Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Η πρώτη πράξη του έργου «Πρέσπες του Αιγαίου» εξετελέσθη

 

Τα κέρδη που απεκόμισε ο Ερντογάν από την άριστα σχεδιασμένη επίσκεψή του στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2023 μπορούμε να τα διακρίνουμε στα προφανή που μπορεί να τα αντιληφθεί οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδη κοινή λογική και παρακολουθεί τα διεθνή τεκταινόμενα, και στα όχι και τόσο προφανή που είναι όμως, κατά τη γνώμη μου, και τα χειρότερα για το μέλλον της Ελλάδας το οποίο προδιαγράφεται ζοφερό.
Το προφανές κέρδος της Τουρκίας είναι ότι έχει πλέον και τη συγκατάθεση της Ελλάδας να πάρει τα 40 καινούργια F-16 που ζητάει από τις ΗΠΑ και να αναβαθμίσει 79 από αυτά που ήδη διαθέτει. Μπορεί επίσης να περιμένει την εισροή δισεκατομμυρίων ευρώ από τη ΕΕ διότι δόθηκε η εντύπωση πως είναι καλή σύμμαχος της Ελλάδας, πως δεν την απειλεί και πως συνεργάζεται μαζί της στο μεταναστευτικό ζήτημα. Ουσιαστικά δηλαδή ο Μητσοτάκης «ξέπλυνε» τον ισλαμοφασίστα ηγέτη της Τουρκίας και διέγραψε μονοκονδυλιά ολόκληρες δεκαετίες αναρίθμητων τουρκικών προκλήσεων - και όλα αυτά δίχως οι Τούρκοι να υποχωρήσουν ούτε χιλιοστό σε οποιαδήποτε από τις εξωφρενικές αξιώσεις τους σε βάρος της πατρίδας μας και της Κύπρου.
Το ακόμη χειρότερο για εμάς, ωστόσο, είναι το ότι στις 7 Δεκεμβρίου 2023 παρακολουθήσαμε την πρώτη πράξη του θεατρικού έργου «Πρέσπες του Αιγαίου» σε αριστοτεχνική σκηνοθεσία για Όσκαρ από τους άφθαστους πολιτικούς απατεώνες Μητσοτάκη και Ερντογάν. Οι ΔΥΟ ντροπιαστικές υποκλίσεις του Γεραπετρίτη στον νεοοθωμανό σουλτάνο (την πρώτη υπόκλιση στο αεροδρόμιο φρόντισαν εντέχνως να την αποκρύψουν τα ελληνικά ΜΜΕ αλλά την έδειξαν τα τουρκικά) που επιχειρήθηκε να δικαιολογηθούν με αναίσχυντα ψεύδη, είναι απλώς ένα από τα συμπτώματα της πολιτικής αυτοεξευτελισμού και ραγιαδισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη έναντι των Τούρκων. Πολύ χειρότερη όμως είναι η λεγόμενη «Διακήρυξη των Αθηνών» η οποία, αν και τυπικά δεν έχει δεσμευτική νομική υπόσταση, περιέχει εντούτοις τα εργαλεία του επώδυνου συμβιβασμού και αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι στον κατήφορο της απεμπόλησης μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Όπως δείχνουν τα πράγματα, η φόρμουλα που συμφωνήθηκε με τους Τούρκους είναι οι μονομερείς υποχωρήσεις της Ελλάδας να γίνουν άτυπα, χωρίς επίσημη γραπτή συμφωνία, ώστε να μην μπορούν οι αντιπολιτευτικές φωνές να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση αφού αυτή θα μπορεί πάντα να ισχυρίζεται πως όσα καταγγέλλουν οι επικριτές της βρίσκονται μόνο στη φαντασία τους και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Για τον λόγο αυτό η «Διακήρυξη των Αθηνών» έχει συνταχθεί με έναν περίτεχνα αόριστο διπλωματικό λόγο. Η διατύπωση ότι «τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους» δεν κάνει ΚΑΜΙΑ αναφορά στο διεθνές δίκαιο. Απλώς η Ελλάδα δεσμεύεται να μην αναλάβει καμία πρωτοβουλία και να μην κάνει καμία ενέργεια τις οποίες η Τουρκία θα θεωρήσει (εντελώς υποκειμενικά και χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν το αν είναι νόμιμες ή όχι) ως υπονομευτικές του γράμματος και του πνεύματος της «Διακήρυξης των Αθηνών».
Φυσικά, εκτός από τους συντάκτες της «Διακήρυξης των Αθηνών», κανείς άλλος δεν μπορεί προς το παρόν να γνωρίζει με βεβαιότητα τι ακριβώς έχουν κατά νου αυτοί που την έγραψαν. Πιθανολογώ ότι, στο όνομα της αποφυγής των προκλήσεων και των εντάσεων στο Αιγαίο, η Ελλάδα δεσμεύεται: 1) Να μην επεκτείνει ποτέ τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. 2) Να μην αναχαιτίζει στο εξής τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που πετούν στον εναέριο χώρο μας μεταξύ των 6 και των 10 ν.μ. από τις ακτές μας (δηλαδή τυπικά μόνο θα παραμείνει το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου μας στα 10 ν.μ. για να εξαπατηθεί ο ελληνικός λαός, αλλά ουσιαστικά αυτός θα περιοριστεί στα 6 ν.μ. και θα ταυτιστεί με το εύρος των χωρικών μας υδάτων όπως είναι η πάγια αξίωση των Τούρκων). 3) Να απομακρύνει σε εύθετο χρόνο όλα τα όπλα μακρού βεληνεκούς από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου - εννοείται χωρίς να τα αντικαταστήσει. Η Διακήρυξη πιθανώς να σημαίνει επίσης τη μη επίσκεψη ανώτατων Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τη μη τοποθέτηση ελληνικών στρατιωτικών φρουρών σε οποιοδήποτε ακατοίκητο νησί, τη μη τέλεση στρατιωτικών ασκήσεων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, τη θεσμοθέτηση κάποια στιγμή της εκλογής μουφτή στη Θράκη από τη μουσουλμανική μειονότητα αντί να ορίζεται από το ελληνικό κράτος, την αναγνώριση ύπαρξης μουσουλμανικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα όπως μετ' επιτάσεως αξιώνουν οι Τούρκοι να κάνουμε, την αλλαγή των σχολικών βιβλίων Ιστορίας ώστε να απαλειφθεί κάθε αναφορά στην Τουρκία ως εχθρικής χώρας για τον ελληνισμό και ίσως πολλά άλλα που αυτή τη στιγμή δεν τολμούμε ούτε να τα διανοηθούμε. Όλα αυτά θα τα αποκαλύψει ο χρόνος.
Όλες οι υποχωρήσεις που έκανε ο Μητσοτάκης έναντι των Τούρκων έγιναν προφανώς με μοναδικό αντάλλαγμα τη διατήρηση των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο, δηλαδή το μόνο που μας έδωσαν οι Τούρκοι ως αντάλλαγμα για όσα πήραν ήταν η υπόσχεση ότι δεν θα μας δείρουν. Αυτή τη ντροπιαστική για την Ελλάδα συμφωνία δεν πρόκειται φυσικά να την παραδεχθεί ποτέ δημοσίως η κυβέρνηση Μητσοτάκη - και δυστυχώς δεν υπάρχει αντιπολίτευση ικανή να τη στριμώξει και να την αναγκάσει να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να πουλάει στους Έλληνες το παραμύθι ότι τάχα υποχωρήσαμε έναντι των Τούρκων για να κερδίσουμε χρόνο. Το τι θα τον κάνουμε αυτόν τον χρόνο, όμως, δεν μας το λέει. Και αν ο χρόνος είναι αυτό που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα, τότε γιατί στα 4,5 χρόνια που κυβερνάει ο Μητσοτάκης η εγχώρια αμυντική μας βιομηχανία εξακολουθεί να είναι «κρανίου τόπος» και δεν έχει γίνει το παραμικρό για τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό των ενόπλων μας δυνάμεων και την αλλαγή του παρωχημένου επιχειρησιακού δόγματός τους και της οπισθοδρομικής νοοτροπίας τους που τις καταδικάζουν σε αποτυχία και ήττα; Δηλαδή μέχρι χθες ο χρόνος μάς ήταν αδιάφορος και τον σπαταλούσαμε ελαφρά τη καρδία ενώ τώρα ξαφνικά μας έγινε πολύτιμος και θα στρωθούμε στη δουλειά για να τον αξιοποιήσουμε; Ούτε μικρά παιδιά δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό το αφήγημα.
Εφόσον έγινε το πρώτο βήμα των ελληνικών υποχωρήσεων θα ακολουθήσει οσονούπω και το επόμενο βήμα που θα είναι η εκχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, οι πιθανότητες που έχουμε να την αποφύγουμε είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες, κι αυτό για τους εξής λόγους:
1) Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει ουσιαστικά δική της εθνική στρατηγική αλλά υπηρετεί πιστά και απαρέγκλιτα την αμερικανική εξωτερική πολιτική και τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα, έχοντας την απατηλή βεβαιότητα ότι οι Αμερικανοί θα εκτιμήσουν αυτή τη στάση μας και θα διασφαλίσουν την εδαφική μας ακεραιότητα έναντι των Τούρκων, κάτι που αποτελεί (όπως όλα δείχνουν) τη μοναδική «κόκκινη γραμμή» μας.
2) Ενώ η Τουρκία έχει υπερφιλόδοξα εθνικά οράματα και ξεχειλίζει από δημογραφικό, οικονομικό και στρατιωτικό δυναμισμό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενδιαφέρεται μόνο να έχει την ησυχία της στο εξωτερικό μέτωπο ώστε να συνεχίζει να νέμεται την εξουσία και να επιδίδεται στο μεγάλο φαγοπότι με το δημόσιο χρήμα σε μία χώρα που βιώνει επί δεκαετίες μία πολυεπίπεδη παρακμή, πρωτίστως ηθικής φύσεως.
3) Η πολιτική συγκυρία είναι ιδανική για τον Μητσοτάκη προκειμένου να κλείσει όπως-όπως τα ελληνοτουρκικά ζητήματα αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει αντιπολίτευση, και οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ούτε που διανοούνται να πάνε κόντρα στα κελεύσματα των Αμερικανών, με τις ευλογίες των οποίων η κυβέρνηση προχωρά προς τον επώδυνο ελληνοτουρκικό συμβιβασμό.
4) Η κυβέρνηση Μητσοτάκη γνωρίζει πολύ καλά ότι το 99% των Ελλήνων πολιτών (μπορεί να λέω και λίγο) δεν έχει ιδέα τι ακριβώς εννοούμε λέγοντας «εθνική κυριαρχία» και «εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα» και επομένως ούτε που θα καταλάβει το μέγεθος της ήττας που θα υποστούμε όταν υποχωρήσουμε έναντι των Τούρκων όπως υποχωρήσαμε και έναντι των Σκοπιανών. Έτυχε πρόσφατα να ακούσω στο διαδίκτυο τον πρέσβη ε.τ. Ελ. Καραγιάννη να λέει ότι «ο εθνικός μας εναέριος χώρος είναι 10 ν.μ., από τα 10 ν.μ. τα 6 είναι εθνικός εναέριος χώρος και τα 4 είναι διεθνής» και όταν οι συνομιλητές του παραδέχθηκαν ότι μπερδεύτηκαν και δεν κατάλαβαν απολύτως τίποτα, ο ίδιος διπλωμάτης προσέθεσε την ακόμα χειρότερη μπαρούφα πως «το FIR της Ελλάδος είναι 10 ν.μ. Τα 6 είναι εθνικά και τα 4 είναι διεθνή». Αν ένας παλιός και υποτίθεται έμπειρος διπλωμάτης δεν έχει ξεκαθαρίσει στο μυαλό του ούτε τα πλέον στοιχειώδη ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία, τι μπορούμε να περιμένουμε από τον απλό Έλληνα πολίτη ο οποίος, καθώς είναι πλήρως απασχολημένος με τα καθημερινά βιοποριστικά του προβλήματα, δεν έχει ούτε τον χρόνο ούτε τις γνώσεις να εντρυφήσει στα ζητήματα της εθνικής στρατηγικής και της αμυντικής πολιτικής;
5) Η έντεχνη χειραγώγηση της κοινής γνώμης από τα αργυρώνητα ΜΜΕ μπορεί να κάνει θαύματα, όπως απέδειξε περίτρανα και ο θρίαμβος του «αλεξιπτωτιστή» Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον πλήρη έλεγχο που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα ΜΜΕ έχει τη δυνατότητα ακόμη και να διαγράψει τελείως τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και τις υπερπτήσεις των νησιών μας από την τουρκική πολεμική αεροπορία εξαφανίζοντας απλώς το θέμα από τις ειδήσεις, ώστε να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι όντως υπάρχει ύφεση της τουρκικής επιθετικότητας. Για μια μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μας αν κάτι δεν το ανακοινώσουν τα τηλεοπτικά κανάλια, απλώς δεν έχει συμβεί. Επομένως, με το κατάλληλο «μασάζ» της κοινής γνώμης από τα ΜΜΕ δεν αναμένεται να επηρεαστούν καθόλου τα εκλογικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας από το ξεπούλημα του Αιγαίου στους Τούρκους.
Stirlitz

Πηγή: https://i-epikaira.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου