράσπιση και ανασυγκρότηση του 80% των εδαφών που παραμένουν υπό Ουκρανικό έλεγχο…

Ακόμη και εάν η Ρωσία… αρνηθεί την ειρήνη

Η Ρωσία μπορεί κάλλιστα να απορρίψει την προσφορά της Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός.
Αλλά ακόμα κι αν η Ρωσία αποδειχτεί αδιάλλακτη, η στροφή της Ουκρανίας από την επίθεση στην άμυνα θα περιόριζε τις μεγάλες στρατιωτικές της απώλειες, θα της επέτρεπε να διοχετεύσει περισσότερους πόρους για μακροπρόθεσμη άμυνα και ανασυγκρότηση, ενισχύοντας εκ νέου την υποστήριξη της Δύσης και δείχνοντας ότι η Ουκρανία εφαρμόζει μια στρατηγική που έχει εφικτούς στόχους.
Μακροπρόθεσμα, αυτός ο στρατηγικός άξονας θα αποδειχθεί αποτελεσματικός.
Αυτή η νέα κατάσταση μπορεί τελικά να πείσει τη Ρωσία να μετακινηθεί από το πεδίο της μάχης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - μια κίνηση που θα ήταν προς όφελος της Ουκρανίας, καθώς η διπλωματία προσφέρει τον πιο ρεαλιστικό δρόμο για τον τερματισμό όχι μόνο του πολέμου αλλά και, μακροπρόθεσμα, της ρωσικής κατοχής του ουκρανικού εδάφους…

Στρατιωτικό αδιέξοδο…

Η τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο της μάχης δίνει μια εικόνα μισογεμάτο ποτήρι, μισοάδειο ποτήρι.
Από τη μία πλευρά, η Ουκρανία έχει επιδείξει εκπληκτική αποφασιστικότητα και ικανότητα, όχι μόνο αρνούμενη την προσπάθεια της Ρωσίας να την υποτάξει, αλλά και παίρνοντας πίσω ένα σημαντικό μέρος της επικράτειας που κατέλαβε η Ρωσία το 2022.
Από τη άλλη πλευρά είναι το τεράστιο το κόστος σε απώλειες στρατιωτών και βεβαίως οικονομικό κόστος του πολέμου και η πραγματικότητα είναι ότι η Ρωσία έχει καταφέρει, να καταλάβει ένα μεγάλο κομμάτι της επικράτειας της Ουκρανίας.
Παρά την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας, η Ρωσία έχει κερδίσει στην πραγματικότητα περισσότερο έδαφος κατά τη διάρκεια του 2023 από ότι η Ουκρανία.
Συνολικά, ωστόσο καμία πλευρά δεν έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.
Οι ουκρανικές και οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ένα αδιέξοδο.

Τι πρέπει, να γίνει… απέναντι στο δαπανηρό αδιέξοδο;

Μια επιλογή για τη Δύση είναι να κάνει περισσότερα από αυτά που ήδη κάνει, συνεχίζοντας να παρέχει τεράστια ποσότητα όπλων στην Ουκρανία με την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στις δυνάμεις της να νικήσουν τελικά τις δυνάμεις της Ρωσίας.
Το πρόβλημα είναι ότι ο στρατός της Ουκρανίας δεν δείχνει σημάδια ότι μπορεί να σπάσει τις τρομερές άμυνες της Ρωσίας, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό και πόσο σκληρά πολεμούν οι Ουκρανοί.
Η άμυνα τείνει να έχει πλεονέκτημα έναντι της επίθεσης και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σκάψει μίλια ναρκοπεδίων, χαρακωμάτων, παγίδων και οχυρώσεων.
Η Δύση μπορεί να στείλει περισσότερα άρματα μάχης, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και τελικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Αλλά δεν υπάρχει καμία μαγική σφαίρα ικανή να ανατρέψει την παλίρροια στο πεδίο της μάχης.
Όπως παραδέχτηκε πρόσφατα ο Valery Zaluzhny, ο ανώτατος στρατηγός της Ουκρανίας, «πιθανότατα δεν θα υπάρξει ουσιαστική και όμορφη νίκη».
Η κατάσταση αυτή την στιγμή στην Ουκρανία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δαπανηρό αδιέξοδο.

Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ουκρανίας

Ο χρόνος δεν θα είναι με το μέρος της Ουκρανίας εάν ο πόλεμος παραμείνει έντονος και διαρκέσει επ' αόριστον.
Η οικονομία της Ρωσίας και η αμυντική της βιομηχανική βάση βρίσκονται σε πολεμική βάση.
Η Ρωσία εισάγει επίσης όπλα από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν και έχει πρόσβαση σε καταναλωτικά είδη που περιέχουν τεχνολογία που μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει για στρατιωτικές χρήσεις.
Σε περίπτωση που η Ρωσία χρειαστεί να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Ουκρανία, έχει μια μεγάλη δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού από την οποία μπορεί να αξιοποιήσει.
Η Ρωσία έχει βρει επίσης νέες αγορές για την ενέργειά της, ενώ οι κυρώσεις είχαν μόνο μέτρια επίδραση στη ρωσική οικονομία.
Ο Putin εμφανίζεται πολιτικά ασφαλής και ελέγχει τους μοχλούς εξουσίας, από τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας μέχρι τα μέσα ενημέρωσης και τη δημόσια αφήγηση.

H Ουκρανία καταστρέφεται

Εν τω μεταξύ, στην Ουκρανία, στρατιώτες και άμαχοι εξακολουθούν να χάνουν τη ζωή τους με τραγικό ρυθμό, ο στρατός καίει τα αποθέματα όπλων του και η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 33% (αν και έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάπτυξης).
Μεταξύ των δυτικών υποστηρικτών της Ουκρανίας, η κόπωση αρχίζει να επηρεάζει την ετοιμότητά τους να διατηρήσουν τη ροή υποστήριξης προς το Κίεβο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν στο επίκεντρο της παροχής δυτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά η αντίθεση στην παροχή νέας βοήθειας από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αυξάνεται, αποτρέποντας μέχρι στιγμής τα αιτήματα της κυβέρνησης Biden για νέα χρηματοδότηση.
Ο κύριος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, ο πρώην πρόεδρος Trump, έχει ιστορικό να συμπαρατάσσεται με τη Ρωσία και να αποστασιοποιείται από τους εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών—συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.
Το ότι ο Trump προηγείται στις δημοσκοπήσεις από τον Biden σε βασικές πολιτείες ενισχύει την αβεβαιότητα σχετικά με την τροχιά της πολιτικής των ΗΠΑ.
Και η μείωση της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα αυξήσει την πίεση στην Ευρώπη, όπου ένα μέλος της ΕΕ, η Σλοβακία, έχει ήδη αποφασίσει να σταματήσει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ είναι πιο αδύναμες

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Hamas στο Ισραήλ και η επακόλουθη σύγκρουση στη Γάζα έχουν επίσης τραβήξει την προσοχή του κόσμου, υποβιβάζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το θέμα δεν είναι μόνο ότι η Ουάσιγκτον αποσπάται, ο στρατός των ΗΠΑ έχει πεπερασμένους πόρους και η αμυντική βιομηχανική βάση των ΗΠΑ έχει πολύ περιορισμένη παραγωγική ικανότητα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αδύναμες καθώς υποστηρίζουν δύο εταίρους που εμπλέκονται σε σκληρούς πολέμους.
Οι αναλυτές διακηρύσσουν ότι η αμερικανική αμυντική στρατηγική είναι πλέον «αφερέγγυα», όπως το έθεσε πρόσφατα μελέτη της RAND.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αφιερώσουν την προσοχή και τους πόρους τους στις στρατηγικές προκλήσεις στον Ινδο-Ειρηνικό.

Οι στρατηγικές πραγματικότητες... είναι απογοήτευση

Δεν θα είναι πολιτικά εύκολο ούτε για την Ουκρανία ούτε για τη Δύση να αντιμετωπίσουν αυτές τις στρατηγικές πραγματικότητες που είναι απογοητευτικές.
Αλλά είναι πολύ προτιμότερο τόσο για την Ουκρανία όσο και για τους υποστηρικτές του να υιοθετήσουν μια νέα στρατηγική που επαναφέρει τους στόχους σε ρεαλιστική βάση.. παρά να συνεχίσουν να ακολουθούν μια πορεία αδιεξόδου…

Οι ΗΠΑ να αναλάβουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για ειρήνη

Οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην έναρξη διαβουλεύσεων με την Ουκρανία και τους δυτικούς συμμάχους με στόχο να πείσουν την Ουκρανία να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός ενώ θα στραφεί από μια επιθετική σε μια αμυντική στρατηγική.
Η Δύση δεν πρέπει να πιέσει την Ουκρανία να εγκαταλείψει την αποκατάσταση των συνόρων της του 1991 ή να θεωρήσει τη Ρωσία υπεύθυνη για το θάνατο και την καταστροφή που προκάλεσε η εισβολή της.
Ωστόσο, πρέπει να επιδιώξει να πείσει τους Ουκρανούς ότι πρέπει να υιοθετήσουν μια νέα στρατηγική για την επιδίωξη αυτών των στόχων.

Η ειρήνη θα σώσει ζωές

Μια κατάπαυση του πυρός θα έσωζε ζωές, θα επέτρεπε την οικονομική ανασυγκρότηση και θα επέτρεπε στην Ουκρανία τα όπλα της Δύσης να διασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη ασφάλειά της αντί να ξοδεύει όπλα σε ένα αδιέξοδο πεδίο μάχης.
Οι ακριβείς όροι της κατάπαυσης του πυρός - ο χρόνος, η ακριβής τοποθεσία ενός σημείου επαφής, οι διαδικασίες για την απόσυρση των όπλων και των δυνάμεων, οι διατάξεις για παρατήρηση και επιβολή - θα πρέπει να τεθούν υπό ευρεία διεθνή εποπτεία, υπό την αιγίδα είτε των Ηνωμένων Εθνών είτε του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Οι όροι της κατάπαυσης του πυρός

Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν η Ουκρανία και η Ρωσία συμφωνήσουν με τους όρους της.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες στο πεδίο της μάχης και η επιθετική τακτική της Ρωσίας ενίσχυσε το ΝΑΤΟ, τη διατλαντική συνοχή και την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας να απελευθερωθεί από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.
Ο Putin μπορεί απλώς να αδράξει την ευκαιρία για να σταματήσει την αιματοχυσία και να προσπαθήσει να επαναφέρει στο προσκήνιο την Ρωσία.

Εάν απορρίψει το σχέδιο η Ρωσία

Ωστόσο, είναι πολύ πιο πιθανό η Ρωσία να απορρίψει μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός.
Ο Putin εξακολουθεί να έχει επεκτατικούς πολεμικούς στόχους στην Ουκρανία και φαίνεται να πιστεύει ότι η Ρωσία έχει περισσότερη δύναμη από την Ουκρανία.
Αναμφίβολα παρακολουθεί στενά τις δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες που υποδεικνύουν ότι η επιστροφή του Trump στον Λευκό Οίκο είναι μια ρεαλιστική πιθανότητα, ένα αποτέλεσμα που σίγουρα θα αποδυνάμωνε ή θα τερμάτιζε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Η Ουκρανία πρέπει να στραφεί σε μια αμυντική στρατηγική…

Η προσπάθεια για διαμεσολάβηση για μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αξίζει.
Ακόμα κι αν η Ρωσία απέρριπτε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός η Ουκρανία θα έπαιρνε την πολιτική πρωτοβουλία, υπενθυμίζοντας στους πολίτες στη Δύση και πέρα από αυτό ότι αυτός ο πόλεμος παραμένει ένας πόλεμος της ρωσικής επιθετικότητας.
Η απόρριψη της κατάπαυσης του πυρός από την Ρωσία θα βοηθούσε τις δυτικές κυβερνήσεις να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να βοηθήσουν την Ουκρανία να περιορίσει τη μακροπρόθεσμη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη.

Είτε επιτύχει είτε όχι μια κατάπαυση του πυρός, η Ουκρανία πρέπει να στραφεί σε μια αμυντική στρατηγική, μακριά από την τρέχουσα επιθετική στρατηγική της.
Η υπάρχουσα προσέγγιση της Ουκρανίας είναι μια προσέγγιση υψηλού κόστους και χαμηλών προοπτικών, που φέρνει τους Ουκρανούς στη δύσκολη θέση να ζητήσουν απεριόριστη δυτική βοήθεια για λογαριασμό μιας προσπάθειας με πολύ περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας.
Αντίθετα, η Ουκρανία θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διατήρηση και την ανοικοδόμηση των εδαφών που ελέγχει τώρα, αντιστρέφοντας την εξίσωση επίθεσης-άμυνας και θέτοντας τη Ρωσία στη θέση να πρέπει να επωμιστεί το υπέρογκο κόστος της διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων κατά των αμυντικών θέσεων της Ουκρανίας.

Ακόμη και όταν στραφεί σε μια αμυντική στρατηγική κατά μήκος της πρώτης γραμμής, η Ουκρανία θα μπορούσε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί όπλα μεγάλης εμβέλειας, ναυτικά μέσα και μυστικές επιχειρήσεις για να χτυπήσει ρωσικές θέσεις στις πίσω περιοχές και στην Κριμαία, αυξάνοντας το κόστος της συνέχισης της κατοχής.
Και εάν προκύψουν σαφή στοιχεία ότι η στρατιωτική ικανότητα ή η βούληση της Ρωσίας παραπαίει, η Ουκρανία θα διατηρήσει την επιλογή να επιστρέψει σε μια στρατηγική με πιο επιθετικό προσανατολισμό.
Αυτή η μετατόπιση θα έσωζε ζωές και θα μείωνε τις δαπάνες της Ουκρανίας ενώ θα κέρδιζε και την εύνοια – ξανά – της Δύσης.
Η Ουκρανία θα ήταν φρόνιμο να αφιερώσει τα κεφάλαια της Δύσης στην μακροπρόθεσμη ασφάλεια και ευημερία της αντί να τα δαπανάει στο πεδίο της μάχης ασήμαντο κέρδος.

Το να πείσουμε τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky και το ουκρανικό κοινό να αλλάξουν πορεία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, δεδομένων όλων αυτών που έχουν ήδη θυσιαστεί.
Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτό που ξεκίνησε ως πόλεμος ανάγκης για την Ουκρανία - ένας αγώνας για την ίδια της την επιβίωσή της - έχει μετατραπεί σε έναν πόλεμο επιλογής, έναν αγώνα για την ανακατάληψη της Κριμαίας και μεγάλου μέρους της περιοχής του Donbass στην ανατολική Ουκρανία.
Δεν είναι μόνο ένας πόλεμος που δεν μπορεί να κερδίσει, είναι επίσης ένας πόλεμος που εάν συνεχιστεί η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει τη δυτική υποστήριξη με την πάροδο του χρόνου.
Είναι πολύ πιο λογικό για την Ουκρανία να διασφαλίσει ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας υπό τον έλεγχο της θα μετατραπεί σε μια ευημερούσα και ασφαλή δημοκρατία παρά να διακινδυνεύσει το μέλλον του έθνους σε μια μακροχρόνια στρατιωτική προσπάθεια να διεκδικήσει εδάφη που ελέγχει η Ρωσία.

Το στοίχημα

Οι φίλοι της Ουκρανίας στη Δύση μπορούν και πρέπει να γλυκάνουν αυτό που θα ήταν ένα πικρό χάπι για τους Ουκρανούς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα μέλη του ΝΑΤΟ (μια συμμαχία φίλων της Ουκρανίας των πρόθυμων) θα πρέπει να δεσμευτούν όχι μόνο για μακροπρόθεσμη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια αλλά και για την εγγύηση της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.
Αυτή η δέσμευση θα βασίζεται στο άρθρο 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει άμεσες διαβουλεύσεις κάθε φορά που απειλείται «η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια» ενός μέλους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, θα πρέπει να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα ένταξης. Οι δυτικοί σύμμαχοι θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσουν ότι οι περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείψουν την Ουκρανία και ότι θα βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκαταστήσει την εδαφική της ακεραιότητα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κατάπαυση του πυρός πότε;

Είναι πολύ πιθανό οι προοπτικές για μια αμοιβαία συμφωνημένη κατάπαυση του πυρός και τις επακόλουθες διαπραγματεύσεις για το έδαφος να βελτιωθούν αισθητά μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εάν ο νικητής δεσμευτεί για τη συνέχιση της διατλαντικής αλληλεγγύης και τις περαιτέρω προσπάθειες για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας, ο Putin θα γνωρίζει ότι ο χρόνος είναι στο πλευρό της Ρωσίας.
Αλλά οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι ένα χρόνο μακριά και θα μπορούσε εάν ο πόλεμος συνεχιστεί μέχρι τότε η Ουκρανία να έχει πλήρως καταστραφεί….
Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ουκρανία θα πρέπει να διατρέξουν αυτόν τον κίνδυνο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεργαστούν με την Ουκρανία τώρα και να στραφούν σε μια νέα στρατηγική που θα αντανακλά τη στρατιωτική και πολιτική πραγματικότητα.
Το να πράξεις διαφορετικά σημαίνει να στοιχηματίζεις απερίσκεπτα το μέλλον της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr
 
http://enaasteri.blogspot.com/search?updated-max=2023-11-19T10:42:00%2B02:00&max-results=7

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου